嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題
- i! C$ K: x: d$ I7 U6 j4 c6 m買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指! L' t) j* S, ]/ ^2 ]& w' G; x
腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面/ {1 F9 n- ^; ^8 ~
我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)
: z' O  I* v+ T0 J, G8 S定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?  X% P% B  J: o/ b: j% }0 V) v- r  r
我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.$ @& }" N2 E9 J+ I5 D0 I
2 q( P  k$ e+ n6 |. T& z4 v
really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
7 J/ v2 c# B- u; _3 T' W7 Y+ M0 O有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   0 |% L$ V+ D4 G
個size唔岩, 係要買大一個碼
: X: X3 Y  m* _8 }0 V' t  Y有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
: l. ~( k2 @2 K( a0 x- K; @% L
我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買" P: f1 d/ O' p% W- V# ]3 i' S6 s( O
所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底.../ F' q+ l6 N) K$ @) |, j
唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。
7 K0 }5 V, @8 ?$ L" }  Y. w. n如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。
6 Z$ G* s. r7 j  t8 D腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大4 n  Q- I, c' ?7 e% z; U
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左! G# A6 y; e" V$ y" Y
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋4 v& W  I8 a0 l8 p5 H; }9 j
另外可能係你隻腳腳背太厚
$ _( j" n7 E' E; k' }. c2 b( \9 n4 f, L因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄7 |4 V# r# d/ B; s: w7 y6 m
就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁
# H  Y0 X/ }  c# d因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)
) p: _$ g+ L/ {有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭0 t0 }7 t/ g+ j( s( O$ C
所以要楦大佢先岩著
1 P7 p; [4 O6 d2 t3 b* F, ?: [我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦3 d& C1 v, c7 A3 ]5 Q- U8 z
1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢
* K% J/ ~* J8 S2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
) N' V! ?( o5 F+ }
$ b, |/ y* ?/ C" }下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼: y# _' ]2 L( y- U5 t8 v
因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同
. H: [  G, |3 h! M8 f知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦
! }. `' ^; Y0 b7 l5 C$ c9 z
2 [8 v3 z. V3 }6 v/ ?3 A( S( }4 r9 p[ 本帖最後由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:28 編輯 ]

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
+ F: r/ E* ?3 T% ?  B5 L3 E3 `3 b. \尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   
) h' S' I3 a7 Y: T著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
$ m: N  X4 Q' j# |2 P( k9 k應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
3 q. ?& u9 a2 S  l$ F# _只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
* D( D( z0 H% e另外可能係你隻腳腳背太厚) |( a4 n, A& j5 l4 \
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
- [0 c. u8 f) e0 h9 n! m/ e0 G就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
. i# x% J& J+ H) ]' r5 Z- q
3 z& X, u5 H8 D- C
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   
. v5 b/ d: `, y" p9 }: D穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
% G$ E$ j' u* E. U尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
2 l* i; @, t, ]2 D: ~6 }
! V" l  I3 |% z6 X
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公 2 G" N1 J; W5 Q  z
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?4 N+ e6 F, t) V( k" X% w
如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   
( z/ g9 i2 p/ z
+ n* y# w; |* y# `, u! |1 M1 H8 N
2 x' w# q  J- j0 p
' |6 W& E2 q2 P' q
; z  L9 ]  R9 b; G咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公 # s$ U- c4 a+ ?# b$ i
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
# U- Q1 M; a9 N' m( h如果淘唔岩我或者要訂
& c( S. s& c, F0 N; Y2 l

# H2 p$ P' u7 P: _1 R官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   
) v! [. ^7 U, X5 Y$ f0 E( S" L. N8 A1 F6 S* p
1 p, l( T% \# s! f6 X( l- ?0 F& k
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
& T) Q/ [/ v- p9 U即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?0 I# }" E$ `( i
同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   $ |$ T& t; }# M8 f  ^7 c
去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
7 W7 [6 q  p' ]: R' t
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   . ?' \, Q2 E( P) T3 C' j
; b0 o. t6 @7 P/ Z; R
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
* c0 F  q, c, y* b& Z( m

: O1 t* V! q! n) T馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   + K" r7 @: K3 Q( D" i5 O

- ?" h( D2 H8 t+ H) m' j6 e: u' ]' G0 [
馬莎最大只有EUR42 碼
  V4 \' \4 p$ u/ J我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
% a: o3 s4 T& v0 _/ g4 N8 y如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
6 v% h4 i' B! ]6 `, X0 T% Y) a" W3 A點解咁講?: f- E- r. o$ k$ J6 N; U1 l) d
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...3 E$ v4 G9 G6 _% s# S9 r

+ Q5 R' a( [6 }, a0 P[ 本帖最後由 wongkt 於 2011-5-11 21:43 編輯 ]

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   
) M. D: y+ l3 H1 A" q# F3 ]" Q7 I4 r6 [- y/ {  O
點解咁講?
8 p2 T& e( x( D; r% D不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
* h: F3 ~5 x7 \7 Y1 V
0 w8 V" w/ H. H' |
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   . X/ _% c! x4 ^
+ Z: S9 D- A" f4 ^( r' F5 y" l! h
" x7 [# v- d0 O, U5 g1 s* Z+ P" _( }
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
- \$ V: I) P5 ?. K9 w即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D