嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果妳要開一間比CD嘅店鋪,大家想會有乜服務、貨品、地點?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
其實你問問自己
( B7 a  r. x# H! h& H' B5 i+ O0 c代入一些不敢外出買東西的cd身上4 @& Z7 d5 a$ M0 _( H
就已經有答案了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-29 23:55 發表   2 X" M; K( |8 c: n) w
其實你問問自己1 q+ F, _+ O5 P( x9 |) e
代入一些不敢外出買東西的cd身上
' M( e5 T7 v5 P就已經有答案了
/ @9 a# [* X* G3 L

7 P0 Y: `' ?6 {- b- n我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   
+ C" g0 Z9 I& n9 }2 _! ]! m+ L: ]  ]0 u" F1 b4 I
5 _3 O; I8 C8 Z
我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
  s2 e4 X& I1 o3 R
0 \- d* S: U( p) E& D反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感

引用:
原帖由 template03 於 2010-9-30 00:28 發表   
1 l' i; N: X  ?5 A) y. e
* A$ Y  b' l9 x5 ]8 ~1 F& ^. j3 H0 j, S. K  j7 a
反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感
3 \0 i$ O  a# S- y8 L+ O% o. m- @& `( p1 \7 T6 `
如果有間咁嘅鋪頭,唔需要大事宣傳都好多有心人知。私隱就好難攪,唔用真名?用CD或靚姐姐睇鋪?

如果真係有就好! 幫到好多人!

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-9-30 00:53 發表   8 h9 q4 y8 B  V8 M+ ^* k
如果真係有就好! 幫到好多人!
& R6 ]7 L4 j! ~3 m( w; h2 y! c1 K/ c% F
- _' l) U* A& I3 c諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   
# l. v1 c) P$ u3 k4 H, {; Y9 }' J* D; V; |! n

0 b$ \( Z0 P' C2 z8 W" v我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
4 {2 `! W( q% R1 v3 r" u
代訂我覺得就免了+ S- Q5 P- c( o8 `' S) O9 l* R8 X- E6 X
這會同自己有衝突

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:02 發表   , d6 H9 b: `9 a0 U8 ~
5 N& g  j/ t; ?* {! a& R9 x
4 h9 |' \. E4 `9 n4 w! E
諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!
0 X# s; h# G$ t& Q0 z, e, f, F* I2 J
d野一定要齊,地點要夠方便
7 [- i9 |' B! h# q; _8 O其實cd中都佔有好多會外出買野的,如果你唔夠集中同方便,款唔夠多唔夠新,人地自己出去買好過+ u/ I1 z/ o, w: J) E3 t, v+ N
另一部份就係係網上自己訂返黎,好似淘寶咁,如果你賣得太貴,我自己係淘寶買好過∼
9 Y2 K8 x& o1 a+ R: w唯一可取係可以考慮會員制,租地方比人存放cd用品,而且化妝影相套餐是有點市場的

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 01:05 發表   1 g. }$ s+ y0 S" i4 F: X3 t- c
; _: S/ A, ]2 j& k# N) l
代訂我覺得就免了% m7 T* r& p! Y* P+ V3 x
這會同自己有衝突
) c  B5 T. v) ?- D+ A! `, T( f. u4 {/ Z5 Z4 \
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。

我發現台灣有不少類似的店,除了賣CD裝備之外,還有化妝,拍CD照的業務,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   6 B; R, Y7 d5 X1 [( Y2 N; ?
9 n4 b9 n7 t: p# F
6 y# g, X% Y& I, ^  k
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
9 j$ G$ y' n+ d3 |% @) y
4 S# R" O5 a" e) _) j' k我覺得呢個主意好好呀!
& m; }& l2 K0 h# w好似我咁, 同屋企人住, 想買衫買鞋都唔得, 就算買左都無位放...

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   0 p+ `1 V' A. c$ r- c* O) M+ P( h! e

" M5 k6 L; [2 d- a, L0 U* S. q, R9 A* o4 k* u# {* Q) H+ }
' F9 P+ c4 |1 v6 P! U4 {4 Z8 |- b
咁你自己又賣野~% c, i- a! u* ~) H: V. a! L; u! e
但係又做代收) v6 Y- T3 k0 O- `$ z0 _  a
咪會同自己D貨有衝突囉~% r( ]8 Z4 V- r
除非你一單都收得OK貴! w6 j4 I( M. F+ P& s9 v) Q! Q8 p$ k
唔係人人走去上網買完寄去你度- \/ E- c: L, {  x# v7 j0 `6 Y5 j
就少左人係你度買東西了

其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時  z. t* L4 e1 s) t+ M( y/ v% k
同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   
( s! l  g9 w7 J& k- g7 X其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時/ x! v/ B6 S% d- p
4 U! h  D. a! t- A; c無錯~, ^* K2 h" F/ ~/ o' x1 \
所以如果係一般舖頭仔的話  h0 v/ I1 q8 w2 {
我覺得存放作用唔係大
; e/ E+ _2 D% ~* g  T/ t所以好似CD FAMILY咁6 o4 _! r' o+ r6 n* h  W
會所形式, m7 x6 l8 T0 q
等大家都有鎖匙& _& O9 J5 J( X% A
人地有時間就可以隨時上去CD

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 10:09 發表   6 S. o1 j" L9 a

# y8 J. y& g" \& ?( y) y* L咁你自己又賣野~0 K8 ]" ^% H! {; Z& w
但係又做代收/ x5 F( H: Q. v
咪會同自己D貨有衝突囉~1 Y& C& r( P! ~( {$ Y6 Z! U; m
除非你一單都收得OK貴
: c) [- K3 U. X+ v3 C# _, o唔係人人走去上網買完寄去你度0 I0 D# W. e& m5 j! l/ y8 g
就少左人係你度買東西了
# E2 s% T; S* ^; j0 T8 J! R
" V8 p' X0 n% L/ o+ j$ {& J
之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   ) N# a1 R# n5 y/ r7 |+ A
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時* T4 J/ N2 a0 \
0 R& K9 Z- p+ h$ r0 t

) O+ C9 I+ s6 X6 }2 X所以我諗緊係工業村個類大廈。租金比較平,又大,當迷你倉庫,用電子鎖同貯物櫃。

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 15:24 發表   . p2 H& G" K4 J! ]' o

8 H7 D. M4 L2 ?4 C( v7 W) K- E8 m  ]- M2 B2 G/ r8 _
之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。
3 b4 W& s. F' J+ K  U是哦~
6 h+ I" c6 E' i. I# }  b蝕的定義每個人都不同
( R0 K7 @, F& O% ^1 _除非樓主有好多錢" R, j7 `1 F6 u
不然要花個幾十萬出來租地方裝修入貨人工買器材$ a% g9 _9 t9 g2 Q, g% f( ]1 u
在我而言不賺錢就是已經蝕錢了

其實有幾個外國返嚟CD朋友,大家都覺得香港無呢類店舖,想諗吓有無得做。

開啦開啦~有呢d鋪正正正~

最近訪問的版塊