標題: 點解好多恤衫的背部都會有這條很難看的橫線 [打印本頁]

作者: kingphone    時間: 2023-7-16 15:43     標題: 點解好多恤衫的背部都會有這條很難看的橫線

不知大家喜愛那款呢?
/ x7 H: j" t/ e我就不覺得恤衫背部沒有這條橫線比較好看# d; X6 v0 \/ G5 q' i
有條橫線實在很難看- P7 L) u" @4 q# l1 d) `
大家又點睇呢?
作者: joey221    時間: 2023-7-16 21:26

引用:
原帖由 kingphone 於 2023-7-16 15:43 發表   
! I" @- ]& o$ R$ f不知大家喜愛那款呢?! C4 R- j2 D7 j
我就不覺得恤衫背部沒有這條橫線比較好看
5 g, ]+ ]+ D: k4 ~  |# s) w有條橫線實在很難看
! }3 M6 Q) u- J大家又點睇呢?
) A" u2 ^8 k) Q) y, a  j5 x, V! ^* a* F! \" J# u" [$ x8 ]
女人衫少會有橫線
作者: kingphone    時間: 2023-7-16 21:51

引用:
原帖由 joey221 於 2023-7-16 21:26 發表   * e% y1 y$ S, v( n1 S7 i) O
& s5 E6 s' U5 R# ?9 f- o+ G

- s/ |: l5 [% C( \, G1 j女人衫少會有橫線
( }5 {  `' G7 P) a: z" u
男裝都有些是沒有的,但始終都是幾女裝居多,而且又好看
作者: heidiqueen    時間: 2023-7-16 22:10

女人衫少會有橫線
作者: kingphone    時間: 2023-7-16 22:44

引用:
原帖由 heidiqueen 於 2023-7-16 22:10 發表   3 _7 Z, o  ~4 O# l! N5 J
女人衫少會有橫線
  d  J* y/ b- u& S0 [) M- H0 Q就係唔明白,點解男裝多數要有條橫線囉,呢條橫線真係好討厭好肉酸囉
作者: mimiwong    時間: 2023-7-17 16:45

引用:
原帖由 kingphone 於 2023-7-16 15:43 發表   
# N+ V# c$ F) D! t( |不知大家喜愛那款呢?' h1 [9 ]' \2 ^6 t+ t# s# _
我就不覺得恤衫背部沒有這條橫線比較好看+ w! S6 q$ K: L3 c6 T
有條橫線實在很難看  l( e5 o7 [# q$ Z
大家又點睇呢?
- t) }; _5 ^; I, u9 {
我覺得唔係太重要、最重要啲衫夠透、見到BraBra就ok
作者: jiao77    時間: 2023-7-17 19:40     標題: 回復 1# kingphone 的帖子

男性衫有橫條紋顯得背寬、肩寬,女衫沒有橫條紋,雖然看起來比較瘦,但缺少橫條紋支撐,衫容易皺摺
作者: kingphone    時間: 2023-7-17 19:41

引用:
原帖由 mimiwong 於 2023-7-17 16:45 發表   
2 o6 `9 H* D( y" o' H1 n) a
" `! l. @- p  [; |( w我覺得唔係太重要、最重要啲衫夠透、見到BraBra就ok
: E( A' `8 |& ^% |8 G; @
我就覺得唔好睇 同埋著重布料,要用白色校服裙這隻布料先正
作者: kingphone    時間: 2023-7-17 20:17

引用:
原帖由 jiao77 於 2023-7-17 19:40 發表   
1 R+ D, ~- _( T1 k男性衫有橫條紋顯得背寬、肩寬,女衫沒有橫條紋,雖然看起來比較瘦,但缺少橫條紋支撐,衫容易皺摺
- N2 M9 k" y) d/ L0 g* {
但我總覺得有條橫線好肉酸好難看  `2 I3 O0 x, I+ U! q! W
所以我買是買女裝著或者買D無橫線的男裝/ a% R. D* L2 E- a. O8 w' X0 F

: {# d0 i+ a# v1 f3 B7 r# F[ 本帖最後由 kingphone 於 2023-7-17 20:19 編輯 ]
作者: shirleung87    時間: 2023-7-18 04:49

男女恤衫大不同啊
" c% x/ ?0 c+ C& F3 y女恤衫係腰部左右兩條骨,垂直修腰的,顯得後背倒三角形
% V9 a( X6 e/ y& h% O男恤衫就唔會4 ^! M) H+ {7 S9 N; O7 `& \6 B$ _' T
+ V( ~+ g: o! ]! o
同埋扣紐方向都唔同
  |3 M) o8 o' P# h! \5 y3 e8 K6 u) K% n* y, z# O" h! z
恤衫唔同校服“的確涼”面料,而最舒服一定係雪紡料; n  j: O4 {3 J6 D& Q4 L

- e7 y& c% ^+ t4 ^9 f$ X[ 本帖最後由 shirleung87 於 2023-7-18 04:50 編輯 ]
作者: JoJo1217    時間: 2023-7-18 09:53

