標題: 做左下身手術 [打印本頁]

作者: Ting02694    時間: 2023-5-24 11:04     標題: 做左下身手術

如果已經做左下身手術,唔去轉身份證會有問題?
作者: JoJo1217    時間: 2023-5-24 14:23

如果唔想轉用女性身份生活
  x' W9 L5 \: Z7 P. X7 R點解要做下身手術?
作者: Nanase    時間: 2023-5-24 15:54

引用:
原帖由 Ting02694 於 2023-5-24 11:04 發表   8 `: C5 r! [8 r! x8 h2 O
如果已經做左下身手術,唔去轉身份證會有問題?
* C( o% m  W7 H1 X+ J* Y  C! t$ z
% l7 A! L7 a% k; I! |( i
無 , 轉唔轉 , 按個人意願及所需
作者: Nanase    時間: 2023-5-24 16:00

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-5-24 14:23 發表   
# b' _2 Z' p2 v+ H2 }如果唔想轉用女性身份生活
4 b# @! k3 @/ w: M點解要做下身手術?
$ N; F  n, \; \' ?1 X- Q& X6 m& A5 L9 a$ J3 u1 N' i5 ?
生活同身份係兩樣野
作者: mieo31meo    時間: 2023-5-24 16:33

女人樣,著男裝入男廁,冇做成恐慌,就算喳女性身份證,都冇事! U2 b- l  ]8 |6 P1 t8 ?

) I3 @3 @4 T2 f; w. r4 ~男人樣,著女裝入女廁,做成恐慌,若喳男性身份證,就有事
( b4 [% D4 L9 q1 |& A) V# \3 [, ~: Q+ P+ e
哩個時候只有自揭下體證明係冇既,先可解救
( C( m. q! P; e7 i' U
, c8 p) P/ F/ S5 P* V# A[ 本帖最後由 mieo31meo 於 2023-5-24 16:35 編輯 ]
作者: JoJo1217    時間: 2023-5-25 10:42

引用:
原帖由 Nanase 於 2023-5-24 16:00 發表   
5 p7 T6 ^* I4 `/ U3 K( d
+ l" @& r! c9 m" ]! @/ n
$ |7 z9 o! w. y/ Z* S$ A3 o生活同身份係兩樣野
) v+ @, X- F+ R. ?
不如俾樓主講下佢點解要做手術先啦
作者: ueue3388    時間: 2023-5-26 01:12

如果以做下身手術,無論是單純摘除睪丸還是做srs手術,都會因為無法在分泌缺乏男性荷爾蒙,加上你的醫生應該會給你開女性荷爾蒙補充,所以你的長相跟外貌都會慢慢改變,5 R7 d9 }: Y7 f6 u

+ H5 [7 f! J- N) t# m" _& F如果不換證件,那久了你的實際外貌跟原本證件男人照會大有不同會出大問題的,不管是生活跟工作,乃至於護照,都可能無法辦理哦!! h! c. A7 W; K3 l3 T
8 d/ `$ O* T! P' q% s3 C' z; a6 c
如果都做手術了,身份證還是換肋比較好,畢竟生活還是要過的
作者: Ting02694    時間: 2023-11-15 12:34

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-5-25 10:42 發表   
9 F# g5 \/ v# r0 V2 f0 h3 a
* Z- D7 c1 {9 k+ l" ]+ E2 U不如俾樓主講下佢點解要做手術先啦
( @+ e, U/ S2 ?5 r  n9 [. F+ K; s9 R3 I  j' Y
因為唔想要...所以...
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-16 12:22

引用:
原帖由 Ting02694 於 2023-11-15 12:34 發表   ! F* i+ O' t0 w6 O+ z2 |6 ?+ d4 N
+ o1 i# `7 `9 z! N1 W/ m

& \9 f0 y5 `# u7 M) F* h因為唔想要...所以...
* T' m7 r8 @6 r: c9 ]! ?$ g
可唔可以講下冇左jj 之後感覺?
作者: kkmonster    時間: 2023-11-16 18:27

真係唔知
2 s4 d/ S" D# ~. y* V: ^只係知好多人想轉都冇得轉
作者: Ting02694    時間: 2023-11-18 23:34

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-11-16 12:22 發表   % w; h  Y% F; Y( J3 i& K/ Q
# d! T" m* `1 D$ e" w
5 G: p% b+ |8 U/ W9 n; V$ N$ V初頭感覺比較好,但耐左就不是太好。
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-19 06:11

