嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

請問你如何看待自己嘅生理性別

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-8 10:46 發表   . [; P! w9 r" }% z& D0 x% f1 R

a% ]$ P* F& L" s( w" N% L6 G/ w: d. J- x
好同感,
6 w4 q5 U/ F9 c  D& |: y/ s1 i5 O* T2 m0 N
所謂男性特權都只是由最top  1%的 '有權有勢有錢佬alpha male'         ‘有錢仔 (扮)猛男(富後代)’擁有。。。
1 U) a! C" O& G5 A5 Y其實99%的男性都會是「失敗」者,4 {2 j3 S) x1 ~8 y1 ~
女性說她們受歧視  要同男性看齊  其實是要 ...
+ [, k" W4 ]% R! p  y% ~) \' v! p7 V
4 i/ ^2 ~, _" z/ _9 p; m
不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上2 m! }0 N+ Q! Q/ j& w) a6 W* |
其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html
+ c+ `' K2 |- @. T  b像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧/ f2 T; K, ]& z

4 O# \; F5 ^) L$ N[ 本帖最後由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:48 編輯 ]

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:46 發表   & H: d9 _% |' K
+ }( i; J5 T/ Q+ s$ {
+ }! |6 s4 X. Y& Y
不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上
! {9 y, l- t' X其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html
& |8 W1 P- C9 B/ s, y像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧 ...
5 F! I: O6 E4 ?/ ~
5 L9 H6 T0 z. E6 S$ U; |
所以有時對所謂嘅性別優勢好迷惘8 g" \( z( w  G9 k0 S
除咗身高體能之外
! R; K& X$ p$ L, b8 h1 W到底有咩男性特權 要無啦啦比人期望咁多
# Q( R5 g0 Y: j3 E4 z0 Y6 B4 l7 @由以前起 我都算公認暖男
  h5 O: J, R/ z5 r- m# |但我想保護你 照顧你 關心你 係出於我愛你
' H0 [0 `$ ?* U6 s而唔係我身為「男朋友」
) k- v0 H, ]% Q咩野拖手 男方要企近馬路邊 救命...! `0 J  {, |( \1 u3 I5 w0 e0 F
我初戀果陣啲人係咁講
7 A9 K  T4 }) l, m9 q& A* g然後男方又要點點點 尼啲特權黎咩
" S0 R& H0 |6 p, q女方從來都唔會比人要求咁多野+ [; X' d: r/ {$ U
至少唔係公開場合比人要求
2 K/ y- x9 w$ q女生臉皮薄 要比幾分薄面
/ V% `1 E  W4 p: B* b0 G男生又必須厚臉皮?真心傻的嗎

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 22:49 發表   
3 w7 k+ r9 e; Z* D0 h5 I咩野 ...
. C/ j" y6 I/ j
其實男性身高體能不太重要和有用
5 h. s' X* b- f  Y) u像身高體能不是每一個男人也有
3 f2 \' M4 M. k1 o如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣
$ c( V- R4 Y# {" x- Q變得高大和強壯的話……
' B  z7 ]3 R6 o4 F; ~就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現
" K6 N' Z9 ?- W  @而這些都是天生的,但正常地會發育女人卻不明白
; V3 J! ?% S4 M3 V4 M(女人天生身體不用鍛鍊也有吸引力,而男人如果矮和骨架不好就算鍛鍊都被女人覺得醜人多怪)3 r6 C5 X* |9 Q' K. D. i
而體能方面,其實男女都會生病之餘,依家香港工作類型都係服務業為主女性頭腦溝通力又比男性好,而大部份男性也不會選擇做體力勞動工作(未來科技可能發展機械人……)
6 ?0 P+ W+ @! D; Z+ M如果人類像海馬一樣單性繁殖,妳說多好,我們這類人不會因為性別這問題苦惱和抱怨,或許是我們不懂做人,但這都是性別的錯……
4 ~; G) B9 [; S' ]" x4 z5 ?: P  T, h0 Y; m$ W+ T6 c$ U  w' b

樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor+ k( e# L9 u& l  _# [. C2 ?( E0 a
8 J1 c7 X8 u8 |% I
另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同
- @  v+ C$ `( d; d. k- H: x的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"
  ^) k/ J/ P4 W# A. A( S然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義( j" Z) v/ R" Z$ f! m% f, Y7 f
一個肥婆/成面瘡的女仔又真係好似大家咁講,咩都唔做都會有吸引力咩?5 k+ ^# F& E' U: ^/ \3 u' X8 p0 p
9 X& u4 E2 O% Y  b$ l1 U
難聽d講句,有d cd講"咩先係女仔體態/儀態/點知似女仔"呢d topic仲吹毛求疵過生理女仔
' B! x5 e8 k  n* Q) d/ j
3 U( B2 X; O( S, f. C% B[ 本帖最後由 sec2x 於 2018-4-9 02:40 編輯 ]

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-9 02:37 發表   
: D6 H2 {8 Q4 z5 K# K樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor
8 W, W! `8 W9 C8 E& b) ?& p( R0 Z2 X$ M  Y4 H0 H3 X; r& B7 X1 j) C
另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同( n- v/ w& A% o( c
的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"
$ c$ b+ m3 N/ s$ s( Z8 J然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義8 M7 K& }' F! I, F  n* ~7 H" h
一個肥婆/成面瘡的女 ...
* U1 f8 k  x; s5 R4 O& H
1 v2 I/ Z1 p% n, H已經約左星期二去睇醫生
! t5 M+ {3 w0 \  z! _* P1 N但心入面始終有啲困擾
( k8 [4 \: A; D/ l所以上黎睇下搵唔搵到新方向1 _* d) T+ v$ X" e

# o1 [2 P  l+ H, k其實我都唔理咩係比較女仔
4 d6 V0 |% n9 ]9 ]1 w; S  C% U- P係人地講番我成日啲動作好女仔(同學)
' p. I7 a2 n! K2 \' E果啲只係一啲我好自然做嘅事 動作 : d' W9 u6 C. }/ H9 d! v
以社會標準來說係女仔行為
0 r/ q) e6 W0 {0 R( Q2 A) k
& C! e* E1 q. z" I$ x不過有時候我都會諗 9 q* P* l. ]# T0 M
我係迎合社會 定迎合自己) z+ O+ _; j, Z$ V  Y2 u
會唔會係無意識之中
5 Z! _/ g0 C+ O: a  S我都比果啲意識形態影響左3 w0 [  a, ?# t, ^" a; v9 e
0 N' c6 z* k1 H. z+ v
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:05 發表   
7 A/ b* G: k2 t- P( u$ ]0 M4 Z8 o% J
其實男性身高體能不太重要和有用- f* V0 k0 M* Q" `# S
像身高體能不是每一個男人也有
3 B8 j! _# m/ }1 R如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣
; n. j5 f8 ~/ C% o: ?變得高大和強壯的話……, l5 E- V; S* ?2 _3 J. j' M, v! P
就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現
- B; b8 P; }( W6 e9 w而這些都是天生的,但正常地會 ...
: R! R# E! E( G% x& q! x' S

4 }" {) K* [8 I8 x但有部分女權主義者就淨係識得拎尼啲生理優勢出黎講( i) \+ v6 Z. w2 l6 H& X$ g: G
聽過有人講得好啱 每個男人都有雄激素
9 f& q& M5 _% b$ H又唔見個個都好似巨石強森咁大隻
* @6 o. n& `; q6 U  x0 C不過如果個個男性都係咁 我應該頂唔順一早自殺左
( |2 n2 ]3 A2 b) B% H' ~4 G! }3 \& W. h: Q" M

.
1 M2 }' I/ N6 a$ C# U. u% V/ O7 ~- W% i7 j

; q4 @4 b1 I7 o7 U. l; u! [回復 18#、25# 冰姬 的帖子
& I- Z( `4 p/ C$ a3 ]; K回復 21#、23# ·清雅· 的帖子
- {4 |2 r# K6 V& |3 ^.
3 n2 R" {6 N* q5 m6 t1 f5 [3 t9 R' {& h" [" L: g  l  ^0 N
$ G( `' u0 r9 k* c  z! u
+ i& c& m9 W- Q4 g6 I0 z

