標題: 請CDTV大大看看 [打印本頁]

作者: Joe    時間: 2010-6-13 17:35     標題: 請CDTV大大看看

不如提供機會予版友更名吧! O. \  I  @' f: d, D& b
可能有版友CD了一段時間& e0 J3 t6 {1 a: K
想更換一個女性化的名字- j  R. {6 e" Y7 o
所以建議開放更名一段時間
作者: 心儀    時間: 2010-6-13 17:44

改名卡
作者: 五香肉丁    時間: 2010-6-13 17:45

我都有咁想
作者: Joe    時間: 2010-6-13 17:50

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-13 17:44 發表   ' _% V5 h( n# q% z
改名卡
2 }6 w4 a$ I, n8 U7 t0 Y3 T8 @% m  |4 e3 ~+ }" b8 `0 W3 U, ?
道具應該做不了+ f, {1 e9 T& h0 i' i5 k
因為涉及資料庫..
作者: ameifule    時間: 2010-6-13 19:34

就算是資料庫的*.dat應該也能改,% G0 u5 D% d0 T
只是要由版友直接在網上改比較難,可能需要用人工方式直接從資料庫改,甚至需暫時停止版友使用,
作者: cdtv    時間: 2010-6-13 19:50

因改名涉及資料庫中大量資料表的修改
. k( J- {1 h% {  v系統資料表固然沒問題, 但其他插件便需重寫更新程式, 過程煩複) f( \0 L4 {0 z' B) V; b
但如不作更新, 插件上便會出現名字混亂, 所以本站不可能允許會員隨便更改用戶名稱
作者: Joe    時間: 2010-6-13 19:55

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-13 19:34 發表   ( i1 M- e; b0 r" G# |8 A% ]
就算是資料庫的*.dat應該也能改,
2 v. l) a/ K- N4 m. p只是要由版友直接在網上改比較難,可能需要用人工方式直接從資料庫改,甚至需暫時停止版友使用,
9 p5 I* M8 I& d. O0 N  P
這又不是$ z) \5 q% {1 N) q
沒記錯DISCUZ好像可以開放更名(還是由管理員代為更名..?)
作者: hkman168    時間: 2010-6-13 22:35

嗯嗯^^' S4 T( p, ]! f- ?* p
非常同意樓主說法!!
作者: dcch1    時間: 2010-6-13 22:41

哈哈, 呢個就係俾你決擇要情人(改名)定要要黃金(積分)o既時候o勒,
  L8 h" c& a% \* O* i. D有得必有失, 一係開個新A/C重頭再o黎, 一係就沿用舊名繼續留言o勒~~
作者: Joe    時間: 2010-6-13 22:46

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-13 22:41 發表   
8 u- Z$ J) |# R: F% B, ]. Q哈哈, 呢個就係俾你決擇要情人(改名)定要要黃金(積分)o既時候o勒, : m. [4 M# T4 ?* T. Y  M# K8 G0 y# l& ^
有得必有失, 一係開個新A/C重頭再o黎, 一係就沿用舊名繼續留言o勒~~
7 G2 T% j4 a) _  d. a7 P# m

6 H- f/ _% X9 i& D4 }  D/ Q' r唔使重頭再黎既2 ?5 @: D6 A& V
IF
/ Q# |$ ]5 Y1 W3 W; s開放改名XDD
作者: dcch1    時間: 2010-6-13 23:28

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-13 22:46 發表   5 }2 Y: I. p7 t; B

2 }1 B% [: t, J' w$ Z" o' j% d
/ o# P- z; ?& w# K唔使重頭再黎既
8 z2 A2 m( [8 C0 r! f* P% {IF
' g- x8 W: K5 T% e4 E) Q& r開放改名XDD
* Q: P7 }  K+ N' F3 l5 W/ g; f% }
7 S) f3 d  `- {, Q- R7 Y& I但係如果直到依家有二萬八千幾個會員, 個個都可以自由改名o既, + Y! D/ h- ^7 D; {
咁呢個壇除時因為改名而停頓wor,
' d& d/ n6 k6 ]" S9 j: U0 J而且就算我o地身份證上面改名都要搵律師再俾錢入境處改啦,
2 ~. F' E! k* \1 C/ j1 {呢度只係一個小社會, 其實都一樣唔係話點就點o既~~
作者: JG5446    時間: 2010-6-14 00:02

原來好多人都仲未明discuz個運作原理
作者: Joe    時間: 2010-6-14 17:09

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-13 23:28 發表   4 n9 e$ s  Y. {" l

