嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如何減手臂肌肉?

如何減手臂肌肉?

我拎得重野多手有點粗
4 |2 k8 K7 `6 P: A: u有人知可以點減嗎?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.
5 r8 g5 ]2 s9 g3 A! Q- d+ wExtreme 就打 botox.
「花明月暗飛輕霧,今宵好向郎邊去,剗襪步香階,手提金縷鞋。」: 《菩薩蠻》

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 11:17 發表   + x- t  G" l" f& h6 c
成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.
# K/ i/ Z, N2 T  C6 QExtreme 就打 botox.
. y6 K+ N, e2 P  B係唔係有d運動可以幫助到呢

去做手術吧(竊笑

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 11:42 發表   
: C8 y2 J& `( q) D4 R2 F. h
- F  U+ V- o/ Z  Y9 Z( k係唔係有d運動可以幫助到呢
( c/ `! |- z/ M( v. i0 Z1 C. L
1 s- M4 W; a8 `: k
肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩 $ s& r! z. y; q3 G0 ?9 k* W  y, }

/ ]* {& }0 L+ T運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多人真係恨架" ?/ |- a( _1 q
帶氧運動又係減脂肪為目的, 減咗脂肪, 肌肉重現重特出, 你睇啲長跑運動員就知8 P1 h; l) z6 I, b1 n* j, D
Body Builder出賽, 就唔飲水甚至食去水利尿藥, 令肌肉更特出!9 [: I' y+ M) j" s* z" L
- [6 B* X6 {+ f1 G. v: r6 }
減肌肉似乎得停止做粗重嘢同節食, 停止做粗重嘢就唔會刺激肌肉生長
% w/ f8 j" @- D) T6 z  |2 d  U7 f6 M) @; }9 w1 _2 K
節食就長期要做, 以年月計, 我自己就慢慢來, 平時只食正餐, 星期六晚至日晚間, 差不多20-24小時, 試過只食一匙蜂蜜, 主要等身體習慣飢餓
; ~+ c( Q0 @8 A6 s/ y! y身體習慣咗飢餓, 依家食飽啲都唔舒服, 頂住咁, 胃口細咗好多, 又唔會心思思搵嘢食.
5 [' t4 ?  L. E$ R) V7 {9 J5 b  }5 K% j" W
嗰啲修身纖體療程, 瑜伽, 都係減水腫同小小脂肪, 同增加身體柔軟
「花明月暗飛輕霧,今宵好向郎邊去,剗襪步香階,手提金縷鞋。」: 《菩薩蠻》

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 12:54 發表   
  ~4 o8 @( o3 E6 b
5 G: B0 R" e3 d9 G
8 o: h# }8 `3 {6 ]肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩
, w6 m- E6 }1 y# B9 u" q* D2 B$ t) B  Z# l9 i5 S
運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多 ...
: j) p! h* s% D5 b* I因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
  a2 s& x' Z; y7 t- R男性既角度係好. ^4 [% X" ^1 ^6 g" H
但作為cd既角度我真係唔想要* M3 g4 q/ Y3 d: j

' r9 S5 u* }3 I( d1 `不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返
# T0 A$ G4 [9 s; i& O2 F. I# Q5 n' Y/ u" W3 |
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食, K# v: t. f4 P% l3 s: z
以前暴飲暴食(雖然唔係肥), B, l6 z' X3 B* F5 I% M# }' K
而家真係好唔習慣,成日好似肚空無力咁
7 L1 W( h! ~0 L+ c) j已經無食早餐,中午唔食飯只食燒味瀨粉,夜晚食少一碗飯(平時兩碗),宵夜只食少少零食(以前幾乎晚晚都要食個麵)
9 \8 Y% H. c! R" }. n9 t6 Q食量已經比以前減少左一半以上8 A' S4 x* ?$ G: a/ k* b
咁唔知有無用呢 % p6 Y' c! Z9 y6 A8 o' X/ B
不過有時同朋友食大餐一次半次食到勁飽都在所難免, O) G5 v* W# C& U& D6 i# t) D
1 f/ \3 M2 d5 c5 O* v4 p3 _& W5 f) }

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 02:09 PM 發表   
& R' [0 A( w! x! u5 S3 f5 \
- u5 m$ q  \$ \  ^1 i9 o因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
. `! T. A' U$ {9 i7 w3 \男性既角度係好( r. X9 s/ z, J/ E' V
但作為cd既角度我真係唔想要5 H. @& U* }5 T( I4 S
/ o9 S. {& F+ \% |3 h! I; M
不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返$ V9 B* D7 \: O9 a

