嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如何減手臂肌肉?

如何減手臂肌肉?

我拎得重野多手有點粗
2 k5 a8 @6 G: l! U! x; [% a; V有人知可以點減嗎?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.4 }+ t0 w9 F" e5 X/ y9 i1 X$ l7 N
Extreme 就打 botox.
「花明月暗飛輕霧,今宵好向郎邊去,剗襪步香階,手提金縷鞋。」: 《菩薩蠻》

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 11:17 發表   
, i: F6 }7 w" X# O9 o9 r8 E成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.
  N, Z& h% Y5 ^Extreme 就打 botox.
( W: o0 [; c, Y5 {0 o) R' e' Z0 @係唔係有d運動可以幫助到呢

去做手術吧(竊笑

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 11:42 發表   5 |4 b9 z) C+ {. f/ _

4 u2 H7 K' J6 \+ z  d係唔係有d運動可以幫助到呢
; I& z/ s  H$ Q0 q- y; J+ i

7 a  D. C3 Q" e2 I# i肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩
$ k& @* o  V  W! C8 _3 {5 a% F9 t8 O2 B& s* N1 ]% k
運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多人真係恨架
) J; P3 b" c2 D8 p1 V$ i( i3 K帶氧運動又係減脂肪為目的, 減咗脂肪, 肌肉重現重特出, 你睇啲長跑運動員就知0 D/ e) E" e* d- p" m0 I
Body Builder出賽, 就唔飲水甚至食去水利尿藥, 令肌肉更特出!
& y+ A. v9 g) t+ H) V4 p$ D2 h+ a# h5 v3 P7 v1 s, I( ?! V8 ^( a
減肌肉似乎得停止做粗重嘢同節食, 停止做粗重嘢就唔會刺激肌肉生長
4 |; R! `( V( `! D$ J1 n! J0 u) z- @0 y4 j; N; U9 C+ W7 \7 |
節食就長期要做, 以年月計, 我自己就慢慢來, 平時只食正餐, 星期六晚至日晚間, 差不多20-24小時, 試過只食一匙蜂蜜, 主要等身體習慣飢餓
8 g) s- E( K1 G, r  d' h$ V# H身體習慣咗飢餓, 依家食飽啲都唔舒服, 頂住咁, 胃口細咗好多, 又唔會心思思搵嘢食.: F! @7 S5 A# y8 V: w/ @* \: {- k

$ h$ O! b+ I' ~3 H" s- {6 n嗰啲修身纖體療程, 瑜伽, 都係減水腫同小小脂肪, 同增加身體柔軟
「花明月暗飛輕霧,今宵好向郎邊去,剗襪步香階,手提金縷鞋。」: 《菩薩蠻》

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 12:54 發表   
3 ~" X' J1 h) J( B/ t0 T; v2 }: t. ~8 W+ s' t0 n9 y& X3 y0 `

' u/ f, {& Q$ m0 B0 A5 s) c肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩 + V% z7 ~( s& O/ h$ {# u, {. B

4 q: P  l" q" a" c運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多 ...
% [6 z% L3 c( l/ ^因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
) }2 U( Z$ r" [! s' J" ?男性既角度係好
$ L/ \8 T6 K9 r7 b但作為cd既角度我真係唔想要
2 |6 K# ]9 }9 g- E7 R4 S5 G/ w6 A+ Z2 O9 u6 P6 ?* m
不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返
1 M8 a5 Q' W& {$ c: D: b+ G& `0 T2 j/ q" E
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
; l* V5 q3 @- [以前暴飲暴食(雖然唔係肥)
  {* d& E! Z. h- [; J而家真係好唔習慣,成日好似肚空無力咁
/ x. r9 g# h* j" @已經無食早餐,中午唔食飯只食燒味瀨粉,夜晚食少一碗飯(平時兩碗),宵夜只食少少零食(以前幾乎晚晚都要食個麵). L# i; N1 P$ I9 y: G) p4 h
食量已經比以前減少左一半以上; j8 ~  c- u' ~/ b5 `# Q
咁唔知有無用呢 1 g1 b+ s, g. M, e
不過有時同朋友食大餐一次半次食到勁飽都在所難免
! X5 K1 z5 F1 B+ |2 H7 V* K8 u
' g$ a! i: B% D! H  ~& v: y[ 本帖最後由 心儀 於 2010-6-29 14:10 編輯 ]

