嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

請問你如何看待自己嘅生理性別

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-8 10:46 發表   ; \5 d. A1 |+ k* A
5 Z- J$ e7 g! p# J) C' m4 @% t

" a# m# B! T1 i好同感,
; w% ^$ c4 c" f. ~! F) B
  B- D) z6 K' C, P9 o所謂男性特權都只是由最top  1%的 '有權有勢有錢佬alpha male'         ‘有錢仔 (扮)猛男(富後代)’擁有。。。4 H$ m8 A; C% p& ^9 R& n4 q
其實99%的男性都會是「失敗」者,
4 _+ E; G! B9 M+ w) {女性說她們受歧視  要同男性看齊  其實是要 ...
5 G3 ?; E, F1 ?. A
6 f6 ^9 U& u" A: \不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上
- y/ `0 T6 b- ]% |其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html
# k6 e1 A6 R. `1 |+ _! a' J4 @" X像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧, E# Q5 A4 P7 g; Q+ A2 T

, ~' T# W0 D  z, \[ 本帖最後由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:48 編輯 ]

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:46 發表   " t2 x8 L, ~: U( C" B/ I" F

4 L8 t9 _& i0 _$ }' p+ e1 U% F2 B. [
不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上6 P$ I5 k. S$ H6 c
其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html1 r" X; y" U+ n# j
像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧 ...
& j. J" h8 \2 V! P5 ~  r' r! @

7 H6 b1 S9 `' w! m" i9 ~5 O! |所以有時對所謂嘅性別優勢好迷惘9 E2 x+ F- h" w0 U' c3 U
除咗身高體能之外
: H! i) G- \1 j& I9 x( O0 s' ~) s  k. e到底有咩男性特權 要無啦啦比人期望咁多! h7 x2 H9 U' E3 V8 G' P; K3 q) o
由以前起 我都算公認暖男
) s6 @' x5 Z$ s0 Q# @& a2 m但我想保護你 照顧你 關心你 係出於我愛你
! O: u, k: Q7 c4 Z0 w而唔係我身為「男朋友」
: G0 C' \/ k2 I' j咩野拖手 男方要企近馬路邊 救命...3 y8 c8 z, n5 J$ k% U
我初戀果陣啲人係咁講- L1 p& n( t6 X) r( Q9 b
然後男方又要點點點 尼啲特權黎咩7 ]/ r0 T' B+ I3 X5 O2 L# R: u
女方從來都唔會比人要求咁多野
% t0 b6 S6 n+ k4 x* E( Q至少唔係公開場合比人要求
  q4 F% W/ z2 i+ S女生臉皮薄 要比幾分薄面7 m6 T3 w6 J/ F! k
男生又必須厚臉皮?真心傻的嗎

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 22:49 發表   5 W  O9 V- C/ h: P! [
咩野 ...
' d# T& _& X! N, c* r6 i其實男性身高體能不太重要和有用, u! e/ g1 b) N' c# o
像身高體能不是每一個男人也有
6 r1 ?$ t0 k# s5 G! {: }9 ~如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣: r  B3 K, y6 U* H. W$ p/ J; Q9 j0 Q
變得高大和強壯的話……
" m4 j0 l9 B/ p  v8 r- r就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現0 Z; Y, }- b7 e; N9 |  ?/ f
而這些都是天生的,但正常地會發育女人卻不明白. s+ A- S6 l% O  W  S
(女人天生身體不用鍛鍊也有吸引力,而男人如果矮和骨架不好就算鍛鍊都被女人覺得醜人多怪)5 Y# O3 C  s) l1 n* y" b" i( B4 q
而體能方面,其實男女都會生病之餘,依家香港工作類型都係服務業為主女性頭腦溝通力又比男性好,而大部份男性也不會選擇做體力勞動工作(未來科技可能發展機械人……); o, ~8 T$ x: q* \' E* D/ I4 Q: Y
如果人類像海馬一樣單性繁殖,妳說多好,我們這類人不會因為性別這問題苦惱和抱怨,或許是我們不懂做人,但這都是性別的錯……9 F1 o$ c9 p$ D7 p

