標題: 8D 同15D 的分別 [打印本頁]

作者: killer    時間: 2008-5-8 07:51     標題: 8D 同15D 的分別

前日係澳洲百貨公司,買左一對8D,一對10D 絲襪
我之前有一對15D 的黑絲襪

其實我發覺,三者的外觀真係差唔多
不過都會看得出10D 同8D,一定係更tight

但係相對o黎講,8D 真係好唔耐用,我買個隻係澳洲大牌子Voodoo,當日買左番屋企試,d手指甲一勾到,對絲襪就報銷了
佢係好thin,好舒服,但係超易難,對10d 都係一樣,勾一勾都會走紗,但係難得比8D 好一點,只係走紗到一個長線
但係大家都會見到好明顯的破損,你唔會想著

但係對15D,我點勾都好,都只會係一個小洞,我著左咁耐,真係好長壽
所以我打算以後都係買番15D 著出街,D 10D 同8D 都係番係屋企算

不過我好鍾意全透個D 絲襪,我唔鍾意見絲襪頭,但係全透個D,的確好難找
之前係網上買過一對8D,真係勾極都唔難
我諗多數同牌子有關,但係我人好高,買唔到日本牌子,其實日本個一d先係最耐用
睇下第日返來香港,出去行一轉,睇下會唔會找到一些好quality 的絲襪
作者: Yoshihk    時間: 2008-5-8 08:54

5D,8D同10D都好易爛,我買過Wolfxxd既10D,一野就勾爛左
作者: pantyhoseman    時間: 2008-5-8 11:03

this is really helpful and useful, thanks for your sharing

作者: simeilo    時間: 2008-5-8 11:54

"之前係網上買過一對8D,真係勾極都唔難"
呢对8D你买几钱啊?
作者: lewislmh    時間: 2008-5-8 12:12

5D太簿了吧.....
作者: noel    時間: 2008-5-8 13:34

我對薄絲無乜興趣, 但外國牌子中DIM d 絲襪都幾強韌, 我0係絲襪介紹中心介紹果隻15D 絲襪都唔錯的, 只係比較令身
作者: sghk_abcd    時間: 2008-5-8 15:53

太薄了..出汗對絲就
作者: keki    時間: 2008-5-10 16:33

薄絲好靚, 但少少突起一勾就爛
有時一拆開就已經爛的
作者: jrex    時間: 2008-5-13 21:52

你要買對用來著絲襪的手套, 就唔會咁易勾爛
作者: jia105    時間: 2009-9-27 18:05

I will take note when buying hoisery next time !
作者: 笨詩詩    時間: 2009-10-3 16:06

我無記錯呢~~
8D即係替一條9000公尺,,係9000公尺ge絲重8克
如此類推~~70D就即係9000公尺ge絲重70克
咁就自然會厚d
小妹去到70D已經覺得厚...
(資料來自維基)
作者: CECI    時間: 2010-10-30 17:25

薄絲著上腳0既感覺就梗係好d! 但普遍都係比較容易爛! 其實我都唔係太喜歡太厚0既絲襪! 但如果只得兩三次壽命就真係好灰! 所以我都買0左幾對"破無素足"用0黎粗著, 係厚dd, 同顏色比較大路(黑,肉兩色, 悶蛋呀!) 但真係點著都得! 用0左咁耐, 都仲未駛拆第二對"破無素足"用!
所以有好有唔好! 平時粗著厚d冇所謂啦! 如果襯衫或行得遠0既, 就梗係薄絲好睇, 不過要預0左佢爛, 有心理準備好d呀!

作者: maintolight    時間: 2010-10-30 23:20

其實少過30D都易爛
作者: ivyleeyi    時間: 2010-11-29 07:40

越是薄的丝袜越是容易破啦,最好整理和穿的时候,戴手套
作者: evermyth    時間: 2010-11-30 00:44

5D 一定係更容易爛 , 無法

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0