嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

請問你如何看待自己嘅生理性別

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-8 10:46 發表   0 c+ k7 _! |* B$ y1 v1 W' }

* c# M" t# J$ u! p. a) G. o. D* n
好同感,
9 L' F* |' b% i7 U% C; H. S2 J' K: e, \
所謂男性特權都只是由最top  1%的 '有權有勢有錢佬alpha male'         ‘有錢仔 (扮)猛男(富後代)’擁有。。。+ k" j, F9 {: O9 g) L" t- P
其實99%的男性都會是「失敗」者,
2 t4 Y9 V: k9 k女性說她們受歧視  要同男性看齊  其實是要 ...
1 T5 L  G; S5 [  \$ y8 J( g) E

c# p* y# b" d; q不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上
# O% H6 {, o+ w其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html3 Q" M* ^# Y3 R1 b
像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧
0 k8 J; D1 s+ p0 u
' Z( E+ e5 p/ ~% I) o1 ][ 本帖最後由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:48 編輯 ]

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:46 發表   
6 {! s9 Z3 ]  Q6 l8 w: s6 p6 d# U' t8 l$ u' @5 a7 {$ k* a& {

/ }1 L* v; {, K: v( Y9 i5 N5 h5 O不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上7 r' g) U, Z2 {9 E& z# t, P8 T
其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html
* h* x4 p0 _4 o; v, o4 |* U像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧 ...
$ ]; e) Y% B! ^
2 e- v  s# Y7 i
所以有時對所謂嘅性別優勢好迷惘4 e8 l+ Q7 S' U5 V) O& ?
除咗身高體能之外
% Z5 e. t1 [( D+ {+ _% T: E5 b3 I) W到底有咩男性特權 要無啦啦比人期望咁多2 O: c( x8 |8 W5 T- P3 c! f1 @& b# Z
由以前起 我都算公認暖男7 e- u2 {. t  U% c3 v; G
但我想保護你 照顧你 關心你 係出於我愛你
1 [; w5 Z/ |8 i而唔係我身為「男朋友」
  f1 u4 S- ~3 e+ A咩野拖手 男方要企近馬路邊 救命...
7 _$ r+ ^6 m3 i% {0 D我初戀果陣啲人係咁講
9 g; ]0 v& @/ k0 Z# y然後男方又要點點點 尼啲特權黎咩
9 R! M" I* T$ M' Q女方從來都唔會比人要求咁多野
1 q) e& E4 C( N4 y) I" v, |至少唔係公開場合比人要求- `  c( j. v$ i& b+ m! u: W/ X
女生臉皮薄 要比幾分薄面. K/ p' j- R0 \  M" M9 h+ i: C2 T* W# ~- V
男生又必須厚臉皮?真心傻的嗎

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 22:49 發表   & C& d$ ]+ b  _( b/ m
咩野 ...
9 `* T( m" a4 t8 H, |! A, ?- M! r其實男性身高體能不太重要和有用/ x# k& C- `4 _* t" {
像身高體能不是每一個男人也有' _" Y- L: Z% F9 }# }2 O& d9 `
如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣% {8 W% W; {: j8 T+ e
變得高大和強壯的話……
/ i% c% I- b$ F, J7 S9 e! [  v就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現  O& v$ t$ S) D( U5 M9 h6 S
而這些都是天生的,但正常地會發育女人卻不明白
2 U8 X( ], ]. D" @) q9 j/ s(女人天生身體不用鍛鍊也有吸引力,而男人如果矮和骨架不好就算鍛鍊都被女人覺得醜人多怪)
1 E! x5 ~" z% z: Q3 m& @( B% Y而體能方面,其實男女都會生病之餘,依家香港工作類型都係服務業為主女性頭腦溝通力又比男性好,而大部份男性也不會選擇做體力勞動工作(未來科技可能發展機械人……)2 d% a. ~- T9 f  u
如果人類像海馬一樣單性繁殖,妳說多好,我們這類人不會因為性別這問題苦惱和抱怨,或許是我們不懂做人,但這都是性別的錯……% B' I( t+ H  i4 Q* H/ T) r9 B" N
; j2 ^* ~( g9 ~" O3 f/ d

樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor
1 |! c  t: O' `8 i/ D' M7 D5 w6 q4 G
另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同
4 H' I- S# Z0 A  J9 a的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處": y+ c( Q  E/ v' j: `+ J% m8 }
然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義: ~8 ]4 }) t+ o+ S0 g
一個肥婆/成面瘡的女仔又真係好似大家咁講,咩都唔做都會有吸引力咩?
: w6 M$ t) N8 [9 e( Q8 T% z, [# u. c
難聽d講句,有d cd講"咩先係女仔體態/儀態/點知似女仔"呢d topic仲吹毛求疵過生理女仔9 Z5 ^0 b* e- y. g7 m
7 F/ ]; N, S0 s1 j5 T+ E6 y

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-9 02:37 發表   , j& J5 H+ w4 i: M
樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor
. p! c4 c% d) W: ]" e6 q
- A' @& N$ D  r! h+ q9 o另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同
5 I# m' `( H6 D5 w& n3 T2 Q1 h的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"9 c" O# |1 h4 d3 z9 ]
然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義: F- `7 ?" L5 L* P
一個肥婆/成面瘡的女 ...
& n5 E6 {5 b5 i, ~+ z, R) g6 `; k0 \  m1 n
已經約左星期二去睇醫生
- i- }1 `% G  Q& I+ ~3 O" L$ \但心入面始終有啲困擾9 z7 I* x% x6 o+ w5 C; s4 K6 a
所以上黎睇下搵唔搵到新方向8 C0 ]; h( n1 @6 L
( v; X; m6 M: ?* g# b
其實我都唔理咩係比較女仔# R1 y+ r5 L" v4 B" o! {" ^
係人地講番我成日啲動作好女仔(同學)
* X# h/ ^- ]) D% B+ r$ b* [* z$ r6 K果啲只係一啲我好自然做嘅事 動作
+ Y' G5 V/ v8 b! H5 X以社會標準來說係女仔行為' y1 `. _; U; [; c: b* G
! S7 w+ z9 I1 N# P, X+ J
不過有時候我都會諗
8 _0 @- {% g. Y- Z2 `我係迎合社會 定迎合自己% s. s# H6 @1 o% @
會唔會係無意識之中
# Y' ^1 z( S2 V8 B: F# v; P$ w3 [我都比果啲意識形態影響左. b9 m. T+ x0 }5 a$ C
8 e9 R/ @8 v( r! }: ]. R# H  Q& K
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:05 發表   # _. Z1 f- R. l( U% |2 N- }" l  _
3 ]$ M) a2 z4 d$ q
其實男性身高體能不太重要和有用
0 s5 y( G. `0 u  x7 }+ N, q4 m像身高體能不是每一個男人也有
2 z; A! O8 d2 Q+ o: ]如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣1 N# M& Y/ S8 p$ H5 q
變得高大和強壯的話……
  U4 b# K2 ~! u7 }% O  h8 H  I, V就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現& [( L/ `  k3 x9 Y: C, [, d* i
而這些都是天生的,但正常地會 ...
" A0 d2 H/ x3 G- F
* Y% R3 l: g) P7 j' ?: A' K; S+ L但有部分女權主義者就淨係識得拎尼啲生理優勢出黎講" N' E3 b& d4 H( i. i
聽過有人講得好啱 每個男人都有雄激素. g) L8 n* g! c  q6 Y
又唔見個個都好似巨石強森咁大隻
) {# o: W" R. g( k' o不過如果個個男性都係咁 我應該頂唔順一早自殺左9 U% D" N$ R% R
$ w6 h; |. X) U* r

.5 M" R: S! [+ |! `+ M% \% m  q
1 A8 K$ N* {) Y: C

9 n4 l* }+ D/ E! m回復 18#、25# 冰姬 的帖子
! i5 d0 g; H+ I% S( ?. @3 q回復 21#、23# ·清雅· 的帖子, Q, y# x' b  l) C" c. `/ N
.
0 ~2 S. g" s4 t! i+ E' R! {- y+ P1 {& [/ X( X' R' d7 G

