嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如何減手臂肌肉?

如何減手臂肌肉?

我拎得重野多手有點粗
! [( A5 W. ~% ?有人知可以點減嗎?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.' |6 ^7 Y, l' |  T0 r8 [8 D
Extreme 就打 botox.
「花明月暗飛輕霧,今宵好向郎邊去,剗襪步香階,手提金縷鞋。」: 《菩薩蠻》

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 11:17 發表   1 _. Y! x7 T) ~0 r& B& u
成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.
7 B0 G  ?7 G9 S% g) hExtreme 就打 botox.
; R" X7 `) q! K) N+ E8 |* ?' k係唔係有d運動可以幫助到呢

去做手術吧(竊笑

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 11:42 發表   
1 l9 Z" p! i0 y( A' X% }* e% V4 D5 P
係唔係有d運動可以幫助到呢
! P, o8 d' w6 G: |; e5 L1 m" I$ I

) L2 f& ?" y4 {$ c! }0 f+ l肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩 6 Y$ f2 {' F+ X% S( F) q

- M3 S& H5 \9 |運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多人真係恨架! H6 G& T6 n! C0 a) m
帶氧運動又係減脂肪為目的, 減咗脂肪, 肌肉重現重特出, 你睇啲長跑運動員就知
" Q; X& H2 C" W1 |  uBody Builder出賽, 就唔飲水甚至食去水利尿藥, 令肌肉更特出!
0 b/ g% ~  m% r5 X- v; \' g7 e" |& M
減肌肉似乎得停止做粗重嘢同節食, 停止做粗重嘢就唔會刺激肌肉生長 2 E7 s, T$ l6 e  N) M! O
) }6 {2 B5 o2 t) b1 N5 B
節食就長期要做, 以年月計, 我自己就慢慢來, 平時只食正餐, 星期六晚至日晚間, 差不多20-24小時, 試過只食一匙蜂蜜, 主要等身體習慣飢餓. N- p' P8 s. Y& c* ]! `' C) s" s
身體習慣咗飢餓, 依家食飽啲都唔舒服, 頂住咁, 胃口細咗好多, 又唔會心思思搵嘢食.0 b, j- [$ Q! k/ K

. O5 r/ P7 w( {. `嗰啲修身纖體療程, 瑜伽, 都係減水腫同小小脂肪, 同增加身體柔軟
「花明月暗飛輕霧,今宵好向郎邊去,剗襪步香階,手提金縷鞋。」: 《菩薩蠻》

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 12:54 發表   
" \1 H$ F5 s6 @2 n/ h, X  y7 O3 d+ o1 t4 g% h" B/ L

+ \* X7 I3 U% r8 J肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩 ( c' J* L: j8 l' B7 @

2 W) }: o& E$ Q( t運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多 ...
7 P7 _; C" ?; s4 ?/ o' ?+ _( h因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉. F2 c& [% g8 Y
男性既角度係好% \: @4 a" d' O4 X2 t- u8 A$ a, H
但作為cd既角度我真係唔想要
' m5 A' X0 Q: u! p" ~5 R
$ t& I) i6 v! r! b) Q- [% z不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返) x/ H" y. x) O- Z3 C

- J- n/ ^" U5 _8 H其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
  O7 J4 \7 v0 p以前暴飲暴食(雖然唔係肥)! U: d  h( f  e6 v: ?, n) H
而家真係好唔習慣,成日好似肚空無力咁
: ^, v  ^- u1 Q5 i3 ?8 o已經無食早餐,中午唔食飯只食燒味瀨粉,夜晚食少一碗飯(平時兩碗),宵夜只食少少零食(以前幾乎晚晚都要食個麵)/ |; o( `  \% @6 d
食量已經比以前減少左一半以上
/ T$ `5 {$ ?" k/ D6 ^咁唔知有無用呢 # ~' M5 }0 u/ q/ v; O) L
不過有時同朋友食大餐一次半次食到勁飽都在所難免& N7 w5 W! Q" H: }7 B

# j( v! g/ x% E( b% _$ }[ 本帖最後由 心儀 於 2010-6-29 14:10 編輯 ]

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 02:09 PM 發表   ) F" |+ n$ M. P
2 `9 h( L, |& O3 [: o' @1 [# o' k
因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
  @; z$ M7 o$ @: X男性既角度係好( J! V$ u* _0 W+ n; O, n' I
但作為cd既角度我真係唔想要. f% _% o+ l: K4 ^/ W9 q

