嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如何減手臂肌肉?

如何減手臂肌肉?

我拎得重野多手有點粗( L! q3 P# s( w5 n, B9 J8 `
有人知可以點減嗎?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.2 b6 ~3 M6 ]' I- N- W6 ]
Extreme 就打 botox.
「花明月暗飛輕霧,今宵好向郎邊去,剗襪步香階,手提金縷鞋。」: 《菩薩蠻》

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 11:17 發表   ! A) S0 e5 ~' Z1 I/ b
成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.
4 v! b; {' x/ FExtreme 就打 botox.
% Z1 f  ^) I, s7 T3 U! R
係唔係有d運動可以幫助到呢

去做手術吧(竊笑

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 11:42 發表   
) o8 E8 B; v) m6 @5 y, ?
4 i$ ]; V$ [4 t& y3 {& x係唔係有d運動可以幫助到呢
6 D' u6 S- f$ ]" ]! p, D
8 M. k7 u  T$ s% b) h# l1 t3 x
肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩
# H# k* A* \( D6 I! F: j) l
( A, ^; L) Z9 G8 |5 K運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多人真係恨架
/ k: A$ Z% `/ e2 E/ L5 M帶氧運動又係減脂肪為目的, 減咗脂肪, 肌肉重現重特出, 你睇啲長跑運動員就知4 }' P( C3 j* Z) j! I- q7 U( Z
Body Builder出賽, 就唔飲水甚至食去水利尿藥, 令肌肉更特出!7 T  x. V4 h2 p$ ^8 d% L$ k

0 {% F( K: l, P( B; w0 ]7 Q# d9 C減肌肉似乎得停止做粗重嘢同節食, 停止做粗重嘢就唔會刺激肌肉生長 4 {9 M$ o" @) n1 T

" E2 C1 H. y- W3 J% c! R節食就長期要做, 以年月計, 我自己就慢慢來, 平時只食正餐, 星期六晚至日晚間, 差不多20-24小時, 試過只食一匙蜂蜜, 主要等身體習慣飢餓' h0 }  U2 R/ Z2 O* ]2 I- b  A% M
身體習慣咗飢餓, 依家食飽啲都唔舒服, 頂住咁, 胃口細咗好多, 又唔會心思思搵嘢食./ w; l! f3 h" i8 k. G! c- W
' r7 f" t$ B0 n9 T) h. f( T& g  G
嗰啲修身纖體療程, 瑜伽, 都係減水腫同小小脂肪, 同增加身體柔軟
「花明月暗飛輕霧,今宵好向郎邊去,剗襪步香階,手提金縷鞋。」: 《菩薩蠻》

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 12:54 發表   ! J% E( P: j0 E8 W# k' @

$ Z' t' n) i2 ^4 ]0 x
' p8 }; t( C' E6 e; S$ y* I* v, [肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩
1 ~$ S6 x& v3 J
+ |+ W" ?& E( [運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多 ...
' c! W3 H) x4 A( d; d4 v6 U因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
  i4 ]& r5 k- p, V男性既角度係好3 p( c. h1 {% Z6 y! D+ ~8 x4 L. N
但作為cd既角度我真係唔想要
. O. V% o* I! o; ^$ M+ o/ Q3 B' A+ x1 L2 L: Z; s, z* @3 p
不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返# G; d% }3 Y6 g" W. }5 F& y, P

; _$ j' [+ ], [1 @( s( J其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食& W; E+ n- t* C8 H3 {" }
以前暴飲暴食(雖然唔係肥)- V) _! Y! t& E3 P& c/ T
而家真係好唔習慣,成日好似肚空無力咁
8 n9 }( B! l3 a8 Q/ a' @已經無食早餐,中午唔食飯只食燒味瀨粉,夜晚食少一碗飯(平時兩碗),宵夜只食少少零食(以前幾乎晚晚都要食個麵)3 k5 J2 X/ \2 M: M( {
食量已經比以前減少左一半以上
( i1 k1 [7 [! K: ~5 r: G& n咁唔知有無用呢 7 G& p  ]$ j% t$ F% j
不過有時同朋友食大餐一次半次食到勁飽都在所難免3 R: v, a3 g' |, X) Y

6 z3 y5 y6 I$ J5 ?9 O[ 本帖最後由 心儀 於 2010-6-29 14:10 編輯 ]

