標題: 點set 頭像ga? 同埋點解要出左post 先可以編輯收錢? [打印本頁]

作者: noel    時間: 2007-11-27 05:01     標題: 點set 頭像ga? 同埋點解要出左post 先可以編輯收錢?

其實點set 頭像ga? 我set 親都話: 您設置的頭像超過 30000 字節大小,請返回修改。(我已試過整細d 相 ga la)
6 K" G) q6 b6 x  _另外點解我出post 果陣無得set 埋收金錢, 要編輯多次先有既?
1 P+ P3 I) P) g6 F
' a; Y2 e0 b/ ]$ O) W[ 本帖最後由 noel 於 2007-11-27 05:04 編輯 ]
作者: cdtv    時間: 2007-11-27 19:11

頭像因為好多人都會大大張相 upload
6 J; o; O, r9 `% `但係大家都知頭像顯示出來係好細張的
1 v" I7 Z9 D7 K, R5 ~變左就會浪費左d空間8 {6 W6 ^# s. K2 z! q3 P* Q* J
所以set左限制(30kb) , 希望會員set細張相先 upload+ w: X4 s& R# h# j6 p2 F% A% i
頭像最大尺寸係 width 210 或 height 2107 J1 C9 n! k* P2 S
所以 resize 做 210 先 , 一般就應該唔會超過 30kb
+ z& d. l5 E5 E' _照顧返有d朋友可能唔識 resize , 而家 set 左 100kb
0 X  w+ [' i* `- ^$ @3 v7 r不過都係建議大家 set 細左先 upload , 幫論壇省返d空間- n0 ^# _. R; Y$ a" }/ `+ \
4 _4 j' v. h7 Y/ b5 u
賣帖果度應該冇問題的+ J- b- q3 C3 x6 k7 `: R
看下圖 , 試試得唔得
作者: noel    時間: 2007-11-27 21:56

ok, 等我試下先, thx
作者: simeilo    時間: 2008-2-6 19:50

唔系SET好张图片URL就OK咩?
作者: 小軒    時間: 2008-5-8 03:52

唔太明白~~~@@""""

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0