嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

之前係另一個po share過我戀物既經驗:5 {- l  M; ~  H- S& W2 C. T7 ?7 Q
http://hkcd.tv/thread-74331-1-1.html1 k( }" H$ r9 m
- t  l0 r! R1 D9 \0 v6 J  }
見到呢度有人討論zentai同kugurumi: @, [$ w2 c7 M. x8 ^( Q+ C
咁我又講下啦
0 Z- C* Q0 Y$ I' @話說我讀書既時候有兩年過左日本既大學度2 T. @" v- s. O9 f2 E
咁都要搵下外快半工讀% s; {: t$ C0 @" M/ f3 |
咁岩有個女生同學介紹我扮人偶
; }4 Q2 t# X$ j3 d4 e' d: y咁我之前都有扮戰隊女成員既經驗
& ^! g) Z0 V3 [5 o8 B覺得好好玩咪試下囉+ k: E( x" P1 u  Y
原來係有個活動要扮動漫角色: K+ r' G# ~* B' y  l3 z
即係kigurumi9 G0 H* A) c  x( d
件皮, 頭殼同服裝都係主辦方提供" n8 a9 c/ |, i; j( |! `9 i/ s$ r
第一次著係有d論盡, 因為件皮係要逐隻手指腳趾咁套入去/ x: N) m" p' A4 V
然後又要將d頭髮翹起先再著頭套個部份, 所以變做包到好實8 y  F9 o1 a. U) B  l" P' W7 n( W
我仲記得果次件皮只係開眼窗, 即係口同鼻都係包實既5 I. O3 o" K1 [5 N" U1 o4 d4 B
搞左成半個鐘先著好件皮
( c3 J  K$ I' I. V- X' {然後就戴頭殼
% J# P2 _- G6 p$ Z5 }. B" H1 C+ _因為翹起左頭髮個後腦突左一舊咁% w+ A4 D1 g$ A4 h# j0 w7 S2 k6 C
所以戴個頭殼時d工作人員都有少少夾硬黎然後用拉鏈拉實後面
; K2 ^3 {/ i1 R# k  D1 H3 q) T9 m佢比我左15分鐘適應左呼吸同睇野先正式出去
8 x8 w7 u" y: u7 c0 V' Z個event係6月尾
4 _* H$ A+ m3 X% y" u7 Z1 N2 Y最初我以為係好似disneyland既朋友仔咁裡面都有個風扇透下氣+ s0 Q& ?, B$ z1 F' _8 F
但其實成套裝備咁貼身係更辛苦
) w2 g- q* ^% u  N; Y: `; {, f不過好處係唔洗講野做下動作就ok
- y4 g/ |% `  ~  B做完呢次之後會覺得雖然辛苦但係好好玩* G- ?- S* g0 A6 L$ [
所以之後就開始左接觸kigurumi啦% d5 U4 \  g4 O9 y# S
1 k3 D: E% l: W; g3 D
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

好正~~~~~

好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.

無風扇
( ]+ }: y& e) [  V5 [* a' E呢啲PT有無1500yen一個鐘?

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 18:43 發表   ' `0 V4 W$ t; N0 h
好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.
" Y0 n% \6 Z4 B6 Y. ~- `
7,8月做都試過
6 E0 j+ I" d. t  B5 r因為暑假多小朋友睇 8 q4 H: j2 Q7 R& O, B( T( m
扮到可愛既角色(我能我平時唔太可愛啦)又tum到人開心
+ p% j. A# s0 c' x) J5 c6 Y都有滿足感
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 18:57 發表   % _6 S8 t3 I% k! d& ~; L4 ?8 J
無風扇
& I+ q1 X  B: k/ p呢啲PT有無1500yen一個鐘?
0 v0 X' k: `! M6 X- ^個頭殼咁實邊有空位放風扇wor " D* y9 N) \6 m0 v* ^. U! f; p6 v
換衫個帳幕就有: D) p+ }- G( S& K% i9 H
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
2 Q% x% `! A! ]2 V: s+ f8 p
4 X! E& e' `) O& V1 @  H3 B個頭殼咁實邊有空位放風扇wor 7 o$ C4 Z1 |0 E
換衫個帳幕就有+ y' c% t' v1 a7 J( O
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
$ T, J! ]  j# h# S. \7 [
0 ^5 a) S1 Z, l7 E' g7 P
咁又唔錯,満足得黎又有錢

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
6 B9 O7 J$ [3 x0 s$ ~1 y
9 o9 M. _! k; N& m個頭殼咁實邊有空位放風扇wor + I. _: Y1 a" |2 w
換衫個帳幕就有
1 j# B+ }5 A; t5 S8 m* x) \+ L確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
7 z5 m5 M8 K+ N' e( o: c, c
) `2 w; G: k- _2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意

very good experience sharing

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 20:10 發表   
4 U  t& T$ j/ N: c* `, O
* s* @' h5 e+ X! o- b/ }) q% c
7 k5 p0 ]% i) _- x2 I2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意
" E7 d5 J+ d. M( ?  S
引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 20:05 發表   
) X) _1 w/ U0 m  a- g0 ~; z7 W# h. c
3 g, n4 I0 X1 S- @4 ^: w1 [/ X) O
咁又唔錯,満足得黎又有錢
* B! {$ b5 h7 S/ a, L( A& R9 t
係啊,之後慢慢識左d玩開既人有時會影下相比較decent果d就無
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

多謝妳嘅分享,是一個有趣的經驗。1 [, L/ c. Y, n7 x. }: {( R: M0 X
妳的初音造型很美呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

kig同zentai都係試過就欲罷不能

好靚呀!是否很重?

有得玩又有錢賺。

要著好多裝 辛苦了

引用:
原帖由 KT4135 於 2020-8-4 01:04 發表   
  w0 u7 R; ?$ O  hkig同zentai都係試過就欲罷不能
$ u  t! v! |; B
2 A  G; X" t9 [; ^. E1 U絕對同意!試咗之後就會完全愛上呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

引用:
原帖由 memei_hkhk 於 2020-8-4 02:21 發表   
& r: U; I8 b" @: _( @" D. ~好靚呀!是否很重?
- b( v4 T3 c' O/ S; e' ^
重就唔算/ s( A( q/ }% z; q" z
但係第一次戴頭殼會覺得好焗
& o! a7 i: `: _8 r" r果次件啤淨係開眼包埋口鼻
4 W, Z0 k9 X, _2 Z好似戴住兩個口罩係桑那房裡面咁
( m' A% O: z2 R& Z所以要慢慢習慣呼吸
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 davidh 於 2020-8-4 06:22 發表   
+ l) `0 c6 ?5 G5 |$ I) ^* h要著好多裝 辛苦了
/ t3 ?" `( R& m: k( m) p  p
最初都驚自己體力負荷唔到啊9 ^0 R+ z4 j2 h; `5 @
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

回復 19# tina.w 的帖子

平時就咁著zentai都要開冷氣 運動下都出汗
7 b7 L" q2 W& V9 x, G戶外真係唔係享受黎