標題: 我的絲襪之戀 [打印本頁]

作者: Dolly    時間: 2021-1-15 01:49     標題: 我的絲襪之戀

籌劃很久,今天終於買下厚黑絲襪,然後喜滋滋的回家,速速的穿上了。近來天氣酷寒,我終於感覺到褲襪的溫暖。為面對不知情的家人,我在外面穿上長褲配運動襪,感覺「不見得光」而有點失落。
* h4 T  j5 S) n! O3 c+ i
! _1 Z  p2 x- W$ o( }8 v對上一次買絲襪穿絲襪,要數起碼十五年前,那時原本買下了一大袋,我家裡小,人又多,沒有甚麼秘密地方,終於給家人發現,所以這十五年是「怕黑」了,可是我對絲襪之戀沒有減退。過了十五年的冷河,我告訴自己到處也很冷,還有終於有了收入,我用自己的錢去買根本不是問題,於是,基於這絲襪之戀,今天,我終於買下了。2 x  }1 W" E& I; G6 ]
' F0 I4 G! T$ p( Y3 p
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 02:12

我羨慕能變裝的各位,我自問沒有這福份,全盛時期我也只戴過胸圍,穿上絲襪,花紋底褲。當中對絲襪淵源最深,自小學起,我已覺得女老師的絲襪腳線條很美,但尚不知道這是甚麼,初上中學才知道這用品,我想擁有可是一來沒錢,二來不知哪裡有賣,我人生第一對絲襪是在超市中發現,幸好價錢不貴就偷偷買下,發展到日後成了一大袋藏品。- v+ l1 t: \8 g9 r
: ~4 k! Q+ a/ p! Y9 O2 i8 }/ k
我現在躺在床上,家人全睡了我才敢摸摸自己的腿,又暖又滑,由屁股包到腳尖的暖感,相隔十五年再現,不免有點感動。希望日後自己的絲襪之戀,不再被身邊人扼殺吧。我誠懇的想。
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 02:14

大家好,我叫 Dolly,是論壇的新人,請多多指教啊
作者: sana214sana    時間: 2021-1-15 07:48

你好呀,我也喜歡穿絲襪呀,感覺溫暖
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 08:36     標題: 回復 4# sana214sana 的帖子

相信也有不少同好們,看中那温暖的感覺,尤其現在天寒地凍, H$ K5 |7 w- E. }# Q! T( ~
, R- X: P2 k5 p. j, H% ?: v
我也喜歡給束擁的感覺,所以喜歡上絲襪
作者: kelly1983102    時間: 2021-1-15 08:55

如果已經係上班族, 租個套房都唔係好貴, 幾千蚊就有交易, 人生得意須盡歡啊
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 09:05

我是個文員,也有搬出來的打算,的確,給自己一個家去做自己喜歡的事是不錯的,可是要考慮的事實在太多。
5 A; r. T8 X% [' ]4 p2 Y9 |( u  Y1 W  l1 x
不過,可以有一個空間,隨自己意願去穿絲襪,太幸福了。
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 09:07

咦,剛才我拍了兩張相,打算新人先自貼絲襪腿,可是論壇說相片超出規定相片大小,各位姊妹們有沒甚麼解決辦法?
作者: Charlotte_Tse    時間: 2021-1-15 10:33

深水埗、油尖旺區,都有些月租2千幾 、3千幾的唐樓劏房,其實2、3個啱傾姐妹夾份租來放衫,假期一齊cd、偽街,都算划算,好過常惶恐,擔心衫被發現呢!
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 11:10

引用:
原帖由 Charlotte_Tse 於 2021-1-15 10:33 發表   
7 U! j, B3 ~8 m2 n  E8 e2 X. a+ p深水埗、油尖旺區,都有些月租2千幾 、3千幾的唐樓劏房,其實2、3個啱傾姐妹夾份租來放衫,假期一齊cd、偽街,都算划算,好過常惶恐,擔心衫被發現呢!
; X1 n" p/ e0 b/ _6 L4 x6 f* u
# W5 a, }) @5 M5 K1 |; N  w4 u; W( f
想來很美好。我也有同感。
  f4 z9 h! C- O, t; x
  m) q8 E4 N6 ^; r- _5 F# B[ 本帖最後由 Dolly 於 2021-1-15 11:16 編輯 ]
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 11:15

