嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果妳要開一間比CD嘅店鋪,大家想會有乜服務、貨品、地點?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
其實你問問自己8 T( [7 O* @* U2 ]
代入一些不敢外出買東西的cd身上
# {, g- E* ?/ Q8 v* d- K  \0 Q3 n6 M就已經有答案了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-29 23:55 發表   
% f; r  x  S8 \3 b/ z  U. r其實你問問自己/ c6 T3 h; X6 Y" u
代入一些不敢外出買東西的cd身上
& ?4 {- j( z! `) ^! ?! Y# l就已經有答案了
* O( L% i$ ^) l( E
9 V' [( U5 i) y4 R4 v! O2 ^7 Y我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   
: O" L  n; }- f3 k
8 `. E  j  T& X9 a- D
5 g. `& T, u) `! l- ~! W0 t我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
! }  P- y- @( @
9 ?4 ^" Q" W9 C" `( C& W6 h: x
反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感

引用:
原帖由 template03 於 2010-9-30 00:28 發表   3 y3 D. r' R" Z% Y; C; z& T
* L$ T5 i+ y: q6 e3 {4 _, h( p0 U

* l0 E' B  m0 p8 ?反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感
% e5 H  G9 F. T1 S5 a/ M# G8 ?5 X# g* N5 q
如果有間咁嘅鋪頭,唔需要大事宣傳都好多有心人知。私隱就好難攪,唔用真名?用CD或靚姐姐睇鋪?

如果真係有就好! 幫到好多人!

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-9-30 00:53 發表   2 b) t8 w" X: k! A+ P. F  z) A! i
如果真係有就好! 幫到好多人!
; J/ U( Q% V6 d: W5 t  C( {4 D& N- d" I, o! H* U5 Q+ p* k- {0 v
諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   
$ v# j* S9 [. ?5 D4 b- r7 a/ F" S  O

) A$ M- Z: K0 c* y我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
( A) c, c. \6 W3 u4 \, w代訂我覺得就免了
' ]! I( b3 x* V  q8 t8 E1 p這會同自己有衝突

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:02 發表   + _! s  z2 G' C/ n, H

3 ]+ p' z8 k- a/ x! y
! \, z- |' M! @# e諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!
+ Z, v8 {  ^% h+ Y$ m5 G3 Ed野一定要齊,地點要夠方便1 p* N7 w2 p4 {5 y
其實cd中都佔有好多會外出買野的,如果你唔夠集中同方便,款唔夠多唔夠新,人地自己出去買好過" C4 w' J, n. ?( B( W
另一部份就係係網上自己訂返黎,好似淘寶咁,如果你賣得太貴,我自己係淘寶買好過∼, q* z6 W4 I% F
唯一可取係可以考慮會員制,租地方比人存放cd用品,而且化妝影相套餐是有點市場的

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 01:05 發表   ; v7 F; B- ?% l5 s" @+ J( K8 y
! A9 W; t  z/ \" L# v+ m
代訂我覺得就免了* A/ I' o& O$ e( D9 }' r
這會同自己有衝突
! l; ~3 a2 K9 a
. N8 G0 N8 Y. S- N8 x. y
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。

我發現台灣有不少類似的店,除了賣CD裝備之外,還有化妝,拍CD照的業務,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   0 C% ]& Z7 \; q- {9 R2 y( P% [
' B6 ^1 n2 w9 Q. F( K5 ^0 y1 n
1 c5 E" x: X# N6 Y5 C% K3 c" }0 T% r. G' h
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
6 N! H7 v% b! ?: ~) [3 O
. |$ q5 V5 I1 e4 D( a
我覺得呢個主意好好呀!' }; k' C7 |- T5 k
好似我咁, 同屋企人住, 想買衫買鞋都唔得, 就算買左都無位放...

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   3 D# \! T, S5 p, S: [: {7 h& S6 _
* D" f  a& H$ ^4 a

" z  m$ {( h- t* |% I. p+ t其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
$ V1 e' G# y$ S
咁你自己又賣野~% m& k# c1 V' N6 _; {/ S' C
但係又做代收/ @% U7 \2 o% ~
咪會同自己D貨有衝突囉~9 A# K) W) U' G& o1 h' L: z; c2 N
除非你一單都收得OK貴0 [# Y) i$ V9 K1 K7 ^& L  F# Q
唔係人人走去上網買完寄去你度
  d9 N& Y% R" i* d就少左人係你度買東西了

其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時/ p* i; b9 Y5 H3 J5 \# P
同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   # m% T+ C! q; a
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時0 v- n- |5 G, \- O  x/ K" g
同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
( X4 D* H! N5 L) G& ^# P無錯~
) h" v: b8 f( k* f所以如果係一般舖頭仔的話# K" a' B) h% u
我覺得存放作用唔係大- s# [; U' R. s& B( ^$ d8 U6 V
所以好似CD FAMILY咁
$ o) h& H; E- d6 ^' @- `會所形式
; r  W) v( U. L) n# a! C( e' D等大家都有鎖匙
+ ]: s& {4 L" O5 g; e# h人地有時間就可以隨時上去CD

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 10:09 發表   
( }, c& B5 H: O* N% x/ ^- V' ]9 Y( t* H
咁你自己又賣野~. c5 j  M* b+ |+ T  `3 p  g
但係又做代收
; a* j: J4 z4 F" {, Z' L咪會同自己D貨有衝突囉~! N& c! Z, i/ a% n) z0 l) d, p$ |
除非你一單都收得OK貴
7 d" W$ V( A& k" m唔係人人走去上網買完寄去你度
3 l" q% ?# s/ x. _就少左人係你度買東西了
5 N4 F5 T3 {; y/ e8 M
. _  M) r8 z, L# H7 W: e之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   $ O8 e- [8 h2 L8 {1 Y
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時
& V2 y; D; i* o/ |3 r* M同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
8 a% U( T; s$ a- A9 K1 K5 f: c# m

. u7 m/ g6 h. J, U7 h' ?所以我諗緊係工業村個類大廈。租金比較平,又大,當迷你倉庫,用電子鎖同貯物櫃。

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 15:24 發表   
' u+ c$ I* P3 U5 a# Q' C( G
* L. K; F/ F  z& s) h" y5 s# j$ L8 y% }0 V: R
之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。
5 r. v) ?" F. _" s9 m是哦~; q$ ~) e- t4 d2 m
蝕的定義每個人都不同
+ ]3 w% Z1 J3 _除非樓主有好多錢
: [4 t" q7 J+ ?2 y# N) v% E不然要花個幾十萬出來租地方裝修入貨人工買器材+ a6 f) Z- L" t0 N4 |
在我而言不賺錢就是已經蝕錢了

其實有幾個外國返嚟CD朋友,大家都覺得香港無呢類店舖,想諗吓有無得做。

開啦開啦~有呢d鋪正正正~

最近訪問的版塊