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 02:09 PM 發表   8 R) w# @+ q2 p0 K* F
) T0 x! `: [( x
因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉& y. j% M' @6 z% k" U! s
男性既角度係好
/ B2 q. B* H# }% z但作為cd既角度我真係唔想要
! I- Q' U4 e7 f7 l0 C$ n7 k% B" p
不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返2 u' n. o; q% i/ b5 e# B
+ F; G8 \. K% n% T" p
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
  A) ]. t4 `/ M以前暴飲暴食(雖然 ...
keep住一日兩餐
YV3S1E117XC050141

越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,
; n9 i. H7 N+ U* t# Y但少動脂肪會變多,' J) {# ?! T/ R; s* f
我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力,) Y' ^0 E. `: w! Z6 K
但我脂肪不少,
6 _- D2 r4 F. u' z  @) Z我的感覺是節食主要能減腰圍,我現在早餐就吃一碗飯或麵,午餐正常,然後就儘量不吃了,% Q: z1 ?+ Z9 _% T
一個月下來,皮帶已經可以調整一個洞了,可是臉也瘦了,我現在擔心胸部也變小 / {  {; [# o6 O- O8 w- [
我看大家都那麼瘦,忍著點囉,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 14:52 發表   : Y, k* J9 s. ^; d& R
越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,+ ?/ b' ?. T7 |3 V8 W# t# w3 x; m
但少動脂肪會變多,% ~/ Y( _! A) _
我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力 ...
- l' `/ U. P9 t4 J! ?5 ?我也差不多一個月了8 u3 o4 r* O; n" I1 E, _* k
但腰圍好像沒啥改變

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 15:34 發表   # |: y- Q" M4 C: h
# c3 y3 L' \, g4 P6 A* h- R
我也差不多一個月了
- o* K* R# E  E- T0 b但腰圍好像沒啥改變
. b5 V' D& w  D- E
雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 15:42 發表   ; d. O8 x2 \+ e  z! r7 e

3 ^, w8 c9 @3 G" k# i3 ~( @# r! C雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
- E+ X/ `( I7 C
我的骨架較大~
% M/ w; z# L7 i所以可能有些影響吧

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 16:05 發表   
" ?2 S' `' o0 e3 n& M5 O1 K/ u7 f/ J& J8 ]9 M5 K* r
我的骨架較大~
0 m  u" [7 J8 x. l" f: |所以可能有些影響吧
( n6 R2 {/ v4 m' H/ y9 g不會啦,
1 u" J/ }  H8 l( [9 Q$ T除非妳要和女kid比,
( w2 P5 R# A) b, n+ J1 |我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,
! p% s+ D1 ]( P4 x" u5 i我明明就比妳大隻,
, D2 F2 m' }+ K7 {! u/ e, b5 i1 ?2 T- I" |8 r8 I  X  J

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 16:11 發表   1 ^* G9 p* I1 t' h( Z

4 u0 b: a, ]: [2 G不會啦,' d1 G! x" N2 T9 {8 C
除非妳要和女kid比,6 N* o6 I, _% N) q+ m
我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,0 F, X, f" T- {/ H4 A1 J: U+ y
我明明就比妳大隻,還要我來安慰妳,
" u  R. ]' W: K/ f7 H8 c

/ e% |+ J7 J  B4 U2 K2 o# e1 U; D( A
哈哈哈8 ~) ]* P3 a" Z1 @6 L
# _0 j. r$ p( \9 V8 x  e
要一片鐵片來安慰你們嗎?XD

我都係比較大隻:(/ H% n7 R9 d, l8 O+ k* G/ w$ C
手臂都好粗..而家都唔知點好.
" p! Y  ^3 J  B8 p, t! c好難減...
2 l8 ]# ?; c  @* \7 ^而家買衫都要買12-14號(UK SIZE)
, d! k! u8 |5 F3 Q% \) w* P肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.' a2 A# N) w/ u# |/ u/ z! |( [
) h5 y; \0 T9 m: \+ T
心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   1 g, l  ~1 B$ \5 O$ l- R/ a
5 g( D; z& C0 s
因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉. Y: Y; W* Y& @: F, I
男性既角度係好
- \3 Z" B9 ]5 w% d7 E! u+ C3 @. g但作為cd既角度我真係唔想要
3 b7 U. i4 B* y7 p2 D, h1 b
4 w2 W/ u; {( G不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返: m2 I4 Y( s# X