男恤衫上背有條橫線其實是功能性的
  S2 R' m3 [& x因為肩位加厚以使衫形看來比較挺身7 [& _4 U; ^1 O! E" c6 L
加厚也提供保溫作用
' S# M/ g/ v( d+ C- y6 X( m肩幅與較薄的下幅連接就要有條車線* j& V1 I4 X7 |8 r2 V( {; ~5 A! w
這線同樣地也出現在前肩位置但較高
: B8 N  F5 ~% o; I位置剛好被西裝外套遮蔽1 t: I/ B  }4 R* v( T2 A- B( k! C
以免影響觀瞻' J  I* Z! m5 N

; o- w. W( R9 F) u( R[ 本帖最後由 JoJo1217 於 2023-7-18 09:54 編輯 ]
作者: kingphone    時間: 2023-7-18 13:13

引用:
原帖由 shirleung87 於 2023-7-18 04:49 發表   & z" F, B" W) r
男女恤衫大不同啊
/ m/ o. i9 \4 R2 h) v* i" t女恤衫係腰部左右兩條骨,垂直修腰的,顯得後背倒三角形
5 Z  f6 U! }' S0 R1 u6 p5 ]% d男恤衫就唔會
; x& \* k: b) d8 Q$ U
, Z7 ?0 Z0 X  W" a同埋扣紐方向都唔同( `" X# d5 t# A) w
9 P  L. z) E6 t1 ]  ]0 @; }* r
恤衫唔同校服“的確涼”面料,而最舒服一定係雪紡料
( Y) M0 ^8 ]" q+ j, o: N. J7 ~1 m
我只對校服裙布料所做的衣服和校服有興趣6 A: ~0 B# U% g" u6 e8 M4 z" s
但我見有部份男裝恤衫是沒有這條橫線,很好看的
作者: kingphone    時間: 2023-7-18 13:16

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-7-18 09:53 發表   
9 ]! P" D4 {) I男恤衫上背有條橫線其實是功能性的
# v# i- E1 |) d& t. @% v因為肩位加厚以使衫形看來比較挺身
5 U8 l% q$ b5 j$ P  f% z加厚也提供保溫作用' X* |) V) @+ i/ r
肩幅與較薄的下幅連接就要有條車線
% A# P3 Z: {# w, p1 y這線同樣地也出現在前肩位置但較高" W' R" }; m( j- \
位置剛好被西裝外套遮蔽
$ l) H* i6 @& [0 c以免影響觀瞻
( ^9 Q" f4 `6 n% k
很詳細
" Y5 K6 Y7 O% w- {. m我總是不能接受有橫線
作者: misslady    時間: 2023-7-18 13:18

引用:
原帖由 kingphone 於 2023-7-16 22:44 發表   ( W1 p4 |3 k% ^: J* P; P4 j, k3 F
$ _$ |/ F  m( Q; O- q# H) N; L
就係唔明白,點解男裝多數要有條橫線囉,呢條橫線真係好討厭好肉酸囉
6 l2 \0 {9 s$ N2 S4 D1 A% T. |
, x- o; r' A- f1 S3 c8 E+ Y% M特現 , 男仔橫的身材 ?
作者: kingphone    時間: 2023-7-18 16:16

引用:
原帖由 misslady 於 2023-7-18 13:18 發表   5 I8 N& y0 B; O' Q  e, X  g9 u

7 I: o* d3 @: e4 }( ^
* Q% `1 {# N9 k9 p1 \: I8 @7 f2 k特現 , 男仔橫的身材 ?
" \4 o( R& O! u8 P我唔需要特身材
作者: shirleung87    時間: 2023-7-19 06:49

引用:
原帖由 kingphone 於 2023-7-18 13:13 發表   2 H4 b, r5 R  ^9 h" |1 _7 S# a

4 a: P1 [" p0 z1 c! w我只對校服裙布料所做的衣服和校服有興趣9 N% T: y. Q* K* q) h5 ~
但我見有部份男裝恤衫是沒有這條橫線,很好看的
% u2 S# ^( |; C( c
7 \' X! ~0 f+ `6 K8 X/ e# K1 x  w1 F* e$ o
咁你鍾唔鍾意背後有拉鏈既校服裙?
作者: kingphone    時間: 2023-7-19 07:54

引用:
原帖由 shirleung87 於 2023-7-19 06:49 發表   4 q. k$ O# Y& |
  d) u6 c# T2 \' z1 i
- d3 T+ s* l1 Y) D, L2 x4 h. e2 f
咁你鍾唔鍾意背後有拉鏈既校服裙?
$ R. d* s  `& V# L1 z校服裙前面扣鈕就一定唔鐘意
, u0 q4 Z" w, F7 s9 @$ c+ P. ?背後拉鏈就ok
作者: JoJo1217    時間: 2023-7-20 17:34

引用:
原帖由 kingphone 於 2023-7-19 07:54 發表   / R. {3 Y3 p0 U# K8 k

9 M/ ~3 W, K# b3 n校服裙前面扣鈕就一定唔鐘意
2 {/ t! N, i3 x+ q" |背後拉鏈就ok
  E* f  A6 O4 S6 X2 k* G1 p

8 e) T, U  ]1 o: Q6 ^0 O& n9 `背後拉鍊引來暇想

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0