嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果妳要開一間比CD嘅店鋪,大家想會有乜服務、貨品、地點?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
其實你問問自己" G- Y4 p+ o& S9 l% c( O2 Y/ H
代入一些不敢外出買東西的cd身上
( V& i4 r% f) L$ g: g2 o就已經有答案了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-29 23:55 發表   : w, u' W5 x, ^6 ]. z8 X9 k" _
其實你問問自己" F* s- \3 y) F
代入一些不敢外出買東西的cd身上. J% G  U- ]( L5 Q( X, a
就已經有答案了
' g; e9 S  z. T; h
4 u$ n: O" \& B  v
我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   5 k/ ]5 Y6 z: }/ p0 c/ |( ?& Z
# W$ F. w2 {& B- V
# x7 q0 K! f6 j
我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
2 I( B) y5 k* h' M% A: J9 V
+ b- L6 g+ p( s4 t9 x; t$ k
反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感

引用:
原帖由 template03 於 2010-9-30 00:28 發表   
- E! P3 c! E" _) f! n3 m% o
: S; W7 a6 [. Q* P0 @5 [9 S9 ~' }7 J* k  y2 j. D2 }% ]
反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感
7 t9 b. u" c+ \/ r. z/ E/ X$ ], y
! J7 g, x9 |' h8 j0 A
如果有間咁嘅鋪頭,唔需要大事宣傳都好多有心人知。私隱就好難攪,唔用真名?用CD或靚姐姐睇鋪?

如果真係有就好! 幫到好多人!

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-9-30 00:53 發表   
$ b; ~' I; x8 y+ H. U如果真係有就好! 幫到好多人!
  Y# v0 p- m" r5 e3 ~
. y( j( R# x- K$ h5 v; {諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   ) i  [0 A9 |3 d( W9 [! Z& O  ?6 }

$ N& N5 v2 P4 [1 T9 V) ~- y
% J! K5 r5 a+ r3 W我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
) D$ A, u& P/ e/ F, T  O$ T3 L
代訂我覺得就免了
* t4 g2 ]; d) F7 e7 n+ a這會同自己有衝突

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:02 發表   3 y3 O0 w- G0 m% F

" m" [9 O$ T2 _6 b; x) z. j/ }4 P3 N5 H7 T
諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!
! z. i2 c1 d' q1 T2 f
d野一定要齊,地點要夠方便1 f3 O2 E6 F% a9 }5 }
其實cd中都佔有好多會外出買野的,如果你唔夠集中同方便,款唔夠多唔夠新,人地自己出去買好過
5 A& f9 y3 b5 k: h3 W+ T# u1 t$ r8 {另一部份就係係網上自己訂返黎,好似淘寶咁,如果你賣得太貴,我自己係淘寶買好過∼
; k; c$ {9 r& x+ d唯一可取係可以考慮會員制,租地方比人存放cd用品,而且化妝影相套餐是有點市場的

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 01:05 發表   " j2 H! v& }' G% p

3 v5 @6 ^6 |- E代訂我覺得就免了
1 j- Q5 [# P* @* _: ?/ v. o) L% j這會同自己有衝突
3 ]. v2 G6 B- E" R% R$ u
0 z2 A0 ]0 i* `: {
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。

我發現台灣有不少類似的店,除了賣CD裝備之外,還有化妝,拍CD照的業務,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   
5 O5 j: G5 Z8 e. D6 D( r" |9 J) R
2 ~+ m2 n8 d: _7 k
: o, n' Y* X% p! [8 M  H6 r& Y9 N0 S其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
8 o& w, o) w% u2 m( S+ Q' B# b
! M, O) K% k$ v7 e, R& y
我覺得呢個主意好好呀!
6 i2 s0 D. s( f/ P好似我咁, 同屋企人住, 想買衫買鞋都唔得, 就算買左都無位放...

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   8 z, w! Z, `: I+ Z2 W

+ Q7 C" F, q8 [( G2 a, [
$ P- J( y; D; V( G( f$ ~其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
' N  W( e( f  R# U8 o7 n3 r5 m
咁你自己又賣野~
8 S5 S1 S5 ]1 x% J4 ~" t" Y' A+ p但係又做代收' w: F2 l+ E4 @1 ^! T
咪會同自己D貨有衝突囉~) l; q+ j/ U# z% d6 ~
除非你一單都收得OK貴
" S8 w! V5 r) S* `% w' y& a' h唔係人人走去上網買完寄去你度
' [" W7 p9 H( ]/ K1 i" f8 l  f# Q7 m- Y就少左人係你度買東西了

其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時
- Y! I6 k. T+ ~4 H5 S同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   ) ^, Z9 a) O4 ~' \
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時4 ]. Z" @1 T3 F; l' c8 Z5 i
同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
5 n, r4 K8 l; L9 b! Z無錯~9 ~6 h- Z$ N  P6 W* j, q
所以如果係一般舖頭仔的話5 U, t- |% ]7 b# Y/ f: a* s: s' c
我覺得存放作用唔係大
& L  Z6 t& g# w" |* k- u9 y6 B  w/ Q所以好似CD FAMILY咁. a9 y8 x/ z) S! i/ W# y
會所形式6 z/ I  {' S) S" i/ x7 i
等大家都有鎖匙
1 g, x: l3 l: h* M6 P* p人地有時間就可以隨時上去CD

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 10:09 發表   & H4 j" ^: N, _! M& [! H2 M* T
* S) `2 \, a! x* T
咁你自己又賣野~
7 E& T3 s  y9 A( @( c2 u& {$ r但係又做代收
$ M4 l. ~2 Q& \( ~% c; S咪會同自己D貨有衝突囉~: Q( N0 t; Z0 V9 Y/ ~; D
除非你一單都收得OK貴
- \" b8 V0 _: m* a1 R! E4 p8 u唔係人人走去上網買完寄去你度
1 p, R( B# t/ a  p# M# I就少左人係你度買東西了
! N7 y3 v7 D" [& J0 E
3 _  S  N& P/ O6 B0 a; P
之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   ! ^, ^$ V  i8 G  \4 A2 f; L: V: w
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時
8 _+ E5 s* B3 |: j0 W6 Q8 A同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
- a0 K1 t/ X7 t! M5 x3 N8 T

. X8 T) ]+ T' A0 \& v* s所以我諗緊係工業村個類大廈。租金比較平,又大,當迷你倉庫,用電子鎖同貯物櫃。

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 15:24 發表   8 y9 J+ @: p$ {) ]( H

# {& D: c* x1 |" V' b0 z2 {) t8 s5 [& L+ D9 h/ N6 y8 B
之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。
  U- m2 ^/ {4 Q- Q6 }
是哦~# B7 @; K, d3 z# [  d' P0 [
蝕的定義每個人都不同0 Y6 w+ g! g& z6 U7 O/ m
除非樓主有好多錢
/ }9 L0 U  ]  h+ x7 y- f+ g不然要花個幾十萬出來租地方裝修入貨人工買器材7 o$ E8 ~; {9 ]
在我而言不賺錢就是已經蝕錢了

其實有幾個外國返嚟CD朋友,大家都覺得香港無呢類店舖,想諗吓有無得做。

開啦開啦~有呢d鋪正正正~