引用:
原帖由 Ting02694 於 2023-11-18 23:34 發表   ( M2 f- o6 C8 V$ B' K0 @, q3 P

+ A+ }: M$ H3 S: {初頭感覺比較好,但耐左就不是太好。
9 Z6 T0 l# b+ J5 P# }
咁呢種感覺你指既係軀體(慾望)上的,定係一般生活上做了女的身份?
作者: shirleung87    時間: 2023-11-24 04:52

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-11-16 12:22 發表   - t1 n- F- N$ a7 N3 d% v
' V0 V3 o9 r" ?- \' o  J, H1 _- H
/ b/ F" c# h& B; X# ^$ |8 j  n  {, W8 \- T. S) d
底褲可以拉到好上
9 p' B5 p4 F  |& i6 ^- s& t& W. E; d& D  I7 N6 S- W' R
尿道變短,更難忍尿% E  X. m$ H0 A) r8 @1 f
8 V9 ]7 n" [& |2 R% L2 h- e
同埋有時會不自覺合攏雙腳,以前有J 時候好難會咁8 r, |+ W9 Z0 W

/ ^, I2 L) B, T+ {! _有性欲果陣其實都有少少充血既感覺,但已經變成好細既一粒…
$ B. ~9 R6 p7 @4 \2 j( o! x1 K% `有少少有心無力既感覺,但想起已經變成女仔既陰蒂會更興奮
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-24 09:48

(被)插入的感覺呢?
作者: christina01    時間: 2023-11-24 15:37     標題: 回復 14# mieo31meo 的帖子

後門試
作者: shirleung87    時間: 2023-11-25 07:45

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-11-24 09:48 發表   : j  ^0 g9 U6 s1 R8 E
(被)插入的感覺呢?
- M, ]) j9 n& o; [3 f- P/ U  _( a
$ z/ d  h& s, r9 t0 h  @6 {
乾痛,肉摩擦肉既感覺
! x+ O% o' R4 t& s$ {# d  D需要加好多潤滑液先得
% r; C- J) ~" ^; ]我覺得好難單單靠陰道會有快感+ g, H: q$ L6 \0 Z5 R9 B  b
9 I" w5 l2 h: e( r2 l
雖然唔會懷孕,但有少少抗拒内射. ~( Z0 E' \1 t. F
可能同以前唔好既經歷有關
# C- C0 @5 ?3 {* P/ m$ i# I6 I覺得對方D 精入左去唔知會做乜…
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-25 08:59

謝謝姊姊現身說法,呢度最欠的就是肯講自己(變性和做女感覺)經歷的過來人;你說的一定會比其他人好好參考+ |+ a* w/ ?; _/ n6 N2 O% R; G
不妨再講多啲做了女以後的生活感受,邊方面有冇好左壞左等, R4 |1 h; i! l; P; y" j
你講既野會幫到好多人      
& w: ?: O9 W) M3 v' a
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-25 09:35

比如,有冇試過俾人睇出你原來性別,有冇試過同真女相處尷尬情況?
作者: christina01    時間: 2023-11-25 14:48

在交友app内就試過
作者: shirleung87    時間: 2023-11-25 17:29

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-11-25 09:35 發表   ! c; ]$ t# K3 z; g- I
比如,有冇試過俾人睇出你原來性別,有冇試過同真女相處尷尬情況?
% t, I: R2 z: O. \
) z0 j+ I! T6 o% Z0 a/ l好多方面都掩飾唔到,例如手太大,腰粗同埋膝頭唔夠圓潤( X; D0 q1 m, `( |. D# e
面部線條都可以靠整容,手呢D無辦法
" Z. U$ X. K. [) n' }2 B6 J好羡慕細細個就食糖或者天賦黨,
% K% Y! \3 d) h8 p- W+ d( L7 R可以係青春期盡量減低男性特征6 |$ E2 h. \1 i' [0 R& ~, Z7 b
" f  k  W) l/ ^) `$ G9 V/ o
同真女相處有啊,有做過朋友婚禮既姊妹團,有一齊換衫,但唔係全部除光,有底衫9 r' ?4 \2 a' C- y# ?
" _4 `! \( L0 |3 y0 E) `" B% n
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-26 02:45

引用:
原帖由 shirleung87 於 2023-11-25 17:29 發表   ) G* L: J* M. m6 E. F
6 A( P  m, g5 @: ~) ?. l% W

