標題: 16歲的我想做女仔但做左既話個家會散 [打印本頁]

作者: ltti    時間: 2010-7-19 22:19     標題: 16歲的我想做女仔但做左既話個家會散

我今年16歲,男仔。又小二就有GID(性別認同障礙)。
0 E5 C$ N) f/ Z5 ^- S( i. [前日比屋企人發現自己食左三星期避孕藥,所以我同D屋企講左自己個意願。理所當然,佢地好傷心。
9 C0 s' u, r$ M  X佢地話因為一家四口,無依無靠。所以如果我決定左去繼續做既話,媽話就會自殺、會折散個屋企。爸無出聲,但我知佢都好傷心,因為屋企得兩粒仔。
$ W; `8 _# X8 z* a: b9 u佢地話我繼續咁樣落去既話,我就會冇晒前途(因為我校內成績好),佢地就會冇面見人。: F; T" j0 s; s/ R2 ]( {
媽迫我要停服藥,並停GID
% Y% c7 P/ D7 d9 P9 k+ |) _* p: P
- ?1 ~' F! J( S8 o打後,我都好唔開心,媽都睇得出,所以今晚帶左我落少人既地方喊晒咁求我唔好再咁樣落去。
* h: C) R1 @) D5 |) f% D不過E家我仲係想做女仔。唉~ 真係好唔開心、好驚:做左家會散,唔做我會死。( b9 B4 J8 o( [( U$ d* a
9 _1 s% Z% v9 |
P.S. 因為屋企好嚴,所以想CD但CD唔到。+ \5 L+ o* S+ @5 R' c

) K; Q2 L" [6 }% Y想求助,我應該點做?5 T" ^$ C( I- B4 W, Y
7 v. W, a1 A* D$ M/ ?- g( Z3 d
作者: cdtv    時間: 2010-7-19 22:35

中國人始終係傳統保守人系
' \' K- K3 l+ A+ I6 F+ E, M, o你要屋企人接受你做女仔真係好難* H, k. c' I3 \
不如一人讓一步, 暫時放棄呢樣野, 但請求你媽媽俾你o係屋企 CD
( ~' h  r! |- v' g# B到你大個 d 先再諗其他野1 r8 n3 c/ C' p" A2 G
你仲咁細個, 係應該以學業、前途為先要
作者: cynthia_199x    時間: 2010-7-19 22:41

如果有需要就搵社工,,,一方面講出黎舒服d,,,5 p4 h( T6 j+ n2 y( F' N# q+ [. B
另一方面搵到個專業人士同你牙媽傾下,,,等佢吾駛諗埋一邊
作者: adam5354    時間: 2010-7-19 23:00

努力讀書打好基楚再算!
作者: 心儀    時間: 2010-7-19 23:18

容許我話你屋企人不知所謂吧
作者: CECI    時間: 2010-7-19 23:21

ltti 我覺得親情比任何事物也重要! 況且你只得16歲, 將來還有漫長的路要行下去! 這是你的個人意願, 沒有錯的! 但為人子女者, 首要齊家孝道為先! 他日你到社會工作後, 有絕對的經濟能力後, 安頓好屋企人! 才將你的個人意願延續吧! 人一生有權去選擇他應走的路, 但不是現在! 請耐心等候吧! 也許...到你日後會改變初衷也未定呢! 如日後仍能堅持你今天的決定的話, Ceci在此寄予你無限祝福及支持! 要知道暫時的失落不表示永遠失去, 做人永遠也應向前看吧! 不是嗎? (P.S.)你的屋企人沒有錯的, 將心比己, 角色調換你會如何呢? 一家人理應互相諒解, 請君緊記啊!
2 j* O8 ^7 X! x; K5 F5 x+ m/ e7 H' ^+ p4 ~% g
作者: 820plastic    時間: 2010-7-20 00:00

年紀還小,不宜作重大決定
* I- F8 l" ]" f# W/ C8 m  Q已pm,add我la...
作者: bbalice    時間: 2010-7-20 00:07