) z3 K) M5 L, ?- ]& j- T" q1 t: y
! v6 I" v, k# T$ J9 x) \但係如果直到依家有二萬八千幾個會員, 個個都可以自由改名o既, 0 l% p3 |, ]9 E% i+ e- \% m' f6 o
咁呢個壇除時因為改名而停頓wor, ) B  e) X$ F" I' m( m6 a
而且就算我o地身份證上面改名都要搵律師再俾錢入境處改啦, 9 o: T4 x  D- b
呢度只係一個小社會, 其實都一樣唔係話點就點o既 ...
2 q! M4 j* Q4 n3 s
我用過DISCUZ
) e# ~; H3 G  N% F; z無記錯只係管理員開左更名功能
( k+ W( q- y1 K8 L9 b! h3 o9 y6 F你天天改又得
* T6 f2 C. M/ j" Q" n+ Y每個鐘改一次又得( K9 T( N. `2 b; [/ Q% [
完全自己話事! O, X* E& |. C0 U
得左!5 k% N2 X) w: t8 [% p& ^2 o
(PS.唔知有冇記錯/ u0 x. ~4 ~* z: y7 M4 e3 R0 g
就算自己改唔到6 H. ^# \7 o0 Z; M, L+ Z$ z6 F: V+ v4 p
我記得管理員入管理頁面& x7 A. N  S1 f9 v8 e" B; S
都可以改到AC名同你個PW-.-)) J* X# t* t4 \* v
話就話要改資料9 T) H1 D" Q+ Y" h
不過唔係打開個DATABASE你慢慢改
0 [: s( y, Z7 ]而係係個人資料度直接改自己名..
作者: dcch1    時間: 2010-6-14 21:47

引用:
原帖由 JG5446 於 2010-6-14 00:02 發表   7 ^# x8 a3 d8 ]2 S! c! U8 l
原來好多人都仲未明discuz個運作原理
5 B& u2 N+ Q7 p7 R/ \  d7 D* X) }. ^
8 w, R" l0 N7 ?, A
我電腦白痴, 試解釋說明之~~
作者: alex8826245    時間: 2010-6-16 17:43

我都想改名阿
作者: Eva0313    時間: 2010-6-16 18:32

其實有D同樣係使用discuz的論壇係有自助改名系統,當然,裡面的運作原理我就真係唔多知,只不過係有這個可能,好似以下的例子:6 ?7 L- i# K. {% ?

作者: Joe    時間: 2010-6-16 18:34

引用:
原帖由 Eva0313 於 2010-6-16 18:32 發表   8 s( ?4 R2 `! N. x
其實有D同樣係使用discuz的論壇係有自助改名系統,當然,裡面的運作原理我就真係唔多知,只不過係有這個可能,好似以下的例子:4 D& j1 u. F  D
http://yrx3tw.bay.livefilestore. ... AzVFRhcb9oEBtqkirth ...
. V; q1 P/ q" p+ g

* {$ a4 v8 e4 H# w: `# X" X不過這是個插件方式出現
, Y7 L9 Y- ^) P/ X9 k印象中亦可以在會員個人資料中出現
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 00:33

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-16 18:34 發表   
6 ?4 }! o1 T7 @% l$ v" {; `( A% o% W, @# e6 Z
7 r3 u% X2 k3 `3 b3 y4 g
不過這是個插件方式出現9 k% O. p0 Q8 j0 ]2 B
印象中亦可以在會員個人資料中出現
5 _6 k* i- B( P# l/ p7 q% N% i6 T0 m1 A
似係要申請先可以改名wor, 唔係自己改名wor~~* {7 w% ^. `4 F3 T8 T

* i' s6 u7 x# I6 {如果係「手動」o既, 咁真係要復制10個壇主筅掂o勒,   G4 q( ?* f6 n8 v5 A! A' x" m
近30000個會員, 每日1% o既人話要改名都死啦~~
作者: Joe    時間: 2010-6-27 00:54

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-27 00:33 發表   % w4 g; J( w: g0 ^# C2 s8 C

/ b/ n3 Z8 R2 ~; N
. H# x7 _; U, o* J  X3 d; i似係要申請先可以改名wor, 唔係自己改名wor~~
2 _9 L& r) R3 d. Q9 l5 {: K* v( H: `3 z
如果係「手動」o既, 咁真係要復制10個壇主筅掂o勒, 1 D' U" I; R" F6 y  L
近30000個會員, 每日1% o既人話要改名都死啦~~
$ |) ^$ O1 A: W- }! z7 D

