嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果妳要開一間比CD嘅店鋪,大家想會有乜服務、貨品、地點?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
其實你問問自己
4 s- Z* [6 P- u/ T& |/ C. S代入一些不敢外出買東西的cd身上
) S; M6 k6 f$ {7 b就已經有答案了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-29 23:55 發表   
# N9 e. w8 ]* `3 [- {" b! N) j其實你問問自己
! h; ^3 `; j% W; ~9 y" q9 ?( R7 C代入一些不敢外出買東西的cd身上
) z8 w' j% o0 p7 J5 C9 l就已經有答案了
% f1 T4 \  d2 p3 e, w$ |
& C+ `2 x9 l4 K0 |* o- `我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   
* S8 x- _% f0 J3 I& V9 F# `# N& n* _3 \# H/ z  D/ `
/ F% i' K1 z- i
我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
. G5 t7 {4 K% G1 [, R* S! {# y) v& z' W
反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感

引用:
原帖由 template03 於 2010-9-30 00:28 發表   
5 @& `. @% v# @. v8 G7 R5 U0 x# Z8 f* ^

* K+ _8 ~6 V" U" i, J! t  n* ^2 N, ?& v* n反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感
; S3 s8 v- o: m- j. d$ a" m( \
$ u) N) w1 w, Z
如果有間咁嘅鋪頭,唔需要大事宣傳都好多有心人知。私隱就好難攪,唔用真名?用CD或靚姐姐睇鋪?

如果真係有就好! 幫到好多人!

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-9-30 00:53 發表   
0 s* m6 }$ `; P; p0 c) B如果真係有就好! 幫到好多人!
/ \" y/ s, z  ]7 o5 c. b
2 c1 a, l7 q) k- g0 @2 S3 e4 H諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   0 \# y. l. h) S

9 F' X' v7 P) G; Q3 X' C3 u4 k5 l- G6 _/ r" Y: k6 L. f
我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
- O  F. g( a" l4 M
代訂我覺得就免了
: z( \: t. ?3 R: k這會同自己有衝突

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:02 發表   
! J+ b5 D+ U( {5 m8 G8 v) E  ~! Q5 {6 W5 J- f# K( H
- ^& I3 }+ M4 n$ v, _
諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!
+ }' I3 Y& E$ Td野一定要齊,地點要夠方便' Y+ f. F8 |4 x1 c, ]! z
其實cd中都佔有好多會外出買野的,如果你唔夠集中同方便,款唔夠多唔夠新,人地自己出去買好過3 B. ?' m# O# D
另一部份就係係網上自己訂返黎,好似淘寶咁,如果你賣得太貴,我自己係淘寶買好過∼* W3 N& A# v- D; Z
唯一可取係可以考慮會員制,租地方比人存放cd用品,而且化妝影相套餐是有點市場的

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 01:05 發表   ) j/ J' D, P+ R( O; T/ w! J! Z
- V) {$ T* `+ h1 s. `7 B6 X
代訂我覺得就免了0 u( x1 h4 u4 T+ E9 x1 t! s
這會同自己有衝突
+ ~7 `. w+ E. @( F
$ B( i$ x* B" Q' ~3 b
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。

我發現台灣有不少類似的店,除了賣CD裝備之外,還有化妝,拍CD照的業務,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表     W" O" K& x6 K0 s% Y

' q6 v: P  n: [8 B$ ^6 h) W" t2 d1 o3 U% C5 T1 X
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
+ n$ Q) \6 F/ z+ b, D/ Y9 q+ t1 l6 y, d' a. P2 @
我覺得呢個主意好好呀!  v( _: S0 _5 w2 ^. f
好似我咁, 同屋企人住, 想買衫買鞋都唔得, 就算買左都無位放...

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   2 S2 v3 {; {9 C3 v. W; i
6 J9 \7 I! W; F0 C" u- A' g
' h' R5 o# N3 H
& q1 H" @/ |5 z0 [: n" j咁你自己又賣野~
/ J& H( \, n+ \9 e8 X2 s但係又做代收
. m2 F# L) c2 O6 @咪會同自己D貨有衝突囉~, R0 f' e( U, I, Y8 [: b- ^
除非你一單都收得OK貴; |0 J9 Q: x/ g( r( A
唔係人人走去上網買完寄去你度
* w2 g6 R+ e8 d6 s就少左人係你度買東西了

其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時# L  l+ B7 ?, ~* M3 r* x! K6 L
同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   
1 w( b' E' w# i( d/ |! |, h其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時
) d3 f+ ^0 r  B' b. V. ~' D4 n同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
% s. J% ]! X3 Y3 y( h
無錯~
/ ^6 C7 `! H6 f# ^  q& q0 }+ e2 u所以如果係一般舖頭仔的話
8 D* |$ Z: n6 s4 c$ r, r我覺得存放作用唔係大) L4 H, v$ J* o: b1 V
所以好似CD FAMILY咁
: }$ Q- M2 p1 D% w$ q6 h$ q$ L會所形式
( `. U+ e- q; \3 j! r) V0 B# l等大家都有鎖匙
$ d1 k. F7 `4 V人地有時間就可以隨時上去CD

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 10:09 發表   
/ N8 G$ N7 q3 O' O8 H4 r4 S2 y- I) s! h8 y/ c
咁你自己又賣野~
9 }5 Z; N  {+ {; X: Q但係又做代收* D) g+ E! a8 Y2 O. K
咪會同自己D貨有衝突囉~
4 C6 n/ P. q8 ]除非你一單都收得OK貴
' Z8 ~* D# R+ C  ]6 H- I唔係人人走去上網買完寄去你度& N2 Q% J% I2 j8 k. e) K
就少左人係你度買東西了
* @- D# u6 ^* d; g4 Q
* ]4 Z$ G& E' M之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   ( p+ s. Y3 g1 i
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時
2 R7 }' E  P3 a2 q同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
) D; k7 I; B+ {% j0 Y% ?3 k$ s

+ ~& D$ T  X! ~: Y所以我諗緊係工業村個類大廈。租金比較平,又大,當迷你倉庫,用電子鎖同貯物櫃。

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 15:24 發表   % Y7 _& R# `7 x8 W3 l: H

( a% I. u/ A( s, I6 d4 Q0 g7 O2 i) Z- V6 Q; C, y8 z* c) [
之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。
0 b) [- }8 U- D5 A7 C) _
是哦~
1 l: C- P/ R/ }% I- ^蝕的定義每個人都不同/ H% t0 C, @7 F( |0 r2 X6 z! X3 m
除非樓主有好多錢% C, I1 R8 W) J' b
不然要花個幾十萬出來租地方裝修入貨人工買器材
" [- S4 \/ X% S在我而言不賺錢就是已經蝕錢了

其實有幾個外國返嚟CD朋友,大家都覺得香港無呢類店舖,想諗吓有無得做。

開啦開啦~有呢d鋪正正正~

最近訪問的版塊