嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

請問你如何看待自己嘅生理性別

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-8 10:46 發表   : C5 O& T8 c5 ]: n/ C7 N& P& e1 X
* d1 O5 Y9 y' J9 s. ^

" n6 W1 Z! h; Z( S! P! T好同感,
6 d7 N9 r) e) q/ d5 Z* ^; }- `& ]* a7 Y& o. U: l
所謂男性特權都只是由最top  1%的 '有權有勢有錢佬alpha male'         ‘有錢仔 (扮)猛男(富後代)’擁有。。。6 B. i' \. x3 w* L# d
其實99%的男性都會是「失敗」者,, Z4 _% h* j8 p- `6 E
女性說她們受歧視  要同男性看齊  其實是要 ...
% H- z( Q$ V) w( w) Y. K& M) h

3 ~( v9 Q, a2 l9 q+ ?不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上; k: {3 V- q8 x9 f
其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html7 N' J# D3 W2 g: d
像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧
: [0 N. N  [+ ]3 n, n2 E- a: W
, B9 A& y2 O( _  Y1 O  @  E[ 本帖最後由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:48 編輯 ]

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:46 發表   
) O& }# E2 {; Z1 }" O0 z' o
9 j2 i3 O8 d) u, B( K2 o, o. @" [/ g- V4 l5 j2 P
不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上
* R7 O, G% E, D. }- ]其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html
4 f7 |  E# b9 p2 J; k: ?! W; k% J+ a像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧 ...
) i! s; m5 O, ?% Y' x) C0 a5 M- E% E/ u+ y! X
所以有時對所謂嘅性別優勢好迷惘
0 Y/ ~' Y: d+ N8 p2 s8 ]0 q  O' A除咗身高體能之外
6 @9 d' r' @: A- ]4 O3 u& P到底有咩男性特權 要無啦啦比人期望咁多! E/ x/ n. L' x1 t
由以前起 我都算公認暖男
6 L+ F9 S. i, ~) V+ H, K4 m但我想保護你 照顧你 關心你 係出於我愛你
' e% u3 y  P- i4 Y; h而唔係我身為「男朋友」
: }2 \' O# m8 x8 t% k咩野拖手 男方要企近馬路邊 救命...
' U$ c- i# T" v* ?, L, V我初戀果陣啲人係咁講; D! j" L. ~; e# d' C) |
然後男方又要點點點 尼啲特權黎咩' C2 O! B) i# u- M9 C3 K3 P
女方從來都唔會比人要求咁多野- L" q! t2 q$ n5 [9 L6 ^
至少唔係公開場合比人要求  E2 ]5 @9 `/ j6 @
女生臉皮薄 要比幾分薄面  u9 R- R& T+ l+ |! L' g4 F
男生又必須厚臉皮?真心傻的嗎

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 22:49 發表   
  ], r2 h" k: v3 n& \  W+ r咩野 ...
+ q+ d9 ]( s, ^! C5 y其實男性身高體能不太重要和有用
# f- P! [' E, o' H像身高體能不是每一個男人也有
0 i" S6 Z0 |2 z$ N如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣3 W1 c0 I) H# x' A. z$ h6 ?* Q, N
變得高大和強壯的話……
- Q! y2 e, C% W% B就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現2 D/ d4 [& n/ ?# n0 y
而這些都是天生的,但正常地會發育女人卻不明白5 |, _9 w) |2 P- G) ], m
(女人天生身體不用鍛鍊也有吸引力,而男人如果矮和骨架不好就算鍛鍊都被女人覺得醜人多怪)
8 w8 N3 n; E; |% @$ O$ p0 ~而體能方面,其實男女都會生病之餘,依家香港工作類型都係服務業為主女性頭腦溝通力又比男性好,而大部份男性也不會選擇做體力勞動工作(未來科技可能發展機械人……)3 \, h' v/ Y6 J
如果人類像海馬一樣單性繁殖,妳說多好,我們這類人不會因為性別這問題苦惱和抱怨,或許是我們不懂做人,但這都是性別的錯……' |: N! A- ~7 c
4 R6 v2 w& c/ i) B/ M

樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor
3 G; z. ^9 c. y- |
( V) n7 l3 a3 B2 A4 A另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同
0 {0 Z3 c& K0 z8 D的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"
7 S. n- \/ R1 R" o& o然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義0 x: p9 m8 ?* E
一個肥婆/成面瘡的女仔又真係好似大家咁講,咩都唔做都會有吸引力咩?
2 T' o' F* L5 i5 ^$ p
: c' X1 L, w- j) ^4 }% `難聽d講句,有d cd講"咩先係女仔體態/儀態/點知似女仔"呢d topic仲吹毛求疵過生理女仔/ D6 k) T1 i( [9 b! C

* h6 \$ A# L" C, _% H. F[ 本帖最後由 sec2x 於 2018-4-9 02:40 編輯 ]

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-9 02:37 發表   ) s+ a7 M1 t! m- u6 k
樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor" Z& Y) I2 |' N9 C
; ^8 g9 ]7 u1 ]/ e5 h
另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同9 @- h8 `8 \8 ^
的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"
  S8 n4 N2 B9 z# D% Q0 {然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義
8 L' \) K3 I" Z! T! Z1 c  `+ e" L一個肥婆/成面瘡的女 ...
0 F. G7 u5 b: w" A% h% ?  j; |& u0 [- v
已經約左星期二去睇醫生
9 j3 \- |1 W+ I1 R; j- I% L但心入面始終有啲困擾3 f4 P% y9 u' D( V  k
所以上黎睇下搵唔搵到新方向
# T! f" \- P: ~6 P$ W( I
, g3 K, P) I, D1 D" z其實我都唔理咩係比較女仔
  w5 `# ?' |& g0 ^# J係人地講番我成日啲動作好女仔(同學)
- q" l% W; H  ^6 e$ s7 O3 z果啲只係一啲我好自然做嘅事 動作 3 O  C. r4 g" c) U0 t7 J* ^- x
以社會標準來說係女仔行為
4 p" {3 X6 `% R: i- X9 x; |! W: y9 D& e1 P+ _5 h
不過有時候我都會諗
1 P# A8 V9 F  u' s8 G; P  U我係迎合社會 定迎合自己6 l* M, s0 U: |6 t. a% T( C4 d) e
會唔會係無意識之中
9 m4 p: _/ k3 ?我都比果啲意識形態影響左0 u/ h" _6 S. K5 _

* k1 i! W7 ?: w
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:05 發表   # Q% Q0 v  R; a+ G

; x/ _0 ?" k* i( U+ F8 q/ b' @其實男性身高體能不太重要和有用
5 d; `: K$ W& N4 u, ~: d) q像身高體能不是每一個男人也有" x/ J. [8 `: |0 |9 ]( U; u3 {
如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣6 f9 I* j3 I& \  a# s
變得高大和強壯的話……" w2 o7 ]) `. w) a
就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現5 R& A7 x' R2 q6 v1 g5 |3 n1 t
而這些都是天生的,但正常地會 ...
6 J8 N( x/ Z% ~. x, Q7 x: K8 N1 t0 @% |
但有部分女權主義者就淨係識得拎尼啲生理優勢出黎講; t2 o. z$ E3 H) g
聽過有人講得好啱 每個男人都有雄激素3 e  _- Y# |# h6 y: }. U. f
又唔見個個都好似巨石強森咁大隻" x: |( u/ `; X# [. R
不過如果個個男性都係咁 我應該頂唔順一早自殺左3 a7 m* v7 ^) A. a& }* ^6 W% N

8 N$ B/ z; O/ q- K* H% }[ 本帖最後由 冰姬 於 2018-4-9 04:43 編輯 ]

.
  M' c, P" L) x2 k
. G7 Z8 }1 t  H  A2 `
% ^' A! S6 Y/ y9 ?2 ?+ Y/ `回復 18#、25# 冰姬 的帖子
0 F3 i0 A# }/ g5 B& b回復 21#、23# ·清雅· 的帖子
. G# F* a. L, L) H. s. X; `.( B) n5 |3 b. X4 }! l