1 W! X9 \7 M$ H" n0 f; d$ {不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返
! h# _, \  _/ F- [% U
$ _# k+ u" Y  ]) d+ Y& k/ h* d其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
( l* k* H5 _: |0 o0 R' O4 M0 q4 `以前暴飲暴食(雖然 ...
keep住一日兩餐
YV3S1E117XC050141

越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,
* x* L5 a" e* C但少動脂肪會變多,6 x" G3 G1 p5 ]
我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力,
3 S, o: \, q% K% y4 v: I. U但我脂肪不少,& Y3 M3 n& l# g
我的感覺是節食主要能減腰圍,我現在早餐就吃一碗飯或麵,午餐正常,然後就儘量不吃了,
' ?' i+ i0 ~& m9 c" ~. p8 w一個月下來,皮帶已經可以調整一個洞了,可是臉也瘦了,我現在擔心胸部也變小 $ ?5 {2 _5 d+ O) \) k0 N4 m& q
我看大家都那麼瘦,忍著點囉,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 14:52 發表   
3 t/ O6 i) s& A* u2 @. W5 f7 m越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,: R. E$ ~2 l5 Z0 d% ^6 E
但少動脂肪會變多,: X  i5 e9 l) L1 j% O% _$ }
我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力 ...
+ ?. v, q" x! a6 G我也差不多一個月了
, [$ @( l, K' @$ K9 n但腰圍好像沒啥改變

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 15:34 發表   
( u! E" L: M: [" T9 m5 n1 t+ ^: _' b5 \# v3 C% z4 N
我也差不多一個月了# B; B/ o$ p, H% h
但腰圍好像沒啥改變
' U3 B; I/ r, Z1 r" a
雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 15:42 發表   * V- s7 J- q! b; l; H/ I8 L
( M4 _( c" v/ v! K$ ~
雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
, v3 s6 _6 j' F) A3 G
我的骨架較大~
/ O: j% n8 X& v# `所以可能有些影響吧

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 16:05 發表   
, g6 U2 C: V) e% F7 @  [8 A5 Z: _  k2 P) m' {0 I
我的骨架較大~! _3 p3 E: @# k4 z1 w2 E4 @( ^
所以可能有些影響吧
9 N  w4 [; H# Z# A3 k( @2 @% I* k不會啦,
6 e6 K7 L1 n$ J除非妳要和女kid比,! {* [6 S* ~% A) n
我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,  C, z% N5 ?' X8 \: y
我明明就比妳大隻,
2 W. O5 e% i! ]# y8 p8 I
2 N; r( r1 h8 ~7 A; d3 B[ 本帖最後由 ameifule 於 2010-6-29 23:16 編輯 ]

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 16:11 發表   , O5 s( K4 e5 t; m

$ L) D$ J9 w) V; H: m不會啦,
0 ?5 w) Q$ p2 P3 c; G# L7 ~  Q0 ^除非妳要和女kid比,
2 _$ i. A3 X/ t7 s' Y9 W- S2 ~2 D7 p我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,+ U% \; b/ E0 I6 e: A
我明明就比妳大隻,還要我來安慰妳,
- J  v* q! Q4 M/ O' `
0 d# ]' y1 U) O) K- ^

# ~' _  m2 E. g) G- D1 N' w哈哈哈& t: O: _2 A' Y2 ]8 E; B. ?8 L) u
0 ?) o8 }* }5 N( a( j* e+ @9 @
要一片鐵片來安慰你們嗎?XD

我都係比較大隻:(5 {+ _# n* f* A2 f' Q
手臂都好粗..而家都唔知點好.) R5 A/ V4 o* ~4 y1 I1 U! [
好難減...% E. T" }/ q) v4 y$ x
而家買衫都要買12-14號(UK SIZE), V4 X0 @1 Q" M- v6 V2 y/ z& Z
肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.7 ^/ B  f5 g/ l, w8 \% c% f4 E- P

, `' X5 e2 r3 _* G心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   
' J9 \# @0 v. n9 d0 \, N: t; z; m! M  d, u* I- G3 ?9 N7 }
因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉, i! k" r% A7 b  Q7 D' O
男性既角度係好
3 C* U& C; F. @但作為cd既角度我真係唔想要( Z7 \" Q2 Q3 o

n1 M+ j  t2 D8 \, o/ k; e不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返( N' \" j# n) k; v- w1 I& n$ I0 M! E

