嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題
6 F& Y, G1 [8 Y  Y買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指; Y! a/ L  M% l
腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面/ s5 r) e% S2 f3 V# u) X
我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)0 v+ l+ x0 C& A- {3 a3 J
定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?, b+ M& S7 g0 E! [2 D% w
我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.* O( m* D6 o) o# y* R7 P% y' ^. p
2 v, ?! \5 |& z: X4 `  D
really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼" V4 w9 N2 L' K
有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   / Q! K- C5 Q) W/ ^. y9 G
個size唔岩, 係要買大一個碼& T( c  N4 d" @6 y: d
有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
6 ^$ `  P& {3 P9 b0 @" s我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買
/ \" @& U( o; N所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...% n9 c0 e& p) ]- ^$ Z
唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。( o  y) K6 L) d. w( L
如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。
4 \1 H* O: d( |- X. D4 h腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
9 L! v* J( ]! g! u3 R應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
7 W; f. g5 x. O! ?3 ^2 m: b只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋+ L. T+ U3 l. p$ _. v8 F
另外可能係你隻腳腳背太厚
& \2 U6 C( `# d因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄! Y1 P0 E+ C+ T! }* T4 s$ E4 _  R( b
就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁& L3 u- |4 g, u, _+ M
因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)+ _( O2 z3 @! }. C& h8 N
有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭: ]0 b4 ~  J* U6 o* B' Q0 l
所以要楦大佢先岩著
! }6 V" Z1 ^5 }2 W5 D! m我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦$ ]6 s+ [9 m, a4 q7 R/ D
1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢' D# a( x) H* f; c, }
2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
  Z! H2 C7 K" d% z% ^1 r
- u' m% |9 c1 a+ P: @% \  R下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼
1 M  O, X6 Y9 c( V9 K4 X因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同
; g% B9 Q! y: L3 ]+ q知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦
/ }. l1 J+ _  u) J8 i: g& j( k7 T1 }3 p  ]7 Z1 e+ x- c

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
+ u4 }7 P. {( T( J, ^尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   + ]2 A& v+ d6 o
著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
" N4 N" j* l: _- x) Y. A% L) r0 [* {應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左+ {7 T+ ^+ f4 d
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
0 L, `2 ^" B% R另外可能係你隻腳腳背太厚) q2 L1 b1 J4 C  ?* r9 a+ }
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄2 k0 x& A! ?+ x! B( T- z
就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
  V* |* ~3 g! i: K
& e0 x  B  F. T+ H& O5 L( Z0 _
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   
, R8 d. J- U9 j, S- n穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
6 o8 B9 i& d( e3 `; u" f尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
+ [0 d" j+ O. `0 Z, E- o: x  w1 z: G( v% C& ], B
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
) N6 ~$ v' d2 |, I0 Y! T. t我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
+ V# Q4 i5 \) k0 e: r" }如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   $ V7 P7 E. E% b) h  F0 N' L7 L  x! p
, C) a4 n5 l. \

+ ^" ^" C+ s6 N& ?2 C4 E8 v5 k2 i2 x, X9 Q# l- `& _
' s8 W; ]7 H% u
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公 4 I3 \# k. X" ~
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
  ?/ _- b! l# F% i( E( V3 b4 l6 k如果淘唔岩我或者要訂
8 v1 {7 P5 O& Z# x6 z
# j, }& A5 u' Y/ g  K官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   * b( h/ c9 ~2 ?! ~+ F5 y9 Y& S
" p9 _8 f  M+ I* q* X
' B# q; {+ ?- B! G. _' |3 x$ r
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
6 U% W8 u8 q$ A" D8 ]3 @! {- ^即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?
& G- ]2 T9 R8 @' Y2 `; k9 l9 f. n同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   
0 G* q; [4 q% Q; I去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
5 }5 y2 B6 Q5 y" I, X8 K
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   
0 A0 ?( ]+ A* D0 M! w4 s, {$ V; k  V
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
0 z: f8 Z4 G! j. ~3 u1 x4 R% e; X  q& N% P- l( _/ X& y
馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   
8 F% E6 D1 c, L8 N" w
1 D8 t3 m+ }0 `0 h5 a4 M9 O2 `0 f3 i0 X; L
馬莎最大只有EUR42 碼
( \- e! X! x9 ~& O: n' O1 [( N
我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   8 \9 k" ]5 v. e
如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
# z5 x& ~5 J1 x. o
點解咁講?
3 l* _  ?; l! a. v: M' D不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...0 O+ }0 }1 Z7 {6 P+ R

, o- {" A9 G" f8 P1 w) p[ 本帖最後由 wongkt 於 2011-5-11 21:43 編輯 ]

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   
  i9 X& ]4 F/ U, F4 {0 c
3 R! ~+ l" v$ Y點解咁講?; g: q) F: w" Q, W0 f+ {
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
0 I. ~4 m$ c4 ^  C8 c& S( s

$ d0 \) }' ]6 _: O! D& ^, R" t我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   * b2 `. Q/ p$ b. H" T+ K0 P7 G! C

) [* _2 ?9 A7 N; {
+ E( @* O9 g6 |( ]6 w我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
  k% Y: f* X1 _7 p( K; r5 s
即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D