嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

請問你如何看待自己嘅生理性別

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-8 10:46 發表   
% L) X. Y+ {* Z2 ^, J% S
2 a! l6 z) Z+ k# Q; a3 T
% Q! b: I9 q+ Y, {: M6 C  b好同感,
4 P& s4 {4 j: p$ B
- c& ]4 S4 C- i8 ]# F' K1 x  q! ^所謂男性特權都只是由最top  1%的 '有權有勢有錢佬alpha male'         ‘有錢仔 (扮)猛男(富後代)’擁有。。。
! L7 _) a( W4 w3 E0 |0 ?其實99%的男性都會是「失敗」者,0 c9 Y' h- X( t. h6 _
女性說她們受歧視  要同男性看齊  其實是要 ...
4 S# X$ R( D3 F2 W

3 N$ }: E& y$ ^/ r/ ^  R; k不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上
% K: i% M4 v0 m( g4 h8 Q其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html3 A5 z7 \& V4 [. w8 ~
像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧
0 Y. p6 M) T% O% I: W, [) H, A: q, h5 r; ]

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:46 發表   
0 |  I0 u, _+ S5 w+ J0 `8 i2 N5 N% U' k: H2 n
' Y: e. y- [. z) S5 [3 q
不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上
( w) z+ |% W4 o  B其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html
" H) s# t+ N9 ?7 P  F6 C; |% M& P像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧 ...
- r& k- _2 `2 \' b& B* |7 n; m! B0 P6 w$ L4 O# m
所以有時對所謂嘅性別優勢好迷惘
- C* u& l; r4 [! K6 D7 }2 W除咗身高體能之外 ; O* Z; ?/ \& R. ?7 N+ ?
到底有咩男性特權 要無啦啦比人期望咁多$ |* s# Z8 }2 d1 Y6 Z2 ]
由以前起 我都算公認暖男  F& O2 H/ Q% S  K
但我想保護你 照顧你 關心你 係出於我愛你 # C0 R) m1 q( y8 t
而唔係我身為「男朋友」
2 M4 Y& v4 j. s1 D咩野拖手 男方要企近馬路邊 救命..." ]" J1 {3 f7 _: d/ U
我初戀果陣啲人係咁講
* ^+ g% G- l4 n然後男方又要點點點 尼啲特權黎咩
5 ], B7 }9 C. }+ g4 O4 B女方從來都唔會比人要求咁多野& P6 G4 a/ L/ |1 a
至少唔係公開場合比人要求
% r8 K( M) B  {0 S1 t1 F女生臉皮薄 要比幾分薄面
, }. ]3 {+ t) g* _& H4 w男生又必須厚臉皮?真心傻的嗎

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 22:49 發表   
# C1 z, T3 {: d  k1 D& O2 G7 n咩野 ...
2 r9 l& z) _0 ^/ e其實男性身高體能不太重要和有用
" x3 }6 k" i: P2 ^6 J' P: s像身高體能不是每一個男人也有
) b2 D6 N- z' U5 A6 u如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣2 }: z& @0 ?6 T
變得高大和強壯的話……
' B+ f5 r# H9 u% R5 |% y' T就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現& E3 @! A) U- X8 x) S) P  ?
而這些都是天生的,但正常地會發育女人卻不明白& H4 W$ S$ a- B* I, t- ]
(女人天生身體不用鍛鍊也有吸引力,而男人如果矮和骨架不好就算鍛鍊都被女人覺得醜人多怪)
, F/ |! t, T1 l3 c5 \* ?而體能方面,其實男女都會生病之餘,依家香港工作類型都係服務業為主女性頭腦溝通力又比男性好,而大部份男性也不會選擇做體力勞動工作(未來科技可能發展機械人……)
  `$ R) B/ t; N. G  A如果人類像海馬一樣單性繁殖,妳說多好,我們這類人不會因為性別這問題苦惱和抱怨,或許是我們不懂做人,但這都是性別的錯……
) h+ x+ i2 G6 l7 I2 T7 b- U1 Z2 ]: A  `: j) Z( ]$ v; y

樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor3 h' J4 b9 Z6 Y6 w6 I
9 O4 s( D1 f6 U7 l2 U, x( ^
另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同/ d  Z" F' C! e7 y0 s0 y0 G$ X3 \7 a
的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"
) p$ n& w/ M8 C( A9 j! K' e0 I0 Q; q: s然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義
- A9 y& Q& C8 ?' o, h8 q0 b一個肥婆/成面瘡的女仔又真係好似大家咁講,咩都唔做都會有吸引力咩?( C* f3 L. d& F

5 M. n' g- F, s難聽d講句,有d cd講"咩先係女仔體態/儀態/點知似女仔"呢d topic仲吹毛求疵過生理女仔
' D# T& H' a: F6 P( |' o
8 @( V1 _+ c/ ^  m3 y7 [8 f& {[ 本帖最後由 sec2x 於 2018-4-9 02:40 編輯 ]

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-9 02:37 發表   
( g' d& ]0 ^4 P# u# k1 F5 {樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor
- B/ |8 S& E1 g  W. a8 l
8 Y7 |% G6 J. w3 m$ B& O2 C$ `另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同
6 x8 _, w1 e& m; ?7 z/ ?2 t的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"" r, w, C; G! J8 x" N
然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義
- p2 {% X3 ~7 ~  Z& @9 |一個肥婆/成面瘡的女 ...
/ V9 r* p- p/ t+ t. ~
% j7 r+ D' \2 K4 e( v
已經約左星期二去睇醫生
. M$ A, q  X; d6 X0 ]但心入面始終有啲困擾- o0 r4 F% G' _2 V( g+ ]; V+ D. Y" S# q& |
所以上黎睇下搵唔搵到新方向
) N/ i$ a# B" w* S% u* X5 c% w- ^) {5 O
" H7 Z8 |0 X2 _+ L+ j; m其實我都唔理咩係比較女仔' e! y% |  A6 u: f6 P. k! i
係人地講番我成日啲動作好女仔(同學)
# ^4 A  j( U6 D, V果啲只係一啲我好自然做嘅事 動作 + b2 L! f) z- \: y/ U$ F& E% A
以社會標準來說係女仔行為# v# e/ ?/ Z5 N0 l  v6 b7 @

0 M* _$ H9 B; M/ A% L9 Q不過有時候我都會諗
+ s/ W1 ?/ \8 N- g/ l我係迎合社會 定迎合自己
& X  I4 X' D% N7 M7 k會唔會係無意識之中
) Q  f5 |, {: c  \3 X/ B' J: B我都比果啲意識形態影響左
" b" l5 y2 [9 _9 K# J5 L/ Q0 f: X
, L# o# E! Y# i* G9 t# a
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:05 發表   
& z+ X8 I( y5 P. c9 t! E( C0 a, e& y5 s7 ], K
其實男性身高體能不太重要和有用+ b/ U7 K5 x+ W+ Z  |2 K
像身高體能不是每一個男人也有- ^+ m) R7 q1 `: b7 S. {
如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣
" l: ]( Q; i8 C9 t- l3 q變得高大和強壯的話……5 b: a" _: i6 x6 f
就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現! M5 t& b% n. V9 m5 M' N+ R
而這些都是天生的,但正常地會 ...
# R1 v: `( _4 @) C5 ]( n

' n. [$ }$ O) `  n但有部分女權主義者就淨係識得拎尼啲生理優勢出黎講
& e9 ~1 S1 |( `: t0 R  r& o. O$ |聽過有人講得好啱 每個男人都有雄激素
" M; d2 \  {' t; v, X. O又唔見個個都好似巨石強森咁大隻3 Q  U% |0 v3 s% v1 b
不過如果個個男性都係咁 我應該頂唔順一早自殺左
) s  {2 X3 l  @+ v
  V; J  m& i) o0 k[ 本帖最後由 冰姬 於 2018-4-9 04:43 編輯 ]