# P3 u7 P( K+ C1 |; x3 W$ d[ 本帖最後由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:13 編輯 ]

樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor% }- @' ?4 \8 C+ ~0 I* U; U

; U: k% H2 b) P% t3 O9 B5 n另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同
  A! ], W! j* A/ L; \& k的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"& X8 M" T+ a( z) g" O
然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義7 z8 _! O0 @! U, k  K2 k9 l1 ~
一個肥婆/成面瘡的女仔又真係好似大家咁講,咩都唔做都會有吸引力咩?$ t1 _3 l8 v) R, K# [+ O, D+ E
- [0 B$ j, V3 x/ Q
難聽d講句,有d cd講"咩先係女仔體態/儀態/點知似女仔"呢d topic仲吹毛求疵過生理女仔5 ^& @; t/ q3 W* `( N, P+ D
. q5 s; y( V) r, N3 Z

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-9 02:37 發表   
# c! n9 y& q' `# @樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor% g% O+ m$ Y7 n; T, G9 m* e8 E8 I  ^
  l7 _2 c% y% x
另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同# C- f6 b& p* x" c
的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"6 T. S4 f2 W7 C3 m8 F9 ?" X
然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義
0 z" v' C3 h) {* t4 s8 d一個肥婆/成面瘡的女 ...
4 [9 Z2 O- w' h  O, ]( ^  h
; H( |) u( K( U3 ^4 T
已經約左星期二去睇醫生3 C9 ?$ V* n- a5 ?
但心入面始終有啲困擾
; U: F( T) N6 T+ O* \2 z  P" c所以上黎睇下搵唔搵到新方向
( M$ B' s# p, N! _4 n4 |4 {/ q, e2 r9 g# B3 W* q
其實我都唔理咩係比較女仔- k9 U) P# g7 d: U. N- O- b
係人地講番我成日啲動作好女仔(同學) . X3 I5 c/ ]6 [) H3 f
果啲只係一啲我好自然做嘅事 動作
7 z  V) a" V3 Y' K; J以社會標準來說係女仔行為" b% R" T) e- t6 P

2 G9 f, W# K# x( }, @- ~( F不過有時候我都會諗 6 m6 s4 C( M: Q
我係迎合社會 定迎合自己
& i& K2 }$ N# \4 G3 D: {. i會唔會係無意識之中
+ O/ o) X3 X, m0 i, v我都比果啲意識形態影響左: z1 t; O% N. C8 G$ F

+ a' x8 O0 |& k; z; s. E
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:05 發表   
- C; P9 f4 a- c
8 e% ?# S  t# ^6 T% T9 o: B( ]其實男性身高體能不太重要和有用5 A! H8 i1 [9 m# O+ U+ d8 h
像身高體能不是每一個男人也有8 N3 ]6 K" {% R3 w2 m+ e  ?! @
如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣# s! O2 O+ ?; c+ e1 F1 L( t
變得高大和強壯的話……( ?$ p* ^6 T. H- `2 b
就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現# O2 \! P6 H4 }5 {5 H) t0 R
而這些都是天生的,但正常地會 ...
' n( L! ^4 I) q7 O* J& }$ m
7 H! D/ d. f3 p- v$ L但有部分女權主義者就淨係識得拎尼啲生理優勢出黎講* l3 E- J' z9 k' r
聽過有人講得好啱 每個男人都有雄激素
7 z+ J8 E. C( H2 U1 o9 n% f7 p又唔見個個都好似巨石強森咁大隻
5 l4 K4 H% f# k8 s# w" k/ }) K不過如果個個男性都係咁 我應該頂唔順一早自殺左
" Q' W; H% e% `. Y
" b; D7 ?8 k8 ^! `- M5 C' O( \+ M[ 本帖最後由 冰姬 於 2018-4-9 04:43 編輯 ]

.
% H6 G0 m4 s: N# V$ `4 x" C8 k0 J8 \7 D4 ^4 Q, L0 P

$ I2 u1 B: E. W% k4 U7 n3 f回復 18#、25# 冰姬 的帖子
8 b: L- A% G, e. r# u( \+ [回復 21#、23# ·清雅· 的帖子" W- p% R& l! o, E  A9 v
.
7 j/ P4 p5 t* C5 U2 R# I) C
; |. ~. M1 @# K
6 T: f1 u) I: q; L' w( [5 O7 ]9 q2 F( y! t5 C+ a

