嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

有無方法可以令絲襪更快乾透?

有無方法可以令絲襪更快乾透?

小妹現正面對一個問題
  F/ |/ `5 h9 d* N4 |話說我想趁呢2日天氣好d, 洗左d絲襪 (先此聲明,小妹身處異地,所以有2日好天氣可以享受一下)
3 t4 }# Z3 z1 @0 a* S: W不過因為朋友ge朋友到訪, 令我朋友成日入小妹的房hea, 於是唔可以放o係自己房乾 (而房內的廁所是不宜晾衫的,因為濕度奇高)7 o2 _- l+ n+ n. h4 j* \3 z
換言之,最直接的方法是用乾衣機, 不過又怕會縮水
" V  [9 @) e5 n$ L& K& m所以想問問除左押後洗衫時間之外, 有無其他方法
+ u1 t3 d3 N! _. Q9 }2 D$ d小妹都知道自己白痴, 不過都希望大家可以幫幫手.
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
你有無防塵衫袋呀?, 有既就掛對絲襪係入面, 開風筒吹乾佢, 但筒口請勿直接對著絲襪吹, 唔係對絲襪都可能會縮水
這是我的絲襪blog, 歡迎參觀
https://phworldofnoel.wordpress.com/

引用:
原帖由 noel 於 31/1/2008 22:58 發表
% H- ?. D0 ]9 z6 T1 @+ z! L你有無防塵衫袋呀?, 有既就掛對絲襪係入面, 開風筒吹乾佢, 但筒口請勿直接對著絲襪吹, 唔係對絲襪都可能會縮水
0 p" r$ C9 J; [. ?

. d- _- y" l, u6 k8 y( Y防塵衫袋? 掛西裝/恤衫果d? 係ge話就有
8 z0 l& a0 y$ B) p. t  n6 z用風筒吹....都得, 反正我個風筒有冷風

引用:
原帖由 applechoi 於 2008-2-1 00:06 發表 $ }: H5 h+ Q# S! E
5 ?" Y- b( Q( \! ~1 w# e
" R) Z' X( K6 X+ \8 ~. b( t
防塵衫袋? 掛西裝/恤衫果d? 係ge話就有
; K% W- ^$ A  ]! {' X用風筒吹....都得, 反正我個風筒有冷風
" m8 T8 k6 @. \5 ^
係呀, 用熱風呀, 用冷風有排你吹
https://phworldofnoel.wordpress.com/

引用:
原帖由 noel 於 1/2/2008 01:09 發表
' j7 d+ a4 a6 q
4 p( c# E! D( d/ z9 Q係呀, 用熱風呀, 用冷風有排你吹
. _; E' d$ W7 I. I/ w  V2 O. V6 E/ B0 }- x( J, ?$ Q! D' P* w
唔該晒~
- l( |$ }8 E1 I  m( p/ C1 C# ~我一陣試下先
0 h* A2 @/ z* C3 s0 b其實我諗住用冷風會無咁易縮水, 所以先考慮用冷風(耐是預期之內的), 不過既然隔住衣袋吹用熱風都唔會有問題ga la....3 k+ O/ L" }6 h0 Z, J0 M. e

: e! V* |/ h$ l( f% |8 n# w[ 本帖最後由 applechoi 於 2008-2-1 01:23 編輯 ]

唔係叫你隔住衣袋吹, 係吹入衣袋度, 只要你唔係直接對住對絲襪吹, 係唔會縮水既

明白晒(好彩問多句), thx

或者拎條大毛巾平放, 再放上絲襪, 然後捲起去, 再用力壓o下佢, 因為尼龍本身就唔吸水既, 而大毛巾吸水力就強好多, 咁搞法對絲襪應該會乾o左好多, 然後先晾會快乾d

引用:
原帖由 jg400hk 於 2008-2-2 00:26 發表 , l1 k) A+ e0 t
或者拎條大毛巾平放, 再放上絲襪, 然後捲起去, 再用力壓o下佢, 因為尼龍本身就唔吸水既, 而大毛巾吸水力就強好多, 咁搞法對絲襪應該會乾o左好多, 然後先晾會快乾d
+ j. u' `, D# b! x" `) Z8 y; F最係都是要用風筒吹

引用:
原帖由 noel 於 2008-1-31 22:58 發表
7 b0 k( O; M+ G% D; P" t3 M你有無防塵衫袋呀?, 有既就掛對絲襪係入面, 開風筒吹乾佢, 但筒口請勿直接對著絲襪吹, 唔係對絲襪都可能會縮水
3 z- z0 B# Y# u" s% O* @* d6 Y絲襪有彈性...點會怕縮水

正大光明晒出来,不过,借问声,你住边啊,我可以探下你吗?

有時, 知道未乾透, 就會著上身一陣子+ G3 A  l9 K6 O% i& I% p  Y( K
: I3 ]0 U2 a! {/ u6 }' d/ {
咁會好快乾

未乾就著唔怕up住?

我都是拿電風扇來吹耶~~這樣可以快速的風乾~~目前是還沒發現這種方法會讓絲襪變質...推薦給你唷^^

各位的方法都好好!( n) F* H' b$ {  R& `8 e4 ?+ s
謝謝分享!

用電風扇吹乾或用除濕機,小小建議
迷戀彩絲

最係都是要用風筒吹

另類方法,僅供參考~- Y7 {7 P: ]: M8 a9 G
1)洗完後,用手擠乾
; |* V3 e7 K* Z5 F; s2)穿在自個兒身上8 z3 R( B2 }5 \! _2 V( I
3)用吹風機吹乾--小心燙著  x' n( F% w" T5 i* R7 \
因接觸皮膚面積大,很快就乾0 Q; x, H; ^" J1 y8 Y
有時我趕時間,就用此招!