嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題6 c6 q( X4 ~: K* A& J
買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指
* h% t, }; @, t; a2 @腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面$ @  I+ N$ x, _- l7 }8 O
我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)
. [" ?8 w3 f$ b3 d定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?# p- p  I& z# ?# Z4 U: g
我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.
- W9 \: g! ?5 y+ d/ c
8 a1 n: }6 {9 q* T; n4 o+ k7 d7 dreally need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
6 k# z5 K4 C0 L有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   5 h+ J9 L0 v5 `. {8 o1 F
個size唔岩, 係要買大一個碼+ n9 c8 d% i* e, g
有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
( `1 Z& v$ x2 y我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買
8 i# U! t. K4 f. M* c3 m所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...
& p5 @2 Q7 F% w2 V6 G3 T* M唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。
& F7 V: u: u( g/ S如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。
) b' T/ Y, ]8 s, A- |& O. F/ G, n腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大; G  B% R9 N, _
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
0 C$ B/ i3 ~0 s3 E* F/ ]只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋! |8 _9 Y; w0 Q5 B
另外可能係你隻腳腳背太厚
0 a3 r- M; {/ q$ v1 w! W因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄% @# Z6 h5 {+ C4 E
就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁
  q: g: C' i% g$ {因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)$ r$ M( u9 O9 \. r
有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭$ v# ?' i) m. K# L8 @
所以要楦大佢先岩著7 T. |& }% m* W4 b$ V
我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦
& W9 `% L( R( |/ c; D, d1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢; N& l% X! }7 l* F# w1 r' W, x
2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
. `/ m+ @5 w$ E7 Y
6 a3 Z: H; J7 q下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼
* R/ F7 ~2 ^+ y. c! I' i因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同
: u  Z3 B* x5 e$ l) j) L- D知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦
0 v) G: S% A: Z* E# w- q% q% H, P: L$ L5 t) x$ C

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
( v3 O% j6 B% J3 `" v" i. i. V尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   
2 f, l( X8 S4 r4 H' T5 ?著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
; |6 m. r, {& U7 @' ]應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左. X( C$ p/ J; y3 I
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋& b& {3 z0 J6 F) @$ G& C/ t
另外可能係你隻腳腳背太厚
1 d, ?& h5 v% V因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄& H. s/ y% ]4 q3 v$ z( Y
就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
- L* E; o$ K, X- L+ F* b

* v% g, u, S- x! X
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   
: Z" B* S1 @+ i. @穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.9 U2 `/ G: o# n
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
& P* |" O, Z" i# q- E" |3 A; l: j( L$ D, Y
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公   e4 C5 D. R0 S
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
. a) Y9 D) C1 S- R, ]7 O0 s如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   9 ]9 U6 s' L, H+ G1 U' ?, [2 S1 i

& d9 q3 m2 i) J1 H  j( O' o% o0 `0 Q2 \  E
2 \3 y* n! c& u/ W% v3 Y

4 J# R, {* |' P. {' v咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
' s, @2 a: I7 v; W7 Y3 @我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?0 D) u- }8 [2 L, e* t! g' s
如果淘唔岩我或者要訂
5 _: n: S7 O2 [8 n

_) C3 B' G2 Y; C/ G0 v1 r4 ~' m: @官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   
! T+ {" f. t2 F2 h' D0 q3 s: j6 W

9 x  H# R. k% }, [' @  b) O官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
8 Y0 m* T) P' e. Y, H! A4 Y
即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?
1 b5 x) v4 H4 v) F! e" u  d同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   6 [) ^! X: K, k" T) s
去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
, [2 J! m# s- @+ s
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   
5 o7 E$ s. W) t' T) e, o/ p3 J* w% i+ L" H
: X* Y. k; G0 y7 t$ m就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
! n6 P% y. K. U1 l. ?- j5 V

% Z- t& U  U( f' ]5 C馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   
8 `, C8 x: K3 i* f: V3 ~
. d4 r, j! A) ]. E" Y4 x; d/ d  q7 |4 v: U$ V) W) d& p* z* A. w, g
馬莎最大只有EUR42 碼
3 d' |1 k5 N8 G2 ^/ k  w
我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
  O- f5 A. M' i如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
8 c" b. M" k' @. ]
點解咁講?# P# F# h0 G, {" B
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...' y% i8 a' ]) V: i  G$ _. M
7 W& s$ f  U5 r( r+ H, F

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   
' G+ o2 s7 e- f3 c4 r+ y( g; l7 s: q4 ^% C  p5 }/ H' ]. q+ e
點解咁講?
/ A# k, `. J; s5 B4 @- N不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
# J' B' Q2 ]4 O- \' f
1 q% l# Q5 Z- X% @- G
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   7 ?+ X' O* J. I/ _3 V5 G+ v  A

) V. ~: x: s4 i1 i2 l7 ]7 e. A/ u+ R  x
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
* V: q* k8 \! G, p5 k. H( y
即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D