嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題& w6 R& E6 L0 K3 u) g' M. e
買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指
2 y' o$ m2 n3 i% P腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面
( G4 Y3 A; f$ }# c+ g- h我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)
. j% `- o. Z4 M定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?7 j4 @/ z/ p# [1 j( \
我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.: @5 r$ h8 O: f3 Z, h: S8 Y
7 D2 w1 C' {% e" W# X! [
really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
! w8 I* A6 L7 G+ \有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   
, l  o( I: R8 w3 \% u% Y個size唔岩, 係要買大一個碼
9 J0 Y  H* z, R' }5 ~& A/ u/ o! @有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
" n  O: Z4 t; t9 s
我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買
3 L0 y! @* _( X9 }所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...
) C) q- s! s- O4 N唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。( u' e4 D  m4 E; R$ V
如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。
; \# x0 O* K$ g3 E- Y腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
0 V+ c: g0 I) W) Y; y7 C, \應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左5 N, n' q9 ~& u. D# \: e' f
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋# G1 U! i  ^8 N5 j, t
另外可能係你隻腳腳背太厚
4 F/ g7 r* l5 _) F' p( A因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄: A# n8 A* ~- R- U( L' e
就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁, I: G+ l! Q$ A# o
因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)
3 m: j1 r' P+ Y4 ^- a. {0 _& t6 ^有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭
1 v  ^1 w" U5 Q9 A) t& u/ ^. V! e所以要楦大佢先岩著' N* T6 f4 D! m5 v6 @
我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦+ e9 i3 ?1 G2 O5 V: ?! M
1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢
/ w; a5 l; J0 R* T  l2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
8 t5 b! Y; s' A6 ^+ A9 q5 j* M0 {$ X' I9 j  a, @* S3 y
下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼
, W* V) F; [% D* ~* W因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同
  X5 F+ F. O' X0 H" K知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦6 N- _, s- W/ Z  q  Q2 I

5 U2 s1 f6 _3 \, |% k+ g/ [& J' ?! w  t[ 本帖最後由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:28 編輯 ]

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
1 G1 \/ h- W$ I尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   / C0 c+ ^- K7 h0 R8 p9 I* [3 O3 I
著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大& L) ?/ t: q- ]7 U- W1 W
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
2 K; L$ \. b( m4 ?+ F. V只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋' Z! t( j5 h) b" ?+ f2 Q! R, q
另外可能係你隻腳腳背太厚
2 w, u  z3 y8 Z6 _因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄  I+ o4 v# y1 x1 `0 k
就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
1 S3 t1 u7 h: e, L- q" V

) B0 |6 C8 ?; o3 U7 Z
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   ) j* r% t  V* \0 v  {* y- c
穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.$ i1 D5 t. l# h$ v8 a5 [$ H
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
3 M, ]; l5 r* ^$ N

& G+ b: ]- _( e7 H咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
% n2 k7 J* R. l; v5 U# V) z  a我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
$ P7 S" s- J, w9 f+ O$ ]如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   4 Z7 r: G$ Y9 f" h! `5 P3 E  m

- ?8 J0 G; R# u/ N4 c( U2 B8 v2 w* X8 y+ L# n

) t. L& L+ H/ S# g9 ]3 j2 {/ E6 L& Q% o
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
. p& t, |1 f8 Z# |9 Y7 `- u我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?* K" X" Q: J5 N# j# l
如果淘唔岩我或者要訂
) _- Q! P8 K. ]4 W- O; r
1 `' }" G# q' I) B8 \+ k/ s6 q
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   4 v" n# Q* p& i  z% j  i' Q
; o5 W3 r% K/ H& s/ \' V4 z0 u7 G

; V" X( M0 {8 Q8 h9 z. P1 y4 D官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
' e8 r; K% v4 L9 N/ O% V/ }  y即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?
1 }7 Z9 |3 f: I. h- M( D同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   1 ~! O+ O/ W3 m3 x5 K8 q6 M
去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
: N4 D! j/ ~8 ^就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   1 E9 J  b# N/ L& b/ Z2 E) E

4 b0 r" x5 A1 J9 J就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
8 R1 W" {, L/ j

. F& {/ l6 |8 [4 D3 b馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   - e: }5 g3 }# r4 |4 H9 k

F$ b" t6 a8 u% E7 h, w( p# q/ V+ T  Q2 a5 E& k2 x! ]
馬莎最大只有EUR42 碼
% V6 u" V- i& |6 n9 `
我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
0 ^% K: h4 W: P6 P# W如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
4 ]& X/ U9 a. I( {. b) v
點解咁講?3 k' E3 T' ]4 z6 v( l" c4 c
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...0 D- e: j0 D6 N! Q8 e; c" n0 b6 p

P3 S  ]$ p' ?. T4 x% h2 k' @: m[ 本帖最後由 wongkt 於 2011-5-11 21:43 編輯 ]

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   1 G7 o- y# `9 p/ J5 q+ ~
  W) W  L: ^8 W4 Y
點解咁講?; |" v- P( ^! C; B& R
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
. g; G4 n! Y1 Y- x! S. m: Y1 X+ a5 f7 Y6 a8 Y9 g, ~1 N% t
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   
! N3 s. D6 S8 i) s& W- i" _& ~$ Y" I# v, Z! q
' H( U. X/ a* e% w' Y5 V
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
* B0 b- h* b. w0 m
即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D