) A) P$ u- B& W1 }其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
& h. P) J7 l$ d6 d: u. J: R6 S以前暴飲暴食(雖然 ...
keep住一日兩餐
YV3S1E117XC050141

越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,; O: R! O/ k  ^5 A
但少動脂肪會變多,, I0 b8 ?) G* A( ~5 M
我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力,! [3 m$ v1 z0 {
但我脂肪不少,
1 Z" e5 }0 |4 ?& ^1 V. f0 D' F/ d我的感覺是節食主要能減腰圍,我現在早餐就吃一碗飯或麵,午餐正常,然後就儘量不吃了,1 S9 B- M, O  ?# u/ q' ]1 w
一個月下來,皮帶已經可以調整一個洞了,可是臉也瘦了,我現在擔心胸部也變小
- @- X" U7 y: p7 Q  F+ a我看大家都那麼瘦,忍著點囉,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 14:52 發表   " u4 ~- o6 f) l& S' _# `0 v$ }# k  k
越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,
8 C  _" e7 P% V, E- u% |& r' l但少動脂肪會變多,
9 F- Q- T5 k" F9 j5 I2 n2 ?我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力 ...
4 |* R) m% `( ]0 \& o' t6 ]我也差不多一個月了" [' P  ]2 P% h: ]* X' w3 K) k
但腰圍好像沒啥改變

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 15:34 發表   2 t9 L; k0 Z- C

?. {& j' G. r; w1 [我也差不多一個月了5 e: Y; R% z$ t; u  D1 `3 |5 f
但腰圍好像沒啥改變
1 O( d' y8 _' r; y! o+ w雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 15:42 發表   . I2 Z$ b7 ?6 D3 D9 o
8 q% `2 w' o$ J4 A- k
雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
1 @3 t7 l4 K  Q8 x8 r0 n
我的骨架較大~& H% p+ |/ ^+ [  a: c: u7 {
所以可能有些影響吧

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 16:05 發表   3 U  P1 R/ ~; A( X3 [
4 s! }8 T5 n7 I$ G6 c8 T! d6 i
我的骨架較大~* r, a' j" R" ^& \
所以可能有些影響吧
7 h8 H9 ]3 O5 `' L0 j5 |+ l
不會啦,
  g- a' H9 Z8 Q# x8 m/ a除非妳要和女kid比,. x- p5 N' l. g2 x" H
我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,
7 G5 Z# w8 c1 A' u# r1 r  I我明明就比妳大隻," X3 @' P' D: v* n

5 o& u6 n& \3 ~3 r( [; G6 w  \[ 本帖最後由 ameifule 於 2010-6-29 23:16 編輯 ]

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 16:11 發表   
; G6 i( z+ n- t0 u$ h7 u8 D( z" D- ?& C( B) @" C! B) H
不會啦,
2 |4 U  J- Z! w除非妳要和女kid比,0 `2 C- J& [* @/ C. w  ?
我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,
7 I. }# t) p- v( t8 s1 ^- f我明明就比妳大隻,還要我來安慰妳,
0 h5 o. p% ^) ]
' k, ^2 ]! F3 i5 h
6 @; o- w/ f6 V. a' c
哈哈哈
/ ~+ O, Q+ ]5 |
$ m" J0 T! ~6 l, k要一片鐵片來安慰你們嗎?XD

我都係比較大隻:(" b& p, R6 Z4 {# j/ l! `
手臂都好粗..而家都唔知點好.5 t' h2 b. X' B" S
好難減...) z/ ^" T4 c* P5 ~% `
而家買衫都要買12-14號(UK SIZE)
$ a9 r$ R+ L2 T5 s6 E5 K肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.! }+ \. D& A# Y

J) |3 h2 m- {! a) z9 u7 r心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   - W) j9 Q$ i8 O4 @9 m* u, M

4 N1 M7 l+ r( P; r8 g& }8 i因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
& J: i. i5 c! x6 E# l7 b% A; ]0 Y: f. e男性既角度係好
8 G* Q5 W- p! r; F4 |2 W' m. x但作為cd既角度我真係唔想要, E, a; Q. C1 `9 T+ k2 H5 K- D