( g! T, g9 g* W$ H# b其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食5 y- ^  v2 O- c2 W5 J
以前暴飲暴食(雖然 ...
7 z& g% d" ?! {) g" Q% w/ X, c' A
呢個食法,我可以話俾你知...算吧啦,冇用架!
) [/ Z# q+ }4 n/ r2 H因為你問題唔係出入量唔平衡令脂肪囤積& B* Z. |! `; u4 ^, z5 Y
而係用力不當而令到肌肉生長呈hypertrophy形態。
* S4 t+ u; C7 Q
; F0 R% W2 ~$ m7 C3 f響工作用力方面著手,減少力量型既功夫先得,即係唔係要你一下子發好大力果d
! j0 k0 r1 Q1 h4 D8 ~* n1 V+ y相返,你可以做多d耐力訓練,即係低負重但係以數多既運動

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   ( L5 U8 p1 j# X# {* s

- h- u( C" {( m! b# H因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
5 k* \3 D9 V, @3 {  J$ p男性既角度係好' q  \& Q2 [, y4 H; y9 D, O5 @, G
但作為cd既角度我真係唔想要( d" p) y2 T; }; c' m$ b( U
/ U* K( X' v, ~% @  g
不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返4 e4 j- c( t! {/ P

8 c5 z+ D+ P6 ]; b! E- d2 ?其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
0 {) p: S$ d7 q- E) ^' f以前暴飲暴食(雖然 ...
' t+ J; q  }7 I/ i) S  ]4 h5 l/ ?# u
) R. o3 d5 b4 z我o既減肥方法, 就係咁(平日o既餐單):
3 Z; h" [+ y! i# H1 t$ x- s# R- U  m/ O. Q
早餐: 半個A1 $15o個o的芝士軟包+1罐250mL雀巢/ n+ y9 L' V* l' J
午餐: 唔食, 真係太肚餓食一包餅# J" @* `0 j2 d7 V$ d. }1 F; o  J
晚餐: 半碗中碗size飯+餸6 M: X* R3 N6 _6 P* G; Y
宵夜: 欠奉
0 y$ j, H' Q! l" H4 H1 n6 h( f4 }; I" w6 Q; R$ p
維持o左8個月(09年10月至10年6月), 肚腩由32"-->28", 未實際磅過重,
/ |9 E& _% |0 z3 G2 Q我諗135lbs左右o卦 (09年2月磅144lbs), 我169cm高.
  e$ P  D3 r' s9 d: j" |) I. H4 j8 D& m* d  o1 W6 p' L) w
我份工就好o的, 零體力勞動(齋坐office對住電腦), 但係就減唔到個胸呀...

引用:
原帖由 kammykk 於 2010-6-29 20:20 發表   6 Z# t) f) X! x& s3 L" Q1 O" Q3 K$ o
我都係比較大隻:(
) ]  v" N  O$ b' i& l手臂都好粗..而家都唔知點好.
& r( g* s. B  T1 t* r9 X: h好難減.... C3 k1 @2 u  z( G2 ?8 v
而家買衫都要買12-14號(UK SIZE)9 R, k9 w- x* i
肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.) t3 q7 [  i$ l

0 G" s" \4 N6 ~心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)
- O& Q% D. [* |- s1 B
你肩寬幾多呢?

要減肌肉真的很難,
; @# l. S8 N' ?+ v0 l0 L不過我有一個方法,( k% Q$ I/ {4 L! G
在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)
  O' |0 {9 d1 g+ x. o持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮

引用:
原帖由 kalvin614 於 2010-6-30 16:35 發表   
  e5 i4 i$ y; C6 b$ P3 }要減肌肉真的很難,' j4 o0 t: s$ k3 D( U* S, ~
不過我有一個方法,/ u5 h4 k+ O- M
在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)
) U7 @, _* M" F持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮
: H3 p; [# ~* y. D, A
的確很難
: n4 F* n9 n# f! I0 U5 ?' _打字或多或少都用到手臂的肌肉了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-30 15:36 發表   & H7 N1 c. L+ s' i7 r# E
  X) h4 l+ b+ v  H; g- a: c
你肩寬幾多呢?
9 r. m) |; Y3 @, X# |% P
/ i* G- J6 V! B$ p大概都有18-19"左右啦.9 f6 x& y: _0 g5 u
可能有20啦.
1 P0 P7 j1 V5 O- g0 M' w: m8 h自己一個人好黎度.

最近訪問的版塊