9 @9 t8 J% ^' @
, }# H5 z" ?: g2 R3 O# B- A
+ Q# Y% |- A, w7 [/ l' ~9 [8 V- E: }6 J& T9 D
.
' P$ Z' I0 a1 G: R% a
引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 19:11 發表 - N8 J2 I8 W, o% O( ~  R

4 [& }3 `( Z# C  W- t2 _; `9 [  r+ k5 y% S- a0 y1 Y, }' {
如果可以輕易跳出社會的框框就沒這麼多麻煩事
4 b; ?/ \9 A6 G$ U, p# c0 \, b.
2 ~2 B' z# g. g- @3 [2 U2 L1 A我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下姐,真係搵另一半都係「馬死落地行」付出真愛甘心情願的,但女性就算談婚論嫁了  心裡面(甚至成世人)仍係覺得心唔甘情唔願「蝕底俾咗個男嘅」一世咁睇唔起個男嘅_  _ _______
; H0 R0 M- I, N% O5 S* S.
- b" B1 f2 I* [1 ?( H' y0 _) u9 d5 Z6 d1 g& x) c2 T4 {" x+ o5 |  s
就係普遍女性都係這種態度才出了問題-; N7 M: p, s9 g% {' d  M, u
.$ H" I4 o3 p- \$ d( ^* C7 F+ K
* O/ I! ~0 l$ u4 M6 n: x" J  q+ ]
~有關性別的問題,好像還有一個不錯的討論
5 Q, |, {2 Z/ X% u/ lhttp://hkcd.tv/thread-38219-1-1.html
( Z6 c' x" D: ]+ {* e* C2 E0 R  }' C) w; o  X, q% _6 Z5 {  ~7 `/ {
1 e+ E8 U- Y7 ^4 k( R4 F

7 r2 Z7 [5 c3 C" X. |; q& _$ }8 J
; ^' G: U, P, s( j7 |
; V5 S$ B8 |3 i! J/ ~' t! X9 x* I; S/ W3 \: p5 Z
+ c( z( t; Y* ]7 t" A. U
+ I! H+ Y8 @  Z6 Y( a

. h) h/ D+ @" U2 x.
9 a2 d2 T5 h0 R) `2 [0 y& V, t7 H9 C) h- ?1 ?/ J0 E" G

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-9 13:37 發表   7 f' V9 h' z9 M& E4 ]8 E/ C& [( x
.; G5 u, t6 \' @- w/ q0 `

# o+ P7 k: |) Y: k# D* W: M' e
5 @. r: n( p7 x回復 18#、25# 冰姬 的帖子- ]- s, M  Z# [3 h6 C
回復 21#、23# ·清雅· 的帖子
; |. d% |0 g- u3 Z0 e0 z+ f.3 Z; C7 X" [% ~! E  j5 s

: o) @4 E- a4 ?0 w* m" a' W# s
3 O1 a' ^  ]! X6 a( V
1 s# i( }$ x! H
( A' y6 N2 \" P
0 X, n! Q7 _' i9 I.
4 Z0 C  ]7 F5 M$ h( ~% i
) n  k0 [3 F2 c4 G. |  f.
' D0 y; Q" h3 N+ H/ ]2 k我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下 ...
, O9 F+ ?/ H+ m5 p* D4 t. I. d$ H1 e
我女朋友好彩唔係果重港女 所以佢先接受到我女仔果一面1 b) n# M3 F* Y1 E& a
佢好清楚明白到我係因為愛佢而付出 而唔係因為社會框框

我一直都羨慕女仔有好多衫褲鞋襪玩
; z6 e9 x; i( D露一露肉就有好多人like
) v/ q; x2 u: \0 j, I- T" j8 z% S  C# e賣原味底底又有錢賺
, F2 k5 d& D* e& k- T5 h# Z0 t! R: M* R0 C$ k, H2 r7 H
但男人 冇月經 冇M痛
+ S  u# H0 z' V; J6 ]  o- |' F唔洗怕過左30歲就冇人要9 E! M! b+ q: h2 K" j) \. \
諗諗下 生理上係男人 唔係件壞事

