嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

我的絲襪之戀

我的絲襪之戀

籌劃很久,今天終於買下厚黑絲襪,然後喜滋滋的回家,速速的穿上了。近來天氣酷寒,我終於感覺到褲襪的溫暖。為面對不知情的家人,我在外面穿上長褲配運動襪,感覺「不見得光」而有點失落。
! f/ |4 i8 p# O+ K5 l, `9 [4 O3 J
; o1 f( Y- `* y6 R對上一次買絲襪穿絲襪,要數起碼十五年前,那時原本買下了一大袋,我家裡小,人又多,沒有甚麼秘密地方,終於給家人發現,所以這十五年是「怕黑」了,可是我對絲襪之戀沒有減退。過了十五年的冷河,我告訴自己到處也很冷,還有終於有了收入,我用自己的錢去買根本不是問題,於是,基於這絲襪之戀,今天,我終於買下了。
6 M, g8 k9 c8 T! z
+ V1 ~* V' `5 e) y  ]: i8 J[ 本帖最後由 Dolly 於 2021-1-15 01:50 編輯 ]
覺得好的就按一下感謝吧~~

我羨慕能變裝的各位,我自問沒有這福份,全盛時期我也只戴過胸圍,穿上絲襪,花紋底褲。當中對絲襪淵源最深,自小學起,我已覺得女老師的絲襪腳線條很美,但尚不知道這是甚麼,初上中學才知道這用品,我想擁有可是一來沒錢,二來不知哪裡有賣,我人生第一對絲襪是在超市中發現,幸好價錢不貴就偷偷買下,發展到日後成了一大袋藏品。  q: W/ j; q, S9 T) z* d1 v
+ z% `! B! r# \5 e! t* j3 K
我現在躺在床上,家人全睡了我才敢摸摸自己的腿,又暖又滑,由屁股包到腳尖的暖感,相隔十五年再現,不免有點感動。希望日後自己的絲襪之戀,不再被身邊人扼殺吧。我誠懇的想。

大家好,我叫 Dolly,是論壇的新人,請多多指教啊

你好呀,我也喜歡穿絲襪呀,感覺溫暖

回復 4# sana214sana 的帖子

相信也有不少同好們,看中那温暖的感覺,尤其現在天寒地凍
% C5 n! i7 X0 U. F* q- q4 X6 D' t8 ?
# f1 v0 G: g6 _我也喜歡給束擁的感覺,所以喜歡上絲襪

如果已經係上班族, 租個套房都唔係好貴, 幾千蚊就有交易, 人生得意須盡歡啊

我是個文員,也有搬出來的打算,的確,給自己一個家去做自己喜歡的事是不錯的,可是要考慮的事實在太多。! O( |+ D5 x$ w

& ]( R9 g3 G) M5 D' |9 \不過,可以有一個空間,隨自己意願去穿絲襪,太幸福了。

咦,剛才我拍了兩張相,打算新人先自貼絲襪腿,可是論壇說相片超出規定相片大小,各位姊妹們有沒甚麼解決辦法?

深水埗、油尖旺區,都有些月租2千幾 、3千幾的唐樓劏房,其實2、3個啱傾姐妹夾份租來放衫,假期一齊cd、偽街,都算划算,好過常惶恐,擔心衫被發現呢!

引用:
原帖由 Charlotte_Tse 於 2021-1-15 10:33 發表   
- w2 u! l- T9 h2 ]: o& \深水埗、油尖旺區,都有些月租2千幾 、3千幾的唐樓劏房,其實2、3個啱傾姐妹夾份租來放衫,假期一齊cd、偽街,都算划算,好過常惶恐,擔心衫被發現呢!
+ Y1 Q0 Y0 C+ j6 [6 R+ y
6 [# T: ?& I$ A: A% P8 ?想來很美好。我也有同感。. }' {3 c! m7 j
+ E3 q* x; T, }8 {% ]: C" g, |