.
# ~) j! G. ^. P! H8 _
' ~. e5 w. O' [9 j& C
$ j6 R" C+ V& U2 T- B回復 18#、25# 冰姬 的帖子" w0 w  S. j( D/ \5 @
回復 21#、23# ·清雅· 的帖子
) j7 M. o- t% L( _( e9 q( U2 `* U.
3 i% h/ r) G' _4 a* h* X
* x$ |+ w0 i1 v. C$ w# O. f6 c( n' G$ R/ m$ T, C

/ ]4 R8 j- ], d' q( M6 S4 U1 P! a  s2 k3 p
  j! `5 E6 \7 a1 g
.* @# j2 @0 Y$ w' w0 }
引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 19:11 發表
+ Y+ e4 c2 R( \# n0 T  ) v$ m" K2 v4 |2 j8 N
# R  Y/ g  |0 I) s: @; a; f$ f
如果可以輕易跳出社會的框框就沒這麼多麻煩事
0 v* |5 ~0 v, {7 u6 v.3 B& N( O" E2 F$ S
我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下姐,真係搵另一半都係「馬死落地行」付出真愛甘心情願的,但女性就算談婚論嫁了  心裡面(甚至成世人)仍係覺得心唔甘情唔願「蝕底俾咗個男嘅」一世咁睇唔起個男嘅_  _ _______
5 _1 N; F# n  ^.
; X8 h+ ~; u7 m% D7 \
" ~6 Y* G- {( v7 H0 E8 O4 E! G就係普遍女性都係這種態度才出了問題-
: m; r5 N  L$ v$ r6 V/ P* @; [.
) y' f4 ~& n: ^2 a) t
, H1 b3 A, m- _/ N~有關性別的問題,好像還有一個不錯的討論+ C: T" P9 k! P
http://hkcd.tv/thread-38219-1-1.html
) Y9 A. `- l; u" _/ c! y% T9 o" ?9 P$ p( ^, K# Y
# i* j6 Q" m6 o' @8 w! ^

4 V1 w$ b9 L9 [2 O% K8 f- J5 [! }8 a$ l- Y. ?
# r- |& N" M% W* L7 e8 Y
  H" r5 u  F; Z) T6 U
3 g. C5 _0 G9 D4 E
! d; W9 T9 j8 L& L
+ @1 e* O& @) d. Q: j& K) h
.$ U0 r* w2 ?6 E6 e; u. m0 \
' j0 r8 Q1 f2 e/ x  b

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-9 13:37 發表   
7 a2 y* j1 R" S: u" u.
5 D  [, H% \9 e
: h+ A7 Y. f. R3 Z! ^- o  H6 w+ v
回復 18#、25# 冰姬 的帖子
, o/ m& r  }. q- K回復 21#、23# ·清雅· 的帖子7 R+ H+ F3 k, E" I
.
' x3 Z4 B: |+ `) ?
; o9 J$ o) \5 f! L* N& y! s! y, Z4 m8 {" ^

/ Y' f, F' y5 \0 s: `, g# J: \. _7 d5 I# \* A

# N+ C$ c4 `7 o7 l) R9 w; j" A! Y' e2 x2 o./ D+ |/ E3 [$ A* A, V
8 f! N" y1 k/ j7 a
.
( Q2 C9 _# S+ G$ Y我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下 ...
$ c# L) \, ]" D: L# O$ p' V& ]0 Z* M: ]8 @: o! [
我女朋友好彩唔係果重港女 所以佢先接受到我女仔果一面; `- O$ t: n# y( r
佢好清楚明白到我係因為愛佢而付出 而唔係因為社會框框

我一直都羨慕女仔有好多衫褲鞋襪玩 / x+ {( R7 C& v4 B
露一露肉就有好多人like
8 W% c0 \% t" e, S) a2 ~& a2 e賣原味底底又有錢賺
  }: Y$ \# F# v, x6 j6 `; F7 l" D) _
但男人 冇月經 冇M痛0 B# Z) g3 U( n" U* S. R5 Y& m" V) ^
唔洗怕過左30歲就冇人要% G3 x; @2 c" b+ g
諗諗下 生理上係男人 唔係件壞事