回復 1# 冰姬 的帖子

我覺得 樓主要諗一諗
3 }9 v$ @6 b+ X+ k4 c- j6 M你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩
$ l, ^! }, t' t; C$ a" v: M7 D" Y+ p& e6 s: z0 d) ?( a
生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)- W" e' M) m' I+ B% e1 F1 U
外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)
) j% I- K/ b- M! t8 `社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)2 y6 @6 V2 y5 @0 w" o' c
定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、被愛、渴求安全感、戀物)

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 15:51 發表   
5 s5 y: J1 R( m1 ^我覺得 樓主要諗一諗# Y& C, s/ n9 A- r" M/ I
你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩
# h4 y# G: D) [% J9 r
; x3 |/ L* z0 m7 O6 i% m生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
; [$ \$ |; S  z# ]7 ^% |外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)
( A0 ~7 }( G, t4 x社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)
% E, |7 Y  q- h* l定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、 ...
3 g% f' F5 H: h3 \' z
7 k9 \3 M: S1 v; t  \生理佔大部分 我討厭佢嘅存在 佢令我好唔自然 尤其係生理反應" X- {& }1 q5 z/ c, i
有時討厭到一個點我會對佢施暴  S7 f* i. L! S! r' b" H! O
外型都係我另一個自卑/不開心嘅原因0 F( `5 q! f; Q. v' Q) j% m2 s
因為早年有游水做運動 導致我身型由細細粒全班第二矮 變第二高 目前180
9 I5 o3 O2 j2 F) _7 [唔知係因為基因定游水關係 我肩寬42cm 比例上唔寬 但我自覺好橫
) D: e! [1 C% g( f5 S3 p7 d體毛 我唔知心理定咩影響 我覺得會好癢 要清曬佢地先舒服% F( P+ b  h! K6 t6 V: T
社會期望 除左長子嫡孫要生兒育女 同埋因爲男生被標籤 我並唔抗拒呢個身份
1 q# l8 {8 H" ~- n我堅強 想照顧家人 有領導能力 有責任感 全部都唔係因為我性別而做
" V1 l& s1 Y0 @- F9 q0 A但係好多人都唔明白 我只係覺得身為一個人 我愛我嘅家人、伴侶1 C, b' Q/ K. l
收入尼方面我唔覺得我需要擔心 因為我讀緊工程學科(興趣黎)/ }+ b# T$ M- p( ^
$ M4 {3 P- L7 p
同埋我曾經比人性侵過 所以更加討厭男性 有時候比男性掂到我會不自覺地覺得好污穢 要洗手抹手
, A, a5 \" G8 W( x) W: @3 G0 Q, i, ]9 {+ k

咁你有冇諗過要做變性手術?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 18:36 發表   $ i3 p" ^/ {; x8 l7 {6 m
咁你有冇諗過要做變性手術?
/ l/ N9 `+ r6 a9 y; c& K0 F
9 V# z2 ]. a7 F% k1 W; P有諗過 但我唔敢講最後會唔會做2 |7 n/ a1 e2 w" i( l1 o: i
因為尼樣野都唔會係近尼五年會發生嘅事# E* |4 V& _2 Y& b! g) k* z1 L
我剛剛先二十出頭 並未有穩固嘅經濟基礎

回復 30# 冰姬 的帖子

Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 19:37 發表   
  @1 z0 C+ S* b' I7 l/ GBtw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?
# X, Q/ ?* }' G( j: I
, j$ q2 E0 ^+ m' M, p$ j
其中一個原因 但並非只有呢個原因