引用:
原帖由 Charlotte_Tse 於 2021-1-15 10:33 發表     o3 E/ H: R+ C# @# ~
深水埗、油尖旺區,都有些月租2千幾 、3千幾的唐樓劏房,其實2、3個啱傾姐妹夾份租來放衫,假期一齊cd、偽街,都算划算,好過常惶恐,擔心衫被發現呢!
9 H% C5 w0 r6 O) W0 p9 h* Q& L  u' z  u1 A; E
我有興趣啊,但找姊妹同租難找

回復 8# Dolly 的帖子

你好呀, 我都係超鍾意絲襪的
. D0 w4 W* r9 L2 @同你一樣, 我都係由鍾意睇小學女老師對絲襪腳開始.- j& I6 T$ O1 a# u7 K
: w) d0 G+ V# L$ ~1 U/ H  e
係呀呢到圖片size限制真係好細, 我通常用小畫家整做800x600再save...0 E! ]) o3 |" n0 o

1 K0 i  t* E3 ?6 a, Q( q+ r9 Y我以前都係同屋企人住, 但我都試過買絲襪底底高跟鞋, 收埋衣櫃, 屋企人可能知, 但無出聲就算啦...

引用:
原帖由 Dolly 於 2021-1-15 01:49 發表   
  I+ o. x0 Q: @: {9 D: ]) e籌劃很久,今天終於買下厚黑絲襪,然後喜滋滋的回家,速速的穿上了。近來天氣酷寒,我終於感覺到褲襪的溫暖。為面對不知情的家人,我在外面穿上長褲配運動襪,感覺「不見得光」而有點失落。3 f+ J  `) o& y1 F* A0 z

3 ?9 V) X3 d" _. L對上一次買絲襪穿絲襪 ...
8 V2 Q, s9 o. K2 G- n

6 A2 B* v' x) K! t我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,+ g  I$ l- i& z; ]/ b

0 N5 Y- N$ \. `$ N, _咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,4 M2 _' ^4 {+ B+ R, g! R

; w& |, h7 i2 J所以我一直擁有絲襪都係陪徊40D-60D左右咁上下絲襪

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2021-1-15 17:30 發表   0 c/ j- {" ~/ j; a
+ ~& q% H8 s6 D$ v# T

. r' m+ k/ d. O  F  E我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,
  t) k2 J2 k3 U; p( i5 e2 l9 ~' q- ]% ^+ |. u
咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,: x+ p9 G1 ]7 }
( c) ^) c9 J! q+ A$ g( p
所以我一直擁有絲襪都係陪徊40D-60D左右咁上下絲襪
, Y8 |# `6 m# j' o0 }$ i

3 z- r  e6 w, c$ g+ L" H絲襪超過100D, 已經好似legging質地,
+ h+ o( T6 H- C2 k: c9 c好處係冇咁易爛,壞處係唔好睇# N4 n3 E' {4 K. x
" |/ d. H3 R9 a  {  @! F
肉絲更加唔可以太厚,否則好似假腳,即係義肢!

引用:
原帖由 1677 於 2021-1-15 17:36 發表   3 K7 n8 Y' K5 z
% c' B+ `+ `0 m

5 T3 _: k/ U4 h, c# M  Q/ D% H絲襪超過100D, 已經好似legging質地,8 Z- C2 `% @/ j( n
好處係冇咁易爛,壞處係唔好睇
' L) j# W  J0 N: w
! E- I& p  S0 ^( l" A+ R2 v肉絲更加唔可以太厚,否則好似假腳,即係義肢!
3 @5 ?: g. t, f  Z1 F
要睇咩牌子,通常肉絲我一定唔會買100D,40D就好或者唔買
* J8 v" K( E, {  d: ]) ?! Z1 Q# W6 L: S$ e; Z
同埋我大部份都係黑絲多,9 g* l9 {1 V, l: `# w; ~, b0 U. M3 V

' v. _6 k- J2 R當然啦! 有時候都會考慮其他顏色,例如:咖啡色、白色...等等. T* U# R; P& S+ b

" D- s( r; ~& y0 G% O; ?# l至於厚度黎黎去去都係40D-60D之間

你好呀,我也喜歡穿絲襪呀
+ ]5 K+ `+ L4 d0 Z! a同你一樣,我都係由鍾意睇小學女老師對絲襪腳開始
1 }- I( b; r' g1 Y7 u# x

