嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

究竟假髮應該係點保養先無咁易打結毛躁 ?

究竟假髮應該係點保養先無咁易打結毛躁 ?

個假髮戴頭一兩次仲好地地,點解戴多幾次就開始打結毛躁
+ t- M. ]; @/ F1 U$ }究竟我係唔係唔識戴唔識保養 有咩方法唔會令個假髮無咁易打結毛躁 1 l  F4 @: R- B  q: ?* P" h& A8 v
我已經唔係戴個假髮做劇烈運動,個假髮都係好容易會殘,其實會唔會係質量唔好先會容易殘
* U+ n7 u9 ]/ Q- Q! t
) _8 q: ?2 J' w初初戴到殘我會直接丟左佢,但買個假髮都要百幾二百元, K) ]. ?0 j' \6 ?$ \
兩個月就差唔多要換一個新,小數怕長計,唔想浪費錢
) E5 i" j0 A5 C+ E( \* E! X, _現在我會用直髮夾將毛躁左既假髮整理下,效果都唔錯,不過都幾浪費時間 ( @& W  P$ p- g# d& B2 t

8 I/ g. @/ E8 }1 t整理前& ]+ \6 y" s  ~) Y" ^5 [' Z; k

9 g/ @8 W% q) ?* I) w+ U/ u, t! n6 a* r- P- I' y* y; s% v

. q$ T( j! _0 |5 b. Y# n4 `整理後
0 r0 ^, o) n, Y3 x

0 n+ @% i0 v1 Q& }+ Y: M, y
2 v2 H* `3 K* }* m[ 本帖最後由 松鼠狗狗 於 2020-4-13 23:23 編輯 ]
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
引用:
原帖由 松鼠狗狗 於 2020-4-13 23:21 發表   
* D9 L8 V. ?$ b) F個假髮戴頭一兩次仲好地地,點解戴多幾次就開始打結毛躁
  b3 G1 C, J+ B, g究竟我係唔係唔識戴唔識保養 有咩方法唔會令個假髮無咁易打結毛躁   T) G) e( I# P3 S! ~7 ~" k
我已經唔係戴個假髮做劇烈運動,個假髮都係好容易會殘,其實會唔會係質 ...
' I( n: {8 l: A2 B+ [% Y6 x0 k% Q; f
妹妹你,可以用護髮素梳吓
8 d0 _2 ]. T) }( U0 B! @6 M會好轉⋯⋯

要用鋼梳配專用的護髮油梳理。

同意
$ b7 C* X. u& b# x, |8 {打理假髮都用咗我唔少時間
9 F; y+ {4 X3 c; ~# M新假髮易用因為已上了護理油* {" w; l. k6 F
所以第一二次梳理不成問題) M- i1 L  S+ w" ^- S& x* ~- p, F
出過兩次街護理油會沾上大量灰塵$ k* x; J, Z1 ~. U
髮絲之間會黏住# E) W  a, w# w# W2 Z$ {0 N* {
於是梳理要大力D才能梳開黏結
1 m1 B) H7 q- l1 w. B( i/ f+ `4 ]但大力梳開髮絲之時  d  r( g3 Y) Q; J9 T2 l
梳牙的著力那部分的髮絲就會彎曲
7 O2 }0 S" j" ?( C而且產生靜電6 p) a  q. T$ j. X) a' k2 W0 `
於是毛躁就出現了
+ E7 y6 O& ^! ]9 I( x9 r3 \7 Z" y# z* S6 R7 m$ L! S8 Y% ?
我的解決辦法是洗乾淨假髮
3 j- h# A/ B; d* ]# ^* g重上護理油再小心梳好
0 E8 d. V$ r/ U3 r- x但三幾次之後都係要換新的: g7 m) j1 o( A" p, w' S1 m+ c
好浪費喲; O* q4 t/ F9 ^& K8 s9 q' z

3 w  F9 m5 `8 ]. _( ]' [[ 本帖最後由 JoJo1217 於 2020-4-14 10:49 編輯 ]

看看你的假发系真发还是纤维的那种,如果真发就好似洗头发甘,先洗,然后用护发素,

長的真髮要3仟元起跳....

引用:
原帖由 joey221 於 2020-4-14 00:18 發表   . C* X0 i, U' `6 d2 a

- u6 o8 P* y: l3 G' H: ^) o2 D* _* q- R2 D8 s- f
妹妹你,可以用護髮素梳下
# L+ e4 Y/ B. }& \9 W: t; I會好轉⋯⋯
- J0 I& P( Q( g3 J$ E! y" q& L$ U
1 X$ m5 w# x6 N# s0 n
引用:
原帖由 心若詩意 於 2020-4-14 03:52 發表   
: L% z) ?' m9 P要用鋼梳配專用的護髮油梳理。
* H2 v* B9 P; H% _
8 B4 A3 p! ^' D% i我最近買左個新假髮試下先, 睇下會唔會有好轉

