嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

請問你如何看待自己嘅生理性別

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-8 10:46 發表   
) h9 m' w. R4 `" z% T, C: w7 v3 E) Z  t
" @" Q& l0 y# {& S) g
好同感,2 b9 i  F% m* p& Q
' |3 m$ E$ O4 Y$ Y; n9 h
所謂男性特權都只是由最top  1%的 '有權有勢有錢佬alpha male'         ‘有錢仔 (扮)猛男(富後代)’擁有。。。: n: Q& s- `# e2 p) h8 @+ H- C# S3 u
其實99%的男性都會是「失敗」者,/ Z9 t! k! F! s  Y: T& j% G# S" I/ K
女性說她們受歧視  要同男性看齊  其實是要 ...
1 E2 S% F0 w8 C  d+ A" f9 C; y0 V5 m

# n) D" [% I! T不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上
: i( ?% E/ x! L$ U, ]其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html8 G8 L! }& m; W: _
像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧
6 C) a8 b4 i: x4 V5 s0 E$ A3 {& U! f7 [7 c

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:46 發表   
" o  p" h+ Q# R$ f6 e/ e# V2 X/ ]) [3 X" U1 i* g% o! g- J

) g, H! [9 P: V$ g5 t不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上; [  `* B" V; \7 Q
其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html- r/ ?/ P. [( C) W! r5 c# ?
像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧 ...
1 Q6 E: E9 V' j/ y- p" r" [: \  {4 t& p0 F
所以有時對所謂嘅性別優勢好迷惘2 U: u! ?! b2 h9 u$ C
除咗身高體能之外
* @+ }* Q. x5 E& X到底有咩男性特權 要無啦啦比人期望咁多6 h, t7 e# S$ X
由以前起 我都算公認暖男# M% z8 H: Y" f+ ?  T1 p$ t
但我想保護你 照顧你 關心你 係出於我愛你
- o! U1 e; @# g( S而唔係我身為「男朋友」4 p" d% U. o" t: `, G
咩野拖手 男方要企近馬路邊 救命...
  Q( b" ~) Z7 R) U5 O. k我初戀果陣啲人係咁講0 X1 L# k3 j! Y% a; J1 A  \4 J: |
然後男方又要點點點 尼啲特權黎咩' t1 c* ]* [# E4 M( o  P
女方從來都唔會比人要求咁多野
; K/ j" d$ H7 q! f6 b- l1 C至少唔係公開場合比人要求
$ ~7 _: O# Q* i2 Y女生臉皮薄 要比幾分薄面" i  e) j" l) J/ Y, r& D- Q
男生又必須厚臉皮?真心傻的嗎

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 22:49 發表   ( t4 W+ a+ m3 |+ {
咩野 ...
  A3 f4 U! j1 c2 q. K其實男性身高體能不太重要和有用
! n8 i9 h9 m* d; B, _像身高體能不是每一個男人也有  Q8 C2 V& U* ~5 ?5 L# q8 c$ ^
如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣5 y* r. E* B1 U2 k1 x. u9 q
變得高大和強壯的話……( F. _, ^+ a- E. G" i9 j
就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現
* H/ T$ j! s( ^7 E而這些都是天生的,但正常地會發育女人卻不明白
2 Q" Z! Y* K0 K2 G) B(女人天生身體不用鍛鍊也有吸引力,而男人如果矮和骨架不好就算鍛鍊都被女人覺得醜人多怪)5 ~2 A. B! }: h; N
而體能方面,其實男女都會生病之餘,依家香港工作類型都係服務業為主女性頭腦溝通力又比男性好,而大部份男性也不會選擇做體力勞動工作(未來科技可能發展機械人……)
& r" I3 C* ]! U. D3 l# Y+ v8 I# Z, j如果人類像海馬一樣單性繁殖,妳說多好,我們這類人不會因為性別這問題苦惱和抱怨,或許是我們不懂做人,但這都是性別的錯……
  O# w& ^$ L. J+ U5 m) T9 u
; H- E, a1 m8 S7 p1 ^" d[ 本帖最後由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:13 編輯 ]

樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor
- P5 g  _  U$ q! e2 M8 I/ w0 `" M9 {% x  T
另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同
' i4 ~* a- b% f5 ?" C; q$ R' d的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"0 u* {4 f6 P, V6 v% \- ^
然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義
* m- q3 }7 v! ^  ^! G  l# e一個肥婆/成面瘡的女仔又真係好似大家咁講,咩都唔做都會有吸引力咩?
% B: s2 v4 z( O8 D. t/ N7 `$ z! K# K6 o- N4 B
難聽d講句,有d cd講"咩先係女仔體態/儀態/點知似女仔"呢d topic仲吹毛求疵過生理女仔5 @4 \) V6 f! X, h4 q

, D- q2 f7 {$ {) z" Z[ 本帖最後由 sec2x 於 2018-4-9 02:40 編輯 ]

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-9 02:37 發表   ; {: b8 r! p7 }6 @0 S) S$ O
樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor
$ B& a1 K5 B* ?' J# B
( A, [/ f# M5 o0 C- y5 b- B另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同% }' a+ }# ]+ m& T4 M5 y( N* j( S
的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"
2 b% r) }+ N5 l  i; X然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義
0 t. C$ I3 s: x* _一個肥婆/成面瘡的女 ...
- X. U) {) n: T1 Y) O  f
2 T" B" ^2 w7 e# A3 K' _) p5 \已經約左星期二去睇醫生
# r$ U4 X4 r% O+ j. s( Y但心入面始終有啲困擾
) \( M; ?! e3 @. J所以上黎睇下搵唔搵到新方向
* S  C/ i) b0 J$ G" G5 n7 o4 l% y6 ^2 Y
其實我都唔理咩係比較女仔
3 p: n; c7 N* y; H係人地講番我成日啲動作好女仔(同學)   g1 `! l5 a2 `# J) ~
果啲只係一啲我好自然做嘅事 動作
& I) i# U7 C& \  s3 N$ s以社會標準來說係女仔行為9 C% m1 z; f0 N7 b& b. x# }

, k; ^% a3 Z: H2 H. T9 r不過有時候我都會諗
- u6 X: m# t' K, w/ L8 C$ g" B) b9 [我係迎合社會 定迎合自己+ z5 |4 D7 p9 @$ ^( f/ ^, z' P
會唔會係無意識之中 $ Y* i/ K( x3 }
我都比果啲意識形態影響左
, j" Y% f5 c% d* N' `# |; Q  |* y$ D0 p4 [
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:05 發表   
/ Q# B7 m1 [2 H8 _& A
) N& U. I* [- D7 Z* ~1 |其實男性身高體能不太重要和有用7 w/ V, z9 F) S8 }! T. U" x, }5 F- Y
像身高體能不是每一個男人也有
7 j0 u* b. T' Q% k. P如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣( J+ S+ H* ]8 i9 D: t
變得高大和強壯的話……
$ s# W0 Y/ ]& S3 b' c) ], S就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現
* x. P0 n8 G: ^. E1 Z而這些都是天生的,但正常地會 ...
% y6 x6 u: ?. y& w7 a
3 U  q8 F4 T7 D4 e% P) S' F3 u5 u
但有部分女權主義者就淨係識得拎尼啲生理優勢出黎講* ^& H6 D0 e1 o" f/ u
聽過有人講得好啱 每個男人都有雄激素
$ \1 c+ q& D; C3 G  Q; X; f. M- r4 x又唔見個個都好似巨石強森咁大隻
. ~3 c1 y2 i* h$ f0 f% v2 ]- A不過如果個個男性都係咁 我應該頂唔順一早自殺左
% E3 Q" w8 D5 K* Q" l. {5 Z
) P$ \4 Z3 j: H8 k+ D+ @& g3 p9 m[ 本帖最後由 冰姬 於 2018-4-9 04:43 編輯 ]

