嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題0 e# U- {: h- h- I* Z. y/ V: e5 V" w
買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指( n" t0 X5 e, x% m5 F" ^. E
腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面
. B  K! I( Z2 z9 t1 Y( v我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)4 X* ~/ s; [5 j, T8 l
定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?) B9 N0 t! L* ^4 i
我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.: s2 N2 A6 C" _8 I

! x$ @6 w, g: p. A3 |# W$ ^3 Freally need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
) n8 g. h/ O7 H; {2 Y& x! ?有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   * q: I# ~) Y% g' V& o9 l( m& W
個size唔岩, 係要買大一個碼
) N  s5 |: I* v3 h有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
7 s: _( `8 E" X0 b& _; J1 G9 |9 g8 |我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買: |4 Q( J# Q( p7 Z) B) G
所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...
& u* Q* K& y0 |; ?1 `+ A唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。7 z! ~. X0 @+ c/ K# T- a0 o
如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。1 Z, t8 ^* ^. ^# Y; w# k
腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
9 ~' x6 Q& P4 D; y  j應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左* C. y6 ?1 Z0 T  l
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋7 E0 z& q1 n  Y% C
另外可能係你隻腳腳背太厚; V! j( I( S6 d' D$ g5 ~
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄" g( g6 o; N0 g* Y% i! _: _, `
就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁2 m$ L& `5 b6 }) K7 D5 G
因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)
* y4 e  [* v! S8 ?有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭0 s1 y  O+ k* O* t
所以要楦大佢先岩著1 ?7 d0 ^9 p& v4 {
我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦( Y. e5 j; W  d7 s* _4 R
1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢
  z+ p1 W) P, d. o! s2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆5 B& ?5 N3 b: C! [
) `5 ^' V0 Z8 L
下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼
3 K  M, g2 t- K$ ~& u1 R5 A因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同
) S6 m8 f1 {4 v- f知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦
; r, B5 O: Z! G  I: k& v$ ?' O9 Q# w( V: a4 r! E/ l

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.  \8 H, e2 t9 v8 b: d  C8 y+ _6 T
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   : k# m( s1 ^+ y
著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
1 ]3 B% i; C3 _! W, k應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左7 ~" m& D7 b( d6 O9 H' [! _
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
# n' I  q8 h+ B& C/ v) ?另外可能係你隻腳腳背太厚; d* l, I. k2 K2 e3 M
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄  W2 a" A6 a" A' F% a
就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
4 [, D9 a; ~1 q' B9 R. l( B, X% K2 N9 Y: ?  }
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   & C* U8 g4 F% e, i- u
穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.8 g" c8 `* x" S8 h, I
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
! ~1 D1 p& R$ w* [

' B6 g. i) Q) R+ V. @5 S咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
/ j3 w( h6 F3 n4 k, T, w我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?$ s9 F) D9 ?2 k
如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   
* ~% z" T* Z6 `5 M4 F4 f8 i( a/ t* }9 e$ e, ?. j
0 M5 r6 W9 ~$ Z0 N
3 l! B4 Z4 a  R, ?6 \

0 z) k2 A- Y+ y/ o' e3 J咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公 0 O: ?* U+ D* e& R% ^; U1 V- g
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?8 n$ ^! ?9 q$ l# X7 Q! v
如果淘唔岩我或者要訂
) q( `) ?! W% z% Y' P* t- U4 P% I
: O# T3 D# K! ], w! U9 E$ w
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   . m9 G8 Q, d; U3 r9 A6 R/ u  W: t& Y5 ?
7 U- Z* S- J5 e3 D5 T
' J% F3 v$ l3 y
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
- q6 s( }0 k0 e0 F. [, u" B7 t& I" E即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?
2 I0 s* D/ H+ w, \, G/ i! T! J( r: {8 x同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   2 V! e1 P& H" n3 S$ _
去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
1 w3 Q; f/ o' v# a: h7 Y3 D就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   ! b" Q7 ?4 R4 C6 Q1 j3 r
3 G+ c6 j: f  r* I1 H
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
, O) t. ^( a  ^) Z% p, d
9 x0 ?, q6 N" z4 @
馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   
) {6 e" H9 y# U8 ?; e
5 {! Q) o0 c6 k2 @9 T3 M& o' |' {9 I& t
馬莎最大只有EUR42 碼
/ ~6 j( M/ H/ I/ V, a4 S
我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
: x' H2 ?! C# y7 G% M1 h- v( i如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
5 Q3 N9 g6 F+ @; ]2 }/ ^* ]
點解咁講?
" \5 h( f9 [* u( y+ K不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
4 K$ h3 V" l  N' Y  b$ V1 N* O- f
" ~1 r2 W# s2 I" m[ 本帖最後由 wongkt 於 2011-5-11 21:43 編輯 ]

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   7 \7 z' j" ^7 K/ o, x2 I  A: R( O
# H, w" J3 j; ]: u+ i0 a
點解咁講?, @  T' `& Y' c* w, E, K: D
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
! y3 Y; N+ ]) R9 O
, \7 O) h/ G1 ^6 S
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   
: I, f8 S/ k+ u! x" q3 I' Q4 l6 e2 m9 {& p
8 i& ]4 v. J' v# {/ ?$ s2 E+ @
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
9 K6 A% |4 `, G6 ^6 a% k  o即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D