回復 1# 冰姬 的帖子

我覺得 樓主要諗一諗5 y( `1 d" O) h0 {" v# ^* C
你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩
7 L4 m9 A0 r  h$ }/ _: V, b7 O
  x5 f! L" Y. F$ F. b1 o生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
. R3 P0 `: q9 u$ X! }$ L, p外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)' f0 {6 |! v3 p: w' t
社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)
/ K/ K# }# F. b* d定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、被愛、渴求安全感、戀物)

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 15:51 發表   ) G3 E: e% ?" s. W7 b1 k/ Y
我覺得 樓主要諗一諗6 a" }9 Z8 c3 N/ Y
你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩: K. L) z/ @6 x
0 q5 l- n* M# w2 B$ r. r1 m" t; V
生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
$ a! \1 y6 w6 [) @; W外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)
& a4 z! ^6 P% b; B, T& p5 @社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)
. {* a# D2 r9 Q/ C  {定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、 ...
1 j) w7 O1 I( a8 ~: B' u
5 t5 w# O* ^: R, N, R: v. g" H8 V) @生理佔大部分 我討厭佢嘅存在 佢令我好唔自然 尤其係生理反應3 E4 ?3 a' s! J- c+ K0 ~1 C
有時討厭到一個點我會對佢施暴) }, w" I- M' X' I8 x
外型都係我另一個自卑/不開心嘅原因
% R3 J" g# m0 B因為早年有游水做運動 導致我身型由細細粒全班第二矮 變第二高 目前180! G" n3 j' d5 b1 w! H
唔知係因為基因定游水關係 我肩寬42cm 比例上唔寬 但我自覺好橫
# N! v7 H* ?1 M1 }1 x體毛 我唔知心理定咩影響 我覺得會好癢 要清曬佢地先舒服5 f0 C0 b/ r& o# C" B  H/ ~+ w  [
社會期望 除左長子嫡孫要生兒育女 同埋因爲男生被標籤 我並唔抗拒呢個身份$ j5 R( |: H! i8 q
我堅強 想照顧家人 有領導能力 有責任感 全部都唔係因為我性別而做
! D& v. i0 \. G5 E/ L6 y0 p但係好多人都唔明白 我只係覺得身為一個人 我愛我嘅家人、伴侶  D- O/ p9 j: u; `8 i* H; S$ {
收入尼方面我唔覺得我需要擔心 因為我讀緊工程學科(興趣黎)" A- m$ {4 G! i3 y/ S, R& W  m9 w

* W/ q; k9 J; x0 i: j同埋我曾經比人性侵過 所以更加討厭男性 有時候比男性掂到我會不自覺地覺得好污穢 要洗手抹手8 _4 F$ _& G; m/ F- G4 d: w
( D  w% ~) [( X  ?

咁你有冇諗過要做變性手術?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 18:36 發表   
% r3 g7 J$ o' C3 W4 Z2 X# g咁你有冇諗過要做變性手術?
1 d7 ]8 b- v) B$ H# |
1 C* z7 h# e3 h6 a7 a0 v) v有諗過 但我唔敢講最後會唔會做
2 M. S: a' s7 I( ^. |因為尼樣野都唔會係近尼五年會發生嘅事
/ T3 e! q5 [. f" i7 b& j我剛剛先二十出頭 並未有穩固嘅經濟基礎

回復 30# 冰姬 的帖子

Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 19:37 發表   * P, Y) a/ p4 G$ [: I- d: q+ [
Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?
3 R/ a4 `, ]' o+ D7 p. K, T( n
$ d, \" }  U  W+ J其中一個原因 但並非只有呢個原因

回復 25# 冰姬 的帖子

食左字要打過,唔想再quote
/ f) x( q  N8 _+ H: Y* g* J2 l/ A: m% T# d1 }$ T3 y( E5 E
其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多
% e, X5 X1 E/ S6 C6 s
0 _5 h$ o* `+ S0 n# T+ C我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話) d4 d0 X5 I. G. W+ r# }4 W
咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行為"既動力5 m3 f& ]1 k! J, D( z