回復 25# 冰姬 的帖子

食左字要打過,唔想再quote 9 E% A* F' E$ v+ x
& \% H; `( L3 {# G7 P" N
其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多 # n6 y8 [/ ?6 t, E. @
5 ]  Y9 I  o1 D8 q, S
我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話7 O& r" J2 q! J7 E7 v& @0 i8 d
咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行為"既動力5 k( c# s- |  _
. i, L/ m6 r, |
女權果度,冇錯呀,有d feminist其實都唔太清楚自己想點,唔太理解自己拋出黎d 理念同jargon,邏輯混亂4 K3 X- i4 Y; P2 U1 w$ x6 @
我成日都會諗,如果呢個世界真係冇曬一切gender stereotypes
* N) W9 x, ~# y! G  f  k咁所謂sexuality性別定位/認同仲可以點存在?
( o4 }; R* |! _+ o/ b% F& _1 r當我地冇辦法再用行為/物件係咪masculine/feminine去判斷一個人離光譜兩端既距離果陣
% \% C0 n9 J8 B# l1 R+ y% U! h" F又點幫唔同人定位?0 x% A. ^% p* J& i
除左用生理性別同"鍾意咩生理性別既人"之外,仲可以有咩criteria?
3 e: m6 C; B, L- F" V5 e5 ~- [
0 l- N' o5 n4 C. G0 X[ 本帖最後由 sec2x 於 2018-4-10 20:42 編輯 ]

回復 34# 冰姬 的帖子

聽你咁講 你CD其實唔係因為性欲(你討厭性行為)
! j9 R4 L' R" v- y! N" Y唔係鍾意做女仔 (你話你唔理咩係比較女仔)
* {6 |5 s% Q! e8 K4 [對男性既社會身份唔算太抗拒& v: P( y# o$ I0 M" e
而係討厭生理上既Masculinity(陽剛特質)
% x! Z- a4 C9 c: J8 ]7 p# y( q+ Q
$ L6 m* c2 \& B4 C+ d+ H' ^咁樣可能係 男根(陽具)恐懼 以致對男性既生理特徵感到厭惡
8 p$ J4 [+ T* ]& B8 ^我諗咁樣 只能夠搵心理醫生做輔導
& @7 l, o  M$ @# ]' }$ cCD只能幫你暫時擺脫男性身份8 p2 S0 |8 U# I
而變性唔一定解決到問題2 Z, \) l3 g5 ?
1 x" ]2 \# T, @0 x# Y

[quote]原帖由 冰姬 於 2018-4-9 04:10 發表   * t7 {8 m, r9 w7 p$ f
, W+ k0 a5 C# V3 k( o% R

( d$ j% @1 ?, h* K! k" u已經約左星期二去睇醫生
: e- D) @7 D& |2 `! D但心入面始終有啲困擾+ c. L8 g) J' W8 O! |% _6 W& n- {. r
所以上黎睇下搵唔搵到新方向
, V3 p, n# S/ W2 N
6 U1 ~" s; Q' N* c3 }; w" a其實我都唔理咩係比較女仔
- j$ j- `( _# B0 t' |" p- H係人地講番我成日啲動作好女仔(同學)
4 Q& M+ V7 j- x2 ]0 K果啲只係一啲我好自然做

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-10 20:37 發表   8 C+ Y# J0 U$ i% c& M: Q. z. C
食左字要打過,唔想再quote + w3 t% [/ c0 G2 ?* L) B

: q+ N( w4 o1 ^3 Z6 @其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多 8 Y2 E: r3 \6 b; K9 |

3 m+ ~7 X" d1 ~! ?1 w. p我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話, D8 K; z4 q) ]  }5 @1 \& h
咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行 ...
+ ^5 e  x3 ~9 d; T7 j. T( v
# s0 R9 h6 H% F
尼到算係比我 表達自己 發洩 反思嘅一個途徑# y- P% j( U% Y8 x/ ?3 B9 L) Q
有時要同其他人講 自己聽回應 再思考先諗到更多嘅野

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-7 06:16 發表   + b( i" |1 m! c0 E! c1 L0 {. J
其實本來我想係連登開po 但又怕啲人亂up249 J' O# g  r. d3 a6 Z
8 J( W% d2 H, R9 C" l+ y" a
我好奇想知道你懷念嘅原因係啲咩
' g: D- {/ G3 B+ m: v' \. w$ T依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬

引用:
原帖由 Eva0313 於 2018-4-10 23:02 發表   
2 ]2 P% S* o8 b+ |( T- J2 z: A# d* O/ V; V0 n! l+ A, ?
依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬
4 u& Z/ x6 T; q9 Z% t

- E: y5 s  u* T. `+ N係果邊 所以偽娘po我都唔敢出聲 舊登都係 癲佬太多