" a" ]8 w9 A8 O$ v; h, d5 y- k: h6 _
* D/ [1 T1 P( k! S2 g  L, f./ n- A+ O: W1 K! f' H
引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 19:11 發表
. S/ g# c+ }' a4 Y  
5 C0 D  |2 O% C- f+ i7 B( ]6 d( ]  \: z+ h0 p! V; h8 F* U2 v3 i4 D! J
如果可以輕易跳出社會的框框就沒這麼多麻煩事
2 s# A( z0 h# M.
" z+ q! ?6 S9 a. w我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下姐,真係搵另一半都係「馬死落地行」付出真愛甘心情願的,但女性就算談婚論嫁了  心裡面(甚至成世人)仍係覺得心唔甘情唔願「蝕底俾咗個男嘅」一世咁睇唔起個男嘅_  _ _______
! n5 E! h: {/ z* v! L.1 m2 @+ `% k" `
; {. @- [- l6 J8 q! S7 \5 j+ }
就係普遍女性都係這種態度才出了問題-& H, j8 e. \( A1 A5 B
./ @7 `8 k1 u, @$ _0 Q
6 D" y1 }/ C) c& o
~有關性別的問題,好像還有一個不錯的討論
( B, H1 I! l, U3 H$ B- ]7 z# Chttp://hkcd.tv/thread-38219-1-1.html% A  T  N% Q3 |- C
6 i+ E( e# [; c

7 ^  h" p0 o) F* K6 l/ A+ x& }5 T" y( u0 `# W5 m" e
" j6 y& z! |. V
% y' l$ ^! ]+ d; i9 u% T$ O
/ T. [  o6 X6 U- ?3 q5 Z

! y) P9 @& r1 D1 b! f# `6 g& ^% f3 P9 P! W

2 v3 S1 o8 X8 O+ Y" a0 ~7 j& \% a.
* W" d) r) N5 }1 h% i/ Q+ g- S6 u  x5 N0 d( Q" u

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-9 13:37 發表   , t/ j! Q8 T6 u1 }* i' N! S8 t
.# u% X* I) r; u: I1 p
: p7 `& w! m+ O' U( s6 }
& H1 x9 L, X' A$ t
回復 18#、25# 冰姬 的帖子
4 r& q% b4 H. u; b回復 21#、23# ·清雅· 的帖子7 |- ~2 G) q$ T0 H1 {6 Q
.
0 y2 [. K3 V, `% u' v9 }
# f7 i7 q! i- a8 D9 Y; D, o6 T3 l( m2 }2 f, v8 r: C9 K2 ]7 c: R5 c; S0 H

# V6 H9 W1 C1 ~% ~
, w8 e( L. q! C) }4 X$ T' {7 X6 d+ s3 R8 _0 v& D, Z
.; B: C1 ]: T# t' z9 a5 F% m2 i

8 ]9 `8 d1 a7 \3 m8 J.  {3 `8 r+ q4 ]$ @! l3 }2 a2 v3 w: F
我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下 ...
# r7 J$ r$ y# s) D6 \

, j4 I" _8 N: P* |我女朋友好彩唔係果重港女 所以佢先接受到我女仔果一面6 Z4 m9 s. N/ r; N4 n5 q
佢好清楚明白到我係因為愛佢而付出 而唔係因為社會框框

我一直都羨慕女仔有好多衫褲鞋襪玩 % [4 y1 {- Z# J/ f' E
露一露肉就有好多人like
; F6 ~- d4 t$ Y# p2 }- C賣原味底底又有錢賺
4 S" @! O  l' Z  u3 F
5 r. D" \' L; u: J, w* f但男人 冇月經 冇M痛( t7 `6 y/ M5 g/ h
唔洗怕過左30歲就冇人要4 y; n' ~- w5 J2 x, `4 E
諗諗下 生理上係男人 唔係件壞事

回復 1# 冰姬 的帖子

我覺得 樓主要諗一諗
$ z3 o# e1 N2 d$ |' L你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩$ R! m3 Y! V; T5 X2 d: X