0 ?# e- \4 M* l' f
9 @2 o+ t% u8 C- B.& l% L/ s- z5 ^9 f! j( b' b& P; Q
引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 19:11 發表
" [2 t- D% h1 C  ; V3 v- s, }3 }! G2 o: Z
8 ^/ G  {! c5 v" A
如果可以輕易跳出社會的框框就沒這麼多麻煩事
% F6 X& }8 F' \& ~6 S.3 L" |, V. C$ Q" [2 x9 y$ S
我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下姐,真係搵另一半都係「馬死落地行」付出真愛甘心情願的,但女性就算談婚論嫁了  心裡面(甚至成世人)仍係覺得心唔甘情唔願「蝕底俾咗個男嘅」一世咁睇唔起個男嘅_  _ _______
, ~( B1 G" M' ^+ F  m.; @3 ~$ k6 N3 C8 U+ B2 p! O

- B) @. b7 r% V/ D- Q% }就係普遍女性都係這種態度才出了問題-
# J6 p; D( w- b.
# z+ h* w6 T6 O  ^! m) e# ~; g( x1 G: T; `$ \- _; \5 V
~有關性別的問題,好像還有一個不錯的討論
% C, Q* U% D( O( I! l, @  D: xhttp://hkcd.tv/thread-38219-1-1.html/ t' }- D: f' T; T+ E2 h0 Z) l7 `

! ^( D( B4 ]( L- Z. x
/ p  C) S" a+ s; H- b, \4 Z" Q* d3 j: t$ @2 |; A; p5 A- [

! V/ n' i& t7 W4 z) e
% ?4 L  I% @4 L& h/ r
( ^5 y6 x, a. Q- s; P5 o- ~' A. v3 p& |/ y$ M
1 n4 T/ f9 K7 k) \9 y
7 i& {, v9 y0 u; h' U  p3 O( `0 y3 _
.
+ ~* f0 T- y  q: o1 @4 c  D5 |
( o9 J& S4 f* i[ 本帖最後由 denisews1018 於 2018-4-9 13:47 編輯 ]

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-9 13:37 發表   ( A( b/ ]% n7 U# c
.
! i' y! y9 g9 b- L* H6 [6 U, Z% z1 r* k- J. q/ q1 X

& t5 N% h' r2 }回復 18#、25# 冰姬 的帖子
# p: [/ _7 H" f) a* Q回復 21#、23# ·清雅· 的帖子
+ {& x: W5 o- `.
. \; h" v* e8 v0 Y7 z$ e2 F, g7 H8 S6 O8 A" W$ y: g
: a  q9 Z$ F9 G8 o
$ P, w# K. ~' |. d" O

8 `. D2 i4 F% L5 I6 R* U. L0 w4 L1 Y* V4 P
.
" f" ~. \7 K; |3 D; `4 K) B
- C% Z( s3 j  E+ E+ [. J.
# E- B5 r' M/ |7 B: j我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下 ...
  e( V! ?; Y% L4 R) S' A) ^  d$ f$ G3 T3 p  m$ m6 n. P0 X
我女朋友好彩唔係果重港女 所以佢先接受到我女仔果一面
% p% C3 P6 B8 w( a- G" ^9 z/ y佢好清楚明白到我係因為愛佢而付出 而唔係因為社會框框

我一直都羨慕女仔有好多衫褲鞋襪玩 ; G  x6 l- ]" |3 w! U( d2 i
露一露肉就有好多人like% `( A. Y+ @* }/ L/ e' m
賣原味底底又有錢賺
! k6 g; I( _; I( T* s) Q- c* K; m8 O+ O  y  d  ]9 n3 b) D
但男人 冇月經 冇M痛! X2 q" ]& Y0 ~7 H+ o9 L( U
唔洗怕過左30歲就冇人要
! B) e4 ~$ C0 L諗諗下 生理上係男人 唔係件壞事