.7 J, }6 m5 b; `: ]+ H2 J( S  m
3 y( ]7 q6 A9 E/ G" O4 b( ^7 R- O
) Q% v6 E. V# \. X$ s7 c1 ^7 C
回復 18#、25# 冰姬 的帖子
9 S3 A. m: \1 l$ K0 t回復 21#、23# ·清雅· 的帖子) v* m  I: Y$ C6 ]7 f$ E; _$ T; ]! c
.
6 u2 b6 T! R4 K5 X0 U% V! @3 U/ v6 S" @) U# ~$ K$ t' D8 A

B+ ^- W9 F' F. i
) w% }: Z3 O0 W5 q1 Z* }% W* G  M- Y+ C" V6 A- ~9 |! Q& `7 t) w
0 T3 p! O* e4 m; {9 ?
.
3 x1 Q* u* {' ]7 X) s8 B7 I; S
引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 19:11 發表
1 {# h3 k- c4 {7 l/ |9 _  
* b6 u' g* F- S. m* a# H7 E$ D
4 a3 E3 ], p# _如果可以輕易跳出社會的框框就沒這麼多麻煩事
' S% P9 P2 d  e$ H- s& n/ i
.! O& n: q  F% h. D: t& u
我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下姐,真係搵另一半都係「馬死落地行」付出真愛甘心情願的,但女性就算談婚論嫁了  心裡面(甚至成世人)仍係覺得心唔甘情唔願「蝕底俾咗個男嘅」一世咁睇唔起個男嘅_  _ _______
" k& n7 F) P) V% E/ }  p.4 F& u. q( P9 X3 E

( i6 Z2 Y" W5 K3 e# }就係普遍女性都係這種態度才出了問題-
! p  ?# Q) Q( m+ t* ^8 c( m.
, R- \! F! d; i: H
5 j7 }/ G! e/ a7 B2 B2 K! Z~有關性別的問題,好像還有一個不錯的討論# ^( X( f# _. }9 k
http://hkcd.tv/thread-38219-1-1.html
% z' @9 w$ U% C: }& b1 |5 n  B

* o" `5 f1 e% W1 o9 e: J9 V- ?7 p: l2 _1 V( H

6 v: n* k/ B# K/ |$ i8 r* U& W& B
9 c* F7 c2 Q2 \" w
: w1 Y' L+ G  X+ o' p' a% T

. L- o& g6 r! _2 K$ }9 B" U1 K8 n, o
.
6 M' O1 T. h5 @! e, I' q: O9 L( W2 L/ n( r! r! ^

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-9 13:37 發表   - N- [% y% e. r1 Y+ y
.
8 V) l& o- c, a7 h" [( }. S; j! H, Z' E
7 q4 a4 n9 T7 r) ^$ w0 Y
回復 18#、25# 冰姬 的帖子
! \1 r& g$ {, U. F- y' a9 Y回復 21#、23# ·清雅· 的帖子- W. o: D" n0 k- T1 E: T
.1 U/ l$ q( d3 a. P8 g

/ v. D/ E! v+ _4 i1 _! P: G: N. u4 U+ @6 u" D3 [$ y& v' G
# B$ x9 W/ }0 k

9 c, N$ z: i  O6 b8 `: M0 V
, w" H( S' \9 `.' y( [4 b* g& c- D3 {9 i% z

0 d/ W( M7 d# \" W8 t.2 l' e, N' O9 u. Z# X$ @* N
我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下 ...
0 Z& h/ }" F* u1 M: b
. M3 {1 ]$ `' T  e& L2 V我女朋友好彩唔係果重港女 所以佢先接受到我女仔果一面; G5 C8 n9 C, Z' A- S) X
佢好清楚明白到我係因為愛佢而付出 而唔係因為社會框框

我一直都羨慕女仔有好多衫褲鞋襪玩
- F9 Y: {  W0 j" t0 J/ T. o8 f露一露肉就有好多人like
2 X- w1 _" I; f賣原味底底又有錢賺7 q% ]! ?' }) ^" e( [* J
; I2 H: _5 F) u
但男人 冇月經 冇M痛
- c. K) l; x* G, v8 e唔洗怕過左30歲就冇人要/ |, _& K2 T. B4 H: `* V
諗諗下 生理上係男人 唔係件壞事

