標題: 一個買野小心得 [打印本頁]

作者: West    時間: 2009-11-29 00:54     標題: 一個買野小心得

發覺好多朋支買野都有D阻滯,分享一個小心得比大家,我買野通常會值接同店員講自己幫公司買服裝可唔可以開返張單比我CAM錢?同埋揀衫盡量揀Free size唔駛試身,啦啦林攪掂可以走人,大家不防一試
作者: 楊乃武    時間: 2009-11-29 03:56

其實主要都係過自己心理果關架啫,4 B8 S' b4 O. j
如果咁樣可以令到自己無咁尷尬,6 Q/ C. I. b; D+ b, R( U" D$ S5 s
我覺得都OK架
作者: shinobu    時間: 2009-11-29 14:40

佢有時會問..係唔係party 用架?
, T( m5 ^, ~7 x' L我咪答: 係呀5 z! @  k+ E! T% j9 `
有時會答: 幫細妹/gf/太太(任嗡).... 買
作者: sinson    時間: 2009-12-4 14:25     標題: 回復 3# shinobu 的帖子

校服就可以話幫=.=便服基本上一定會自己本人去買=.=2 {0 f% {4 \" \" j; p
所以我會話睇岩買比佢~
% o! J2 A( f: b: A) V女人買衫都係著黎比人睇姐=____=
作者: 偽娘    時間: 2009-12-4 14:37

有時話天才表演用-3-# O# Y$ B; o6 n( `8 `! o2 X* `
"有時就話幫朋友買
作者: 文迪    時間: 2009-12-5 01:49

作者: butterflies    時間: 2009-12-5 23:49

買 free size諗住唔駛試既話,  要小心唔o岩著, 因為女裝既free size 通常係適合女性細至中碼著, 舉個例肩闊咁講, 一般最大都係去到37, 呢個呎吋我諗大部份男性都著唔落, 或者著左都好窄, 仲未計其他地方既呎吋
作者: West    時間: 2009-12-7 00:51

引用:
原帖由 butterflies 於 2009-12-5 23:49 發表   
# o+ Q. W2 |, v買 free size諗住唔駛試既話,  要小心唔o岩著, 因為女裝既free size 通常係適合女性細至中碼著, 舉個例肩闊咁講, 一般最大都係去到37, 呢個呎吋我諗大部份男性都著唔落, 或者著左都好窄, 仲未計其他地方既呎吋
0 {4 ~- n* e9 y0 Z我一定問店員最大去到幾大,跟住扮驗貨拉開睇下,當然有試過買左原來著唔落啦
作者: *雯*    時間: 2010-1-5 15:26

THX FOR SHARING!
作者: kr_12    時間: 2010-4-7 21:44

其實簡簡單單話買比女友咪得
作者: mercury1    時間: 2010-10-25 04:46

乜都唔洗講,.去旺中買 all one size" q5 {! m- `& N. Y# `- `
D姐仔好快手 加上佢地好忙唔會問你野" j1 K! t% \8 T- N8 H
最忙的時間去,.(忙到佢都唔得閒去睇你個様)& T8 d' ^2 n# T/ [) |9 @
由你同佢講要邊件到比錢佢伶貨走人
7 r: m7 v5 [1 t9 W8 D唔會超過三分鍾* P( R1 N9 R+ c& t4 O& w

# c/ j! Y( T5 N, G+ D9 Z  M) G最快半分鍾
8 Y; j/ `% J1 q6 X* bD衫上面有貼價錢 69.99
$ o& O' l7 k6 B+ t買之前伶定70元出黎) Z1 u2 z. L7 Z
指着要lee件,.比錢,.走
作者: tiffanycdcd    時間: 2010-10-28 22:28

a good methid
作者: Terry220022    時間: 2010-10-28 22:37

我覺得唔使穩咁多藉口law
作者: love健    時間: 2010-11-5 00:10

我都係最怕比人用有色眼鏡黎睇我````
作者: mercury1    時間: 2010-11-9 09:08

引用:
原帖由 love健 於 2010-11-5 00:10 發表   
$ h1 v- H6 g9 }& }$ s我都係最怕比人用有色眼鏡黎睇我````
( c4 B0 K- h( s3 S
; V$ X3 [) R" e: I* H' k/ R1 x
啲店員得鬼閒望你.,香港人.,望下啲錢好過啦
4 |) K$ j/ W$ j8 I% p最怕係放學時間啲學生妺.,响度指指點點
作者: azusa    時間: 2010-11-12 13:33

旺中大部份老細都好少用奇異目光的~
作者: mercury1    時間: 2010-11-17 07:00

引用:
原帖由 azusa 於 2010-11-12 13:33 發表   
9 M* J- G+ x  Z  N旺中大部份老細都好少用奇異目光的~
2 t8 D5 m6 q+ k5 K8 d4 ~# t8 V: ?
1 B: ~; M3 J# i9 K6 s冇錯係    見径不径     眼中只有錢    真係話之你乜水
作者: 紫燄    時間: 2010-12-8 01:44

男生買女生的衣服  就像是女朋友幫男朋友挑花內褲一樣  很正常
作者: kan1122    時間: 2010-12-8 07:19

thanks a lot
作者: kitwing10228049    時間: 2011-1-2 22:30     標題: 回復 4# sinson 的帖子

但某些校服店就很嚴厲了......也許要趁旺季人多時,可能會好D!
作者: tyhnjki    時間: 2011-1-8 12:35

引用:
原帖由 紫燄 於 2010-12-8 01:44 發表   # k9 b$ }1 P9 q( t8 Z/ i% b
男生買女生的衣服  就像是女朋友幫男朋友挑花內褲一樣  很正常
! y* }" W) m+ z. T. p, v* I! q2 _8 \
4 ~, h, r/ Z9 c但係男朋友想幫女朋友買內褲很難..
作者: ripple040    時間: 2011-1-10 21:32

其實都唔駛點解釋咁多,直接講要邊D ,有冇其他款揀就可以,揀好,比錢走人

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0