標題: 被誤認女人(更新1-9-2010) [打印本頁]

作者: sonic07    時間: 2010-6-9 13:48     標題: 被誤認女人(更新1-9-2010)

呢次係聲音
' M! X' D& t0 |" Q: o" K& Z! e- N之前打電話去和記投訴,後來佢話要同時3個人傾先得,咪借同事部電話用,  C/ c6 i$ B9 W" d) }
點知再打去係女既聽,佢叫我做小姐 / W  M- ?" l; x
我心想:總之可以整好個服務就得+ P6 }  \4 Q) j$ K  x
但驚用曬fd d 電,咪收線lo,
8 t' R: |/ ]7 A$ O& n女cs打番黎問:頭先有位小姐未講完,唔該叫佢聽丫
* s  U4 |) M3 ]4 a3 P: A! @8 N' g我再聽既時候佢又認唔出,真係比佢激死
# a, s% f+ H6 L; R8 }2 M0 ]同事笑左 - |8 L) g- x+ \; z8 `  K
n年前有次係外貌
' m3 i1 F6 X5 y/ Y' z有次去見工,諗住面有d油,去洗下面lo& r3 F4 v0 X; Z5 Y2 ^" x
點知有個阿伯行過廁所時,佢話:點解有個女人入黎男廁?
' s! Z; B" ^9 e2 `3 J我唔知比d咩反應好 + j$ \3 x9 E$ n, I7 D
之後有個阿叔入黎,話:佢係男架...
6 i1 ~  f( c  b7 h當時我都係短髮,著紅色t恤
) A8 ]+ \3 W) c2 ?7 L唔知各位姐妹有無d相似經驗,分享下$ m  t8 l- b" S$ N# `. f+ C
6 `( j2 b7 O; O( u
作者: 08miki08    時間: 2010-6-9 14:03

嘩! 你把女聲真係好勁喎!
作者: (ANGELA)    時間: 2010-6-9 14:52

男仔未變聲?
作者: (ANGELA)    時間: 2010-6-9 14:54

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-6-9 14:03 發表   
9 V8 v, v3 J2 B' l7 Z0 {% u" f嘩! 你把女聲真係好勁喎!
) A2 V1 X' A8 }, w0 P. T. ?- o miki妹...day off呀?
作者: ameifule    時間: 2010-6-9 15:09

我從來就不曾被誤認,包括電話和見面,但是卻常被相處久的朋友(尤其是女生)說我很女人,我是女生
作者: 15975312687    時間: 2010-6-9 17:22

把聲似女人,給人誤會了
作者: Eva0313    時間: 2010-6-9 18:46

我講電話時有最少50%機會比人一開口就叫「小姐」
作者: 小妹    時間: 2010-6-9 18:46

WOW9 z9 p; z; b  r  q0 K
神口6 ?0 D) |; G1 @, ~6 N* f$ J  [

作者: 小藍    時間: 2010-6-9 23:41

我細個未變聲都試過   而家唔得了..
作者: ashleyashley    時間: 2010-6-10 10:18

好多人都恨唔到arrrr
作者: uniformx    時間: 2010-6-24 14:04

引用:
我講電話時有最少50%機會比人一開口就叫「小姐」
( O7 V) H( z0 l我都係- `, X. @" v/ D+ Z% [0 Q
& }* o% k& L- G) y+ O
引用:
好多人都恨唔到arrrr
# w% v' M9 u9 b: k7 QDGS10A都唔係齌恨,學+練就ok
作者: simsim123    時間: 2010-6-25 02:00

女聲真好啊~~~(呆)
作者: zakugotch    時間: 2010-7-11 03:22

有次同個女同事去屈人寺買野,比個SALE叫我小姐,; s, ~0 j" }8 g/ p# i3 ]
我不是有CD傾向的(是戀物的),BUT當時穿囫男裝的,3 v* u* b# x! F/ u
我完全無反應,之後比個同事笑左好耐," B# F9 Y- r/ v8 \
(我是很高肥佬,當日著一係直腳牛仔褲加一件長就恤衫," N0 h6 Y% l1 ^" N
咁都比人認錯
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-11 03:39

引用:
原帖由 sonic07 於 2010-6-9 13:48 發表   
. ?" ^  ]5 O6 L( y之前打電話去和記投訴,後來佢話要同時3個人傾先得,咪借同事部電話用,
( ^9 h  ]& D. _2 ?, f9 D點知再打去係女既聽,佢叫我做小姐
, e  r! d" r6 Y. C0 d我心想:總之可以整好個服務就得% M2 o. t: E. W+ s) k( q: p; _9 J
但驚用曬fd d 電,咪收線lo,% O! C, Z; ]7 L" ~. p
女cs打番黎問:頭先有位小姐未講完, ...
; e# H. A4 r' `0 G* j; Y
HA~~ 其實我都有把女聲~~似"low考音",因為我天生喉核小,以前我係男校歌唱組做女音
作者: kogptw    時間: 2010-7-11 04:05