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 02:09 PM 發表   
- H7 G+ K  ^8 R7 l8 [5 o, z) t7 J+ ^
因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
: [: B  R4 [! L$ Q5 }+ z: d4 J  ^男性既角度係好% p* O6 S) V( _6 h: L
但作為cd既角度我真係唔想要
7 L% P2 l! N. m& I2 M5 M  K0 I5 K8 a9 _; a6 }: g8 Z1 X) |+ }7 c0 Z
4 F/ V* m! o0 V
, F1 S% J4 L* t) C其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
' P1 m" ^0 {9 c6 `  L以前暴飲暴食(雖然 ...
keep住一日兩餐
YV3S1E117XC050141

越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,
8 r# }' x+ s- p但少動脂肪會變多,2 N9 N5 d( j8 ^$ o, ?
我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力,7 A" A6 y/ K$ y, e+ d) E* B
但我脂肪不少,
) I+ D; E# u7 J4 G3 }我的感覺是節食主要能減腰圍,我現在早餐就吃一碗飯或麵,午餐正常,然後就儘量不吃了,( y! A) L% U5 q$ U4 v: f; g
一個月下來,皮帶已經可以調整一個洞了,可是臉也瘦了,我現在擔心胸部也變小 9 p4 Y" A3 ^/ d( q' L% [
我看大家都那麼瘦,忍著點囉,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 14:52 發表     o& e/ V6 ]4 ]
越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,
. T" P3 t9 c! W/ L# _但少動脂肪會變多,
( Y6 Y% R8 [1 T  c) k8 ]我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力 ...
/ p; u. H: K0 @3 e4 U% O我也差不多一個月了
- `- A# W  G8 C, z4 Y但腰圍好像沒啥改變

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 15:34 發表   $ d( u9 P: S, u- ]

" ~' j: E5 @2 b7 O& \' p$ g我也差不多一個月了2 w  m2 L& ]+ c4 J9 s
但腰圍好像沒啥改變
3 A$ N: S- h5 v, ?! p1 {
雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 15:42 發表   
; {- A1 y6 `' H6 N' U; |* Z" a3 W2 A
雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
" x" W% z# f' h$ c; X4 U. D' e我的骨架較大~
* A8 n* D6 X* I3 Q所以可能有些影響吧

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 16:05 發表   
, C; C8 M/ \4 B% e7 }1 u: y( X5 Y6 M' @+ i% {
我的骨架較大~
1 L- ?$ h0 R4 |所以可能有些影響吧
8 y6 q. y' F+ w& Z! i不會啦,  w  @! W; `5 H+ W$ j# }* q
除非妳要和女kid比,4 g4 Q6 v) K4 o$ `1 q  ?0 w
我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,4 z3 x( R/ o# \- C6 i
我明明就比妳大隻,# J; \4 z: l5 e, J. t7 `
& R) C, }7 `8 H" w% g& U

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 16:11 發表   ! z. s( R+ w8 C, q' g

! g" ?9 J) p$ N& Z  U2 o. @3 Q1 G不會啦,( O! W/ F6 P8 L' \5 `3 k8 C
除非妳要和女kid比,
1 e% l% T+ y5 H) J' T3 ^) Y& {我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,: o6 G* S9 z% B8 \# }( g0 N/ M
我明明就比妳大隻,還要我來安慰妳,
7 T$ G) j9 S4 O6 N; |  w% \% N$ P2 _2 N/ T+ N. a0 @
6 w/ C. l( t/ P/ x4 Z# K# `0 ?, j. k6 i
哈哈哈
! n/ W2 y, T# Y$ o
5 b: D: X  h2 Y7 ^7 ^要一片鐵片來安慰你們嗎?XD

我都係比較大隻:($ ^6 F! v$ i$ {- p" _
手臂都好粗..而家都唔知點好.
/ X3 o- D  J/ G2 R! x. U  z1 s好難減...+ X* M6 D6 {% [$ p
而家買衫都要買12-14號(UK SIZE)" U: |) j- L$ f
肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.
2 A  U+ Z. y2 k6 P6 A1 t+ T, ~3 ]; \) n' G& r
心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   
; x7 I3 N$ J! t# v  e* L& L# x# |, o" D( {3 p$ N8 |
因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
" f1 C4 G* l4 ~4 e# w2 p男性既角度係好
9 r# m: H7 j  B1 }但作為cd既角度我真係唔想要2 g7 Q" k! q$ c# t1 M
/ z4 N3 ?% X4 z0 A7 f0 S& J9 E
% C' H$ G* L4 {6 h/ \1 j% d& V  T3 L
7 h' F# [& ~' T6 G1 g  e8 a2 K其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
  x* N/ T7 M, |- x* M: r, P& m以前暴飲暴食(雖然 ...
, T3 S& g0 H2 h  Q呢個食法,我可以話俾你知...算吧啦,冇用架!
& B) T1 j7 w- K+ R因為你問題唔係出入量唔平衡令脂肪囤積
% C: f* j' ^$ m  @而係用力不當而令到肌肉生長呈hypertrophy形態。1 g" n% s, r  G, Z