4 `9 b$ ]4 f9 j0 E( ^
9 x! k4 q6 ?! T0 c) W2 q5 b/ D* W% E3 m# [& F, l) _

/ ?3 I* r7 l( C; x) m$ H* ]4 ?# t+ j: b, ^' Y
.
; w- I* V- t5 d% z' Z6 l* Y
引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 19:11 發表 ) f5 u" F+ p3 ^, v

3 f- o2 a. [+ Q# P* z# V) j2 r9 E3 m& M# @- ^$ R+ C' `( K' x
如果可以輕易跳出社會的框框就沒這麼多麻煩事
) b6 M  H1 a0 Z* r8 U; R# }
.4 ?' ^% N9 c, X
我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下姐,真係搵另一半都係「馬死落地行」付出真愛甘心情願的,但女性就算談婚論嫁了  心裡面(甚至成世人)仍係覺得心唔甘情唔願「蝕底俾咗個男嘅」一世咁睇唔起個男嘅_  _ _______  f6 Q: X' Y+ v" N3 e0 K9 C
.% V! s/ P' N+ a: ]: I% t! W6 i9 u. Y
' R9 t- |6 _  t/ ?! V
就係普遍女性都係這種態度才出了問題-$ ?6 x) [9 f  h/ u/ P. h
.: K. f9 h0 r/ ^

, [. j+ H" \. q) K~有關性別的問題,好像還有一個不錯的討論
. E/ ^6 f4 q3 ^' }. i. Ghttp://hkcd.tv/thread-38219-1-1.html1 M* h" B6 ^2 e
0 z( o* l/ O. X& K& @$ ~8 {  ~

. H- n# a! o: W. a# b
$ S2 \, Q8 u% J8 }
0 U: W: r( ~" E& j2 b1 N, w# s0 {" \+ L) h5 O
. }: u  R( p9 `5 m' A. e' Z

: {% \2 T9 k. M3 q4 q  {" i) q% P& D+ b  Q

& V2 m: E. a: d.* {0 W/ h/ _) |7 s
& u& F- H' A- s! e

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-9 13:37 發表   8 F3 c! `& r( \+ y$ J# C
.
. L% Y7 C! X2 ?- l* b; y$ z" V
6 z( v7 O. Q* J# t
# L3 z& \) j( `( n& e7 \, k; u回復 18#、25# 冰姬 的帖子4 O: v( P+ m5 M) [1 m; O
回復 21#、23# ·清雅· 的帖子
5 n: v  V) o+ n9 E# _2 F/ g  `.
6 c1 ^% u% F" C* T9 q/ f/ ]7 C; u( @5 l: d  M/ `

; {& Q, a, H5 H$ h4 m- E2 |3 u$ D/ `4 P" @1 F1 j7 l$ u- o
( a+ T# \4 O5 @" K$ U( t7 \
$ P% M3 B4 ?* C# ]. g9 I' e7 B
.
2 |  D# w- p4 a- R7 T6 Y4 a+ O6 }8 G: T- n4 z
.
+ {: q9 R- s! S* _我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下 ...
. |0 W- W$ T5 n$ G; Y- f  ?
9 l) t# @  B. O* \( F
我女朋友好彩唔係果重港女 所以佢先接受到我女仔果一面
! \8 K, ?  W) l6 C佢好清楚明白到我係因為愛佢而付出 而唔係因為社會框框

我一直都羨慕女仔有好多衫褲鞋襪玩
- `  b7 D: A  s- V3 ?露一露肉就有好多人like
; a" P5 P2 L  W4 C9 d7 f賣原味底底又有錢賺! L2 |: H& k% S1 h1 p# o2 |
  i) G0 {% R+ w2 }
但男人 冇月經 冇M痛
; J8 o  G; x( j/ {3 G唔洗怕過左30歲就冇人要
0 Z1 S; E% ]$ \# G諗諗下 生理上係男人 唔係件壞事

