嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題! `  x/ u6 K! N" V, @; X! ~6 i
買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指; P: a# @; J# l1 Z# D
腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面  {. ^' @8 ?, Y2 R4 y+ A, a  d
我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)6 }( X, t0 X3 N
定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?3 ?1 l; `% P, l5 X: H/ B: u9 G
我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.
: r  B- j6 W  X: A6 r: [
( `; s7 w4 R" D- Y* A. {really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
8 n& w9 C" P2 z0 v9 k# Y/ ?2 k有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   
* B$ q2 |9 N- E3 A1 L4 s個size唔岩, 係要買大一個碼
" Z0 J4 U% J8 a/ [$ ]$ Z- U% R0 t有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
6 |) S) n* w  L/ r5 z; M我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買
  ?& W# I0 h3 k' e! M/ i所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...3 B" P9 G; h  g: n3 H
唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。
! u5 ~/ u. t; I- J/ e如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。
. Y; Z* r7 W0 |' t' a  ?腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大+ S* r1 J/ ?' q; t7 ?8 G
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
7 x7 F  v0 c' P4 l" ^9 E  c- q& A只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
; G) j8 W$ l" {另外可能係你隻腳腳背太厚- t+ O8 \$ y8 M
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄4 i: ]& \# h5 L4 f, {
就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁
7 z7 P7 [+ U% v" Q0 }' a7 H1 l因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)
- B  g: u* w4 }% r/ {8 `有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭
/ `  h& V: \; _4 Y所以要楦大佢先岩著
* |1 b* K8 n. S9 @9 b0 ~1 K& a' z" ?我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦
. K0 T4 ?/ Z0 k4 C' V1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢, d0 X( @4 ~2 O) ~: K& x
2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
1 g# j: q! _% r% }
; C! N+ Q$ w3 ~7 Z+ F下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼% W/ Q0 k/ S$ N3 z! D  _4 C
因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同& B$ ^) K7 c- G! Z- G/ T
知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦
! v+ ?7 ]+ Q: N3 ]( {9 l, F! Y5 K9 ~& x" \* u

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.) Y; u5 F% s/ D8 f5 p: |
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   / h4 v' p5 \8 B* |6 v
著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大: ], ]; q& `$ I& l8 E5 b: e
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
4 T4 I: y2 ?0 W/ C8 o6 D& [% Q只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
6 q& ~* y# a3 \另外可能係你隻腳腳背太厚5 z3 L) o+ j+ |7 x
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
8 B1 v+ h" ]% `2 i5 k/ m就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
# W# a) l* r/ W

$ G; Q% D+ d, N5 \2 E
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   - G: P, P3 m6 F, H# {
穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.; u: M( F! V7 q! Q( a! J
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
4 G7 P4 L: Q9 _3 U+ F+ I  G6 N3 a5 w9 q8 m
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公 ! [- v+ Z  X6 B- y
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?$ k, X# H' k$ g2 K# n' F5 n
如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   % X1 ^/ n; ^, a/ S, @( q. ^

. l  z/ s/ f5 R
3 q. r( o. O8 @3 r* S: ]$ }
& V4 K! |; e" t' I- Z
3 n) I8 [3 J, s( }( S" u8 D2 e咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
1 ^4 [! ^3 O5 v; c我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?' @$ N2 n% I/ E
如果淘唔岩我或者要訂
' Z+ O9 P' m6 f1 F8 R, }3 G- {6 H8 B  X9 P: |" C. i. N
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   - S0 @+ V8 H) w- U, [

! }) K+ v( |! L8 ?" J
, @8 z' g) X/ u5 y- B3 P官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
9 j& v) C5 n5 [0 E8 y, c
即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?
* I8 Q$ c+ `' a. t  K9 n+ m同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   / i8 F  {! A) n# ]5 e! K# X8 Z
去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
: G$ A' m( [5 y) v& A8 E就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   $ p+ e8 I) B! q! i+ t7 R5 y
( Y. h: Y1 c6 w+ c% h
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
* P/ X( J$ G# L& H+ S+ e
6 r* M) o/ D2 c7 o, G- K# @& [* f% q  S馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   
, R7 _, j7 G2 k/ b* y9 @4 a
3 c" E; K2 A( j$ s2 D9 E% [" I
; ?! m/ V/ _% {$ r3 H5 O; W+ Z' w馬莎最大只有EUR42 碼
: B2 k* q9 i" S% p8 p: Y我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
( }; C$ {/ p# Y( t+ a/ R' V2 O2 B  z4 I如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
9 v7 a8 f! E- E- T4 Y1 W
點解咁講?
3 P- o6 I* c& N4 R4 q不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
- p3 |8 Q. d. Q8 r+ |; A7 M* s- f
' z9 N% C& v# w" b4 g[ 本帖最後由 wongkt 於 2011-5-11 21:43 編輯 ]

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   . c+ h" u. U+ q4 L; W

8 ?. {- }+ W. F- z8 X7 ^9 p+ {點解咁講?! b0 Y% v5 x4 L  E6 Y7 ?% T
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
. A4 J* w" X& v2 ^
- B6 p- [2 w- Z
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   2 B0 d2 v) e0 Q

; c3 Z0 I6 a" C0 J8 M0 h! C; x! w+ ^) N3 g; H, Q  s
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
% Q) \/ n, b) G即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D