# M4 u: h7 `$ d0 |# i5 X0 P  ]( T不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返
& x& B1 W: |5 r, d3 _6 P* v7 o* m9 @% D
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食% a+ b/ y( x8 X9 X/ {9 K9 _% ~
以前暴飲暴食(雖然 ...
# i5 S" I. ]$ B7 n* W5 H; t
呢個食法,我可以話俾你知...算吧啦,冇用架!
5 E$ \, M& q  M* A% A因為你問題唔係出入量唔平衡令脂肪囤積
. a: ?& i2 b( O/ u+ G: X! H$ @而係用力不當而令到肌肉生長呈hypertrophy形態。
' e& I/ Z  B$ S( L5 }* G% F8 s# X9 e% Z+ B! i% e
響工作用力方面著手,減少力量型既功夫先得,即係唔係要你一下子發好大力果d
$ ^; r- J( e1 t3 P/ {) ~相返,你可以做多d耐力訓練,即係低負重但係以數多既運動

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   0 N) y9 c, i$ K/ B' H' B9 [" C- U0 a

, l4 h# @9 }4 ^  i% `0 w因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
! p4 w1 G! p$ r6 H男性既角度係好
9 t" }2 a2 X! a2 p% g但作為cd既角度我真係唔想要, r1 z& U- i  i; C
9 ]% }" o, R; j, X* Q7 q5 f4 v
不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返7 o/ C+ r$ X3 G+ Y! i# Q+ a5 @
9 X8 n3 P3 h: B  u& K2 s7 z
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食$ Q/ E+ V' `; Q& }% Q
以前暴飲暴食(雖然 ...
' k5 W0 T# Y" C5 \" v5 K

8 i7 U8 e& l: p. }$ B7 f我o既減肥方法, 就係咁(平日o既餐單):
1 C/ r) X+ V+ o  I
- _# K% o; A7 z' U0 s9 x早餐: 半個A1 $15o個o的芝士軟包+1罐250mL雀巢$ Q9 O6 g: D( d5 i
午餐: 唔食, 真係太肚餓食一包餅& T/ i2 S/ ]  J+ X
晚餐: 半碗中碗size飯+餸5 A. ]4 D4 r, i! X9 h
宵夜: 欠奉& v" h9 o' p" m" W; `6 ]
! Y6 q8 @4 _( q, s) [5 [3 \" ^
維持o左8個月(09年10月至10年6月), 肚腩由32"-->28", 未實際磅過重,
, c) A# F2 l3 d: q我諗135lbs左右o卦 (09年2月磅144lbs), 我169cm高.- a, t; S! \" t; j3 D4 V8 d

* O, b* F9 P( W3 v2 k我份工就好o的, 零體力勞動(齋坐office對住電腦), 但係就減唔到個胸呀...

引用:
原帖由 kammykk 於 2010-6-29 20:20 發表   9 R$ [/ e& l, @( N: Q1 U
我都係比較大隻:(
) H- o8 x  t- q4 D6 I; E: M手臂都好粗..而家都唔知點好.
& Q: [" p. |9 O) B& {3 P好難減...
9 M: v$ P& O. D; f  s* }+ }* I而家買衫都要買12-14號(UK SIZE)
2 c6 h8 N/ t# V. H2 a肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.& H8 S* `- J8 I. V: g( u- l

- ]' K* {2 C) Y! g/ {3 S心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)
2 T  Q9 R1 U& q8 g) o
你肩寬幾多呢?

要減肌肉真的很難,
% g5 M: I" W( ]# S8 r# u  G1 _不過我有一個方法,
4 i" @1 |! |% `" Y# n  d$ |! i) `在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力). J- S" N/ u3 _. G" C
持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮

引用:
原帖由 kalvin614 於 2010-6-30 16:35 發表   / X" t4 t: r7 h! j& N" [  A
要減肌肉真的很難,
( l0 q5 }% s$ P! o- Q不過我有一個方法,# ]1 s8 y, ]$ K& B; p
在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)
* T( T8 ]2 ?% Y5 H持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮
# w. ?1 c& \) u6 O" f
的確很難2 M  O1 o7 V6 ^6 m9 o
打字或多或少都用到手臂的肌肉了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-30 15:36 發表   
1 X% o% K( F0 H% k  i" i
: N- w  q' y: F- a你肩寬幾多呢?
  C: {$ ?5 i- \7 \2 j- `  |2 f  H

+ ~2 H/ \' d$ k大概都有18-19"左右啦.
$ T! s  w3 t5 h* R0 h0 a# P, v可能有20啦.
; I" D8 u# S/ R- m自己一個人好黎度.

最近訪問的版塊