嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

想問這個是不是好醫生???

想問這個是不是好醫生???

想問這個是不是好醫生???5 J2 K( P% w- k# A+ w$ d# C

8 Z) V% R, \) ?* ~/ ?$ [5 v$ y+ I5 B+ A, C" X* i. s
屯門醫院轉界我到明心樓看精神科醫生
1 s/ X, G) f2 E: A$ e8 J. C$ b* X/ [0 X
主診醫生歐陽國樑(他說這些個案都他付責)我都只見過佢三次
: q8 k. t% t4 i0 @& Z
) [& a/ Y5 d3 M7 H- {5 G' ]7 R我怕醫生太主觀影響到家人的看法,
; d, R' ?" z6 O; s. D  a  ~$ t) U, a% N. p1 _% i" ]
醫生一句[很傻]我亞媽都自己加左好多自己想法上落去(而且我媽想法好負面)) ~# `; e& |5 i/ K; ?

4 _1 o0 M1 I" v; `5 u有次和媽在樓下荼樓渴荼時,- ~4 x/ r) _' X  L$ [8 P
我手機上網看新聞<有趣的新聞>,. t) K4 I  O- z4 C4 ~, k+ u
我見幾得意我比媽看,我媽面色大變) d2 e7 m+ B' M/ y+ k" }/ i
(說:唔好比我睇,又說你D傻野是上網學架,又大聲說我見報的事<而且同台有其他人>)
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
點解要睇精神科呢?
我是個茶壺,肥又矮呀,我是個茶壺,肥又矮; 這是耳這是嘴,這是耳這是嘴,水滾啦,水滾啦,沖茶啦!

見左報 (D報佬作左好多野)
6 g4 Y5 H0 L& @9 Z6 F1 {7 a" S( X
' E& F6 Y, k% f[ 本帖最後由 sly2342003 於 2013-2-22 10:20 編輯 ]

引用:
原帖由 sly2342003 於 2013-2-22 10:15 發表   # ?+ d- j/ L, o- f8 O9 O  z
  見左報
- n( T4 q( _/ G; D& f1 @, e- d
不明白呢?
我是個茶壺,肥又矮呀,我是個茶壺,肥又矮; 這是耳這是嘴,這是耳這是嘴,水滾啦,水滾啦,沖茶啦!

引用:
原帖由 adam5354 於 2013-2-22 10:17 AM 發表   
% ^$ C" m% F. x* f3 O; O1 k9 |( r. q, m9 r7 p) i/ V" b
不明白呢?
) @6 J  O; E- V2 K/ J% a! j9 ^# j% c  R* R
http://www.hkcdtv.com/viewthread.php?tid=32166&extra=page%3D18 Y( z2 B, z6 N. p! ~4 y
/ ?3 T- C; {  I  F

% j: a, H2 [. @$ Y2 w  a4 M[ 本帖最後由 sly2342003 於 2013-2-22 10:24 編輯 ]

引用:
原帖由 sly2342003 於 2013-2-22 10:21 發表   
0 B  W$ k! t6 m
4 R  d  i: [. Q0 o$ h
3 n. g% V! f7 ?0 i4 c& {+ {http://www.hkcdtv.com/viewthread.php?tid=32166&extra=page%3D1
* r  g1 j4 H. T" N0 i
5 j4 @; N/ U8 A是妳嗎?

, 醫生說怕我自殺, Z2 }( j2 f2 ]; @& w. i; J+ ?

5 d9 y" X/ K) N6 g3 a' `) y2 w6 M9 n$ R
醫生要評估下我是心理/所以有排見???- ~; l5 N& l3 ^2 l. T
# r3 _2 a/ j, Y! M9 g5 s

引用:
原帖由 sly2342003 於 2013-2-22 10:29 發表   9 t& y$ u9 K; y* _
, 醫生怕我自殺
. X- y) P) D5 o% P& _0 K" J說真的醫生做評估要看你精神、心理、情緒是否正常先~~需時因人已巳~~所以慢慢看看吧~~

引用:
原帖由 sly2342003 於 2013-2-22 10:21 發表   
4 q0 o3 _5 b+ a' M+ x. B
7 O$ y* t# Y9 L1 ~/ Q1 n9 Q" @; d7 b5 g& {; E5 E
http://www.hkcdtv.com/viewthread.php?tid=32166&extra=page%3D1' m1 X: W8 H! x
0 ^- A+ a% D5 p5 `) m8 W
: `& `  k$ ~2 K7 S0 B0 }3 {9 `$ T

4 Z* m  ?$ T. R: {. y" ^1 Q# S$ v

8 x7 ^% b) U. j  @. n8 A東方呢類報佬經常都將 D 簡單新聞加料發水。
8 r* w7 X' j8 W+ D$ K! [- j; g  @8 ], `6 W9 I8 `2 Q$ W2 h  t; y6 K
( B5 Z+ ]% C0 u2 u1 m% q
其實介唔介意將當晚發生咩事真相講清楚佢, 起碼呢到D姊妹對件事唔會誤會吖。
0 K; G1 U/ m/ H* O

