嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

三十小時時間制

三十小時時間制

三十小時制(日語:30時間制/イモェピよェろモオゆ sanjyū jikan sei */?)是一種以上午6時為開始的時刻表示法,將24小時制的0點到6點標記為24點到30點,以對應日期進位的印象,因為熬夜的人不習慣在半夜換日期。又用於廣泛地稱呼所有跨至隔日的時間制,如28小時制、36小時制等。

個人鐘意用三十小時制。
因為夜貓,好多時11:00pm同1:00AM做既野我會想Mark為同一日。

聽日本電台、節目最興用播映時間係 X月X日 25:00播放。
咁就會X月X日個晚夜深睇。唔會搞錯。

呢個方法幾好,但香港好似好少人用。

覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。

回復 1# PFG2014 的帖子

12小時容易計算

我估果D 通宵過咗 00:00 之後要埋數的系統, 會咁用, 方便逐日計數...............

過咗24  就變咗減數題目 要諗諗先知幾點  

我用48小時制
五月卅五日也是這個概念
暫停寫入

2月29日生日既話,如果計成2月28日生日,24+時出世可能會開心d。
唔洗4年先有一次29號生日…