嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題
* U# b& k/ q5 s買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指- W4 g5 d/ s; |+ X2 s
腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面4 j+ X' j. A- e1 P0 M
我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)$ ^& q% `% i6 V: t* ?9 p
定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?* y$ g% |$ r! \: t$ h/ C
我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.! ?8 p2 g* z5 L; N1 Q& M0 r5 K
8 w' J2 D7 f7 N$ M
really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
& @6 |0 q2 z- {; G7 O7 ]% {' n有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   0 `; b# G% C  Z
個size唔岩, 係要買大一個碼
$ M( t8 }" y5 z. E& I有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
4 |' d1 ?# ^- \1 q# N我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買
. S, e8 z6 |9 U3 _4 t, L所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...* y" M4 B8 j0 Z" ]( P5 H
唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。; i) R. V0 R' e" {7 R/ B; g
如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。
; ?$ M- _' c0 j: ?0 |' H( n腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
) M1 ~9 n0 I: r0 K0 d( y4 Y# J應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左" z0 U, t7 B: b5 D4 b6 h' M
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋4 Z7 X. g; j, }) P/ w5 U% c( F! d
另外可能係你隻腳腳背太厚
1 T9 d) ~" r- w- c% G因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
5 {1 s% R8 U5 T) ^就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁6 H' E  z( W" W6 l' r/ k
因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)- ^* M3 N) R" V! s, Z7 m
有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭, \# I9 f" r' z" Y9 X' y
所以要楦大佢先岩著& I0 ?+ Q7 G' ~+ K
我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦
6 D% G" G/ O6 X  v7 f2 O" X( }1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢
9 |: X# ?/ G, r/ m" x& m! w2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
, R* o& y% A; I+ ~% k2 [& {! ^+ E0 X/ N% J, {
下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼
1 y" B4 @; J) I! S# W因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同
* }; R5 g' t( l& ?3 X. {知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦7 j0 R0 f% b( k$ W* r/ `
. W. a' y) [/ `% g0 R: m

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.! h# @/ {) m, S  E+ ]( h
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   
4 L6 E6 u; y' a$ V6 ^- B( p著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
6 ~0 `$ h" ]; M8 A6 |3 H8 p( I應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左, E% {1 H8 N4 j) K/ g- s0 w
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋5 T5 \2 Y1 o5 t
另外可能係你隻腳腳背太厚4 a& ~" S' r8 |! o3 O. i; F' m- w6 L
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
$ P% O& }  V9 Y* f5 _+ D9 l1 _7 d5 t* \就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
! t1 v$ T+ q$ V# c

3 |& K- i/ j- s' d1 Y- V, w
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   
- \7 O: Z$ o* g- }# Y: L穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
& S4 t: q4 K) u尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
! Z" Y  b5 W, T5 E6 [9 h: x2 Q

3 S4 d' W6 E* |$ V( J& }: H" I  V% G咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
/ U$ C7 S- ]2 y3 R7 s8 e( G; R- f我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
1 Z$ [) D/ I" }: @如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   
2 f: T  _$ F. Q2 Q  \6 S% z3 L: R5 n; b0 ?$ ]. Z6 q

& C' P4 u6 [. s5 W8 r" M7 Q2 @3 `, D+ s9 c% z# Q
8 G  H6 G0 T# y) Q
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公 2 d1 o1 v% t6 i: h
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?/ N% d; @* a9 {6 a
如果淘唔岩我或者要訂
" D" ]# z# V8 s! \( f) h7 z4 j5 r
) J2 L; M# {& n' H, V2 R7 o1 [4 T' S
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   
/ a( Q2 o& \( A3 e, ?( s. v6 D  ]/ T: l5 W* i) |5 F
7 O1 P) \( u# w) S
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
# u; I1 j" V# W. t
即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?
4 c% X; U! W6 ^9 k$ I/ s同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   / s- o- L3 B" l: z% d7 r" ^
去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
5 M+ a) v$ N2 [+ b+ \* k
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   
6 M5 {1 W8 ^. [. d
: Z5 e0 Z. W& S4 a  B. p* \' m就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
  @- p2 w$ ~$ x7 v

4 L) A+ Z7 o8 l* I7 R馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   
5 s2 P/ G5 p+ \8 N# {9 m
) K+ w' X& Y  ]- Q0 F& ~+ |6 B, N5 J/ `  J7 ]
馬莎最大只有EUR42 碼
# N0 w! S5 `7 O3 l  d" H我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
+ P3 u$ o9 B7 [( G" Y* W$ E$ c" q如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
+ h$ W% v: O7 H( `8 y$ [, H
點解咁講?" B( K# U6 L4 O$ d7 B$ [
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
" R5 r+ m3 }: p' O
. y) u0 |' e; }! I. n, F[ 本帖最後由 wongkt 於 2011-5-11 21:43 編輯 ]

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   / G* M- P1 K/ ^( t
9 ]0 j3 f& f/ q* H1 u" \
點解咁講?
6 f$ K$ Z; b3 U' ^/ B不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
; o$ W% P' w( W% U! c: w

4 X- N# D$ R, }! _' p我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   ( w8 p! e6 s0 Z* f" M

, e, J1 O, I! e7 ]& [& w4 b: e7 C3 K* p  k# ]/ p
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
- y& V7 d  o* M1 v- n# i即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D