嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

淘寶網的支付寶

淘寶網的支付寶

如想在淘寶網買絲襪或其他東西,首先到支付寶開一個帳號,; O2 x/ ~3 U" o
https://www.alipay.com/1 A' L4 U, h( Y9 z. O7 }4 h
然後就要替支付寶的帳號充值,我的充值地點是深圳盧山郵政儲蓄所,( y# A2 I. M7 Q7 b. i- O! ~1 f
由火車站步行到那裡,大約是十五分鐘左右時間,(註:步行時間因人而異 )" W# F. G& s0 s' j: v9 x5 I
如有親朋在國內的話,亦可請他們代為充值,中國各地支付寶的郵政充值網點可到以下網址查看
% ]: Y" W0 M0 `7 A- phttp://club.alipay.com/show_thread-157---6123403-.htm
' S- M% [3 ^5 K3 }3 R8 K盧山郵政儲蓄所的地圖請看附件
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。
7 G% g6 @, ~- F& y2 i中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!

引用:
原帖由 simeilo 於 2009-3-31 18:13 發表
. O8 w8 X/ d/ V- f- ?) g. U( c可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。
  U+ `* U9 _* j3 X中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!
+ d. j) a! v: G1 d2 d, T
暫時沒有有香港銀行可以用支付寶呢...
3 Y# g# W) H6 l只有:
7 T9 A6 E, {- f到大陸開戶; p( z/ n" @- f( H
使用含VISA 認證信用咭...

據我所知,是要到內地的銀行開戶,再使用網上銀行過數到支付寶,
! T- P7 i8 [8 u6 a3 _之後如果唔想上內地入數,可以用匯款方式入數到內地銀行戶口,( V% }' y+ p, o9 e- F
支付寶的合作銀行可看這裡6 F( O9 ^9 c/ w2 q8 Z9 b( i! p
https://www.alipay.com/static/bank/index.htm

偶網購只在淘寶網買) Y3 i8 i5 {5 d8 O1 E$ s; p& s
都是使用支付寶付款
, X. z# [$ `% r# _1 y& {現在已經是100%滴好評(買家)/ ^) ?, a" n5 I$ O
淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!

要上大陸先搞到咁麻煩
7 ^) S, q3 k/ F/ ~& N; O我用唔到了

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表 ( @$ p7 f) ]- @2 Z2 L& X. J
偶網購只在淘寶網買
8 d0 F- A/ Z5 e7 S# @0 g( s都是使用支付寶付款, @  S9 R) M: I- i
現在已經是100%滴好評(買家)' h. E5 n& s( j% K$ p$ t
+ P$ A) X6 L8 C& B& T7 t* }! a" Y; R2 H# Y& u- ~/ Y

7 L: u6 ?  j- j, x  m5 v9 w偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表
* q/ L- t( M5 L) j( J要上大陸先搞到咁麻煩
- k7 ^0 O4 n& H3 x' ?我用唔到了
/ d! w: f) r' T5 z/ W/ X4 H- C# P  `4 c: M0 D! h
如果上一次開個銀行戶口都好快,唔駛半個鐘搞掂,以後就係香港用匯款入錢去大陸個銀行戶口,
8 ^& }4 o) P; y) }, G' Q; G匯款既手續費就唔知幾錢喇,我之所以鐘意上去大陸入錢,因為大陸十個女仔有6個以上都會著絲襪,, x2 `- K4 k7 E7 @/ i! `
上去入錢食下野之餘順便睇下女仔D絲襪,真係好正,我上去既時候仲會著住絲襪架,感覺好正 $ @  I" i0 j1 t' I2 ]# H0 p$ D
其實大陸男仔著絲襪既發展比香港快得多,都唔明點解香港仲守舊過大陸

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表
% K. e$ s* T' F偶網購只在淘寶網買2 W9 S8 k2 ^) s3 t" F/ m5 U
都是使用支付寶付款
9 n6 Q5 ^. i* x+ k+ r" R, h現在已經是100%滴好評(買家)" @) Z) z0 Z8 V
9 [( ]1 R3 I' x+ Z% n
. F. g. ]7 Y$ F( E9 x; J' y& b. p7 ?
张卡几乎无咩用,平个少少都唔够我买零食!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表 ; ^2 S7 {# G: V3 m( P1 @7 x7 z
要上大陸先搞到咁麻煩
( z! d: K/ C; u' m0 {7 ^我用唔到了
  U; o3 D0 [" u+ H, ~係香港, 都係用VISA 啦/ y# f. c' N3 D0 z* u
HSBC, 渣打係可以用...

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-3-31 22:47 發表
8 V1 H5 i" _/ |) X2 i# v" h. Z; ^6 a1 f% q: w/ {7 c) @- s
  N% w& L% I8 Z# q( w
- Q) o9 a0 b0 Y: I
偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!
( C' ]7 T  t5 S" F
我都係喎.... 只係收過開戶時既20元抵價紙...