回復 1# 冰姬 的帖子

我覺得 樓主要諗一諗+ a/ v% _* @5 s) z+ h, D
你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩
% K& k1 H4 d" R; K" _
8 x3 X7 b0 ^  I生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
* }6 O! Y; ~8 e  Q+ E2 X* n& m外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)
& p& i2 s0 O7 y" I( Z# Q1 P7 t社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)
+ d8 Y. r# j4 B" w定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、被愛、渴求安全感、戀物)

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 15:51 發表     P! o' N5 |2 R; w' ~
我覺得 樓主要諗一諗
- R  |8 E; J  _" x# f. N6 ?你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩4 \4 j1 D* i! L+ p" ^

/ {# G2 t, `. ?生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
; v( w% D% J1 F' h7 C! ?; H外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)
  N8 {$ W- m7 }, [& h7 B5 N+ n社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)9 n4 d$ E- Y' X) @
定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、 ...
* Q6 R8 z2 h# f0 F! b+ ~) b

) ]& L8 g! e1 q' U生理佔大部分 我討厭佢嘅存在 佢令我好唔自然 尤其係生理反應
; J4 M# H  U  _/ _* \有時討厭到一個點我會對佢施暴- ]! q9 P( k6 ]/ V! n
外型都係我另一個自卑/不開心嘅原因
6 a2 T# N" c) M9 V- G因為早年有游水做運動 導致我身型由細細粒全班第二矮 變第二高 目前180
# Z: W. |4 A2 }0 h  F; v; H唔知係因為基因定游水關係 我肩寬42cm 比例上唔寬 但我自覺好橫# b1 g0 x, K# f1 E
體毛 我唔知心理定咩影響 我覺得會好癢 要清曬佢地先舒服5 \- u% V7 X* F
社會期望 除左長子嫡孫要生兒育女 同埋因爲男生被標籤 我並唔抗拒呢個身份
: Q/ i; [2 j- V我堅強 想照顧家人 有領導能力 有責任感 全部都唔係因為我性別而做2 _0 t$ O: L" l5 w2 d0 E% L
但係好多人都唔明白 我只係覺得身為一個人 我愛我嘅家人、伴侶$ f* S5 L# k; Y. ~8 N$ w7 w! ?
收入尼方面我唔覺得我需要擔心 因為我讀緊工程學科(興趣黎)9 \! x( T2 y) q" }7 x- e( z
. U9 {6 m# E+ B) Q5 p
同埋我曾經比人性侵過 所以更加討厭男性 有時候比男性掂到我會不自覺地覺得好污穢 要洗手抹手
: G1 C! `& d( E, ?" Q2 j7 R+ m7 m7 @" z

咁你有冇諗過要做變性手術?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 18:36 發表   & r/ {. D& |! m( j4 ]
咁你有冇諗過要做變性手術?
  ?+ o& w: n/ A- F7 o
1 c3 ~( {9 f1 y3 w& O有諗過 但我唔敢講最後會唔會做
; P1 \! i, L0 a( {8 R1 W  o因為尼樣野都唔會係近尼五年會發生嘅事
! C+ {  Q% N$ f2 V我剛剛先二十出頭 並未有穩固嘅經濟基礎

回復 30# 冰姬 的帖子

Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 19:37 發表   
/ e% y' |1 X8 ~: N# S1 H9 MBtw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?
' ?7 _9 a3 Y9 p& j* ~- g- z3 b. j9 g  j  u  J' _, v
其中一個原因 但並非只有呢個原因

