標題: 化妝?唔化妝? [打印本頁]

作者: 晞文    時間: 2020-4-6 07:28     標題: 化妝?唔化妝?

你地覺得TS應唔應該日日化妝?
) @5 k. V& T; h  @6 r6 @我個人比較懶好少化妝
# v0 ]9 Z0 l% p/ F* m" X: K; t. B8 I同埋好似學極都唔識咁..
作者: Babyblue    時間: 2020-4-6 10:06

我覺得未必要識化妝% Q/ D; r+ h+ n, W7 s$ A: g8 J- K
唔通平日落街食早餐都化咩
作者: Nanase    時間: 2020-4-6 12:33

睇出席既場合而定* E) p8 C* \5 v' n- v  L; C) }2 U
大多數只會簡單只搽下潤唇膏(有色)( H8 F, b9 l: z1 \
唔化妝既時間佔絕大多數
作者: Jeri    時間: 2020-4-6 19:21

出街畫眼線係必須,幾懶都好,畫左眼線隻眼睇落會有神同大d* H7 O0 q0 U  Z/ e! D1 I0 ~
同埋而家用左口罩都已經唔使化全妝,畫眼線加茶防曬都係2-3分鐘嘅事,唔好咁懶啦
作者: Nanase    時間: 2020-4-6 20:21

[quote]原帖由 Jeri 於 2020-4-6 19:21 發表   ' g( x1 z0 t  G' v9 N* }$ ^- h/ l
出街畫眼線係必須,幾懶都好,畫左眼線隻眼睇落會有神同大d/ E0 J& E( J* R, Q/ v$ ]
同埋而家用左口罩都已經唔使化全妝,畫眼線加茶防曬都係2-3分鐘
作者: Nanase    時間: 2020-4-6 20:21

頂...又食字
: a6 B8 n* h3 c0 U
7 l' U* @+ [# [9 |+ s
作者: Nanase    時間: 2020-4-6 20:23

睇來係個"文"字出唔到
3 P8 A# ~8 ~5 N' ?6 F; T3 I去"文"眼線啦 , "文"完就可以做懶人
$ ~+ b& h8 v8 @) C8 Z' Q7 G& V4 J% W$ t$ W8 H
' M% F& }8 l: B
0 w' c* |1 R  K; j5 z9 Z
作者: 松鼠狗狗    時間: 2020-4-7 00:29

引用:
原帖由 Nanase 於 2020-4-6 12:33 發表   
. I0 p0 G( e+ U* ^睇出席既場合而定
* ^9 |" s( ?' `4 I' J  M5 y# x大多數只會簡單只搽下潤唇膏(有色)
; J# U  t) `% h" \/ W. i$ `6 N唔化妝既時間佔絕大多數
+ R  ], t& S! H( V& P你地條件好緊係話唔洗點化妝就出得街啦 / C5 M' u5 [1 C; J  ]6 ]3 W
我呢啲唔化妝成個男人樣咁,自己見到都唔開胃, 出街唔化妝唔得
作者: misslady    時間: 2020-4-7 11:42

引用:
原帖由 松鼠狗狗 於 2020-4-7 00:29 發表   " Y4 A+ G+ e' o0 Q: D
! E4 A/ g9 q) I- d, _
你地條件好緊係話唔洗點化妝就出得街啦
  i5 ^& H, _6 R: @7 M$ G0 D我呢啲唔化妝成個男人樣咁,自己見到都唔開胃, 出街唔化妝唔得
, G% P" [- o. W% L: L
4 h. L% e' \9 I, w) v# H3 W2 P+ N5 M' Y
我,男生樣,
; }2 k7 k3 [* s% O$ V/ I4 D化了,都吾似女3 s1 M0 @3 |; q) ]

8 f5 G$ D$ h+ Z5 Z) z6 M$ S(╯﹏╰)
作者: ba拉拉    時間: 2020-4-8 05:03

識化妝係女仔基本能力。平時淡妝,水乳防曬打底畫眉眼線口紅定妝10分鐘搞定;重要約會就加眼妝(眼影,睫毛)修容(陰影➕高光)腮紅,最後定妝,如果有必要需要遮瑕平衡膚色(頸部要過度好)。最重要都係平時注意護膚,唔好熬夜,護膚品好有必要,皮膚問題比較嚴重可以考慮醫美產品,皮膚好妝先會服貼。我上妝之前鍾意先敷面膜,較易上妝。
作者: cicilam    時間: 2020-4-8 07:41     標題: 回復 1# 晞文 的帖子

唔化妝點見人啊?
作者: 晞文    時間: 2020-4-8 21:42

引用:
原帖由 Jeri 於 2020-4-6 19:21 發表   
9 ^5 u- w% |  u0 n: T. Y7 k出街畫眼線係必須,幾懶都好,畫左眼線隻眼睇落會有神同大d: L! k1 K4 j$ e+ e4 Q- }0 F
同埋而家用左口罩都已經唔使化全妝,畫眼線加茶防曬都係2-3分鐘嘅事,唔好咁懶啦
, I0 j5 X0 e; X. L* N/ w: P) v) J我畫極都畫唔到
作者: 晞文    時間: 2020-4-8 21:42

引用:
原帖由 cicilam 於 2020-4-8 07:41 發表   , \0 d5 B2 x* ~6 Z: I- S+ d
唔化妝點見人啊?
2 Z. G8 a/ j0 K9 a0 j, o
我成日都唔化妝返工
作者: Jeri    時間: 2020-4-8 22:15     標題: 回復 12# 晞文 的帖子

你用咩牌子邊隻先?鉛筆款定油筆款先?上youtube大把教學,想靚真係要花心機學嫁。
作者: luna2020    時間: 2020-11-7 14:11     標題: 回復 10# ba拉拉 的帖子

識化妝同化唔化妝係倆回事。。 ' p# S+ h) u# j4 G

7 v! }+ I; E2 N8 @9 C; _/ t2 Y, P0 E, t露娜覺得TS的話~7 J" Q/ V3 F  y3 Q' g4 s' Y
無心情就> 唔化
作者: luna2020    時間: 2020-11-7 14:15     標題: 回復 13# 晞文 的帖子

沒猜錯的話~晞文的皮膚根基不錯吧>w< 6 {' u! S* V6 [0 ?) c* K1 O
好皮膚的話,露娜覺得不化問題也不大~ 0 o* w( A% s$ d( i5 O
說錯了QAQ,不但不是問題,反而會顯得自然呢
6 D. a& ]. @# S
, J& z7 F- R, a, P5 N當然啦,有時候化一些調整心情也是不錯的說

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0