% M5 J* v3 _) }+ a3 q6 }  o3 l9 z, r如果真係做到
0 I0 r, C. }9 n: o! T就唔會俾你無限改啦! \/ n- C$ ?+ h5 h
仲有你又唔會一日改一次9 h) f+ v: T5 D0 G
壇又有一堆CD-ROM(名唔重要), M! \9 W6 E' z" O" s
又有一堆已經滿意自己個名
: _) Y: U4 I; {( e- K, W再加上根據好多FORUM經驗
2 g" x0 m) O6 y$ {( ^, o改名計劃會有N咁多限制
) n! C& r) L1 U) J4 F) n! E(例如每個人只改一次,冇得再改/要有N個POST/N分....)
; M2 G& m$ N: a: _3 z. v咁次數就已經可以限制左
! W& Z4 h% h, T/ z  @0 H, l唔通開左改名之後(指要壇主做野,而唔係自己係會員資料動手就改到)8 d$ i9 P6 d4 M. B. u5 T& u  n
壇主任人改咩..(當然如果會員自己主導,可以自行改,你天天做到得架啦)
$ G7 h: f( {9 l, K, y# @身份證改名/補領都有限制啦(即係俾$$)
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 00:59

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-27 00:54 發表   
. X6 z3 d& K4 O( x* H0 a# w! b: d# [8 w9 x% F! c1 c# C

9 ]% U) B1 l6 D如果真係做到
, n7 t: g4 B  _; o就唔會俾你無限改啦. N, l( l7 _) z" i+ w, i
仲有你又唔會一日改一次
8 T6 I6 k7 g0 j$ C9 d壇又有一堆CD-ROM(名唔重要)4 E) M, a: h# n$ d. D  N
又有一堆已經滿意自己個名
" _4 q( @# v+ @6 `$ y再加上根據好多FORUM經驗
& A2 d4 W0 ~( @1 h, y改名計劃會有N咁多限制2 ]0 I. A- C& |$ Z6 t1 T6 T8 ~
(例如每個人只改一次,冇得再改/要有N個 ...
( V7 ?* Z& d' P% w2 P* ~" T1 Y1 q8 q$ X, G2 A8 C' W5 w
好難講呀, 如果我係壇主, 都未必記得or有資料邊個改個啦, - G2 \. n. f" L2 ?1 S' y
同埋30000係依家個數, 遲o的一定會>呢個數, 7 B7 H2 Y0 S% O5 y
同埋改名呢樣o野一係一窩蜂做, 一係就成個月都唔發市呀~~
2 U3 n6 q# m# v" s' [! q) W
; K; n4 X! p2 j: x5 ?) |& w$ GAnyway, 呢o的o野都係留返俾壇主決定啦,
& W0 }, Q, |! E+ K1 z* B  i/ B" z4 }就算我同你拗都面紅耳熱, 最絡決定權都唔響我o地兩個度~~
作者: Joe    時間: 2010-6-27 01:05

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-27 00:59 發表   
) \- y2 l# ^- R4 \8 W5 G: i- o9 E: H- n
0 I$ S2 w- z5 O2 h
) E2 ~; a, B8 }$ T+ z4 `4 F好難講呀, 如果我係壇主, 都未必記得or有資料邊個改個啦, ' M0 u+ @0 b4 U0 c8 n
同埋30000係依家個數, 遲o的一定會>呢個數, + N1 c2 u% a  g& g4 `& k0 d; [
同埋改名呢樣o野一係一窩蜂做, 一係就成個月都唔發市呀~~
8 _' r: i; D! S! @- ]9 F& n2 }: c
2 z3 y8 E8 U) a6 YAnyway, 呢o的o野都係留返俾壇主決定啦, 7 d7 u0 ]; H: I
...
6 C+ O7 Y, x" A1 Z呢一堆技術問題完全可以經方法解決: h' y# E  T  R9 Q; ?  G
(例如部分論壇可以搞一年一次改名,而我去開果個FORUM改名率只係3%2 g' X6 A# o3 u( o& b2 u
用3萬做BASE,大約900個,計算改一個名大約只需2-3分鐘(1.搵會員ID,2.入去更名,3.完成,熟手既3分鐘2個都OK)
- ~$ v' p8 g. `多人最多咪排隊~)
5 O  ?# P- v* s3 E7 T  M7 v( _(仲有壇主可以開一個秘密分板,MARK低改名紀錄)
& w' a4 C5 {( f& d正如現實一樣% W0 ~' E- G$ Z0 W9 V
入境處有得俾你改名" w, k& A8 V4 K/ O9 B, z- D
在限制之下根本唔會
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 01:12