% Q9 m/ _* k+ i5 U0 G7 [好多方面都掩飾唔到,例如手太大,腰粗同埋膝頭唔夠圓潤+ g# L9 a+ C+ r& j4 v4 u
面部線條都可以靠整容,手呢D無辦法
: R3 s9 v7 J6 N, n& I  g好羡慕細細個就食糖或者天賦黨,
0 E" J% Y5 P- E* F4 h可以係青春期盡量減低男性特征
/ ~8 H* w, w7 q% |3 D. ^0 L1 A- Q' Z, |% E8 B" }/ A  {
同真女相處有啊,有做過朋友婚禮既姊妹團,有一齊換衫,但唔係全部除光,有底衫...
/ H3 u9 Z/ M: d1 M/ \) j: o, r/ r6 n姊姊是否覺得1 U. v( ~0 p. V4 @) J  O/ B2 D( w' C
做了女後快樂了?
& t/ U7 x6 ~# |" {
6 l1 l. ^; |6 b9 w7 ?$ k) F[ 本帖最後由 mieo31meo 於 2023-11-26 02:46 編輯 ]
作者: christina01    時間: 2023-11-26 18:26

做男亦有男的樂趣
作者: shirleung87    時間: 2023-12-2 18:37

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-11-26 02:45 發表   
) V- ?+ g+ P9 h% T: e  e
; q2 U; Y. a8 O2 }# p姊姊是否覺得' x) p0 R3 G2 _2 F! u$ M" o1 U
做了女後快樂了?
/ ?% w- F' [" y' x2 R3 v; _
+ b+ R' {: X8 n/ K
心理上係快樂左& e% K: Z7 Z. E3 G$ _7 q
但都有生活上諸多不便,例如出門去外面廁所等等
作者: mieo31meo    時間: 2023-12-2 20:25

引用:
原帖由 shirleung87 於 2023-12-2 18:37 發表   
' _6 y( W; s" H9 f7 P5 q2 ~) d) `  Y4 N# q

9 P) U* v: j( A) R心理上係快樂左
4 j* e/ F9 U: m$ Q# j但都有生活上諸多不便,例如出門去外面廁所等等
$ \- f' }/ i1 S5 N( a" Z1 s5 o
可唔可以share啲'女' 對 '男'詳細啲既生活細節比較1 B/ G1 h7 \9 v
,等大家知下
作者: Erika_swan    時間: 2023-12-27 13:24

Very eager to know how it feels
作者: Ting02694    時間: 2024-3-12 11:58

大家係咪認為做左手術就應該轉身份證?
作者: yan-1995    時間: 2024-3-16 02:18

想問問,你坐下小便時,會不會有水花彈到pat pat 周邊位置,同埋會不會鴨M巾?
作者: amy2    時間: 2024-3-16 04:53

尊重每個人的意向就好
作者: anywind    時間: 2024-3-16 10:06

引用:
原帖由 Ting02694 於 12-3-2024 11:58 AM 發表   
* U/ g7 H8 c8 a0 S( R) {. X& G大家係咪認為做左手術就應該轉身份證?
6 a; M1 Q% Y9 @$ ~
呢度好多人對你既經歷有興趣D! l0 V/ ~2 L% Q8 j, F+ a
# |1 f# q( A; g( |, r1 C' Y
不過我純粹回返你個問題
9 z9 c5 z3 c/ l  h9 n: V因為你講 做左下身手術 唔知你做到咩程度
; I+ u$ t  u4 u- I" X: \: f: J見到有人問你情況+ H& ]/ s0 i- z% C  F3 Z
" ]0 Q$ V; w' f
之前日本有個人都係純粹覺得自己應該無性別就咁切左男性既器官 無做變成女性既治療又得
8 l2 H$ z* v3 N& W係香港而言 仲係比較唔係男就女既觀念比較重
' u8 _% T9 ?/ y( q你只係純粹唔想要J既 又唔覺得自己需要作為一名女性生活咪唔改1 L/ I* G7 t0 Y0 s  B
想作為一個無J既人生活 身份證保持為男性 我又唔覺有咩問題) S9 W0 R9 ^9 S$ n
不過睇D留言你應該都係轉左做女性既器官" b# p  ^$ e3 O* C+ V
但我覺得主要你點睇你自己而身個身份多D
8 X% l% }% L' x/ S" R2 x: Y. t5 e無需要因為做左手術就等於應該要轉身份証性別 唔影響到人咪得囉4 x( T+ ]. k& \" V! e3 D5 R0 Z* V+ y

i. }' j5 `/ c只不過係多數既人想以女人身份去生活先去做手術 咁想成為女性就當然身份証都轉做女性4 y7 v8 s0 E. r% L$ Z8 I: q
正式以另一個性別的身份去過生活
/ U( O5 l+ o; y4 s& h
0 ~6 K, b  L6 V6 T[ 本帖最後由 anywind 於 2024-3-16 10:08 編輯 ]
作者: Ting02694    時間: 2024-3-16 19:24