醫生說要先處理家人的問題2 h1 A% |) Z" \1 F2 j( r0 f6 j

$ K, {/ e- l; s" N, A9 m3 b1 C% S. g/ J$ {) ?4 ]5 U4 h7 N  d% ~
3 c: d  s: L+ |+ D
0 t3 t7 ]3 h; `3 E7 F
以我有記憶我穿女裝好像有18年-我是小學一二年開始* K, v, e2 X6 T6 w
(沒有出過街!但試過在男裝內面穿絲襪/泳衣卅背心)( P" J+ b! L# M2 A' e6 x
今年29歲
/ A- _* q5 k5 Y2 O& f高159CM  50KG (減肥中) 最重有175KG 想減到45KG
/ Q4 E! L/ @2 M! t# V; [2 t( N3 W; w# @% O% o; }' {. Y8 z
我只覺自己得60%像女 (我個頭像)& R6 `! w/ i. k9 H: o, ~; a- @, A. [
: A+ r8 `0 A  ^) n  k+ v. Z
我小學時真正想當女生8 x" I$ f) J, j* C+ ?

! `! P5 B" Y! c4 m' [4 r0 n  l現在自己都唔知自己想點,害怕變左不像" l' ?. U( B" G6 c6 k

' d# m% L! ^. l不是衝動,不是抑鬱(是自己有計劃做手術)/ \! Z' S" \3 W( u+ J
; u/ E  l- `" J! c! W5 ]
我只是去左個DD,本來想兩個流血太多 (想自己去左爸媽都唔比佢知[他們一定不會同意])
& L2 z9 U) m0 E* E  F5 e# {+ z" B& X
叫爸媽打999
" a) q8 c5 O4 H# {. @8 N+ P2 ~( y
- u5 e$ N/ \0 u5 n5 b+ j4 {- F& U0 t
(我爸媽好古板,女裝都唔比 )& r& p$ \/ F+ S% `( T8 I% i# _- ]

( ~3 M; i/ Q2 k現在要我見精神科醫生,如果我問佢開荷爾蒙藥唔知佢會不會開比我.(不過我自己都吃開不過得0.625mg 但沒有大用只是,皮膚好少少,白少少)# i, q: w2 r- O/ c0 w* `. q

* P; b0 ^- d) h) i0 K我不會再做吃荷爾蒙藥算la....現在沒了一個DD只要3~4mg(如果兩個DD要5∼6mg要吃好多藥又要好多$買藥:Q (DD內男性荷爾蒙和女荷爾蒙衝擊副作用很大):Q4 \* g6 \; h/ P) N, j! r$ G; W

' O9 |6 G$ z& V! A我中學時買到藥周好ra~:Q9 _5 A- G. C  I6 l) S6 C+ e( ?

( R" D/ x' c* a4 q- u現在自己都唔知自己想點,害怕變左不像(而且我爸媽都要我做個正常男人,我媽好像想我生仔(說:好地地剪左)不過我吃過荷爾蒙可能精不建全生B出來可能會畸形)% J0 @  m& a* x! l) ]

9 g+ h# e  h+ Y& q* u) e1 b) Q而且我對(男女都沒與趣又不會結婚生仔): O! f( K' b0 }7 ~. _; k' l
- E& F8 [6 o% B, a$ Q$ s1 K/ [" y
男~我會好奇怪  n% A; v: ]1 C( F
女~我只喜歡自己6 L! ~2 {  L9 y
1 D( {/ F; G% L# p! H- y' b
AV我想自己是女
! f) `! @5 Q9 ?; J# }0 f3 m4 n, B7 H. ~: ~& \9 Y+ ]( X$ R
(我看到自己皮膚一年比一年差 / _9 G9 j) I. X3 e' {. w
毛孔一年比一年多及大 ; N9 k$ m% O6 k) _2 d: D- S1 R* N
毛一年比一年多) . R! p2 h/ \; h) W0 x* Z
0 \2 \7 Q6 Y2 R6 k; v. o5 O
我怕30歲後什麼都沒有做變個了大叔後悔以晚
/ [+ X0 B7 C2 K$ S2 ?# j& W; F1 |- }. w0 p7 C% ^
看見街上D女仔衣著身形很吸引,我想那個是我 又看看自己只是一個變態大叔" R+ D+ V: T/ |  g$ D

# u, J6 ]' R- ~8 q[ 本帖最後由 sly2342003 於 2013-2-22 11:41 編輯 ]

回復 10# sly2342003 的帖子

其實.....
6 ~2 r) n& K4 ~3 g) W: g7 i1 s只要有足夠金錢
/ ~  G; ^' Q# K1 O唔會有變咗性唔似的
, ^# E3 m+ e9 m7 t" C* D) A因為有錢有得割喉核、整容令面相女性化% S- ]8 ]  w! a) u- I+ h, Q! _
脫走多餘毛毛、學女聲
4 Z% _; C$ {% ?; g* d
$ A% A5 Y& u" g問題反而喺你有無咁多錢做呢啲野% q6 L1 \) P3 N* Y% b% C1 z
就只講留長頭髮一樣9 d  C* E- Y6 x, ~7 }* o
已經會令你搵唔到工