回復 1# 冰姬 的帖子

我覺得 樓主要諗一諗! o, ~( U: l0 W2 m; _
你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩
) S9 `, w" l. q2 G% y3 G+ ]9 k2 Z, _2 F+ }
生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)9 K- t+ M$ e) F  @3 _0 Q2 D9 s
外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)) |: {  t5 }* d: B1 o7 z3 j( @
社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)
8 |8 U  P; a  V/ o* V定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、被愛、渴求安全感、戀物)

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 15:51 發表   : ~$ w  Z; r& J3 v, ~. D3 k
我覺得 樓主要諗一諗
" j* r6 ?/ ?+ b6 l& q! g你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩
4 q, {) Q9 v* L% X& Q: V8 A3 _& g$ P+ m+ q  O' a7 M  T
生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)5 ]6 P' e) z* q" b
外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)- d2 W: ], g  ?7 T
社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)
0 G1 a4 Q6 D! [$ I定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、 ...
1 }, b0 Q! n% k$ D% y7 D* y2 z. e3 ]
" `( v$ D& D9 |; Q3 P, V
生理佔大部分 我討厭佢嘅存在 佢令我好唔自然 尤其係生理反應
3 U% A& E  l) }4 s# B$ w, r有時討厭到一個點我會對佢施暴
* U, I9 q, T4 ]. k' T& I7 @" [: g外型都係我另一個自卑/不開心嘅原因
2 z6 ~' D7 @# }7 a因為早年有游水做運動 導致我身型由細細粒全班第二矮 變第二高 目前180
1 c. e8 l' B3 F9 e; @. B4 f唔知係因為基因定游水關係 我肩寬42cm 比例上唔寬 但我自覺好橫
$ d/ [, v4 B6 V5 z8 _/ i4 b體毛 我唔知心理定咩影響 我覺得會好癢 要清曬佢地先舒服
( ^1 }& I! x/ h- ?* E% v社會期望 除左長子嫡孫要生兒育女 同埋因爲男生被標籤 我並唔抗拒呢個身份
* _! V4 S4 I' f) ^& w) s8 H) ^我堅強 想照顧家人 有領導能力 有責任感 全部都唔係因為我性別而做
2 |2 {8 ^2 |( U8 A但係好多人都唔明白 我只係覺得身為一個人 我愛我嘅家人、伴侶4 p, Z$ U2 z4 P! {$ Y. c
收入尼方面我唔覺得我需要擔心 因為我讀緊工程學科(興趣黎)& V1 i% U( ~; B! ]7 M$ P/ p9 v: D
' ?: G) P2 V) K0 j( @) ?
同埋我曾經比人性侵過 所以更加討厭男性 有時候比男性掂到我會不自覺地覺得好污穢 要洗手抹手: p2 d4 I9 V6 u5 |5 ?$ q
% L: K9 Z0 v/ C4 l

咁你有冇諗過要做變性手術?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 18:36 發表   3 u8 c4 E3 B2 p8 ]
咁你有冇諗過要做變性手術?
) Q1 d6 K" P4 L5 W* F' U& H! f6 Z% ]: Y/ t
有諗過 但我唔敢講最後會唔會做3 ]6 V' c6 p) ]$ N  }) N
因為尼樣野都唔會係近尼五年會發生嘅事) b! c) h$ D, H
我剛剛先二十出頭 並未有穩固嘅經濟基礎

回復 30# 冰姬 的帖子

Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 19:37 發表   ' S1 F) ]9 c. p& ~2 G- a
Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?
0 S) E# _8 ^- Q
/ y8 O3 P1 u: w其中一個原因 但並非只有呢個原因