引用:
原帖由 yan-1995 於 2024-3-16 02:18 發表   % w, u! N; V$ e1 `0 @( S
想問問,你坐下小便時,會不會有水花彈到pat pat 周邊位置,同埋會不會鴨M巾?
  i3 B0 c* ~, m# o  t5 @  v% L+ \有小小彈,因為尿道短左會有漏尿情況,要用M巾或其他。
作者: shirleung87    時間: 2024-3-17 19:08

引用:
原帖由 Ting02694 於 2024-3-16 19:24 發表   
! c* I! h3 T7 U$ \
' f; Z  a$ @+ a  r% Y4 U- o有小小彈,因為尿道短左會有漏尿情況,要用M巾或其他。
8 P6 |, |8 Q: p4 l# U* ]6 A3 T

$ A- o; R2 }2 W6 {0 h  f; r+ d我都有用M巾或者護墊,會有少少漏尿3 F7 ]& ^8 o% }' s2 P4 v; u' |8 K
同埋尿出來唔係好似男仔咁既水柱,除非好急好急尿+ }! r5 I8 L9 d+ t- V
更似水珠向下流咁
作者: yan-1995    時間: 2024-3-18 02:43

引用:
原帖由 shirleung87 於 2024-3-17 19:08 發表   
7 C4 v3 U9 l! q% |$ ^* j: Q% @4 ^

: w) c2 G  s& P9 j  R我都有用M巾或者護墊,會有少少漏尿
% Y6 i  ]0 z& C8 d6 V1 I8 x9 D同埋尿出來唔係好似男仔咁既水柱,除非好急好急尿
' U# F1 P8 e  S, r更似水珠向下流咁
8 `$ \8 H6 O# A% K
- d: i1 I2 Z; u& X& X# {
即會不經意地漏尿,咁咪日日都要用M巾?
作者: wolfhell0204    時間: 2024-3-21 15:11

其實冇左JJ後好多方面都要改變一下,唔理係身體外/內、個人習慣、女性姿態...等等,通通要大改一餐
7 C2 y" J8 ^- e$ R/ d% R
9 e3 z( E+ p  g* |0 T  I" G6 H除左改身份證性別之外。首先個人儀態,例如:行路要似番女性(唔可以寒背得咁特出)、食野唔好咁粗魯...等等,
, n) D  F8 I' F. b0 b0 T$ U6 Z/ o% Z- c: J
衣著方面:男性馬馬虎虎點著都唔會有人注意,但女性就相反的,外出時衣著方面唔好咁隨便,唔好著到咁另類,
# s. R5 W; V/ C+ W, \9 F$ F6 L$ d8 W
起碼見得下人。至於其他個D咩性慾方面、個人生理需要...等等,我就不加以評論,因為冇標準答案而且每個人體質都唔一樣好難統一。3 b7 p6 K$ c( e# Z' _2 e

' l, W9 ^" s, R  T  j2 k總之冇左JJ後,唔單止性慾方面、個人生理需要,就連個人行為(包含壞習慣)、言行舉止、談吐方面...等等都要注意或留意,& ^' s1 S! J/ a* y
# I: A( z% ^1 [& {3 p
變成女性唔容易,所以真係要想清楚。$ h' T. i; c8 v, {  b
0 N; e  f. v7 ^. Q2 P2 O
作者: shirleung87    時間: 2024-3-22 05:44

引用:
原帖由 yan-1995 於 2024-3-18 02:43 發表   # a# s6 [, O9 W% S2 W2 `7 _' k
3 D# G# }: ~5 l5 N. X
( I/ i% C, K+ L& Z6 f
即會不經意地漏尿,咁咪日日都要用M巾?
8 T/ g3 O) w" J2 {7 X
+ e2 g2 z) I( W/ I  P
未必係不經意,果D叫失禁
; ?' A  I5 U) W2 u: t# i2 c& `+ S係比較難好似男性咁,用肌肉忍尿,所以會漏少少出黎
6 h% U% c* C1 k% K' f好似大部分朋友手術後都會有,程度唔同而已4 v8 O: q0 s4 d& ?4 _
: q" v0 p9 i: w. W( [- @
去密少少廁所,唔駛忍尿就好好多

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0