嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題# {7 V4 Q1 p0 @6 g( t
買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指) I+ T4 L& r& A7 A$ A* c6 E- R6 u
腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面
+ Q2 j. `1 |/ N1 I0 [我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)5 ?, w9 D4 W( D6 v! f! g* p
定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?
3 {% l( r' c. J我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.4 e1 U* ^7 `" _' X- T4 l
5 Z. Y9 W1 |. R
really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
- H8 R% O6 H& [; L$ \/ H9 A5 }有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   0 z. t6 s7 H3 f6 Q- F( B
個size唔岩, 係要買大一個碼/ [. O9 f; P- F4 o! A6 X: u
有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
" K* B! D* [! P9 z) _3 N
我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買' M' V& w7 Z4 Y) {
所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...: i7 a% N* u$ [  Q  Q# [3 G  a7 }6 G
唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。3 r: t% k# o; l
如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。
; y  {9 b% w" |& a  P腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
( [  G- p4 i, j# f* J, Y# r. X應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
, [4 Q  E1 y" o6 W" v; w只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
" I  }# p$ u0 b, F1 g& {另外可能係你隻腳腳背太厚- m8 S/ V3 m6 v0 x+ h
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
1 `! x( S7 l2 d, \就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁
# j7 `3 G* T7 \因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)
( f0 ]7 f" s. N7 X- m有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭
) b, U' G# T6 z2 L+ z% r2 T所以要楦大佢先岩著
& Z: \$ D1 t4 x" x/ X1 Z6 p8 ~我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦
3 z$ y" o4 C( ~9 Y( j$ C* w1 I8 e1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢6 D3 W/ f! C) r
2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
2 X6 Q7 G! `- d1 H
- w- o7 a3 V+ ~9 \) z$ U下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼7 b+ `* m* U! }& R& P% }9 E+ A
因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同
: \( j. y1 a7 O8 h& G' L( i- @) m知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦( L" ~2 M! F( U! j$ o% @( ]! h9 w1 R

/ p9 B  P2 ]& \0 i[ 本帖最後由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:28 編輯 ]

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.4 Z' f+ P$ e( h' o$ Y
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   
; q8 G, c- L6 |著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
4 r7 d1 M5 Y3 d& R1 S應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左  z8 x6 F; V; p: H- s1 }% z
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋; C/ Q3 U; C8 ?3 e
另外可能係你隻腳腳背太厚: L, j8 O4 R0 i* A# o( g- v
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
' `8 R0 G% C( C& ]6 R# ^就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
2 Z, s# e$ ?: @1 J9 i
# X" @# t' J+ P% C, ?
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   
( [1 [( b/ r- K4 l2 \$ y穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.2 w/ _# ^' F+ o3 j+ I2 T3 m/ g
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
; U( s+ h! h# k* p% U& K/ \1 l

% N, D( F; f: z2 N9 z9 \: B咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
- X& Y. M% ]- q! X/ a* [我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?0 A7 `9 X$ B6 p$ O) L2 q8 q5 d
如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   
, A) k: }, V$ _+ Z7 W
& P% e" V) i' b2 o4 ]
4 g' ^5 y* Y0 \5 m
2 K. l3 g  t* P! A, R# D: ]  o, L0 @. v' C" t! x) y0 O
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
9 y/ b* S0 i3 [, g% R我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
8 ]1 [$ W9 q- g2 E0 x, y如果淘唔岩我或者要訂
# U" V. z/ v0 M0 ^3 l% y5 X# _* p: z7 z, i2 s1 X. \" J- O  A& n
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   
! h6 {: v3 Q' o+ k3 c; N0 O9 R7 _) D  m: s2 x
7 W$ i4 O2 i! B0 z- a
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
6 ~# H% @; ?3 j
即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?9 w2 L9 d7 Q; F
同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   , x% w: i7 E7 ^( S! j
去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
( E' O* b( e5 [8 [4 K- _/ S+ h就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   
1 R+ I9 g; m1 s9 [/ @: o/ b, a. [0 g$ E4 n# p
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
- D" Q. D3 w3 o9 ?9 L
) s+ y, P9 k- d- H
馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   
+ F% Y, b4 w" D  R5 ~6 _: t. w0 S" i

- ?6 I2 M6 K% A- s; g* M: K馬莎最大只有EUR42 碼
. [# M% S, v1 l. u6 Z* Y/ V5 D/ s
我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
4 y8 m( Y/ m! c/ C如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
, r! f. v; G$ z0 \# ^+ i點解咁講?, N4 b6 w9 k) F( `4 w9 W! j: d; p
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋..., y5 k5 V* `, T' }( S
4 _; \  f% Q7 Q( g3 f7 \  H4 O

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   
3 p" Z, C4 `9 M& V1 U. e
4 E" @4 u$ g3 ~0 ?點解咁講?+ ?. q: E1 m& m" t3 C' K& K6 H
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
; G: p* _1 N& ^( K5 ?
6 q! B  |4 `  ^1 P1 |我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   
7 o. e: k! G7 |" v( A# ?8 Z5 n' ^

3 C' s" Y( C% W3 d, U* t我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
, v$ f, N2 E+ ~' b! }0 Q即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D

最近訪問的版塊