引用:
原帖由 sonic07 於 2010-6-9 13:48 發表   5 p' O/ B$ b0 `) T9 P- A
之前打電話去和記投訴,後來佢話要同時3個人傾先得,咪借同事部電話用,: ?" ?) N" {9 D. H
點知再打去係女既聽,佢叫我做小姐
* H- Z5 A$ J8 ?& q  v8 F& r/ V. V我心想:總之可以整好個服務就得0 ?( z# U( q! |) l9 i1 h
但驚用曬fd d 電,咪收線lo,6 J4 |3 A& I/ [$ o" c2 k4 j
女cs打番黎問:頭先有位小姐未講完, ...
( d' I$ g; x; x) }& U我係pizza hut 成日比人叫小姐...
* Z% ^1 ]9 s, _打過去叫外賣.次次打回頭都問X小姐係唔係叫咗咩咩咩... - ~  ^: h4 @, f+ D
次次都係咁... ...5 J5 C5 _. D5 }1 e8 K
有次門市外賣自取,仲係都要問:"小姐,想要D咩" ; h" n0 u; l! |) c0 L
: c7 q# ]5 K1 F
我心諗,PIZZA HUT係唔係冇男仔食嫁
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-11 04:27

引用:
原帖由 kogptw 於 2010-7-11 04:05 發表   
2 k+ v& }2 W  D
: n- V# D, \9 b9 ]我係pizza hut 成日比人叫小姐...
" [6 m. U4 u6 G1 P6 K- N* h* G打過去叫外賣.次次打回頭都問X小姐係唔係叫咗咩咩咩...
& {2 D; K, j" h, q, P, g次次都係咁... ...
. [0 U3 p4 {; S4 ~* z有次門市外賣自取,仲係都要問:"小姐,想要D咩" , H' C6 v4 {+ U+ _2 h# c

1 A5 j7 I: @5 v我心諗,PIZZA HUT係唔係冇男 ...
2 H3 i7 ~) P+ H% o, x! r% m問題ない,您外表易誤會,職員值得理解既 ~~開心嗎??
作者: disc225    時間: 2010-7-11 17:40

您外表易誤會給人誤會了
作者: Darlie    時間: 2010-7-14 22:06

有就好lu~~
作者: Terry220022    時間: 2010-7-14 22:22

試過上星期去醫院探屋企人, 俾個阿姐認錯咗係女仔, 嗌咗我做"靚女"~
作者: suck100    時間: 2010-7-15 15:00

有時候會被誤會!!!
作者: uniformx    時間: 2010-7-15 18:53

我衰到便服行過石峽尾尚至都收到勾尾傳單,我似尚至中一女生嗎?
作者: glock18    時間: 2010-8-1 18:54

你咪好 law, cd 左都冇人認出
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-1 19:21

引用:
原帖由 sonic07 於 2010-6-9 13:48 發表   : ^& t6 a  ^7 r) @. @) i( }' ?- \
之前打電話去和記投訴,後來佢話要同時3個人傾先得,咪借同事部電話用,
* D) t4 j% _3 m點知再打去係女既聽,佢叫我做小姐   T1 n& T7 F4 i4 v1 E7 ?4 v
我心想:總之可以整好個服務就得3 n% }% K0 f. \4 m0 t
但驚用曬fd d 電,咪收線lo,
& m; i5 b9 G+ Q+ v女cs打番黎問:頭先有位小姐未講完, ...
9 C- B: h9 l* j; _我成日接電話d人都叫我小姐,您個喉核應該比人小或者無就可以做到既
作者: ameifule    時間: 2010-8-1 22:31

雖然我喉核幾乎看不到,也隨便都能用假音,' N- a$ H6 y3 D' y- ]
甚至說話小聲點就變女聲,6 E- ?+ a3 C" W! _
但那都是我年輕時的事了,我現在已經是阿姨囉(視線看向遠方.....)
作者: monchhichihk    時間: 2010-9-1 20:05

有次低頭sales 以為我系女仔-0-
作者: pingu142857    時間: 2010-9-2 23:35

次次電話訪問都話"小姐你好.."
作者: applechoi    時間: 2010-9-3 07:38

未試過
: P7 {& }; J' n
! J( D3 z9 U. Q; F8 ]幸好當年做telesales 認人聲命中率100%(無試過聽聲認錯先生做小姐or vice versa)
8 d/ ]6 c0 @  x* |0 D3 r& j/ x1 ~5 Q! F! K0 X+ e# S" M2 v
作者: cxyx    時間: 2010-9-3 10:43

我諗我從來都未試過.
作者: nuwkov    時間: 2010-9-3 13:51

我覺得我無乜幾會。不過有個同事,冬天係個背影殺手,后面睇落十足個女仔,件外套仲要有修腰,暈 ar !
作者: humenfemme    時間: 2010-9-5 14:33

以前長頭髮果陣, 基本上叫我做小姐多過叫先生0 Q* D4 b4 V0 j. c2 G6 _
試過有一次係日本機場, 誤打誤撞入左女廁
2 g6 ]( p+ j, q9 q2 A仲係由廁所出番來先知原來自己入左女廁 3 u3 Y5 e0 s  s
有次入男廁又俾清潔阿姐話我入錯廁所   }. }7 g" T# `/ w/ P" Y$ [
最近剪左頭髮就少左0 e9 Z. j- _6 p
但有次去見工我著住full suit (打埋呔) 都俾interviewer認錯
作者: 殷可怡    時間: 2010-9-7 15:50

我也想有這樣的經歷

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0