嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題
0 P/ x3 U3 J+ [7 \7 H# N" @買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指
! B# e. p4 [' g腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面: R% w" }  F  o4 @/ s* {! M
我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)
4 h. J3 f- x5 f定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?
0 I- C; L9 `3 p$ T8 M; |3 ?6 l我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.
9 }: P" H4 Q) q9 A$ E2 i% k
1 T: D" ]2 r" e, v: n6 W+ `really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
$ b  O& b$ W, P有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   
& D7 w9 A" Z+ F/ o7 k( }6 V個size唔岩, 係要買大一個碼
' f; a9 {# X  z, ^5 [有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
- B. Q6 X* C# S! H# M' \
我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買" k1 Q3 Z, Y& M
所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...
5 e, i8 `; B$ z) d" \% E唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。) A$ J6 V- W! p+ T6 ?
如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。  N$ Y( l+ s- I
腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
" J9 a1 T) f; v, B7 }7 ]( W應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左. }8 k" k$ Z% r# u$ W& p
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋0 S& x8 w7 Q# U- n( A4 f$ w
另外可能係你隻腳腳背太厚, I& O+ [3 }1 `3 u- @$ r, ^
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
6 \/ K( D& a7 O3 V. ]就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁, h7 `! ]4 |+ }5 I6 o
因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)1 T, v8 u8 A# Y% g
有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭+ C* s7 P5 K) n1 K
所以要楦大佢先岩著
" W# L% l7 P" r0 x; o: v6 S3 ~我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦1 i/ \/ ?1 k8 F) b+ O
1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢
" ^+ ]8 U6 _. h2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
. R: r& o* ]* _1 |; p1 x% e) m/ Q/ U% [& _
下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼
/ {7 L  ^/ W% |8 w; N因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同
! z1 n6 p# ^( {7 _; p知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦
2 l  F/ O7 w- Z# d- x, O4 h' T% h& S/ ~4 [" S! w

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.! W! x) I) \. a5 L2 n  q
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   
3 u1 `' e/ z' a( _著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
' @, F, S) Q8 p5 O: T0 y- q8 t應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左" g% {7 r) A& v" a, M
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋+ l. M( v3 {2 W6 r
另外可能係你隻腳腳背太厚! T2 z3 N* _9 ^8 b' Q) Z/ f1 w
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄  `2 d% O" W9 b6 _: g. V& E
就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
' `1 o, |: p5 s

0 U% D6 G( K3 O+ [/ a6 d
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   ! ]) L. Z8 P. Q2 G1 O
穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.4 ~' I* y0 u! }8 T4 W/ N: L
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
6 _* C( Q# a' u/ i2 [0 a  J& K) g" ]/ i  w; E, o) Q6 U) j8 Z- v
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
" i- v+ J7 v# ?! w我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?! h% H/ L7 p8 y/ h
如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   7 P5 u2 Y* ^# Z6 I# b+ Z# Z5 `

7 T( H. c7 K1 o1 f% N- B
/ y7 _0 T( ^1 g7 M4 A% w5 g! b% F) }2 I: T" v
; E# G1 Z+ Y. r7 m8 O7 A: A
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
1 m3 V) k, ^, `9 K& {' K5 m* a" j我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?& ?7 g- h- S- ?
如果淘唔岩我或者要訂
( X1 v& Q0 p$ p6 e
, y" [) x0 Z; w* S8 H: E0 p1 O官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   
# {& z3 ?9 U3 w1 R4 ~; u( @4 Q
9 P& g- J+ Z$ m& X  Q4 J
3 X3 A2 A* |% Y3 |' h官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
4 s% D- _, S6 ]( a即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?
/ T$ M2 T" k$ k$ Y) D; m, i同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   9 ~/ q' F/ {" k# r5 P2 `) Y
去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
* H  F  y, \' n9 t
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   
3 j$ ~+ M0 b8 L  x- x* g; a1 N4 Y3 U6 e4 S
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
( E0 s% t2 Y; z3 l) s
  e1 b: D2 y! F% z8 \  l馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   . e2 z4 |  F1 g, E& |7 e4 }
. ?& V8 h6 C6 y6 K3 u) z; v8 Y

) y3 J2 t, Q0 p0 \" B0 i  {# F馬莎最大只有EUR42 碼
! P9 s! F4 y/ w% T6 @
我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   # P( c, `1 h6 F3 _0 k. O. ], m
如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
% V/ |" ^8 k5 Z. F2 Z" E4 j$ g點解咁講?( T" v6 C; E6 m3 {% l
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
1 C) ~6 C: u  C+ g6 _
( @* x+ z  ?, Y  _; q1 ~[ 本帖最後由 wongkt 於 2011-5-11 21:43 編輯 ]

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   
( L1 U! a% i- y0 _* Y1 y- }1 O" O( K; w* L- F' V
點解咁講?
! a/ j4 J* B6 J+ E" {* P7 g不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
$ X# V+ g( L6 X1 g  e( o) V! d
! v& A. O( Q/ `. R
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   
5 ~( i3 n! u4 b2 N
) T- }/ L8 I! b4 v3 ]1 {9 C" x$ R! x3 i1 z2 x7 U: b
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
6 m, Q( ^/ O6 r  i# m
即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D