嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

之前係另一個po share過我戀物既經驗:, h- {& U. q) s  s
http://hkcd.tv/thread-74331-1-1.html
- d0 W. X( |  t( U4 M' |0 ~+ S3 `  Y2 F
見到呢度有人討論zentai同kugurumi( T5 e$ U" c8 u! y
咁我又講下啦 6 Q8 f$ {( l+ O( }' l" m( d4 L+ v6 x
話說我讀書既時候有兩年過左日本既大學度
6 U( J" q$ Y% q5 ]' Q咁都要搵下外快半工讀) `1 M9 @) ~+ m6 ~2 q0 s
咁岩有個女生同學介紹我扮人偶
! Q. m9 L( |" i咁我之前都有扮戰隊女成員既經驗. e2 l" U8 G( t
覺得好好玩咪試下囉5 a/ B( f  n$ |6 r& b1 `
原來係有個活動要扮動漫角色
4 z+ c) h; k3 c; {* z1 Q' m即係kigurumi
1 R& Z5 u: h6 `- L0 Y% g件皮, 頭殼同服裝都係主辦方提供
2 z" Q4 x9 H& O+ s+ X& e7 k- o第一次著係有d論盡, 因為件皮係要逐隻手指腳趾咁套入去/ _0 o# i' g- w( X
然後又要將d頭髮翹起先再著頭套個部份, 所以變做包到好實
( H  V5 ~  c; S( n9 q我仲記得果次件皮只係開眼窗, 即係口同鼻都係包實既; U; R, T' l7 o6 |9 B& Y
搞左成半個鐘先著好件皮' g3 i$ {4 R, |- Y1 N4 v
然後就戴頭殼
/ a. o+ [1 n& {9 f6 Z  N因為翹起左頭髮個後腦突左一舊咁
( h+ a- d( C- U" X所以戴個頭殼時d工作人員都有少少夾硬黎然後用拉鏈拉實後面% ?( O7 J& T* s! u+ x
佢比我左15分鐘適應左呼吸同睇野先正式出去
* i; F: z9 N) B1 Q0 Z' X3 t個event係6月尾
- B* l' }, K! V最初我以為係好似disneyland既朋友仔咁裡面都有個風扇透下氣2 Q" X  E, e3 U6 c! N3 Q+ e% c
但其實成套裝備咁貼身係更辛苦2 n; _, z. @1 x: T4 k4 ~
不過好處係唔洗講野做下動作就ok4 F0 j% Y3 A. ^) K! b9 a' V$ L
做完呢次之後會覺得雖然辛苦但係好好玩. l# Y/ u3 f; Z0 X6 N+ h
所以之後就開始左接觸kigurumi啦& o& g% J7 m" T$ M: r" l/ g" W
, }4 [9 P) M) S
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

好正~~~~~

好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.

無風扇 $ a2 r( C: Q4 a
呢啲PT有無1500yen一個鐘?

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 18:43 發表   
6 m) P9 t) `0 V5 X& O好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.
$ m& j0 F& ~. l+ _9 x7,8月做都試過( \! X3 c5 `9 o3 E7 T$ O
因為暑假多小朋友睇 : o. }$ v7 }( V' j' R
扮到可愛既角色(我能我平時唔太可愛啦)又tum到人開心) Y, p# P- u* c5 x4 \1 f& D: G
都有滿足感
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 18:57 發表   
+ Y" c+ x* ]% {  g) G, X% q無風扇 5 v9 l4 c9 ?7 C5 G; o$ ^/ R
呢啲PT有無1500yen一個鐘?
. H4 T! b7 J0 X
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor / M8 W' B' Z# _, [) T
換衫個帳幕就有
0 f; S) {0 ]' t確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   1 g  L6 _+ K( o7 y4 h
$ D6 o# b/ p& s# \# |; b; V
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor . f) N) m" H; `) |! }7 J2 u# u
換衫個帳幕就有& l' z. `' U  f( X3 O' s
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
( _5 J8 @8 l3 O6 `; E6 L
, r+ B; f; H$ q咁又唔錯,満足得黎又有錢

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   1 t% N+ o1 q, [- W* m. N
2 z2 f, z) J9 N* [
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor / d3 w' j" e% @1 k1 A. l" m/ `( P
換衫個帳幕就有
2 F2 I' p2 R& x" p4 s確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
9 P5 X7 P4 K, P; r1 i( w1 k

G) J; Q5 |" J# m, p% I# \! y2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意

very good experience sharing

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 20:10 發表   ; O: N' v$ C, u
3 l' t3 |& N+ D) w7 m
" X, A' }' [, j: M
2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意
# q. m. |$ l8 W3 d/ \/ I6 U
引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 20:05 發表   
- v# z, B. Z& Z2 Y/ }& }" j- a- N( o' u
3 m/ {$ B$ h" Z0 S( c/ f+ X* j
咁又唔錯,満足得黎又有錢
5 H0 b, f9 q0 ?0 R% [, O# }係啊,之後慢慢識左d玩開既人有時會影下相比較decent果d就無
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

多謝妳嘅分享,是一個有趣的經驗。' a# d6 ^0 _6 m
妳的初音造型很美呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

kig同zentai都係試過就欲罷不能

好靚呀!是否很重?

有得玩又有錢賺。

要著好多裝 辛苦了

引用:
原帖由 KT4135 於 2020-8-4 01:04 發表     V  H  d6 y) b8 M, j* C
kig同zentai都係試過就欲罷不能
; l5 ]) a" u' w+ {3 e* ]  O/ d5 j& {2 p' `
絕對同意!試咗之後就會完全愛上呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

引用:
原帖由 memei_hkhk 於 2020-8-4 02:21 發表   
' Q; e; |5 I5 |$ n7 {4 p$ v好靚呀!是否很重?
9 u  s) z# v! W! R; J; g7 ?. t) z$ O
重就唔算
) D, ?( g3 O* s/ w; @. b' e但係第一次戴頭殼會覺得好焗0 R) k" e' a! a; ?. x, `% q# M  o6 I
果次件啤淨係開眼包埋口鼻 1 S& M9 f% o. O. ]5 T
好似戴住兩個口罩係桑那房裡面咁 - H" e9 P3 `" u2 w' k  T
所以要慢慢習慣呼吸
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 davidh 於 2020-8-4 06:22 發表   
2 {+ a( T+ O7 Y1 Y要著好多裝 辛苦了
) M- X# x( D& z' V( n; S6 B最初都驚自己體力負荷唔到啊8 O5 O. w+ k: U/ z9 V( k1 q! l
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

回復 19# tina.w 的帖子

平時就咁著zentai都要開冷氣 運動下都出汗
! U+ M8 ^6 T4 t& n9 w6 ^戶外真係唔係享受黎