引用:
原帖由 Charlotte_Tse 於 2021-1-15 10:33 發表   9 U* M' y5 Y. H& S# B* ^
深水埗、油尖旺區,都有些月租2千幾 、3千幾的唐樓劏房,其實2、3個啱傾姐妹夾份租來放衫,假期一齊cd、偽街,都算划算,好過常惶恐,擔心衫被發現呢!
/ s6 z( @: d9 a0 a" R5 W, n6 x; j! ?7 M2 ?/ c( s% v+ v# H- i
我有興趣啊,但找姊妹同租難找
作者: ericso    時間: 2021-1-15 17:24     標題: 回復 8# Dolly 的帖子

你好呀, 我都係超鍾意絲襪的
+ E& L* }8 B6 H' F4 c$ r, D同你一樣, 我都係由鍾意睇小學女老師對絲襪腳開始.
- q; A2 x: @+ s. M7 Q, r
9 i, b) H; s2 t8 P係呀呢到圖片size限制真係好細, 我通常用小畫家整做800x600再save...
( y) k! R( e5 U4 e  D$ f3 Y: B; N0 `, U; d! ]
我以前都係同屋企人住, 但我都試過買絲襪底底高跟鞋, 收埋衣櫃, 屋企人可能知, 但無出聲就算啦...
作者: HKReindeer    時間: 2021-1-15 17:30

引用:
原帖由 Dolly 於 2021-1-15 01:49 發表   
9 R/ d0 m' r$ Y- n% X籌劃很久,今天終於買下厚黑絲襪,然後喜滋滋的回家,速速的穿上了。近來天氣酷寒,我終於感覺到褲襪的溫暖。為面對不知情的家人,我在外面穿上長褲配運動襪,感覺「不見得光」而有點失落。
; A& u7 ?2 ~8 A' |) Y( O$ K+ I# W: G: a. ~# N) ~. E* k$ Q
對上一次買絲襪穿絲襪 ...
6 S/ ~- D7 O  Z) v9 o
1 P4 Z. V1 A" q9 u" h2 V
我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,
# A1 N* h: c- _. B  x. p/ z; A" t5 |& o) U* @! x7 M
咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,; \- o% l* o4 B7 i; Y
9 E. y; K0 H- H, s5 q
所以我一直擁有絲襪都係陪徊40D-60D左右咁上下絲襪
作者: 1677    時間: 2021-1-15 17:36

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2021-1-15 17:30 發表   
$ d/ E  Y) @0 L1 |
* m0 u+ W9 O  T0 P$ Y3 ?' s: s% E1 e0 ^
我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,
% ^, W" v4 S6 _) i9 [0 y, Y) j2 J/ K' `0 \$ Q% ?" X: i' \; H( I- Y+ [6 l
咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,! N3 X' P% H" g4 ^2 s- h* a% W
8 R. U& h9 }4 W0 _7 _
所以我一直擁有絲襪都係陪徊40D-60D左右咁上下絲襪
7 v3 ?2 A0 E1 ^# N1 r

" [# Q/ e' g/ f* n8 d絲襪超過100D, 已經好似legging質地,  {% z6 A9 D) ~& o# V
好處係冇咁易爛,壞處係唔好睇. S2 _. K/ H7 y" U- H0 N
7 [+ j) {+ R+ F! U
肉絲更加唔可以太厚,否則好似假腳,即係義肢!
作者: HKReindeer    時間: 2021-1-15 19:13

引用:
原帖由 1677 於 2021-1-15 17:36 發表   
) \; K2 l7 |- l# \9 `- N5 {
1 S; Q3 h7 I: y* s1 H# U% M/ g5 t$ W3 L8 j
絲襪超過100D, 已經好似legging質地,
+ Q( d- V+ x5 n) q) E好處係冇咁易爛,壞處係唔好睇1 f/ D! `  t) C

) S1 d3 O4 C. t/ W' l, m. Q4 @. f肉絲更加唔可以太厚,否則好似假腳,即係義肢!
% t- b4 b% V: F! W. d5 S! q; w要睇咩牌子,通常肉絲我一定唔會買100D,40D就好或者唔買
9 ?% p: B1 }7 _- E& E6 l0 a! g+ T: v# [  r; W9 P( y
同埋我大部份都係黑絲多,) R1 n& q& M. H5 c5 ^: J
! I& Y3 K( {* L" z4 i* M* Q
當然啦! 有時候都會考慮其他顏色,例如:咖啡色、白色...等等
- L/ ?- o; V1 w8 U. A; T, c
) J0 E6 Z+ `' v9 N: g6 i6 L至於厚度黎黎去去都係40D-60D之間
作者: heidiqueen    時間: 2021-1-15 21:44

你好呀,我也喜歡穿絲襪呀+ b2 z- w& h5 K9 w8 T3 N3 g+ n
同你一樣,我都係由鍾意睇小學女老師對絲襪腳開始, O( p! m" R4 D' j) R