回復 1# 冰姬 的帖子

我覺得 樓主要諗一諗
/ q# t# I* E* J1 p, ?- x你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩
' s; o  `! T! Q6 y7 [# L) }$ H! V/ }0 ^6 V
生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
. D. k5 w& ?7 k' N; X外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)
9 G! j+ i( J7 a  B社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)
; Y6 D+ y7 d: M9 P3 S" ?定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、被愛、渴求安全感、戀物)

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 15:51 發表   1 ?; h4 X% \& _! O. p, P
我覺得 樓主要諗一諗$ g! N' Z  O! _) L) `
你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩* v7 J' h. s( N5 d1 d; n; y0 P

, p4 F( O0 Z5 B: @! O! l生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
/ S. ~! X0 a: R/ F8 X9 q4 C8 y0 X外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)+ ^! {, R, T; U: z% ^$ {9 `
社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)
6 m, @! i8 m1 L/ I4 c定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、 ...
" T0 m' B- @: ^: V2 i1 a2 W
2 w# A3 F  j& j4 b2 _生理佔大部分 我討厭佢嘅存在 佢令我好唔自然 尤其係生理反應
  F! m8 U# D2 v1 H5 z3 F1 A有時討厭到一個點我會對佢施暴+ ]- \) W8 g( S
外型都係我另一個自卑/不開心嘅原因# L9 S1 e# }5 a5 u2 A, L1 I
因為早年有游水做運動 導致我身型由細細粒全班第二矮 變第二高 目前180
' ^. p4 A- D; [9 K( Y& K1 Q唔知係因為基因定游水關係 我肩寬42cm 比例上唔寬 但我自覺好橫% N( c! d& ?- f7 h/ G
體毛 我唔知心理定咩影響 我覺得會好癢 要清曬佢地先舒服8 \# a. \' h& f& o6 O: q: j
社會期望 除左長子嫡孫要生兒育女 同埋因爲男生被標籤 我並唔抗拒呢個身份
: L* H2 {( m( v: t! F我堅強 想照顧家人 有領導能力 有責任感 全部都唔係因為我性別而做% m$ G& E" X; l, ^) q
但係好多人都唔明白 我只係覺得身為一個人 我愛我嘅家人、伴侶, @8 p9 U) n' \( h
收入尼方面我唔覺得我需要擔心 因為我讀緊工程學科(興趣黎)8 h2 p0 e* [0 [4 ~% F4 T5 b5 X

( z# w3 }, z) Y4 B  l7 E同埋我曾經比人性侵過 所以更加討厭男性 有時候比男性掂到我會不自覺地覺得好污穢 要洗手抹手: d8 Z+ O8 t' w" N. w/ A6 B
9 D4 b0 E7 v( R7 X4 W, t( m( J1 Q2 F

咁你有冇諗過要做變性手術?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 18:36 發表   
! A5 @$ M$ e9 @' M" `0 I9 W咁你有冇諗過要做變性手術?
8 k9 T, {2 _) e/ }1 i; w$ M& s: J
$ g8 K  O6 B% `! y* Q有諗過 但我唔敢講最後會唔會做
( u9 N- T" c5 G; C# y因為尼樣野都唔會係近尼五年會發生嘅事
/ a+ \% D3 C- j) O5 a7 o- X% ^. e我剛剛先二十出頭 並未有穩固嘅經濟基礎

回復 30# 冰姬 的帖子

Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 19:37 發表   
) t, h+ I: K' ^1 x- sBtw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?
, R- {( `" Y. H& S
" b0 B# z5 D' Y3 T
其中一個原因 但並非只有呢個原因