回復 25# 冰姬 的帖子

食左字要打過,唔想再quote 1 S9 z- F1 Q3 @

+ a( q) B; N) ]( a0 I2 }( o2 L* n其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多 3 p: d3 F' o: ?! v
" D$ o& U  }( s
我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
+ n: l. ?7 w* ~6 A7 i咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行為"既動力3 ?$ F" L* ?# e
5 x1 x0 F* C$ q7 F8 \8 t: H( z
女權果度,冇錯呀,有d feminist其實都唔太清楚自己想點,唔太理解自己拋出黎d 理念同jargon,邏輯混亂
% t. h5 e* N1 @- R  s/ X/ x我成日都會諗,如果呢個世界真係冇曬一切gender stereotypes
; f- Q! B4 M5 w- }2 [咁所謂sexuality性別定位/認同仲可以點存在?
" A& ~- N7 u1 d* F- ?當我地冇辦法再用行為/物件係咪masculine/feminine去判斷一個人離光譜兩端既距離果陣: T' c* t0 V  T+ `
又點幫唔同人定位?5 q5 ^* F( Q% Y" ~$ s
除左用生理性別同"鍾意咩生理性別既人"之外,仲可以有咩criteria?/ N& \. S* q( X( ]- _. e! e
# n8 [- \" u" ~+ V6 f

回復 34# 冰姬 的帖子

聽你咁講 你CD其實唔係因為性欲(你討厭性行為)
$ {, R/ |+ C: Y7 y$ E/ G* |唔係鍾意做女仔 (你話你唔理咩係比較女仔)8 t* d$ \1 @8 D* n5 `+ @
對男性既社會身份唔算太抗拒% v. i0 h- X* r- V# {, V
而係討厭生理上既Masculinity(陽剛特質), ]% h* x) A6 w' _# U4 g( ^+ @

# e% l6 l6 o$ _8 ?2 o$ M! D咁樣可能係 男根(陽具)恐懼 以致對男性既生理特徵感到厭惡
9 |' W2 c9 h( ~2 Z6 e我諗咁樣 只能夠搵心理醫生做輔導
( x: @0 `! K) \! _/ G& ~" ]. J' b3 cCD只能幫你暫時擺脫男性身份8 X  ~' ~5 Z* O2 v/ m0 \
而變性唔一定解決到問題
3 W7 ?* ?) i' g# \, L. j7 s" y9 E2 B

[quote]原帖由 冰姬 於 2018-4-9 04:10 發表   " D; b, t8 \7 B, }  G+ r& S$ c% K2 {

) y% m# L" B9 v7 K% l8 M* ^
! ^5 I- E: F6 M1 ~4 |  Q已經約左星期二去睇醫生
( v9 s8 x# D7 i( L) M5 r3 r但心入面始終有啲困擾
& F' j& S+ r9 u7 B" d' j+ q% ^所以上黎睇下搵唔搵到新方向* |0 O5 H; V0 V- `7 n. X5 e

0 A/ `5 i- j9 d$ n) h. }+ `其實我都唔理咩係比較女仔
6 d; |( m- n4 Y係人地講番我成日啲動作好女仔(同學)
. f5 `/ h1 E& T. f& ?/ |4 ^- {果啲只係一啲我好自然做

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-10 20:37 發表   * l5 N. e( Y6 X
食左字要打過,唔想再quote
# n; n  K3 A/ d9 ~; F" ~+ F6 g. g' Q# e3 [' n
其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多 7 p8 _) [/ X) M9 w0 p4 N: e2 N
, Q- o) X6 O, l! \& S6 Z/ m0 D6 \
我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
. A9 U+ }  I3 F咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行 ...
( U5 K! e# q/ {4 g
( w) e, ]9 d. G尼到算係比我 表達自己 發洩 反思嘅一個途徑
! E$ Q. r1 @( |9 g2 i) a有時要同其他人講 自己聽回應 再思考先諗到更多嘅野

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-7 06:16 發表   
$ y9 L" \5 [) O2 i- j其實本來我想係連登開po 但又怕啲人亂up24
2 W. s1 @# x, Y( Q* v/ v: M
% _& X1 F; L! J% g7 L) k我好奇想知道你懷念嘅原因係啲咩
, h) D9 _6 B, S4 b6 Q依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬

引用:
原帖由 Eva0313 於 2018-4-10 23:02 發表   
! l- v5 g) e# ?( D! E5 Q+ D0 b
! v7 y( C% n  e依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬
0 E1 s# D" {. b  \1 [# P. A1 r, s% ^% n7 O- |
係果邊 所以偽娘po我都唔敢出聲 舊登都係 癲佬太多

最近訪問的版塊