屋企人係無可取締的.如果屋企人真係堅決反對.放棄吧啦.
作者: ameifule    時間: 2010-7-20 00:57

我也是從小就想做女仔,但現實環境很難改變的,4 p0 m# e4 d8 u( N4 ^
現在有了經濟能力,但為了維持經濟能力,還是只能回到自己的家才"變身"
) l4 H* ^+ j2 M) o) m* P話又說回來,如果我堅持要當女生,那麼可能經濟和朋友都沒了,3 s# G0 p9 \3 r: m
想歸想,做歸做
作者: wow    時間: 2010-7-20 01:05

大個d先啦 起碼有能力塭食/唔洗佢地擔心優先
7 _. Q+ y9 k' @* d仲有中2就食 會唔會影響好大 話曬仲發育緊
) q# _# ~6 V+ C; b9 B! v2 o$ ]; m0 S而且你要知你真係想做定係想着下女裝cd下
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-20 01:44

唔~~咁啦,您家人講既,係擔心您前途既問題,您而家16歲,成績唔差,咁您先找到目標去完成您既事業,令家人放心您生活既問題,您先定一個目標年期,假設您想做會計人才,基本您連大學畢業大約7年(2年預科+最快4年大學畢業+1年實習),到時您23歲又有經濟能力,咁您想做咩家人都阻唔到您,因為您自立,您可以再一次肯定自己既方向,另外您要知道,做女仔,要洗好多錢嫁,傻妹~~係咪?
作者: cosplayer    時間: 2010-7-20 02:08

我家父的教導應該比妳嚴得多
" m( U5 K5 y7 H) m/ m被發現後除了飽以老拳, 就只有把一切物資摧毀" B; o" o, {) b0 R  F* `
希望.... 我的意見跟經驗可以讓妳參考, @3 K  I9 A# N* y7 _7 v( l
6 m: _" S. a% I' v
首先, 妳是不是因為覺得女性很美
2 r; k" N* ]! y+ `3 U從而服食避孕藥, 再因為避孕藥令自己對想成為女性衝動加深?7 ~, Q2 Q  ~; M$ R, U3 Y
無論怎樣, 妳應該先停藥再觀察一下. 反正妳已經黃了" E7 s  }: ?! X$ g
不是每個cd也會成為tg ts的9 @: ~4 C- q: h6 I' |; [# C
4 i# R# |* Q7 T5 |1 N! ~( T
十六歲的中學環境, 讓外界知道妳是cd相當不利' F: ]3 |3 F2 P" E
起碼, 也應該等待大學一~二年* V0 ]# |3 w5 g; [0 J# U8 ]
我親眼見過不少cd荒廢了才華, 現在收入連買化妝品也不夠2 R9 A& B4 S$ ~4 s* j0 ?8 s7 ^5 q
不是要妳回頭是岸, 而是把方向定好, 再巧妙的走下去
. ~4 K$ I8 k# F( ~0 k  c# v1 v6 S+ M) H" f! z4 u
當妳克服了所有, 並成功的在人前健健康康地完成學業" r7 B& h0 Z# N. R/ I
妳一定會變得相當聰明, 怎樣去隱藏自己
6 }2 C& R. {& I) ~3 x5 v十六歲還有相當多的事要做
; S/ C) u: N, I/ m$ m$ A+ u6 ]' X先把cd的事暫且放下, 將來再做一定比現在硬來有效率
) g8 ^# f0 @; w3 c1 C) ]% d; T# J: g/ c4 z
現實, 太遲面對反為不是好事
作者: grilboy    時間: 2010-7-20 03:40