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2020-4-14 10:47 發表   
: P4 \5 d$ J+ y/ H' h同意- w  N+ ^* H; {* x6 L
打理假髮都用咗我唔少時間
0 d& @# D4 O4 j* ]新假髮易用因為已上了護理油, l6 g2 L# }. q0 j/ U& y
所以第一二次梳理不成問題6 ]2 v, D6 n: |% \  j9 A0 M
出過兩次街護理油會沾上大量灰塵
5 [' Q: N0 P; t4 o' |5 F$ P髮絲之間會黏住
6 A: Q- R- a' I2 {; n3 j1 h7 |於是梳理要大力D才能梳開黏結
% C- _; H1 e+ K9 @4 S3 O3 j* z但大力梳開髮絲之時
2 ?& h$ [" V. p9 A& U" M2 z梳牙的著力那 ...
7 W4 w# T  r7 Z& I

& d, N+ u0 O. Z, L好詳細解釋點解會打結毛躁   8 [) w. W  h: h
有時唔係唔想買新,有時係遇到個好鍾意既假髮,戴到殘晒想買多個同款,但係竟然下左架買唔返
# l* \7 }" O1 s* @2 G8 I! ?' g( d$ B: Z5 I6 J
假髮最好睇都係戴頭幾次,過左頭幾次就好難再有設計出來果個型,尤其係曲髮,髮尾真係好易打結毛躁  

我想問邊度可以買到靚嘅真髮?

看不太懂 有些東西名稱不太一樣 總之就是加熱塑型拉直吧????

假髮太容易打結了

引用:
原帖由 松鼠狗狗 於 2020-4-14 21:18 發表   1 C7 `% ]1 t) f1 y5 D# W/ k) i7 Z8 o
" V  Q# c( i# ~
) U2 u1 U  u6 c- p" Y
6 Q, I, V4 p) K$ G. R. _

0 d# K5 k: B! x8 q+ C' _' L我最近買左個新假髮試下先, 睇下會唔會有好轉
! ]0 V+ h; A" C* E6 r4 G  q+ V1 s* `

$ v6 |7 q0 [, F1 c0 r) c看到妹妹你腿8 {0 D% n7 W4 J4 X8 |
穿黑色絲好看8 Y+ |' k* B/ _* [+ L
打扮也是很美

引用:
原帖由 松鼠狗狗 於 2020-4-14 21:26 發表   & X2 N0 ~# }" F' Q, K
( m( k' ~& B( ?
7 N9 k6 z9 b# B: j
有時唔係唔想買新,有時係遇到個好鍾意既假髮,戴到殘晒想買多個同款,但係竟然下左架買唔返 ...
! d9 I4 h: o0 y3 n8 z
0 e- ?, g$ D+ @! ]
我試過5 F; h4 q) b  X  B7 W+ ~- P' w3 x
我真係都試過
$ r8 ^8 K. d: {! d( `

好難買到,合心水的假髮
6 Y) j2 B4 L* ~, s+ h7 A5 Y
4 f1 R* }" `/ |5 _+ p(╯﹏╰)
享受 一分一秒的 CD

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2020-4-14 10:47 AM 發表   
: T2 `% t) f5 L2 K' L$ Q- i同意
3 X& _% w0 k9 q/ n打理假髮都用咗我唔少時間
( R; K) j! Y- U* k+ _新假髮易用因為已上了護理油
8 V# p8 F  x! E8 g% V9 k* i所以第一二次梳理不成問題3 ^2 D/ G3 ?" I" X) }1 @2 k' @+ V$ ?
出過兩次街護理油會沾上大量灰塵
, ^& _1 `$ c: B2 Y髮絲之間會黏住( _$ R; D1 z( Q1 w" Z
於是梳理要大力D才能梳開黏結
0 c/ w" }. J% n* x/ g但大力梳開髮絲之時
+ v2 q: O. ]: b0 t6 I梳牙的著力那 ...
  m# C; ~7 E* I% N6 T多謝分享,想請教是否要用特別的清潔濟去洗假髮(不是真髮)?* T4 q! ?* i5 f3 a
定係用普通洗頭水或者清水? Thanks !
好想cd外出∼好想有啱傾啱玩的朋友∼

引用:
原帖由 松鼠狗狗 於 2020-4-14 09:26 PM 發表   ' O; X* y, c8 D7 i# t9 I- i

0 v6 ^8 g$ Q+ u8 y+ V7 S  y- n) }  T2 @
好詳細解釋點解會打結毛躁  
6 U! v8 W8 }. C. D" {有時唔係唔想買新,有時係遇到個好鍾意既假髮,戴到殘晒想買多個同款,但係竟然下左架買唔返
3 A6 c! q! g( y
4 b# m! V1 [6 T假髮最好睇都係戴頭幾次,過左頭幾次就好難再有設計出來果個型, ...
6 Q+ C1 Q7 K# {6 t* v; C
係啦,第一次戴好靚㗎,戴多幾次就打晒click
+ a- @- V9 x% Z. w$ ~0 f我有一個好鐘意的曲髮,戴咗兩三次就唔成型了
好想cd外出∼好想有啱傾啱玩的朋友∼