嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果妳要開一間比CD嘅店鋪,大家想會有乜服務、貨品、地點?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
其實你問問自己8 ~! k" k7 a0 T2 Q. b
代入一些不敢外出買東西的cd身上
+ ]" t0 k+ n. g# V就已經有答案了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-29 23:55 發表   
$ J' D# C* R5 c( K9 C: L% S其實你問問自己. W: B: [5 k8 q; C7 G: [( I+ f6 e
代入一些不敢外出買東西的cd身上( }% P+ w( A" k  Y" }% b- w
就已經有答案了
  t9 A, m. C9 _- q1 L/ E
. X% W4 }! J' o3 F3 u5 V  n8 Q我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   
" }9 Q1 A1 w% S8 Z& M/ [! @  x$ _, h- F# _* ?/ B

) Z7 M2 E/ j% Q) {! D1 p我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
8 r7 A" H9 ?& z  @
) T# L* {- b( Z' H- E) _+ B
反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感

引用:
原帖由 template03 於 2010-9-30 00:28 發表   
, s/ K% I7 _' x& \$ D  |  Y, `
7 H& L7 s7 s& m6 e  q2 S* q% S1 B
$ a9 z5 E& @6 h' e8 M2 v; m2 C  o/ D反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感
  p, y1 U; s4 F4 }* D5 Q8 [" G
0 ^0 y  S  A9 S如果有間咁嘅鋪頭,唔需要大事宣傳都好多有心人知。私隱就好難攪,唔用真名?用CD或靚姐姐睇鋪?

如果真係有就好! 幫到好多人!

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-9-30 00:53 發表   . e! L! L- t- o3 @4 Y
如果真係有就好! 幫到好多人!
% q- X# L4 |: X( [

& U- }0 t* o* P* j諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   8 n8 @: c8 X# O4 T  t+ }% v+ v* C
) c$ A: K# p) D4 ^  w: b" A' J

: K' F' C2 d; r我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
+ m# q, g7 T3 S1 I, J7 d
代訂我覺得就免了9 L  s3 ~+ F: W5 c
這會同自己有衝突

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:02 發表   : p! B5 [' w8 D/ A
7 I0 J. P- \- Y* K" n8 Z; G5 R( g3 m

$ }% [1 p! U5 `3 E諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!
& C) \: U% v& s7 h" |6 u' C
d野一定要齊,地點要夠方便7 Q9 t- a; e( m, [  c( c
其實cd中都佔有好多會外出買野的,如果你唔夠集中同方便,款唔夠多唔夠新,人地自己出去買好過4 ~7 P# O, v/ r' u2 B# ]9 a& V
另一部份就係係網上自己訂返黎,好似淘寶咁,如果你賣得太貴,我自己係淘寶買好過∼0 i/ @5 t- t/ y$ F) g2 B" Z: A
唯一可取係可以考慮會員制,租地方比人存放cd用品,而且化妝影相套餐是有點市場的

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 01:05 發表   
8 t$ B, w" m. h2 X
" ?& Z: k- Y" k5 S* F+ F代訂我覺得就免了
0 {# D; M" q. c+ h' p4 n) d這會同自己有衝突
& T0 p9 k3 T1 ?3 M: c) T& Z/ b5 }" _4 O  ^2 {
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。

我發現台灣有不少類似的店,除了賣CD裝備之外,還有化妝,拍CD照的業務,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   , A, J' @  H4 E" ]/ r) F* F
2 P8 l3 Q0 I- P' o6 ~! d
: F' e, ^0 z' b% L; a
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
6 Q1 S$ O7 }+ A* ^7 x  N- G) S+ a* R1 V$ {: u
我覺得呢個主意好好呀!
9 N% ^& J! O) _$ E' D# T好似我咁, 同屋企人住, 想買衫買鞋都唔得, 就算買左都無位放...

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   & T4 B9 W1 W( N% b

8 T% Z1 r4 I( d/ G  r" }. n
; H/ x& s, d3 h其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
! E( R3 J, u$ [+ p" k咁你自己又賣野~2 h- N. {' p  o* S
但係又做代收
- `+ D5 S. I9 z& Z7 X- k0 y咪會同自己D貨有衝突囉~
8 s$ m; T: Z' }8 l+ e% f& ?除非你一單都收得OK貴: T9 i' i8 e# ?* E* @) E) ~- S
唔係人人走去上網買完寄去你度
2 [% }' e+ u' |# N. x就少左人係你度買東西了

其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時  z0 c5 p4 ~& Q5 e- y
同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   6 h& [7 M" G, [* k: n! b# V
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時8 h9 Y; q0 D! ?$ h
1 n" D4 ~+ O. g7 e/ ^) n
無錯~1 f8 v  L8 t7 {
所以如果係一般舖頭仔的話
& t! L! b2 i: T0 X5 B我覺得存放作用唔係大
! ^# \% A/ G$ [所以好似CD FAMILY咁4 j/ L6 ?  ?- F* ~
會所形式
0 F( ?' w: D6 M7 L3 A2 r等大家都有鎖匙
1 I& V" X9 S5 f/ `( O人地有時間就可以隨時上去CD

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 10:09 發表   
5 I1 ?2 c. ], [# U& Y* \5 |1 s/ s; i
咁你自己又賣野~
( r& |# h9 S5 p8 `但係又做代收
/ Q1 j$ h6 `3 z咪會同自己D貨有衝突囉~
  c. g. [! D" ~, w- w- ]除非你一單都收得OK貴& n6 ~* R3 x/ o+ B( R# h
唔係人人走去上網買完寄去你度
- j3 N0 ?7 b, d& H4 \1 w  P就少左人係你度買東西了
; ?* y7 N( F1 a

3 o& h' d0 o' @/ O# A之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   $ o+ `+ }) [5 M( s# G
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時+ k1 M; z4 @+ y3 k
, ]* ]( K7 v* a. {/ S( w
" T$ H" d" b+ T7 r$ T4 M' j所以我諗緊係工業村個類大廈。租金比較平,又大,當迷你倉庫,用電子鎖同貯物櫃。

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 15:24 發表   ( s; ?- P! X2 L5 Z: g9 R

5 x! H3 V/ P: D5 U
' {# @/ G3 o0 @  x之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。
7 j" m$ \! F4 o
是哦~7 t6 a+ K; C) A0 \" F1 `% J5 B1 T
蝕的定義每個人都不同
( V  o/ O" ]( N除非樓主有好多錢3 n( y9 m  T, Q5 Y7 J) F- f! w2 {
不然要花個幾十萬出來租地方裝修入貨人工買器材8 _+ d( i0 y; o  |9 z! ]
在我而言不賺錢就是已經蝕錢了

其實有幾個外國返嚟CD朋友,大家都覺得香港無呢類店舖,想諗吓有無得做。

開啦開啦~有呢d鋪正正正~

最近訪問的版塊