回復 25# 冰姬 的帖子

食左字要打過,唔想再quote
) x8 T' u3 I, j3 }* V; i1 e
9 D3 l1 E# S: s6 L; ~! n, a! Q其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多 ( f$ y7 P# d6 ]  q2 ]7 z9 `
# J4 z: [0 E: Q# R% I8 O$ G
我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話" D  R4 f  C5 n; E4 h
咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行為"既動力
- |' A* v# H& S# ]( k- N4 [) O
+ e0 p  }4 O( P; W+ ]0 L女權果度,冇錯呀,有d feminist其實都唔太清楚自己想點,唔太理解自己拋出黎d 理念同jargon,邏輯混亂
6 p  U) p* R! g2 Q! d( I0 z我成日都會諗,如果呢個世界真係冇曬一切gender stereotypes6 Y4 z# ~6 _! w( i; {' R' S
咁所謂sexuality性別定位/認同仲可以點存在?# b$ W) i2 C; f! z3 q4 I
當我地冇辦法再用行為/物件係咪masculine/feminine去判斷一個人離光譜兩端既距離果陣1 e, A# c' B; g
又點幫唔同人定位?2 @. |% d. Z" h, n8 S
除左用生理性別同"鍾意咩生理性別既人"之外,仲可以有咩criteria?
& j0 r$ m  o& L
$ v+ u  G& j' f& d' Y' u[ 本帖最後由 sec2x 於 2018-4-10 20:42 編輯 ]

回復 34# 冰姬 的帖子

聽你咁講 你CD其實唔係因為性欲(你討厭性行為) : K0 y$ N" Z# p$ R4 v
唔係鍾意做女仔 (你話你唔理咩係比較女仔)( e$ J7 H5 O& B9 W  u8 R
對男性既社會身份唔算太抗拒
$ p5 G! E* b- N7 o' t而係討厭生理上既Masculinity(陽剛特質)  A0 U) R# M" t0 q$ K; Q6 ]; c

. L* R5 A; p) y咁樣可能係 男根(陽具)恐懼 以致對男性既生理特徵感到厭惡- L, }, Q' s. H9 p
我諗咁樣 只能夠搵心理醫生做輔導
% }: ?" U  a9 L: `$ w) h2 Q- G9 G/ ]) CCD只能幫你暫時擺脫男性身份, G  N! M. L& g
而變性唔一定解決到問題7 f  D* g! C' L7 l8 u, p; e3 Z: h
' V9 I5 {4 |2 K. f$ c3 G9 C4 D$ U

[quote]原帖由 冰姬 於 2018-4-9 04:10 發表   4 f4 B2 l3 W6 t/ u

- d: g  i2 H% d/ h1 h0 ]/ w+ S8 E1 c$ ~& `. S  Z( m" m- M
已經約左星期二去睇醫生
' _* D# E5 I- e- [; _- r3 U" a但心入面始終有啲困擾
0 n2 o; W. s5 O7 x8 \3 h所以上黎睇下搵唔搵到新方向
& l% q) y0 {5 M2 b8 z: G
& X/ T' s! [1 T- A4 @, W5 u3 ~其實我都唔理咩係比較女仔
& t* H/ Q% u2 {9 j* w  I0 u係人地講番我成日啲動作好女仔(同學)
* {6 w- `% X3 d$ y: \果啲只係一啲我好自然做

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-10 20:37 發表   ) e9 G9 J7 ^  f2 j
食左字要打過,唔想再quote
1 v3 a- ]! k2 h# @  M
6 [( t4 C. C' `3 L& e其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多 ! z! n! u1 ?. d- s
: ^* y/ Y7 N. M& E
我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
$ v3 L* N$ Q$ \咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行 ...
5 g' N& P8 D# D% t3 K1 |# W' R8 F

7 m8 Q4 n0 m' u  ]. a% P% |% q尼到算係比我 表達自己 發洩 反思嘅一個途徑
0 Z" K, Y! s% }" H$ W有時要同其他人講 自己聽回應 再思考先諗到更多嘅野

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-7 06:16 發表   
9 n- ^6 e, s# c! S# c2 K5 V4 }其實本來我想係連登開po 但又怕啲人亂up247 i9 {9 L/ J" f" S  Q8 R4 k
8 Z# x/ j6 ~. @! D
我好奇想知道你懷念嘅原因係啲咩
' ]& b/ M/ g/ C- d& R1 I) M
依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬

引用:
原帖由 Eva0313 於 2018-4-10 23:02 發表   + U: d7 G4 ^0 t

' m6 S- _! h$ L, P5 Q依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬
/ f6 _" R8 ]% v! A7 N1 V

. r  D0 w- a  @5 }係果邊 所以偽娘po我都唔敢出聲 舊登都係 癲佬太多