作者: Dolly    時間: 2021-1-15 23:15

引用:
原帖由 ericso 於 2021-1-15 17:24 發表   $ g+ C- E' v4 f, V+ E
你好呀, 我都係超鍾意絲襪的 5 p! b) V" J& T8 b+ X/ K0 _
同你一樣, 我都係由鍾意睇小學女老師對絲襪腳開始.
. Z2 m( r& z) @  h - t# j5 G* Q5 Z2 Q' E. E+ e
係呀呢到圖片size限制真係好細, 我通常用小畫家整做800x600再save...7 I/ a5 `, u- x) g  M: s) f, \
) W) E. d4 G" k3 e' x
我以前都係同屋企人住, 但我都試過買絲襪底 ...
% F6 d, ^2 w  w$ Q' C/ `" D

2 D5 R0 _( @( B  i/ a你又好啦有高跟鞋,我好好好羡慕,嘻嘻
4 e7 A' u6 `/ ~- @  |( O我都係用手提電話影相,唔敢用電腦小畫家呀,因為電腦屋企人成日用 ; {+ D4 F/ Q' A; }
我知他們好排斥我CD的,唉。+ O& j# O( @' w2 l( j% L

0 q; P$ z6 J7 a3 i: r) N* n如果手提電話有甚麼辦法可以係呢度出到相呢?
2 N/ }4 t% l. F6 t% M0 r! q2 u8 F5 T9 N
我叫 Dolly 呀,多多指教
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 23:21

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2021-1-15 17:30 發表   
; g% B' P* P% a( n
2 J. D1 t: k1 N. H
8 a5 y, x0 {- o: ]7 a我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,
  c9 a4 L4 ~. I+ Q; Y' i0 q- I! T3 D3 Y, x3 i) K8 v# O
咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,1 W, o: H' Z6 e1 X

3 A. P* X1 v2 f. p' ]所以我一直擁有絲襪都係陪徊40D-60D左右咁上下絲襪
- l8 L0 z1 z' l( z  N9 K

% g* J/ c  E, W7 ?  O我唔識10D那些分法,昨日我只告訴老闆娘,要一對厚黑色襪褲。
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 23:25

引用:
! Q4 [+ f, F/ o
, r1 V$ X" p3 Q- x9 z
2 w% A0 k6 R! ~6 ~' \我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,
; o, X- L0 E; {+ E0 j+ C" R, f  {3 H. l) Y- y6 u% I3 T+ n
咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,
- p" P: \2 _5 R
6 B! |1 |7 u5 z* G5 r+ I所以我一直擁有絲襪都係陪徊40D-60D左右咁上下絲襪
, s5 V7 B2 T, Q, l, X

' S6 K1 ^  t, F今日穿上返工,仍覺得有點寒,放工回家發現對襪勾了線,但未破。
5 h7 Y" e' P/ `4 M% e: |) V5 L想問姐姐,幾厚的絲襪比較暖笠笠而耐用呢?
6 q5 S+ P6 S( z' f對唔住,上面回覆出不了全部文字,所以分兩次覆。
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 23:27

引用:
原帖由 1677 於 2021-1-15 17:36 發表   
' a0 C) Z% \* R2 }3 n8 I+ g
7 ^% p/ h! L, \- @$ \2 F8 O! ^; d
絲襪超過100D, 已經好似legging質地,
* k/ J. [' B4 n- I好處係冇咁易爛,壞處係唔好睇+ ^$ x$ v" P) T4 ?
& K" S& w3 C; G5 V: f% q; o: k) I5 u
肉絲更加唔可以太厚,否則好似假腳,即係義肢!
  \, `& w& w- n5 z! G( a0 C
- |" p. |! z) B# H% x收到了,多謝分享。你好,我叫 Dolly,多多指教啊。
作者: Dolly    時間: 2021-1-15 23:29

引用:
原帖由 heidiqueen 於 2021-1-15 21:44 發表   
6 ~' M  E! K( H8 Y/ x+ ~6 X: {你好呀,我也喜歡穿絲襪呀' e' r: s/ p. b
同你一樣,我都係由鍾意睇小學女老師對絲襪腳開始& S) Q  V& ^& j$ ~% t! L
) k, |1 P& A. ~7 ~# g% N% r4 w  U& M7 v) v( t1 J" K* u
你好 能光明正大穿絲襪真是福份。
作者: judy    時間: 2021-1-16 12:44