3 g9 F' A+ n( G4 g: |' ?生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
* A$ }8 J. J" L& U外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)/ M2 f8 a5 D, ?
社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)/ i: H& w! Y2 q2 ^; ]
定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、被愛、渴求安全感、戀物)

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 15:51 發表   ; _: N4 w3 D( N% f9 F0 _% Y
我覺得 樓主要諗一諗
  z; v4 R* |/ s1 |& r你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩
+ W" t6 q* R: r& W& r3 u
+ g0 Q" y0 z; F& v生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
, i' b. X( U% b- L/ @1 J/ c6 q外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)2 q/ ?9 O: [, M" L$ e# _% J
社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任), V7 O$ |" M5 ?7 \- x5 F
定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、 ...
, y4 i: g4 s5 \' t2 l5 p9 i+ S2 h; P5 B
生理佔大部分 我討厭佢嘅存在 佢令我好唔自然 尤其係生理反應
" O; T) @; G1 }6 ~0 W: R2 F% S有時討厭到一個點我會對佢施暴
$ ]+ X# d) U# O/ c外型都係我另一個自卑/不開心嘅原因
" y/ B+ @* [7 Z6 V因為早年有游水做運動 導致我身型由細細粒全班第二矮 變第二高 目前1809 j8 c) R+ X7 u! ?+ L, W
唔知係因為基因定游水關係 我肩寬42cm 比例上唔寬 但我自覺好橫; I9 ^( G& U# P. F# J8 N
體毛 我唔知心理定咩影響 我覺得會好癢 要清曬佢地先舒服
; Q8 a0 ]; b3 k5 y5 U, D4 L; }3 o社會期望 除左長子嫡孫要生兒育女 同埋因爲男生被標籤 我並唔抗拒呢個身份
7 E+ g5 h1 c( V( K我堅強 想照顧家人 有領導能力 有責任感 全部都唔係因為我性別而做' O! a) A+ ]# m7 c
但係好多人都唔明白 我只係覺得身為一個人 我愛我嘅家人、伴侶
2 g2 k0 K% N5 o! q收入尼方面我唔覺得我需要擔心 因為我讀緊工程學科(興趣黎)
- e6 H4 U" `3 n" N: j- D: C) J9 q8 a3 W! x/ r1 M, m- V
同埋我曾經比人性侵過 所以更加討厭男性 有時候比男性掂到我會不自覺地覺得好污穢 要洗手抹手. Z# R7 E7 B3 r. `- B

) W. {7 a6 |5 J# C/ Q3 p[ 本帖最後由 冰姬 於 2018-4-10 18:13 編輯 ]

咁你有冇諗過要做變性手術?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 18:36 發表   
/ e3 U- A( o4 Z' G( O3 q咁你有冇諗過要做變性手術?
% C; s: |  @- w6 k4 n# @& {

: `8 S5 @# p7 Y9 R. i6 |& g! @1 W有諗過 但我唔敢講最後會唔會做0 F/ U' S, \; k; E
因為尼樣野都唔會係近尼五年會發生嘅事
& J7 B, f7 w0 Y/ n% C我剛剛先二十出頭 並未有穩固嘅經濟基礎

回復 30# 冰姬 的帖子

Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 19:37 發表   
2 y, ]. {3 j4 X% Z1 T4 ?$ tBtw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?
0 \7 n& o  N2 E& s- q0 m

9 w9 @) n: J2 c其中一個原因 但並非只有呢個原因

回復 25# 冰姬 的帖子

食左字要打過,唔想再quote # _! r! W! v" w7 `, E5 ~0 v

8 @! F, `" E% N0 a9 c  T# O其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多
& ?3 f" P! D, N3 P  N' I, O* L0 j% I5 @! ?9 o8 Z8 l
我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話# l: q- @/ I; l" Y: O' q
咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行為"既動力0 @3 O8 M" y4 C

