嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題" p( m9 |, k4 e  H- r5 Z' Z
買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指' v% [2 s& f1 \; v. L- K
腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面
$ T3 P) _8 b2 q! t" l, S0 f我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)3 t0 s5 d  U2 e0 O4 X+ S' n# [
定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?
3 ?- j- t# h. [: \0 f我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.
( m0 P$ \5 P2 o0 E4 f% F; B2 \4 v; ?1 f6 I9 S& Q1 Z' L9 T
really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
( z. W3 h) ^) D) d有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   ; c& S( e: p5 r, B2 y4 B6 z
個size唔岩, 係要買大一個碼9 \8 y7 C) E8 w" r; J1 h8 g
有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
# r2 j5 l% J" p1 J: f' q) f* [
我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買
& |9 Z" ^8 v. B3 [所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...4 \: u( _2 S1 n/ R! F1 c
唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。
! d# l$ {# p) t% e$ ^如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。) x- H6 A0 I- d6 k: G* z6 g, P
腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
! p" K3 H+ b# l* b應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
" P8 O- F2 M1 b3 v+ L& O/ @' f只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋' L# ?3 \7 t8 W* W
另外可能係你隻腳腳背太厚
' S) H0 [0 r& V, _. a6 h因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
& N8 l" n! @& ^% i就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁
! q8 w6 F$ \& Y+ N因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)7 N, _8 Q6 X0 n( s  h8 ?; t
有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭) e; x( A% U3 m' E* j' T
所以要楦大佢先岩著
# g* E' M) W& ~- u& |$ B+ K我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦
! K' g/ R& V1 }. E6 a& i# g1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢: ^- a6 A& x) R  q4 }8 l
2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
& N* R9 n$ @% y
1 U0 ?6 e7 G. D* W+ B, a' Z下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼' z/ i5 K0 Q3 \0 A2 {! _! V
因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同! t  ^' G, Q8 @" n
知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦
" j" r. d9 U6 L3 ~- ~6 p8 f- r9 u- b; k

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
. U0 `9 l% _/ _; e2 r3 t( {尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   
( \/ D* W/ V8 v6 Y著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大+ A: M! I. T8 n2 W* Z) @, M0 Z; {8 f
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
  }# l+ }$ N8 I7 P8 g0 o只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
1 ]3 d" t! b1 z; [( s1 l0 D3 S另外可能係你隻腳腳背太厚
. k1 c# m7 M' ~( @( E因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
5 ^& K6 X- \- R+ j% v3 Q就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
2 h7 B7 b/ U$ D& B+ h( y" E

3 [, r7 s  j5 Q( I
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   ( q4 ~+ L; ^, S* V$ j  y. c
穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
4 z' b6 O0 G8 k' f尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
8 M$ E+ O/ l% x- Y. Q# Q! t$ w$ u0 G( v* `/ G7 c$ l& E5 J
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
6 Q4 p: J& q* K0 ~2 L/ j: A我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
. h3 b7 \- P/ L如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   & [0 e% Z2 g: Z$ ?4 w
, c( @" B5 p* |, K5 |3 T5 c( c
2 I* @. c8 g. R- U: Q
+ a2 D! Q. a. e3 |+ o

) h8 Y3 i! y5 P. B9 a# z咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
; m6 H7 u( Y) m) ?: R3 N+ M+ Z9 j我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
* s. i$ l; }, x# u0 x2 i$ v# u, @如果淘唔岩我或者要訂
) _; S9 U! Y. ~: n: c  H. N4 B4 ^

$ Y; G+ h* F, y1 @# [% \' o官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   
9 L; n5 i  V1 s9 V" m5 A
# i9 j, o/ o9 Y5 I, T1 y2 n* M" \* j) F5 M; P- A
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
& x2 E* h& `7 p% ]4 O
即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?0 }8 I( X5 K/ g8 G7 |* p; b
同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   
" r/ H9 I# D1 s0 F, h去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
0 d! `- f! q# ~' H" C
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   
$ A7 ]4 M6 q2 G! Y1 u+ s4 g
5 U' _4 _% I" `# r9 g' J8 M! n就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
" S9 C' d% J9 E2 m" ]1 W- S- L! U# `# K3 ~* f' K0 \
馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   5 p, @8 Y: o. {
- D# O# S# ]- ]$ _. Y

' U( C, t2 r% T' x# @8 \馬莎最大只有EUR42 碼
) S9 C9 \4 B. ~我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
3 ~: A, y) C; r/ \0 a如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
7 U  V* k3 Q: ?" T點解咁講?; s. c% C9 }, {+ A) L/ W2 u
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
' \/ t) \9 {8 x! U! F8 Y/ C  b; ?  m& A( z% m9 `

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   
( P3 c6 `2 o+ {% G5 y" n/ G+ o, f/ }/ W
點解咁講?
0 r6 h* j3 ~; e, p( @' `不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
2 K# B! \" D. @% x

% L" M9 i- e) I6 u我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   
* O& B8 {' C3 ], S
4 E  |; t9 ?- D  v/ e
$ k& u$ Q) G& I$ K, d我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
3 u# E1 U3 d9 U# e  ]- G% w
即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D