標題: 連身裙的拉鏈在後背,拉鏈拉到一半拉唔到怎麼辦? [打印本頁]

作者: wolford    時間: 2010-5-25 06:29     標題: 連身裙的拉鏈在後背,拉鏈拉到一半拉唔到怎麼辦?

試過好多次, 總係kick 住係一個位拉唔到, 各位有無解決方法? ' o3 E9 p5 B) W
thanks
作者: vivalive01    時間: 2010-5-25 06:47

你試試放平條裙再拉9 L( N6 w& {6 Q! f4 S" p1 _  q

% G0 g0 L8 G' a* e( S慢慢拉拉到順
: Y4 P! ?9 }6 T. o+ T8 ?! b0 B0 |; d$ X+ L* H; p, W6 Y' Z
真係好卡+ b4 y- t. `8 {4 B+ x8 l
/ F( I& D& f8 I
就落D W40
$ F' Z3 O; w+ L8 @  C3 b9 {+ ]+ a
6 ~: o! E" U; ~: c1 f0 _會順好多
作者: wolford    時間: 2010-5-25 07:14

我講著果陣
1 {0 t7 L4 }2 o7 Z4 g4 p1 ~# [未著就一定拉得順
3 [+ D/ q- o1 R
9 G& Q9 ?! ^8 s[ 本帖最後由 wolford 於 2010-5-25 07:15 編輯 ]
作者: adam5354    時間: 2010-5-25 09:41

婷婷知道!~~~唔話妳知! ) a7 A: W: \+ a3 _5 w
; P) h$ {; i8 g" K. A
作者: iamonheel    時間: 2010-5-25 10:32

可能唔啱身喎, 或者將條裙戚高少少, 腰背際曲綫位, 拉直佢, 就拉得過3 K) _% P0 K2 d/ e
- }$ e8 A) C6 S8 w* a
唔好用WD-40, 好容易整污糟,  用蠟燭係拉鍊處擦吓, 就順好多.
作者: adam5354    時間: 2010-5-25 11:45

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-5-25 10:32 發表   
3 o, R" C& ?# o3 o: u/ k. u可能唔啱身喎, 或者將條裙戚高少少, 腰背際曲綫位, 拉直佢, 就拉得過0 A" _5 @1 e$ [, m" c
3 r* M9 y5 E8 J# e
唔好用WD-40, 好容易整污糟,  用蠟燭係拉鍊處擦吓, 就順好多.
" {; k$ ~2 g0 {8 T6 S$ r: x
! a) k+ X- H( b
妳的方法是正確的!謝謝妳!
作者: alexander    時間: 2010-5-25 12:59

我著D背拉鏈既校裙時都遇到依D問題, 要花九牛二虎之力先著到
作者: 校服收藏者    時間: 2010-5-25 17:03

不如咁% O! z5 w3 q0 ?' [
唔知你地有冇玩過潛水2 R' P4 ?: }/ s9 J
個件潛水衣係後面拉鍊
, D) f) t7 F; b: ?3 p7 B, f# ?8 M不過係拉鍊頭有一條長帶- n% K% H( n% B) n6 j3 S" J
可以自己拉上去. D  Z6 a/ A+ _# |
呢個方法我諗應該可以用得到
作者: wolford    時間: 2010-5-25 23:38

我諗alexander 同校服收藏者 比較明我感受, 校服收藏者既方法我都知, 但著完點拆條長帶呢?
作者: kevin428    時間: 2010-5-25 23:55

DW40 ?8 n; D3 t$ r" X; G

& g" b1 H' D- }3 a你以為是機器啊
' ~; [: [! u3 r  d+ k* y8 s
作者: astro_lily    時間: 2010-6-12 20:52

拉直條裙再試下應該OK
作者: hkman168    時間: 2010-6-12 20:56

高手雲集喎=.=
作者: tungzx    時間: 2010-6-22 17:53

果然高手雲集,小妹甘拜下風
作者: yunsh48    時間: 2010-7-1 12:40

其實你著的動作都可能有影響, 8 \6 n6 [& @; R1 w8 i2 |
你著的時候盡量將膊頭位向後屈,
8 }7 e0 L$ i, N" w. D咁個背位可以鬆返d, d拉鍊都易拉d
作者: Terry220022    時間: 2010-7-6 23:07

原來有咁多方法
作者: braking1    時間: 2013-2-3 23:08

DW40不會有奇怪的味道嗎
作者: MANYAN    時間: 2013-2-3 23:45

好明顯係因為條裙唔岩身
作者: arshan01    時間: 2013-3-1 20:00

如果是網上購買的連身裙,套裝,婚紗都是定有標明三圍尺碼,有些服飾會要求更多尺碼,如果是旗袍或者貼身絲質的衣裙,甚至要 18 至 36 處尺碼。8 F- }$ E( H+ L. ]! ]& i- E9 O

2 d( G, I  h! ?& f0 ~1 O& j; L9 @0 f1 H如果購入的衣裙比較貴,可以找裁縫修正的。香港一般改衫的收 50 至 2000 都有,看是甚麼衣裙。一般拉鏈都預留少少位給修改的。像租用的婚紗,姊妹裙就一定有幅布方便改衫。
$ ~, g* c0 I: s( o2 s" J" T# k( l0 }& c
連身裙,如果是背後用橡筋的會比用拉鏈的方便,尤其是 CD 可以多塞胸墊假乳。
; n9 X% G  M1 x. x/ D. \0 q6 P% n0 J$ D5 `
Ref: 旗袍尺寸測量3 ~% k: s& a9 c; Q6 h
http://www.missuya.com/article.php?id=105
作者: grnail2010    時間: 2013-3-12 14:59

WD-40
作者: 妙萍    時間: 2013-3-30 00:12

我都試過,拉直條裙就可以,不過仍不暢順,但好過拉唔到。
作者: hazel    時間: 2013-4-9 14:27

如果係 Tube Top 就調轉拉連係前面拉, 拉到最高先轉番去後面.
作者: Eve_au    時間: 2013-4-18 13:52

若條裙是合身的!只是不能把手撓到背位!可在拉鍊依加繩駁長!
/ B* ~. {' a  ]5 r! ^5 T我依家用索帶駁至腰位!拉好後就

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0