引用:
原帖由 ericso 於 2021-1-15 17:24 發表   : a* D$ x3 l" ]8 {9 k
你好呀, 我都係超鍾意絲襪的
& N8 @4 U- ]; M$ I. ^同你一樣, 我都係由鍾意睇小學女老師對絲襪腳開始.
# o" x' `! o$ L9 U& ^0 x 4 y& O2 c% Q! K
係呀呢到圖片size限制真係好細, 我通常用小畫家整做800x600再save...; A1 ]2 q' u7 ]9 m+ U1 r

, X! ^% f+ O! Y1 R. X) t! `我以前都係同屋企人住, 但我都試過買絲襪底 ...
8 g; B% P8 r# e/ i. i( ^; s9 B8 g) f: R9 m6 i. R5 k" W
你又好啦有高跟鞋,我好好好羡慕,嘻嘻
, k! B$ f8 C& Q9 S5 Z7 T我都係用手提電話影相,唔敢用電腦小畫家呀,因為電腦屋企人成日用
8 Z! [7 ?3 {$ b, _我知他們好排斥我CD的,唉。: ]1 h" r# @" M

6 L8 z; `( P  t0 `' Y如果手提電話有甚麼辦法可以係呢度出到相呢?# M3 }  k6 ]3 I9 H0 k

5 x6 N5 p! k0 g# w* i我叫 Dolly 呀,多多指教

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2021-1-15 17:30 發表   ) {7 \2 x3 X# s! d+ L

8 D% B5 C, S, d3 Z& g- o$ b5 c  K# R* ?8 N: y! S5 u# K; B& r
我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,
& t; a7 F& q" H& r) k0 V
* h/ i( @+ b+ v3 F! X咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,- [% F! N$ o0 U
) Y. b9 `" O% n' u$ g4 y
所以我一直擁有絲襪都係陪徊40D-60D左右咁上下絲襪
" H4 g$ G# R6 s) v2 w

- A) i- I  G8 {; Z4 y9 Y4 k我唔識10D那些分法,昨日我只告訴老闆娘,要一對厚黑色襪褲。

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2021-1-15 17:30 發表   $ }  l$ S2 f- x' {3 {1 G1 d; d: q3 H
; X& h! Y' u" Z
0 X" C0 a0 D  y! D9 g
我多個月研究,我覺得絲襪唔好太薄,但唔可以太過厚,
# I) \9 C9 a! [9 ]/ i1 F( b5 o/ R( k& s, z% S3 F8 V$ K
咩10D、15D、20D、120D.....等等咁上下厚度或薄度,我認為可以唔洗買,; M; C0 H* d( Z. }- g8 D1 s

- L6 N5 Y& }  A  c( l所以我一直擁有絲襪都係陪徊40D-60D左右咁上下絲襪
, Z/ n# y0 f; w/ T  ?) l( x. K# Y
; M- e5 x9 c/ ?# C
今日穿上返工,仍覺得有點寒,放工回家發現對襪勾了線,但未破。
, H4 L! Q6 ~! e. o* |  \; b% A想問姐姐,幾厚的絲襪比較暖笠笠而耐用呢?
, f9 y6 I  o( J1 W2 M對唔住,上面回覆出不了全部文字,所以分兩次覆。

引用:
原帖由 1677 於 2021-1-15 17:36 發表   
! I: Q6 d, b5 C& n1 Y' W$ N% m+ W& K) b6 ^. k

! C  N9 y4 X( j絲襪超過100D, 已經好似legging質地,
- F8 e1 d& y. g好處係冇咁易爛,壞處係唔好睇3 j+ ^" ^# h$ a+ L! d

8 p( j' `2 P& K$ _  n2 C, _肉絲更加唔可以太厚,否則好似假腳,即係義肢!
, K+ G3 h( F* ?# `0 b3 @0 G
* y8 n- i2 _* W# O& ^
收到了,多謝分享。你好,我叫 Dolly,多多指教啊。