寫的真好~把大家的心聲都寫出來了!
作者: Dolly    時間: 2021-1-16 12:48

引用:
原帖由 judy 於 2021-1-16 12:44 發表   
; b/ h2 A" ~2 o. N# o寫的真好~把大家的心聲都寫出來了!
, N3 [8 S7 j( m3 Y/ \0 h" z
謝謝你,證明大家都是同道人而且難得的在一起
$ \/ \) q$ x4 U& p0 _
0 D! @; _% a) E0 N[ 本帖最後由 Dolly 於 2021-1-16 13:20 編輯 ]
作者: HKReindeer    時間: 2021-1-17 12:07

引用:
原帖由 Dolly 於 2021-1-15 23:21 發表   9 V) i2 b8 Q4 ^5 y* l: Z0 H
; G: q& p8 g; d9 v6 {5 C
# a" Q+ {. {) ?. U4 F. b' ]
我唔識10D那些分法,昨日我只告訴老闆娘,要一對厚黑色襪褲。
8 G  v( E$ o0 |7 b( p2 f. j6 I

& l7 x9 w: b8 }* r+ S5 p絲襪厚度就要睇包裝,講白D就係:愈少D數就愈薄,同樣愈高D數就愈厚: ?" p9 [: I  M+ i0 ?& `/ j3 y# r
  z( v- ^: \% ~  M8 B+ D1 _% h
引用:
原帖由 Dolly 於 2021-1-15 23:25 發表   
0 O! V9 @8 K" ?$ }$ |/ l/ X
7 {' S' W  Y" O6 ?- C
  b7 K. A% l4 r8 M6 D今日穿上返工,仍覺得有點寒,放工回家發現對襪勾了線,但未破。' n) Q! c$ _  z3 p
想問姐姐,幾厚的絲襪比較暖笠笠而耐用呢?4 H7 a6 ~% h- ]5 e
對唔住,上面回覆出不了全部文字,所以分兩次覆。
' f0 Q, S, n. X) Z" M
$ C3 G( L' e# o$ ]1 A* D
其實冇分咩絲襪比較耐用,全部都係因人而異,- M- [/ d/ C/ {1 r2 R, E
) ^4 p" ?1 V& J* \* v3 a; J+ Y- w
當然啦! 你想絲襪耐用既話,名牌絲襪就比較其他雜牌絲襪耐用好多,+ s+ S" }: |3 X, ^  Y

; f2 T+ |8 c+ I2 w+ F4 k" I但價錢都唔平嫁,想買就要諗清楚 不過雖然名牌絲襪貴,8 [# \+ C" x1 c

- C+ J7 ?  e4 N2 E8 |1 o但質地.....鐘意著絲襪黎講會係值
作者: brabrabra    時間: 2021-1-17 15:46

我以前買二手bra 吊帶背心,由於以前冇順豐,物主寄到我屋企,袋爆左,家人知道,我就作左個大話解釋,當時表面似乎告一段落,但家人對往後所收嘅物品都係另眼相看# V: t, e3 D7 W3 k* W& v0 Y2 n# o

! F6 P( k* l& W9 U當然情況同你一樣,人多空間少,要喺完全冇人環境下先可以著胸圍底褲,著絲襪,再多時間就會用底褲絲襪去笠住個頭,雙重享受
作者: Dolly    時間: 2021-1-17 23:53

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2021-1-17 12:07 發表   
* x6 u* k1 e: ]" X5 L1 w9 u( Q5 O+ ?; P7 B
4 [4 R4 o0 q/ U9 T$ U! {1 G; o
絲襪厚度就要睇包裝,講白D就係:愈少D數就愈薄,同樣愈高D數就愈厚! q1 M2 i3 ], ]) h7 K
4 k5 b2 j4 l, X
/ x9 A% l/ g* S/ @# |: T/ q- f
其實冇分咩絲襪比較耐用,全部都係因人而異,
$ Q! S% J9 n* o, h* N
  ^- [4 Z& i, M' U: u! [當然啦! 你想絲襪耐用既話,名牌絲襪就比較其他雜牌絲襪耐用好多,( \9 B. Y% l4 W! N5 R
$ k* J# b$ z% h; b7 F6 X
但價錢都唔平嫁 ...
! I+ v2 K7 W( b: z* ~( x
4 a7 k' [5 @( O$ I4 @: k
咁我果對應該雜牌了,穿兩天就勾線。
作者: Dolly    時間: 2021-1-17 23:57