果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D. W2 Z6 f! D6 x8 K8 n
平20就再升高個價30或者40! b; {$ G. w& ~1 G1 a/ g
變相仲貴過無抵價券果D賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-7 22:25 發表
. V4 n* d+ T! [: h4 u! b7 {- [! R果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D
- P6 D8 z+ N  {  u0 |! T平20就再升高個價30或者40
: h# I+ r, N3 q變相仲貴過無抵價券果D賣家
$ W4 ?4 a. L' D
都唔係呀
9 m/ }4 r/ g/ M" t  a我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....
8 |1 E3 ]" S6 U( Z( R# G平o左20蚊

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 22:14 發表 : }& }+ H( _& \4 i

" s* H, d! X( |: {) _係香港, 都係用VISA 啦
+ D( V1 C- f9 S$ kHSBC, 渣打係可以用...
2 l; Q" K! m) [+ ~: z) K$ U6 |
我有 VISA 卡呀
+ C* e3 p/ Z: ]但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 23:50 發表 0 x6 }/ z  r9 H3 e4 D3 j
" _/ ^# s( H; k- R
都唔係呀  r3 z7 z, g" W9 {+ R8 r
我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買..../ d$ d2 ~4 z6 b1 ]1 i& m; @
平o左20蚊
" ?+ X+ K" _& @8 l1 K! C! F- K9 O

0 g. R" M8 j1 p; j% f  K8 a  {抵價券係會平20蚊,不過佢個價會預先抬高30-40蚊呀
# O* A" E- \5 i* R$ i3 {再睇返第二D賣家同一貨品
; d: N; n& O1 a' [; h仲平過收抵價券果D賣家; y8 ^. U, [  f: |2 b, ~( E
你留意下

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表
% d: N5 w# g6 Q- m/ |5 S' M' e( A

4 \$ L  o$ T' K' y" }我有 VISA 卡呀
# s1 x/ Z0 |1 U4 C% t: t但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
! v) k1 F# J& N+ j/ H( ?# o- d$ ]3 V8 S) u4 {+ P
有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度
( H0 u$ q& I- W2 G但係就一D保障都無呀6 c8 [, t4 F7 \  b% G
用Visa只可以充值
& D" _- d( D7 C" m- E點都係要行返一轉架喇
  \& m) B; y) t' Z呢樣真係唔懶得
8 Z6 _  s: w: o; t( t! ~1 h我鐘意淘寶款式多價錢平

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表
! U4 I+ K' [* ?9 e. V) W- a6 }7 v0 Z2 w1 f

9 ~, ~7 y# `% I我有 VISA 卡呀& S5 B  {# f" x/ d
但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
2 E9 X' ~/ w2 U7 i
你果張係咪hsbc/渣打等果d?9 r4 U3 Y3 c; ^2 v/ ?( E
如果係... 就唔洗上大陸
) h! F5 {( A; ^5 u  ^# \; c& t下bid 前, 記住問賣家.... 運費會係幾多,
1 J4 c, u0 e  v' f" n千萬唔好信佢個bid 入面講既費用, ***一定要問賣家***
) d6 R3 b; m4 B# |( L: W; U' z
% X) H8 u: E/ c& V& s跟住講好數, 下bid... 賣家會修改bid 既內容! R% n5 E- F' U' W& {
你一定要見到佢有一項係運費... 後你至可以付款' G/ a+ `6 B1 ]1 ~* \
係付款時會見到有一個item: VISA3 K0 o' u/ ]0 W: N: o: |+ u$ C
記住, 如果運費 = 0 就會冇得用VISA 架啦4 H5 u* e8 f" Q# F$ Q: H

% s2 R8 d8 n5 E$ v, N5 A5 \, @跟住就跟指示用VISA 咭畀錢....唔識可以開住阿里旺旺...可以請教賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:13 發表 + R$ h4 L2 o8 b+ j* n

, {  G( y- V* |. p# l- e0 \: M+ J* G3 ]5 A% {1 _' s% g$ ^" T
有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度9 x9 v" Z4 B" W: g5 q
但係就一D保障都無呀
0 w3 x* V: s1 l, u  A用Visa只可以充值9 ]% Q& N" }5 X/ V' l
點都係要行返一轉架喇) W* a3 c* c. c- o
呢樣真係唔懶得3 S: ]1 p/ N6 q' T
我鐘意淘寶款式多價錢平
, U! D1 ~2 C# _+ y
除非要退款,
/ t% O4 @, B/ x' S否則真係唔洗上大陸架....
0 N3 q" Y3 B( e. L$ @/ w" a
2 ?( E. q" @& K我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外# S( k6 r& p2 Q0 p
全部都係PAYMENT BY VISA  
0 Y! [& t# |2 [; f$ v/ M( K0 U3 a5 L個滙價大約係1.15

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-8 00:25 發表
! S# r/ }/ O: T2 x
% @7 }# M( `, X# x1 j2 a除非要退款,# p; W1 Y: K& z" N" z+ m% }, A
否則真係唔洗上大陸架....3 P# N. ~" I2 W- O+ I9 W8 M: b; ^

. |4 S, E3 G& A' B* l我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外
' F( Y) y) ^8 p# ^: f全部都係PAYMENT BY VISA  , B6 e5 D" N8 a9 h! L& K
個滙價大約係1.15
; u8 g- ^8 d. s5 d0 i" e$ \
' p9 d$ g% O7 M! p: r呢樣我真係無研究過呀
* Y  ?2 B0 Z) O2 z不過cdtv可以嘗試下
! W% t" E" s) O, S: B5 B如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 : X0 W% z( A! l3 M% Z2 K
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:37 發表 , @( K* A, ?6 c, h: e
+ g: H, S9 G6 r' f9 k2 ~% h2 t

8 d6 x/ Z7 b$ T4 o9 P! y呢樣我真係無研究過呀
" z: e* Z% n  e8 c5 Y$ l1 _! E% a1 F不過cdtv可以嘗試下7 y5 t2 ]/ u' t  ]% D
如果覺得OK既以後可以多個購物點買野
' m) r: Q; f1 D  Q1 l6 V) [+ C同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋
9 W! @- l6 k" }- r, a4 n5 @( e我都係分享一下經驗者...
; F' D6 r# u( `# T& `2 C* U我發覺我上次買果d cc 好著過係香港買既..
6 Y" S6 {3 g4 Z; J5 j) |& y不過就真係好易爛.... 即係話每穿一次, 差唔多要用RMB 6.5
" E' P' v1 P. j, C$ k; J/ ?: }不過D 質地我就好鍾意