. t9 S" e* S& q/ w! L9 X女權果度,冇錯呀,有d feminist其實都唔太清楚自己想點,唔太理解自己拋出黎d 理念同jargon,邏輯混亂$ T$ _: `% j( b* H, A4 T+ ^
我成日都會諗,如果呢個世界真係冇曬一切gender stereotypes9 m3 L* f/ a7 `: k( u
咁所謂sexuality性別定位/認同仲可以點存在?/ b0 a* c$ z# R$ f5 Y4 i
當我地冇辦法再用行為/物件係咪masculine/feminine去判斷一個人離光譜兩端既距離果陣- h# \9 l1 J5 v+ j
又點幫唔同人定位?
) c0 N& x8 a- Z2 o/ a5 z$ q, p* y% U除左用生理性別同"鍾意咩生理性別既人"之外,仲可以有咩criteria?
5 Q. u* ^* h* a4 B8 @0 o# L
8 `) _  j1 u  a) E  Z) `[ 本帖最後由 sec2x 於 2018-4-10 20:42 編輯 ]

回復 34# 冰姬 的帖子

聽你咁講 你CD其實唔係因為性欲(你討厭性行為) # V* K5 f5 h' t) I1 E' y/ ], d
唔係鍾意做女仔 (你話你唔理咩係比較女仔)
8 l( e5 I% h& ?+ O, B對男性既社會身份唔算太抗拒# Q' F1 @0 J2 ]0 l
而係討厭生理上既Masculinity(陽剛特質)# L- v) r: l8 K  Z- e# I6 _, |6 n

1 g( P" y1 W, V  F3 q2 P4 b咁樣可能係 男根(陽具)恐懼 以致對男性既生理特徵感到厭惡
4 I4 b* [7 W  e. g" s; L我諗咁樣 只能夠搵心理醫生做輔導
- ~$ \* D2 K, U- ACD只能幫你暫時擺脫男性身份5 x% J. A+ }' y* x0 n
而變性唔一定解決到問題9 I" ?- _! W  }( x9 w0 b; D

/ A1 E4 n( ~5 z" X3 y& n[ 本帖最後由 wetsissy 於 2018-4-10 21:31 編輯 ]

[quote]原帖由 冰姬 於 2018-4-9 04:10 發表   4 E: N6 c: \! i2 ~% H

( b" O. Q% ]' t8 ], o4 P8 g' M& ^4 s4 |" C  k3 c# `
已經約左星期二去睇醫生  f% I" U( N% M; n8 h
但心入面始終有啲困擾6 W2 b5 B" B; i
所以上黎睇下搵唔搵到新方向0 L9 x3 H9 R9 J

3 P: v1 j9 i! T1 K% m: [' H2 Z3 D其實我都唔理咩係比較女仔
3 w8 Y/ c! O: b7 ?係人地講番我成日啲動作好女仔(同學) . H# p7 }! o" ^: V: d$ o( e: ]
果啲只係一啲我好自然做

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-10 20:37 發表   
9 f6 C4 @7 _8 [' }食左字要打過,唔想再quote 1 Q& s2 ^2 d) t- U# M( R# t

. q  v0 d- b. M4 ~+ D$ _) R其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多
$ W: E" Z) w; B: L8 z% S0 G) ]
, t' p* t, s, k5 A+ q- [我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
' h+ c4 d. O, s; \咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行 ...
7 L( o! @: s" P8 i4 m7 t# n
9 \$ k$ F; y/ _7 ^
尼到算係比我 表達自己 發洩 反思嘅一個途徑
0 `) Q/ W. D; E; A有時要同其他人講 自己聽回應 再思考先諗到更多嘅野

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-7 06:16 發表   
  ~2 E' |; G/ H4 K; K. \其實本來我想係連登開po 但又怕啲人亂up24
0 x4 l4 [6 Q/ v. ?# [3 u" d9 j$ I4 N# @" Y' Q. o
我好奇想知道你懷念嘅原因係啲咩
' ]2 H5 w9 D8 W/ g  r) m
依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬

引用:
原帖由 Eva0313 於 2018-4-10 23:02 發表   
3 U5 O4 Y. g( G2 e. S8 O
: v- ?' o4 u2 S) X依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬
% I- p7 n9 G# a% s; R- m
' Z2 Q# g" C: m7 N
係果邊 所以偽娘po我都唔敢出聲 舊登都係 癲佬太多

最近訪問的版塊