嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題
2 ?$ }. h8 P2 s0 P4 m- M% {+ I買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指: C# p# {) l+ u7 `( K" X
腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面* h; R  L8 n: a6 W; T
我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)
9 n( H8 ?5 A7 ?; h定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?5 w) m6 p- B9 l5 N
我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.
: {- F- g! Q- n& [1 D; b* }1 m, E6 y! J. M5 I0 k$ ^- ~8 \/ u
really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼1 O0 ], H) X4 Y$ Q0 X6 u1 f$ J
有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   
1 v7 h: ]) J( a' P- G( y: R  ^3 i2 _個size唔岩, 係要買大一個碼5 r6 P8 @9 |6 D9 o" k9 n% C
有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
7 W4 v! R; {5 g' b3 m/ i; n
我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買
4 V, e1 U; g2 |所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...
" p* J1 ]1 @, Y唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。
/ U8 C1 r9 C) T8 m7 K如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。/ P  t2 Q8 b+ a
腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
3 G& u9 b7 q4 M; d應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
: d, y  N' B1 d: w5 e- u3 r1 `只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
1 ^& r, E' ~! _0 t  O另外可能係你隻腳腳背太厚
' Y  ~+ c$ Z5 f+ d6 z因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
# ~2 I$ W5 P. k  |% O% Q就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁& j3 Z3 @& ]# C+ h
因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)
- E# W. o" [+ X  @' {7 }1 N# z有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭' [: w/ K3 t6 h3 v+ Y: ?7 a: E
所以要楦大佢先岩著) U: O2 ^; q9 ?- i$ ~
我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦
- m% u6 u/ R/ r/ E& y2 \1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢
2 _3 v, {  O4 H8 m7 K2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
1 i" D& J, F- z3 p! }% A# w: Q
; c3 t+ W: k4 P0 u# A下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼  E5 g- ?1 A2 B0 R; [6 l8 c7 o
因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同
" {8 ]; t- V2 G  K& f7 y; @: B7 w知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦
7 j9 n! U3 h3 F' h2 z
( [- Y0 Z, Y% u1 l/ U# {- e[ 本帖最後由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:28 編輯 ]

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
# w0 M1 ~4 {8 R) V! p# o尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   6 _2 `) U+ @* z
著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大# [  \$ v- I" u
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左6 Z6 p9 T5 z. Y) Z8 Q
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
  B8 ?* I. e5 _! K) X5 }另外可能係你隻腳腳背太厚5 U( v: z& m2 k3 ?6 _8 ?
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄  m+ V, M6 I! C$ w
就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
! t( o9 T% D3 M* b: F( n
, X/ q/ S/ d$ p  M
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   1 e  }" n4 M- ^+ b2 |1 A/ h" d
穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
' d% C  F0 [6 R/ f$ \& z尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
  m* H( v) h+ ^6 T* F) F3 }% v
; e% [7 d+ h- o3 g  |
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
" x' }3 e, }3 e& H我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?0 @. Z- m. A- E+ P
如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   
6 H0 T7 _9 N$ h/ R
6 i+ m) R7 n0 `. Z
0 R3 p* a5 ]/ T/ n# ?4 V% v
( m+ ?% O- g  A# I/ B+ ^) p) |% C. w2 ~0 H9 R: m
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
2 h1 W% S0 {8 S, n( n& _! S我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
7 z' t0 E: m9 D& q0 V9 S9 O如果淘唔岩我或者要訂
7 W& S" k% x; R' E5 W) b" |
% a8 j0 W2 A9 M: w! f
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   + ^% O$ H" ~3 ]$ w: _5 h3 i* k
# L2 E1 P( D! u
# ?5 t- g  m# F8 d
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
* C( t: ?! q2 _- ?
即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?
2 Q' e* N6 n) B2 T同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   
9 [) g( s1 w( U6 S& T去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
: D) |& E, \0 Y+ R+ v
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   + n$ {* \) C1 |) n

1 U# }: V; I; v. p) p就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
9 w  v0 h7 k! N' @5 R; w; g' b+ d* y3 _! `, T. A
馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   
' `( \/ N1 T8 x3 L/ i9 p- C/ q5 c6 q+ x4 B1 [, G6 t
& |# v5 O: }. i9 ?+ F8 z. J7 O
馬莎最大只有EUR42 碼
. T, `/ K$ g+ r5 C& g, r+ w- h
我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   % t, m7 S1 |3 g4 _' P) v
如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
7 T; a. k- D, E4 w9 W- r  E$ K% b
點解咁講?
7 _( `6 v! p) i0 \不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
9 ^' I+ H& M( k  ^
: A4 i  ], J$ O+ q[ 本帖最後由 wongkt 於 2011-5-11 21:43 編輯 ]

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   0 I& C3 c8 i2 _3 c0 V

* z2 V5 N. D' Z4 N點解咁講?
8 [8 \0 n1 G: m! K  @不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
! Z) `, W) r0 D# Z: a

' M/ o) M1 A) ~3 s我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   
6 z4 Z6 b9 y1 `4 w8 X( ]: b. u. d0 ]1 e) o( ?& Q
# t6 n0 l+ |: i% e& ?( R3 L, S
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
, i1 ]# F/ B9 p( }; E8 J9 R即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D