回復 25# 冰姬 的帖子

食左字要打過,唔想再quote
7 F5 J- I+ n0 r! O  u( X
# A# A$ u' a; r) e9 i, e- t+ U其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多
9 Z  Q% E4 }5 N2 N7 D6 F0 @4 C7 I4 a2 Q
我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
: z5 ~+ E! N' E# _, |* y咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行為"既動力
2 [9 D( F; c" |! I9 Y1 A% B) t9 B' a2 l& @2 i1 u4 w
女權果度,冇錯呀,有d feminist其實都唔太清楚自己想點,唔太理解自己拋出黎d 理念同jargon,邏輯混亂+ Q; S7 L8 J* h! M  Z1 R8 x; N$ s
我成日都會諗,如果呢個世界真係冇曬一切gender stereotypes
' X  l5 w' c) n9 J( @; ]咁所謂sexuality性別定位/認同仲可以點存在?( `$ N% S- ?9 ^6 x, `( O
當我地冇辦法再用行為/物件係咪masculine/feminine去判斷一個人離光譜兩端既距離果陣# U9 Q$ L/ T# O5 |) ?
又點幫唔同人定位?
+ L' i' `& Z7 }+ s除左用生理性別同"鍾意咩生理性別既人"之外,仲可以有咩criteria?
! t: _! W! B! Y& e+ t' h
% D. w4 H+ S! C1 A( h! O! T[ 本帖最後由 sec2x 於 2018-4-10 20:42 編輯 ]

回復 34# 冰姬 的帖子

聽你咁講 你CD其實唔係因為性欲(你討厭性行為) - r: m% Z* G! Z9 Z
唔係鍾意做女仔 (你話你唔理咩係比較女仔)
- M. v! K  H: l/ D, [. A4 _6 D對男性既社會身份唔算太抗拒
: h" X$ M1 q9 B3 x而係討厭生理上既Masculinity(陽剛特質)5 e' \% @. P& X; X: D- ~
( b7 Q( u8 ]/ d; Y- X9 `8 `
咁樣可能係 男根(陽具)恐懼 以致對男性既生理特徵感到厭惡
  R! b9 P, b3 `! F我諗咁樣 只能夠搵心理醫生做輔導 ! h$ }' J7 Q! S+ y
CD只能幫你暫時擺脫男性身份- e* w/ v- v" F" i
而變性唔一定解決到問題  T& p' y- ?& I6 J6 X. f9 a
  O. Q+ D1 |5 c

[quote]原帖由 冰姬 於 2018-4-9 04:10 發表   
2 @1 e2 v, k8 d6 T2 r* S9 A" m& A

4 {$ p6 B; }' s9 A已經約左星期二去睇醫生
1 F. d# Q5 k# w) [- p4 b5 D$ i, X但心入面始終有啲困擾: W" u9 w% S% q5 u. t3 I5 J
所以上黎睇下搵唔搵到新方向5 A8 s( q9 k- v" `& n3 r# R

* R8 w5 }6 g. k$ X2 ^其實我都唔理咩係比較女仔
0 V+ d! P0 C/ Z* F1 `6 p係人地講番我成日啲動作好女仔(同學) 5 i* Q! k3 S& P( D9 k! _
果啲只係一啲我好自然做

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-10 20:37 發表   
4 ^( ^$ E3 s$ {+ {# ~食左字要打過,唔想再quote
8 Q2 y; J4 Y0 U$ F' j& D1 m2 [, z# {4 x) ]+ y  F$ j- ^
其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多 $ Y9 l  g6 D% h. g

$ `" N$ v5 j7 v1 A8 e' C" w我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
6 U: F! n( A9 T; T  F& U咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行 ...
; a2 |; M7 y% O! ~
1 w4 T9 W& m* `3 O尼到算係比我 表達自己 發洩 反思嘅一個途徑
( Q' \6 v$ h' L  v- M3 K, [, t有時要同其他人講 自己聽回應 再思考先諗到更多嘅野

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-7 06:16 發表   " m1 u2 C3 `/ u% u! Q# Y8 l
其實本來我想係連登開po 但又怕啲人亂up24# k% t" u6 S+ }* X, A3 Z* ^5 t

. K! ?' T9 \/ W& O' I我好奇想知道你懷念嘅原因係啲咩
, o2 {9 x1 ~  b% l依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬

引用:
原帖由 Eva0313 於 2018-4-10 23:02 發表   7 {7 V$ V6 ^# ]0 }
- }+ l. T  Z2 z
依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬
1 z" b; i! w, y7 ^6 R+ G
7 R. \/ v8 ^! l7 y1 h7 o# P
係果邊 所以偽娘po我都唔敢出聲 舊登都係 癲佬太多

最近訪問的版塊