嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

我的絲襪之戀

我的絲襪之戀

籌劃很久,今天終於買下厚黑絲襪,然後喜滋滋的回家,速速的穿上了。近來天氣酷寒,我終於感覺到褲襪的溫暖。為面對不知情的家人,我在外面穿上長褲配運動襪,感覺「不見得光」而有點失落。
5 d1 o3 ?% I, f7 t+ ~. h# E' _) t$ o' i+ R# i
對上一次買絲襪穿絲襪,要數起碼十五年前,那時原本買下了一大袋,我家裡小,人又多,沒有甚麼秘密地方,終於給家人發現,所以這十五年是「怕黑」了,可是我對絲襪之戀沒有減退。過了十五年的冷河,我告訴自己到處也很冷,還有終於有了收入,我用自己的錢去買根本不是問題,於是,基於這絲襪之戀,今天,我終於買下了。
' D0 S) }8 [# @
2 B9 t, |7 h. f' p& z2 \$ M8 \[ 本帖最後由 Dolly 於 2021-1-15 01:50 編輯 ]
覺得好的就按一下感謝吧~~

我羨慕能變裝的各位,我自問沒有這福份,全盛時期我也只戴過胸圍,穿上絲襪,花紋底褲。當中對絲襪淵源最深,自小學起,我已覺得女老師的絲襪腳線條很美,但尚不知道這是甚麼,初上中學才知道這用品,我想擁有可是一來沒錢,二來不知哪裡有賣,我人生第一對絲襪是在超市中發現,幸好價錢不貴就偷偷買下,發展到日後成了一大袋藏品。' j# o2 Z  o! @
: S5 c# a9 f5 O# r6 B7 O" c
我現在躺在床上,家人全睡了我才敢摸摸自己的腿,又暖又滑,由屁股包到腳尖的暖感,相隔十五年再現,不免有點感動。希望日後自己的絲襪之戀,不再被身邊人扼殺吧。我誠懇的想。

大家好,我叫 Dolly,是論壇的新人,請多多指教啊

你好呀,我也喜歡穿絲襪呀,感覺溫暖

回復 4# sana214sana 的帖子

相信也有不少同好們,看中那温暖的感覺,尤其現在天寒地凍
/ V& N- u4 W6 [. R, s+ I! y) `3 T: ~, ]$ ~1 R+ p3 l9 O
我也喜歡給束擁的感覺,所以喜歡上絲襪

如果已經係上班族, 租個套房都唔係好貴, 幾千蚊就有交易, 人生得意須盡歡啊

我是個文員,也有搬出來的打算,的確,給自己一個家去做自己喜歡的事是不錯的,可是要考慮的事實在太多。
4 r" w6 [" _; S% `; C& y( e+ @
1 x) ^4 r9 y) X0 O不過,可以有一個空間,隨自己意願去穿絲襪,太幸福了。

咦,剛才我拍了兩張相,打算新人先自貼絲襪腿,可是論壇說相片超出規定相片大小,各位姊妹們有沒甚麼解決辦法?

深水埗、油尖旺區,都有些月租2千幾 、3千幾的唐樓劏房,其實2、3個啱傾姐妹夾份租來放衫,假期一齊cd、偽街,都算划算,好過常惶恐,擔心衫被發現呢!

引用:
原帖由 Charlotte_Tse 於 2021-1-15 10:33 發表   2 U; ~) x. _8 G7 Q
深水埗、油尖旺區,都有些月租2千幾 、3千幾的唐樓劏房,其實2、3個啱傾姐妹夾份租來放衫,假期一齊cd、偽街,都算划算,好過常惶恐,擔心衫被發現呢!
+ i/ ?- |9 n( a; ?8 V  |- W
4 v) Q$ {5 S1 M+ q3 |+ p. T( e
想來很美好。我也有同感。
1 T' O  s  f$ e9 ?; |
# X  L# w: K4 u. n/ y[ 本帖最後由 Dolly 於 2021-1-15 11:16 編輯 ]