* k8 l/ J6 q0 x: @& I* ^/ w% [) }其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食6 K9 f( j6 c. ?* |0 P
以前暴飲暴食(雖然 ...
3 m- V3 K9 k) {2 v" X) o3 Z  C
呢個食法,我可以話俾你知...算吧啦,冇用架!; x5 }& I& _5 l8 R8 j
因為你問題唔係出入量唔平衡令脂肪囤積9 Q+ {6 l2 S2 i5 d: w& ]& T/ U
而係用力不當而令到肌肉生長呈hypertrophy形態。
& z: E- p! Q+ @- }
6 m4 _3 ^, k; u+ i響工作用力方面著手,減少力量型既功夫先得,即係唔係要你一下子發好大力果d9 u# y' o/ c2 S% K# D4 Z
相返,你可以做多d耐力訓練,即係低負重但係以數多既運動

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   
3 D- ], @9 Z* a7 Z1 V1 `" E, e
! H  D+ v& A6 |4 R9 m因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉+ w+ O( F' t# _8 x
男性既角度係好* v3 Z2 c6 Q* @/ m
但作為cd既角度我真係唔想要7 l! V+ _; E" V- R0 \7 e

, j9 ^5 H. I5 P不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返
* D% W* u3 Q9 z* t" }; y* o4 s7 U& v4 d4 s  e6 M
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
* G: G/ t# U1 \) j6 G$ L以前暴飲暴食(雖然 ...
# K- ?  B$ h, Y) ^$ D5 d
, x* x. ?) x8 Q- \( c0 u1 `8 C我o既減肥方法, 就係咁(平日o既餐單):# S. r$ @& I/ D! Y, \
- ^+ J. O1 X' y4 m: ]2 F- t
早餐: 半個A1 $15o個o的芝士軟包+1罐250mL雀巢* b: X. [9 |( h1 _; V3 y
午餐: 唔食, 真係太肚餓食一包餅
" H8 G9 z/ Z+ q2 c% s5 D晚餐: 半碗中碗size飯+餸) [! x2 u" `! z2 I) l9 \
宵夜: 欠奉; U) z# k& w6 _' j) {* ^  J" Z' o

! ^$ }9 d! X5 z0 I. Q維持o左8個月(09年10月至10年6月), 肚腩由32"-->28", 未實際磅過重, 2 s' Z6 o7 }, P2 j$ u2 b# y' {3 D
我諗135lbs左右o卦 (09年2月磅144lbs), 我169cm高.$ v1 {" E6 h& i8 d& }* b

. f$ j3 ]9 R# F+ P' `5 n" `我份工就好o的, 零體力勞動(齋坐office對住電腦), 但係就減唔到個胸呀...

引用:
原帖由 kammykk 於 2010-6-29 20:20 發表   2 r3 Y: O9 O$ z- c7 U
我都係比較大隻:(
/ Q4 J) s; ?& }- n. _- Y6 Q手臂都好粗..而家都唔知點好.* b) W! ~$ [# n7 }8 x0 r
好難減...5 p/ G% M/ B1 o# y
而家買衫都要買12-14號(UK SIZE)/ }; h% k' B  L' X8 r; A
肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.
+ M- F$ i2 }! J" L  ?/ d4 M. k  N  z* U: C. a3 j9 q
心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)
& H1 T+ V5 x) c! V你肩寬幾多呢?

要減肌肉真的很難,) [+ I/ t# N$ d, @' F$ a: L; b
不過我有一個方法,
7 U) h  T8 `1 p( t2 U在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)
# E1 ]  n. m9 x; p) r2 z持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮

引用:
原帖由 kalvin614 於 2010-6-30 16:35 發表   
5 H% R4 v& Q/ C- Z要減肌肉真的很難,
+ d0 b6 A6 O. F# Z2 ?, q不過我有一個方法,0 t& B$ ^# \4 D
在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)$ U0 J2 f0 W. H% m
持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮
& l5 h: ^3 d, ^的確很難
7 I0 G3 O, T" l8 m+ {) A) P打字或多或少都用到手臂的肌肉了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-30 15:36 發表   % \* o; R- C% e, b/ D

( }& _5 x# i6 q& {( d. {  O# o1 u* ]你肩寬幾多呢?
' Z" {6 I- \" m5 ^8 K% B
. a6 [  }. ?% Z1 i' N& _- b& ?" P
大概都有18-19"左右啦.' T7 f8 n$ Q9 j# d& F0 |
可能有20啦.
) A5 Y8 t) U6 I; K2 Y( Y1 _自己一個人好黎度.

最近訪問的版塊