9 w$ e5 r$ h/ D* [( A響工作用力方面著手,減少力量型既功夫先得,即係唔係要你一下子發好大力果d7 b) y; ]4 ]2 M3 q
相返,你可以做多d耐力訓練,即係低負重但係以數多既運動

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   : r. G- J% S8 L  b
( B* d' V' S+ O. ?! a  S& M
因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉! A( t% `) E* p4 O- G
男性既角度係好5 L, g$ R0 U' \9 T/ D
但作為cd既角度我真係唔想要/ b9 f0 Q  a  A" l" Z" o+ w

3 m& ~" \# X0 r不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返; P3 h( n9 n: H6 j( R$ w7 f

6 t2 g/ H% K8 p其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食) z. n8 j. G+ @3 H6 q& b8 Z
以前暴飲暴食(雖然 ...
, D7 }9 V% [! P0 K" U' q2 @; ~

0 x9 O) J' e5 e/ l- B; p% [) ~我o既減肥方法, 就係咁(平日o既餐單):& \) E4 V  h- k& r$ |  {

: k. P2 w6 v% {早餐: 半個A1 $15o個o的芝士軟包+1罐250mL雀巢6 o: z$ M+ u2 M
午餐: 唔食, 真係太肚餓食一包餅: C% |1 N; o% v% _' O/ R
晚餐: 半碗中碗size飯+餸
6 w; ]3 u1 R( E# \* R( q7 ~. Y) H% f宵夜: 欠奉. o! T( N/ ?% q9 |2 x/ _

9 S( Y5 |6 t1 g# F( y* |維持o左8個月(09年10月至10年6月), 肚腩由32"-->28", 未實際磅過重,
+ U8 }2 _# S3 V6 s$ }" s7 I, f我諗135lbs左右o卦 (09年2月磅144lbs), 我169cm高.. C3 T, m7 G+ Y* W- j8 e
7 R2 d  y1 O+ }4 p9 ?4 @6 a
我份工就好o的, 零體力勞動(齋坐office對住電腦), 但係就減唔到個胸呀...

引用:
原帖由 kammykk 於 2010-6-29 20:20 發表   9 U  b+ ?  N$ ]
我都係比較大隻:(
% W" T& Y  _% }( g/ n8 N# ]手臂都好粗..而家都唔知點好.
+ d0 [" _: d5 `8 E0 r好難減...! C3 E0 m1 b5 L" G. k
而家買衫都要買12-14號(UK SIZE)0 G! \) k/ i* d* n$ X1 ~: @
肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.
$ s; |+ l- H5 k; |- B: Z- I6 K; t$ X. {# y( j/ L$ A: S' g
心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)
2 z' p0 M/ C; C9 I  o
你肩寬幾多呢?

要減肌肉真的很難,
/ _# i/ P* m& o7 Q不過我有一個方法,' [, ~" H) U& [9 ~0 W, s
在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)* }. M+ {0 E% D; |
持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮

引用:
原帖由 kalvin614 於 2010-6-30 16:35 發表   4 v6 ?8 w. O$ i5 ^! T. ^
要減肌肉真的很難,! \- h) T: y' \$ b
不過我有一個方法,
4 H7 X8 }1 x; `9 D, v在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)
4 b' F. u" ]5 e7 E  O! b持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮
" X' s* Y7 T& k" r
的確很難: ]0 i$ @6 J7 o
打字或多或少都用到手臂的肌肉了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-30 15:36 發表   
0 E" b  w% D4 O# x! d0 r
$ j/ c" V5 F$ P9 b; e你肩寬幾多呢?
  N: p& Q1 z7 h$ t0 P9 v  l
; ]6 S! G$ R  W4 x2 f6 j& `
大概都有18-19"左右啦.
# @6 i! B! _  M3 o0 D  }) s可能有20啦.
  U' Q& i) G0 D. M- X& ?% s自己一個人好黎度.

最近訪問的版塊