引用:
原帖由 Charlotte_Tse 於 2021-1-15 10:33 發表   
2 h- w! R  r, Z4 d; s  G深水埗、油尖旺區,都有些月租2千幾 、3千幾的唐樓劏房,其實2、3個啱傾姐妹夾份租來放衫,假期一齊cd、偽街,都算划算,好過常惶恐,擔心衫被發現呢!
& D6 b' J4 _. a! @
8 o! M1 Z. \! ^1 S我有興趣啊,但找姊妹同租難找

回復 8# Dolly 的帖子

你好呀, 我都係超鍾意絲襪的
, T2 |1 R" G; |/ p& n$ E, u5 v同你一樣, 我都係由鍾意睇小學女老師對絲襪腳開始.
/ v6 z% j2 Y! w # t" D7 J( n- c  |- A* |6 O0 D% y
係呀呢到圖片size限制真係好細, 我通常用小畫家整做800x600再save...8 ^# Q& O2 A, U, S
9 s% A3 F2 R$ o  b, v
我以前都係同屋企人住, 但我都試過買絲襪底底高跟鞋, 收埋衣櫃, 屋企人可能知, 但無出聲就算啦...

引用:
原帖由 Dolly 於 2021-1-15 01:49 發表   
& d2 d$ t; C6 f籌劃很久,今天終於買下厚黑絲襪,然後喜滋滋的回家,速速的穿上了。近來天氣酷寒,我終於感覺到褲襪的溫暖。為面對不知情的家人,我在外面穿上長褲配運動襪,感覺「不見得光」而有點失落。
3 O5 o3 ]/ y: u7 p6 a1 C& ^7 n# G' T5 h( a$ i
對上一次買絲襪穿絲襪 ...
, d2 @- ~8 P. m: q9 o3 Z1 U! h
. k' N- e$ {( W& c% @我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,
6 d3 _) u; P$ e0 c# z4 S8 K. u9 D) y" ]! H
咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,
9 N8 O: C% j. J  ?1 G5 h/ e/ ?7 h$ |9 w$ q# |  j  }
所以我一直擁有絲襪都係陪徊40D-60D左右咁上下絲襪

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2021-1-15 17:30 發表   9 o! ~- f$ p5 Y! O7 ]

6 D* K9 m* e) W) {* ^9 q) A% C/ @1 U* N9 X7 z0 J  s
我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,
* m. u! ^" ?/ [* }$ A4 S  H* \$ n. c& Z0 s6 M# z6 L
咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,
) M' h: M' }! g5 w  q; s: |2 ]7 e& b" z# I
8 c6 H1 {: C# U# V2 q* h' \

* l1 `1 ?- O+ e絲襪超過100D, 已經好似legging質地,
. I0 L5 Z6 X' w% n2 S好處係冇咁易爛,壞處係唔好睇
: d5 [3 x! g( m  J+ U9 K# N& |: z6 o" V! l# Z# H
肉絲更加唔可以太厚,否則好似假腳,即係義肢!

引用:
原帖由 1677 於 2021-1-15 17:36 發表   
) k7 @& F; W- c9 n- G! Q5 f( e0 P" I0 e; v) }1 q! b! P

" c2 o% v. C% Q* ]( D絲襪超過100D, 已經好似legging質地,' o) G: U2 A$ B5 G
好處係冇咁易爛,壞處係唔好睇. |8 q3 J4 w4 D0 v8 W3 o

3 F( {/ k+ B- {4 J$ G! x肉絲更加唔可以太厚,否則好似假腳,即係義肢!
) d5 q$ a  ]+ M7 X要睇咩牌子,通常肉絲我一定唔會買100D,40D就好或者唔買, K( S+ y3 F  x

: ]7 v5 y8 u' _6 s  E+ q; i同埋我大部份都係黑絲多,
  [7 G- _* S" V; Y+ j3 ]' t# I
當然啦! 有時候都會考慮其他顏色,例如:咖啡色、白色...等等
& X) K( g$ W2 |
* W: g3 b; z& K5 K. Y至於厚度黎黎去去都係40D-60D之間