4 f- \4 B4 _3 d; K$ s女權果度,冇錯呀,有d feminist其實都唔太清楚自己想點,唔太理解自己拋出黎d 理念同jargon,邏輯混亂' C6 w; S: Y5 t! k6 l
我成日都會諗,如果呢個世界真係冇曬一切gender stereotypes
/ w8 ~; ^) T  f- o9 l- ~% Z9 ?咁所謂sexuality性別定位/認同仲可以點存在?0 K4 e% G) B7 z4 h% Y
當我地冇辦法再用行為/物件係咪masculine/feminine去判斷一個人離光譜兩端既距離果陣
$ K* J3 p7 p& {+ W, _又點幫唔同人定位?
/ A0 ?  P& w9 l- f4 @除左用生理性別同"鍾意咩生理性別既人"之外,仲可以有咩criteria?4 Y8 C) _7 |- W9 {4 A% u' f7 |
) ]5 b8 u" J( `) A3 S1 y" T! ?

回復 34# 冰姬 的帖子

聽你咁講 你CD其實唔係因為性欲(你討厭性行為) . V+ P# d  [) d$ s- a
唔係鍾意做女仔 (你話你唔理咩係比較女仔)5 R6 e! P3 ]2 Z2 W1 i( |
對男性既社會身份唔算太抗拒
4 f2 u( ^2 g; I而係討厭生理上既Masculinity(陽剛特質)9 N  a2 M4 @8 x3 ^6 e+ ^

4 z" y* c- o3 T/ g咁樣可能係 男根(陽具)恐懼 以致對男性既生理特徵感到厭惡
$ K* L( k" K% U& C6 I* r1 m我諗咁樣 只能夠搵心理醫生做輔導 $ t  p1 G4 ~8 d5 X% q' _* t
CD只能幫你暫時擺脫男性身份
3 |& |  |3 P* E而變性唔一定解決到問題
! ]( `7 [$ O: L4 D: \  ^
" m: A9 @5 W9 A* h0 w5 N[ 本帖最後由 wetsissy 於 2018-4-10 21:31 編輯 ]

[quote]原帖由 冰姬 於 2018-4-9 04:10 發表   
2 O2 _4 e: a$ Q# u- @' {: J5 ?
7 Y9 B9 M: V: v0 {; O# J& L
, K) f/ A! D, r5 ], @6 D% M  S1 D已經約左星期二去睇醫生
# k7 e; f+ R7 c/ F3 v8 ?0 `但心入面始終有啲困擾
/ N  |) A6 u, Q; z所以上黎睇下搵唔搵到新方向5 V4 O5 n2 B. F' ]  }1 @) n5 |/ Y
1 r) g: w( n0 ?- z: s; c
其實我都唔理咩係比較女仔( _8 {8 V# Q1 b
係人地講番我成日啲動作好女仔(同學) : ?. B  Q6 ]" P, P1 R8 x
果啲只係一啲我好自然做

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-10 20:37 發表     M1 G! Y" H! G) v% r# N! E
食左字要打過,唔想再quote 4 Z) R% k, o  H; f+ |3 n* ?

1 o; @+ F- M" z$ D' w1 @! m5 x其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多
0 }* P4 l4 R( z
6 P% f2 V- ~( Z9 z7 d我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
7 B- ~) n  b1 ], G( c: a咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行 ...
' }, |, G" f0 p) _5 z* l  {4 l8 Q
尼到算係比我 表達自己 發洩 反思嘅一個途徑
' _' i7 J' T! X; ]: d# u+ W有時要同其他人講 自己聽回應 再思考先諗到更多嘅野

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-7 06:16 發表   + r  Y8 J: N% s
其實本來我想係連登開po 但又怕啲人亂up243 E7 [3 Z, }4 `4 x9 o! n- [

! u9 `  w1 E7 c3 c我好奇想知道你懷念嘅原因係啲咩
9 v, ?% n, C. N, c  Q8 [. s. U
依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬

引用:
原帖由 Eva0313 於 2018-4-10 23:02 發表   0 K5 @0 F% w9 {  {0 N3 K& F
! W- p0 R- k" O  K
依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬
* n$ d4 N4 \% a3 D( V

3 O0 f, `8 t$ o* S8 N: ?係果邊 所以偽娘po我都唔敢出聲 舊登都係 癲佬太多