嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題
) Z& ~2 P2 a# T) m- z買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指2 S$ w  Q; g! n6 O
腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面
% k; \. h6 a( K我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)
* q' @( W# j, E3 j) @' J: ?( W7 M+ o  q定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?
6 r& Y  j$ a' k1 b  O& V我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit./ A/ W3 o3 y# u
4 z6 N% Y+ W. q1 j
really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
7 @% ~  T5 ~5 v$ [有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   
, O# Z# I( f: c0 a& _' J: @) q+ |$ C個size唔岩, 係要買大一個碼
! Z* \! X2 P1 j) n: B有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
+ n& R0 h- p8 |( H  E2 {
我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買' |& Z7 ^6 R4 F$ I5 m1 F1 e1 J4 Y
所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...
- e& G- C- J- {唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。
; v. X2 I) b0 J$ t( l2 l如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。
8 {0 m+ `8 w1 O+ F6 I1 d腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
  P9 H! y9 c' j7 E3 s9 h應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
  K6 p) f$ _% Y1 M( C  O' G只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋' U. P6 ^% M4 h# C! h1 d4 z
另外可能係你隻腳腳背太厚6 m  W$ f, n3 m2 O0 Y0 G
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄$ X- j  x4 r6 ~( t4 V* h
就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁
) k3 Z5 c% n( z1 ~) [6 h. b) H因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大). k3 X- v7 I5 E5 K/ {
有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭; g' X+ i! c) M( C9 H/ D
所以要楦大佢先岩著
6 u1 T* N7 C% s% Y我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦
2 o: L% b" j7 P2 ]# E# r' n1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢. w2 M& i. E" Q
2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
, k3 x9 i& z9 ~$ n1 i5 z. ]
$ s, a- K& E8 k) t( K3 f( W6 y下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼9 s' N9 u5 w" S" E1 Z
因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同& P- ~6 _; W- H4 U4 C
知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦& e, E) i* B& Q3 G+ Q: k8 a) e
% L3 y; z/ X  N2 W6 N/ N

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
* Z3 h# t& x+ r! E# e$ c% z1 `尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   
. q, J' D) Y7 f' ~0 y  @著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大& ]0 S1 D0 Q" f& Z; f6 ^# x- e, j
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
* L( q' u) j5 a/ {8 M/ o; r, y只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋  u) F6 P- V: [6 f1 C
另外可能係你隻腳腳背太厚% `9 m0 J4 K8 T) P" j- X
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄/ z# }& C; ~6 ]+ F1 P6 K8 {
就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
+ N, z0 E5 R" t: b4 K5 _
! t  K" P: {4 |7 z$ i2 l1 P5 S& W
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   
  l$ C) M- l; Y: p9 l. U5 w穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
. Q1 H& g2 }( ]- ?$ J尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
- W$ c; x1 H$ \) d+ f8 B% @4 Z8 A% X, t' A: U* l
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
7 M0 q9 B# y- |+ h% _9 H0 m1 Y我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?/ z# V- ]9 |8 m- T) _4 J
如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   
/ P8 D7 v! |8 U; G& f6 U3 X7 B- I7 Y# F1 G5 b% l1 S1 }/ s

Z% |7 \, W3 h- i
) r6 K4 \! i+ g0 k, D9 ~6 E+ x0 p7 a( M9 n4 ?8 c
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公 1 _0 H, W9 O1 S, d' f5 E& |
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
5 V8 @* E( Y, [  e. @5 F# _如果淘唔岩我或者要訂
& B+ L3 u, V# L/ v4 s6 S# T. p0 {) N

8 N# d6 Q( Y' b, t4 B官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   
! ^5 E& W0 K3 [  g/ U7 c& c6 \1 ~& P

9 e* v& C. I8 z3 x3 O# S官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
2 x- i1 c8 a: f0 C即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?
; y+ V4 b/ A2 U* f3 ?9 M8 J同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   
: r$ j9 m. `3 b. H+ T' E( S去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
' A% |, l7 ~. ^6 B3 c5 _. v" m4 Z就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   
" {" r. H" U) ~$ t* _1 j6 o% u' ?$ }$ b8 _4 U( t: R. M
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
/ ^6 V7 t( ^# X6 g7 i5 O( z: B3 K. ?4 S. j1 q* ?8 T
馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   
! w: F; ~" ]: q  ~1 C& p3 ?3 \6 u+ ^/ a9 f, H/ M/ {* Z) ]  v

0 Z, a" g+ m' x4 J* L# y2 ?1 |- \馬莎最大只有EUR42 碼
/ \: _# Q, t7 T" k0 H我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
+ s# U( K8 |4 M. ^" L5 |8 X如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
7 T7 X: q: m+ I- O! m) X點解咁講?; N4 m0 N& u. s9 K1 f+ H
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋..." C5 B! y$ \( |; n( L# m  O

( @( i7 F4 h* n/ G8 L+ v[ 本帖最後由 wongkt 於 2011-5-11 21:43 編輯 ]

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   
9 l7 V; d# P2 S/ O1 u8 _/ }% c1 ^! s* \0 l8 M
點解咁講?
0 u: Y6 s6 ^1 r9 i$ x& a不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
6 S) L! Z8 u4 S: Y/ M
3 O! t9 v4 t3 p7 m我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   
0 g$ m8 t0 a4 q4 Q2 D3 r8 M+ d- M0 J% |- E+ H! ^
$ f+ P/ b7 w' C/ A
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
7 M  F. }9 z) v) Y& W即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D