你好呀,我也喜歡穿絲襪呀
* o( p# B: g0 s4 S& O3 K同你一樣,我都係由鍾意睇小學女老師對絲襪腳開始
6 V1 F  n; h$ s+ v+ K3 u

引用:
原帖由 ericso 於 2021-1-15 17:24 發表   
) ?# _" E2 n7 @4 ^# |2 Q7 ]8 E你好呀, 我都係超鍾意絲襪的
9 V  f( M! R; g( ^: {. Z8 L同你一樣, 我都係由鍾意睇小學女老師對絲襪腳開始.# c0 j' H) z$ D, P
2 B. b) K7 l+ p0 y
係呀呢到圖片size限制真係好細, 我通常用小畫家整做800x600再save...9 H# O2 F& q& Q1 x: m. m/ z" z: Q( }( t
% ]& H+ f- |; Y  P: d. X
我以前都係同屋企人住, 但我都試過買絲襪底 ...
9 i1 U$ _% V  p; p/ J3 T

0 H+ h- C) q: Q9 M( I- C. v! g+ d你又好啦有高跟鞋,我好好好羡慕,嘻嘻 5 W" ?' y& d$ a
我都係用手提電話影相,唔敢用電腦小畫家呀,因為電腦屋企人成日用 + `0 o" }" y& U
我知他們好排斥我CD的,唉。
' Q5 ^9 [4 V- v$ \( `; Z; \; X5 K  c
如果手提電話有甚麼辦法可以係呢度出到相呢?) c" ~7 y/ }2 I  H5 ?

/ n) k. p- A! u/ c8 _7 _0 F- Z我叫 Dolly 呀,多多指教

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2021-1-15 17:30 發表   
; d4 u! v5 p: E& [# H/ V1 v( V; W- h! G% M/ Q% \
6 F. B2 N5 A- N8 M* U
我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,3 X6 r2 d" e* w, g! M% W

# W% J) Y6 g* H咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,. A- e! F& k$ D
; Y9 n; r, a/ q
  \# Q9 p! ^5 H! {3 h0 c9 [+ N3 L5 Z  ~* m9 y
我唔識10D那些分法,昨日我只告訴老闆娘,要一對厚黑色襪褲。

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2021-1-15 17:30 發表   
* I& P) ?+ `1 U1 g2 U. C& N
+ M. E3 G* O% ~7 c
; ~$ T% A, C3 K; Q# K# U! }6 m我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,. t# N4 O6 ^4 \' w. [
6 F( R% }+ o; n# h- o6 ]5 A
咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,- }* t; s/ c* S) w4 t) G

" A# o" |. r/ `$ s) d% @1 v所以我一直擁有絲襪都係陪徊40D-60D左右咁上下絲襪
* S. e" o+ J. k% r
# ^+ \4 d" c$ Z
今日穿上返工,仍覺得有點寒,放工回家發現對襪勾了線,但未破。
0 J! F- ]% M; T2 g  ^4 q. b想問姐姐,幾厚的絲襪比較暖笠笠而耐用呢?
/ O3 `) Y, E* i. V+ U- M0 T對唔住,上面回覆出不了全部文字,所以分兩次覆。

引用:
原帖由 1677 於 2021-1-15 17:36 發表   5 q4 f' S. t1 `' g+ W

d7 g' i6 `1 L: J0 p/ K0 u. X' C& s( F, R5 Q7 S& |1 |0 ~
絲襪超過100D, 已經好似legging質地,6 ?& B$ q( Q1 M7 \& \! ~  w
好處係冇咁易爛,壞處係唔好睇- ]2 }- m+ }9 X, f) }

- k2 p) r1 {& P( I8 \( k) ]肉絲更加唔可以太厚,否則好似假腳,即係義肢!
9 p8 f0 I% f7 T- _" O
" I' x* f! J) k. F
收到了,多謝分享。你好,我叫 Dolly,多多指教啊。