嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果妳要開一間比CD嘅店鋪,大家想會有乜服務、貨品、地點?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
其實你問問自己
# e% W  n5 i5 t- T, c代入一些不敢外出買東西的cd身上) H/ }2 N! _& H( A
就已經有答案了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-29 23:55 發表   
& m+ k+ W6 B8 @  T1 m其實你問問自己
! i8 U2 W) y1 q8 B0 p" j+ B# T, j代入一些不敢外出買東西的cd身上# a2 x, w1 p( M2 Y8 m
就已經有答案了
1 T* J- K! P7 [7 U& l: L( k3 ~+ e

5 M2 K7 S& i- U1 W- i# A我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   # M8 q! ~( B* ?+ M. ?! E! ?

: l4 n- R) b# f0 M# K* r# c
" o# T  m6 N+ B- ?1 e& P我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
% g6 `5 ]' C$ H8 @
" u5 M, B1 K: V6 p反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感

引用:
原帖由 template03 於 2010-9-30 00:28 發表   / w8 @! |- ~$ z

! [) q! s, ^4 B; L( ?. K
4 Q* w; n( M6 D2 C反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感
- I  k: z; a) N* N( q4 B9 z, h9 c/ e9 ^: A5 c
如果有間咁嘅鋪頭,唔需要大事宣傳都好多有心人知。私隱就好難攪,唔用真名?用CD或靚姐姐睇鋪?

如果真係有就好! 幫到好多人!

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-9-30 00:53 發表   
& N/ ~$ d8 c$ S4 k# Y如果真係有就好! 幫到好多人!
2 ^* Z* q8 K, t- p
- K- H$ J4 j7 @) }8 g5 E2 S
諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   
% }& U+ \" @, @) o
; o1 V/ M) Q- d: x8 i" f4 V  f' m0 E) y4 `3 O+ A( _
我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
; i3 ~9 _7 F& ?/ ?
代訂我覺得就免了
* Z5 C' a) [& n- k這會同自己有衝突

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:02 發表   
' U, Z" Q4 e  f- B3 n1 H5 }* D  E3 m8 {
% N7 T# a" d. k6 U3 o# D
諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!
* C# K( w4 b% W3 I$ N, q) w% d
d野一定要齊,地點要夠方便1 z2 R' }( v$ _9 |% Z
其實cd中都佔有好多會外出買野的,如果你唔夠集中同方便,款唔夠多唔夠新,人地自己出去買好過
* l& b# |+ E, j另一部份就係係網上自己訂返黎,好似淘寶咁,如果你賣得太貴,我自己係淘寶買好過∼
, J+ X+ K  B& R5 K$ G; \唯一可取係可以考慮會員制,租地方比人存放cd用品,而且化妝影相套餐是有點市場的

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 01:05 發表   
$ u8 e3 h+ `; w
/ J* {7 J' K# e- K5 A代訂我覺得就免了
$ k3 R- u# ]: @6 ^& o這會同自己有衝突
  {5 b/ _! j1 [# |
" S2 b* b+ s+ K2 s. w其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。

我發現台灣有不少類似的店,除了賣CD裝備之外,還有化妝,拍CD照的業務,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   / _. S% D& Y5 f1 L
& v- |- Y7 w% t; s4 C- B4 ]; R

7 q/ ^# q( R) F. V& q其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
& S: c  }1 X( l) _  Q6 T" x5 h3 J- _
我覺得呢個主意好好呀!
! X# U6 m* ~4 N好似我咁, 同屋企人住, 想買衫買鞋都唔得, 就算買左都無位放...

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   6 ]- P' J* _4 Q

) s8 ~  w& W$ X+ K% B# }2 v+ R1 w
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
+ k3 ?6 |% a8 w/ S0 E+ ~6 {咁你自己又賣野~
8 @  P- X& t- d8 s4 g+ y" k) X但係又做代收+ r1 _9 Z- N$ B1 d
咪會同自己D貨有衝突囉~/ y+ I5 H0 X7 S0 J0 ^
除非你一單都收得OK貴. J7 s, t- O; u: d! e+ S
唔係人人走去上網買完寄去你度" _' i* ?+ d  x; A8 p* L( U- r( S
就少左人係你度買東西了

其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時
' H, y3 E- O8 Q同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   . o4 X8 P: Y% ]- C- v/ K
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時
7 B; u- F. T* `: g* h' b同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
! l; I' J3 m8 n. h( L
無錯~: Y* V! T4 |' i, J1 s# i  W
所以如果係一般舖頭仔的話
& u  @1 Y2 Y/ |$ o( o' M& h7 F我覺得存放作用唔係大+ I4 X1 V' X! A! I* r
所以好似CD FAMILY咁
' ^3 K6 z: V" m& x& Y% W  T會所形式
; V+ g; \$ C, B1 S7 h$ u等大家都有鎖匙+ ]" _6 p' P* q3 p
人地有時間就可以隨時上去CD

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 10:09 發表   
% a8 r/ A+ x' b* o( U8 f! K; V  E+ A4 d. L
咁你自己又賣野~; m5 Q  `6 a3 K
但係又做代收
3 s/ }. _3 w* e, B: U咪會同自己D貨有衝突囉~5 H) _/ u* @" I" |, U
除非你一單都收得OK貴
. c' H- H# c! q" D  i唔係人人走去上網買完寄去你度
9 S- F% D! {3 K# g2 R, S/ Y& Z就少左人係你度買東西了
! t. U( a7 U5 v" F( u# j
3 ^. t" L; w8 \8 a3 A! Z+ K7 w) V
之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   ; e! n8 e1 O4 n
" G5 ?' Z8 a. c; l/ X同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
9 C$ d# X+ o& o8 _

6 M( ?9 i, ^6 d" \所以我諗緊係工業村個類大廈。租金比較平,又大,當迷你倉庫,用電子鎖同貯物櫃。

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 15:24 發表   
  C" w/ [( {+ g" U8 v
( G. z! ?8 p! b# |5 t* S0 m5 ?, ], A% i! p/ T; Z, |
之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。
/ a1 r- i3 O! r# N5 R, y% z是哦~% {% w* d' Q. J
蝕的定義每個人都不同. G. b1 T# n4 k- |! z, k3 I
除非樓主有好多錢
. v: |/ D+ L  R3 B不然要花個幾十萬出來租地方裝修入貨人工買器材- Y% U" G3 c) ~  W. y( c
在我而言不賺錢就是已經蝕錢了

其實有幾個外國返嚟CD朋友,大家都覺得香港無呢類店舖,想諗吓有無得做。

開啦開啦~有呢d鋪正正正~