覆姐姐BraBraBra) ~6 r# _- q  b; u8 g: o0 ^% O  K

C; q8 b: G" Q9 o2 d' O家裡空間少,唔能夠著下胸圍絲襪,又怕家人發現左之後問長問短,這感覺對於我地真不好受,所以你心情我完全明白。上頁有位姊妹講得對,數千元租個小房,俾大家一個空間CD下,先會有些安慰
3 l& f) R- d  Y  z2 D. B5 _: i6 H3 F
作者: phbaby    時間: 2021-1-18 00:27     標題: 回復 26# Dolly 的帖子

慢慢買多左就夠經驗
作者: 妮高娜    時間: 2021-1-18 00:37

https://play.google.com/store/ap ... emobilephotoresizer
$ Y) A. b8 S' ~% [- H, @7 B% t試下這個apps,幾好用
作者: Dolly    時間: 2021-1-18 00:39

引用:
原帖由 phbaby 於 2021-1-18 00:27 發表   : Y+ g" r/ r9 c; [+ ], w5 N
慢慢買多左就夠經驗
" p# o4 \2 ~0 j7 T5 M對啊,我也不介意買貴一點,耐著就勝過一切。
2 y+ U0 y. A/ q不過我也曾被家人「揭穿」,而家不敢買太多,因為十五年前果次我被揭穿的結局係在家人面前將整袋寶貝掉去垃圾堆,真心痛,怕歷史重演。
) w" H- r5 v" J/ a9 l( n# _但無論如何,我也需要知道一些絲襪知識。
作者: Dolly    時間: 2021-1-18 00:44

引用:
原帖由 妮高娜 於 2021-1-18 00:37 發表   
6 @0 D. q9 o2 k+ p" ]# Y# Q, j" @/ o1 |https://play.google.com/store/ap ... emobilephotoresizer4 r& B2 y* C2 }% u7 ~" ]9 ?) t
試下這個apps,幾好用
. Z7 p# N6 `0 f' t# @+ |感謝你,我試下先
作者: Dolly    時間: 2021-1-18 00:57

試貼一張我穿上了絲襪的相片
" Z& B- b/ S, I4 _) ^9 f
. T$ I9 j- g" V( d' v% W4 J* C[ 本帖最後由 Dolly 於 2021-1-18 01:10 編輯 ]
作者: Dolly    時間: 2021-1-18 00:58

成功了,再貼另外一張。1 H6 d  U2 a: l' n7 L

, y3 x' D5 N5 u6 i  ^! L) O[ 本帖最後由 Dolly 於 2021-1-18 01:12 編輯 ]
作者: Dolly    時間: 2021-1-18 00:59

引用:
原帖由 妮高娜 於 2021-1-18 00:37 發表   
; t7 `+ o- V7 ^9 l6 Y, h$ h8 shttps://play.google.com/store/ap ... emobilephotoresizer
4 X( g% m& S; M# J  [5 U( C7 ]  _1 v/ h試下這個apps,幾好用
  G" t. k. x' b$ Y7 `- {1 F多謝姐姐,我貼到相啦
作者: joey221    時間: 2021-1-26 18:13

引用:
原帖由 Dolly 於 2021-1-18 00:57 發表   
3 F7 E( `" S7 F# U# M5 ~- x試貼一張我穿上了絲襪的相片
# F2 z, F" s2 E2 t6 S
4 E  U' k. ?6 [0 V看看4 ^$ S+ ~& n' c' {* O) Y
姣妹 高根配肉絲- h% w) e" t  o4 I" O) r
http://hkcd.tv/thread-69709-1-1.html
作者: Dolly    時間: 2021-1-26 19:54

那些都是性感淑女都有的打扮。
作者: joey221    時間: 2021-1-26 20:18

引用:
原帖由 Dolly 於 2021-1-26 19:54 發表   
1 D7 n3 G  y& N6 E: V- _那些都是性感淑女都有的打扮。
7 J6 o& J: y1 c$ E' q" X! K+ l

8 P: M8 `) C/ I. v今晚我要人吻我
作者: Dolly    時間: 2021-1-26 21:56

姐姐的Honey吻你
作者: joey221    時間: 2021-1-26 23:56

引用:
原帖由 Dolly 於 2021-1-26 21:56 發表   
! T$ J8 t: G/ x/ B8 ?姐姐的Honey吻你
' J' t( g0 O; E9 X: u# B; t7 d2 N, E! w+ n
好姊妹,你在做緊什麼
作者: Dolly    時間: 2021-1-27 00:32

寫日記中,也寫緊歌
作者: Raymondiu    時間: 2021-9-19 16:02

最愛厚身襪褲
作者: alphawing0    時間: 2022-11-7 16:28

Dolly, 很高興認識你啊。我也很明白你的經驗和感受。可以加個朋友嗎?

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0