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-27 01:05 發表   9 Q; P; |) O( J' r9 Y2 \$ ~6 l

& o$ T" V+ n7 S呢一堆技術問題完全可以經方法解決. ^" i) L1 F  j+ U) n, R* H, |
(例如部分論壇可以搞一年一次改名,而我去開果個FORUM改名率只係3%7 ?6 g- N( R5 e! N& y$ e# A
用3萬做BASE,大約900個,計算改一個名大約只需2-3分鐘(1.搵會員ID,2.入去更名,3.完成,熟手既3分鐘2個都OK)- m: x5 [9 U' V- l2 d
多 ...
, o; [, ^& j7 H
4 H- a. [# X$ u其實我本人就唔太贊成改名, 因為你註冊得就要對自己做id負責任, 同埋香港普遍大壇我都唔見有呢個服務,
% M! D! p3 ~$ p4 R2 K; P7 m不過, 你可以嘗試o下攪個投票, 睇o下有冇人和應你嘛, 順便俾壇主睇o下有冇增加呢項服務o既可行性~~
! i2 K% g- ~$ ~9 m' p; a
3 A2 Y" b- b3 \: K3 g如果唔係我o地響呢度嗲, 都改變唔到現有o既機制嘛~~
作者: Joe    時間: 2010-6-27 01:14

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-27 01:12 發表   
6 C) u& T: v; `2 I. U  i3 k6 Y/ E9 Y- e! ^$ g' d
/ x: P' k+ z, h1 T
其實我本人就唔太贊成改名, 因為你註冊得就要對自己做id負責任, 同埋香港普遍大壇我都唔見有呢個服務,
0 F" W$ o; ]' l4 Q6 R不過, 你可以嘗試o下攪個投票, 睇o下有冇人和應你嘛, 順便俾壇主睇o下有冇增加呢項服務o既可行性~~4 G. v) k: E3 t1 V4 _1 ^' ]# u
) u: q  s. E+ _
如 ...
& r0 ?7 e! z  ?所以只係「建議」(UP完等壇主睇)
( l7 ], l6 C, `, }0 n- z而唔係「增加改名服務計劃書」(做哂RESEARCH,俾埋方案建議)
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 01:22

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-27 01:14 發表   
4 [& W% B0 C3 o1 H+ x2 J  `0 W1 B# B4 f, X9 c5 I' x6 W: v
所以只係「建議」(UP完等壇主睇)
! [$ Q4 m* I' ?5 e而唔係「增加改名服務計劃書」(做哂RESEARCH,俾埋方案建議)
) o7 j0 v: F1 L. g1 L; n2 p
; {/ y' H6 ?: c
所以我咪建議你攪投票囉, 如果唔係「建議」完但係冇人響應, 個post咪又石沉大海~~
作者: mercury1    時間: 2010-7-16 04:08

其實有好多人可能真係需要改名好似已下5 g( O, D. b3 s8 |. d9 S% X

+ \4 A' d* k7 j) ~- N& Q) R1 Y* iexe:   terry0123 ,  dsfs1991 ,  cynthia_199x , Terry220022  ,  49208052 ,% N2 j) Y. i9 T, D( \$ y

* i, ]) H9 z) D( n* @最近收到
, F6 _0 Q( M' v4 _, x; e' N+ h0 i3 {adam5354 添加您為好友0 D+ k* m( k8 x- x1 _4 _+ D
who is it ?????
. K* c4 ?9 M6 o再 查看他(她)的個人資料 才知道
$ |: w! G- {  ^5 H3 c3 \暱稱 :  彭婷婷
+ z# ]5 O- W# D2 ]5 d0 E1 {; b, @/ s, b4 L! g
regina1010 暱稱= amanda7 j$ X  S) Q0 e; `8 B1 D
hkman168  暱稱=  嬌嬌女. T" o5 f1 L- r. w' J' S- H4 E2 q
alex8826245 暱稱= 君- q# W/ f! k# ~' f$ T- C0 ^
tungzx 暱稱= 美芽9 d, e. _% ?. f4 `& ~1 B
唔睇暱稱真係唔知係邊個

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0