0 g" U, ]  h6 k) V

6 o' |( R  c+ I) V" G我都29歲 到現在都沒長喉結7 h& G. a( R+ c, v

; A- D! k6 T( i4 z# ^0 m[ 本帖最後由 sly2342003 於 2013-2-22 11:52 編輯 ]

引用:
原帖由 sly2342003 於 2013-2-22 10:59 發表   
& Y& r- r/ V4 V  U% `" I, C醫生說要先處理家人的問題
. w5 L. ^; c  f& S- D- w: [) C& P: X8 z/ u1 e- d
" K8 T* y! `0 o! z
6 q* n/ I, w+ H  L  H
6 T: x* |9 P6 A
我穿女裝以有18年 (沒有出過街!但試過在男裝內面穿絲襪/泳衣卅背心)
) n% J7 s" b! O9 N6 o9 B4 H0 ]今年29歲
! y" {# |2 N' {6 r$ U, {+ z高159CM  50KG (減肥中) 最重有175KG 想減到45KG/ @* G$ O5 W+ A) K7 M1 n
. P4 A$ I1 J& u3 h+ ~
我只覺自己得 ...
1 p5 c7 Y6 U* s( m  j$ `( E
妳自己都唔想點醫生又點幫妳呢?
# e8 g' O- i0 y' x: ^如要家人接受~~必須要醫生信妳~~醫生會幫口說好話~~9 l: H# |1 b( W/ V2 `) ^) T; |
醫生點先信妳呢?
! e8 R' G, R+ s& ^) s( A" K4 d) E唔係屋企穿女裝化妝就信妳o既~~% O) r( [+ Q" J/ M0 {
妳要改變自己不論容貌、打扮、行為、舉子、聲線都要女性化~~0 ^9 s$ x5 u) W* s( q; Z" j
即使唔能夠full time女性生活~~都要有一定時間係女性生活~~
  f( n; q# |' F% B9 p食藥係可以令面部圓D女性化D同長出乳房~~
1 |1 M1 R! I5 d' [2 j+ G仲有一點~~性別認同、性取向係兩樣野不要混沌~~

引用:
原帖由 humenfemme 於 2013-2-22 11:35 發表   / x+ x8 K5 Y* r1 K" M$ o
其實.....: X( r/ A) X0 O$ N: P; Z: Y. ?
只要有足夠金錢
* |& i6 h9 y7 F' ]2 F" N( s唔會有變咗性唔似的# _' u7 c& U' b" I, ^- {+ y
因為有錢有得割喉核、整容令面相女性化
# z6 u1 F$ K; x3 W( B" W5 y! W脫走多餘毛毛、學女聲, X, J" u) M' c' X

' p; o4 V: q2 S2 N; I' Z+ P問題反而喺你有無咁多錢做呢啲野# e( U) H+ c2 q9 f" X; R" O# W
就只講留長頭髮一樣5 q9 @$ _' ]# c6 X' f
已經會令你搵唔到工:sw ...
+ ]7 F( z/ c6 p: o
唔係割除喉核只係磨平~~) B- \; B+ ]+ Z3 I
有錢可唔可以令家人諒解妳?5 j5 U1 G# T4 s
有錢可唔可以令所有人接受妳?
$ A2 ?- Y: e6 r% m7 y% l5 |4 x有錢可唔可以冇人歧視?7 U: l6 v/ U5 W% o$ S
有D工作長短頭髮不分男女都做得~~只係肯唔肯去做姐~~

回復 12# sly2342003 的帖子

我都無喉核啦!唔通我係女仔咩!

引用:
原帖由 uniform 於 2013-2-22 12:20 PM 發表   8 G( P- \6 |/ @6 n$ c
我都無喉核啦!唔通我係女仔咩!
0 u& p" `  A) `7 ]$ w
8 t1 ?9 ~  Y- ]& [0 E) m$ r
我要做美女,不是女人
9 w8 ^9 E# Q7 Z
, G' j& K/ m9 t2 J: n6 a# F* J7 Z有大把女人樣子是男人,帥奶都是女人- H1 g9 J0 n! _$ M9 s5 Q% S
# L" g" L& X8 Y4 M) a

試下叫醫生轉介你去威院嘅性診所啦!

現在的你是要去努力工作賺錢去整形吧

醫生佢話會轉介你去沙田評估,但是不是威院我唔知
3 }6 t: B5 ~) z( k  }% L% G1 |: L" E( e3 l0 Y+ f# Y! _2 Z

引用:
原帖由 sly2342003 於 2013-2-22 20:59 發表   ) L' ~  S9 F4 F* d# N
醫生佢話會轉介你去沙田評估,但是不是威院我唔知
2 w1 S, V/ j! `* e3 k* K( f
( t% G9 J/ n% d3 k8 Z! {6 I佢轉介你去沙田有鬼用咩, 叫佢轉介你去威院啦!