咁細個就要食藥= =幾時食到老= =
; b3 l. Q/ ~/ b5 W8 [; I7 E! U; ^我想同心儀講聲,又冇話咩不唔不知所謂都係將心比己,社會就係咁架喇, \+ Y0 O% u: {8 b" S6 r
小圈子可唔可以得到大世界認同,真係見人見至
% H8 k' q: A, G2 r+ C, X3 E$ T讀到書係自己既,當然讀到就係好啦,冇返一技係身,出黎社會死梗
" e6 M. @9 P4 l$ t+ Q+ P變身還變身︿唔係用一生黎玩
6 q0 \1 k; N; p: S我都係你哩個年紀開始變成被大眾眼中的女生' ^3 T: S4 A- b
我比你幸運的是,我不單只係讀書叻咁簡單,我仲係十項全能果種/ A( j6 {( w, c& |
世界唔會因為你咁樣去同情你,現實只會給人笑你的個案
$ [# m* }' u3 B/ m點做其實你早已經心中有數啦,16歲宜家哩個年代分分鐘仔都生埋
, h4 u. x: E% c, ~; u( |) M唔係一定要為人而活,但重要係對得人拜得神
作者: ltti    時間: 2010-7-20 09:46

雖然自已沒乜同學校D人講,自已都冇CD對著佢地。但可能佢地feel到我既傾向,所以一直都好少朋友。
作者: ltti    時間: 2010-7-20 09:49

引用:
原帖由 wow 於 2010-7-20 01:05 發表   $ `6 K! b- w4 N0 o
大個d先啦 起碼有能力塭食/唔洗佢地擔心優先
! {7 _7 a. c$ t% Q" z3 \& d  r仲有中2就食 會唔會影響好大 話曬仲發育緊
2 y, z3 `, {7 u! G. R4 u而且你要知你真係想做定係想着下女裝cd下
4 [: |1 K( V6 G& d5 `我就係因為知發育緊所以先食,唔想D雄激素再影響個身體。同埋自己想完完全全成為女生...
作者: wolford    時間: 2010-7-20 10:02

或者你可以主動提議家人同你去睇心理醫生, 給醫生評估你是否真的有變性的需要, 也可借醫生把口講解返俾家人知自己既狀况, 但我就建議你唔好食藥啦, 亂食藥只會搞壞身體, 身體差就真係乜前途都無啦
作者: 心儀    時間: 2010-7-20 10:04

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-20 09:49 發表   * @3 L, O5 V  y# @+ ^; L: B  T
, |8 z/ G' ?* N
我就係因為知發育緊所以先食,唔想D雄激素再影響個身體。同埋自己想完完全全成為女生...
- i" g8 @6 s4 l/ z3 x

7 ]! m% N  p" p# [0 M; H! k) a完完全全變為女生還是等下一世吧
" H! F& l3 M- O2 v6 P% \食藥只係可以令身體某部份變成像女生般
2 m" E, M9 q! X: l8 O% c+ V0 k3 c- ~食藥不能令你的基本完全改變阿
5 D1 q2 ^, O0 y2 g所以我才放棄這個念頭
7 H! E9 F7 F. v( ?我不想不男不女@@
作者: 校服收藏者    時間: 2010-7-20 10:24

慢慢黎* [+ T4 c  g6 k( J- L2 X2 n* B
你呢個年紀cd住先6 V" E' H0 x5 T/ H0 w8 B1 _
可能到你慣左cd就唔係咁睇法
作者: ltti    時間: 2010-7-20 10:32

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2010-7-20 10:24 發表   
6 X1 d. ~1 \: u慢慢黎
6 i, R: z: ^$ ^  \, }+ C你呢個年紀cd住先/ g  |7 ]& f- k' y4 _1 _6 A
可能到你慣左cd就唔係咁睇法
6 [1 H/ b! j( y% S/ l0 P1 z. c. M
恐怕佢地連CD都唔比
作者: ltti    時間: 2010-7-20 10:34

引用:
原帖由 wolford 於 2010-7-20 10:02 發表   # x8 ^- R3 b8 }# C' N
或者你可以主動提議家人同你去睇心理醫生, 給醫生評估你是否真的有變性的需要, 也可借醫生把口講解返俾家人知自己既狀况, 但我就建議你唔好食藥啦, 亂食藥只會搞壞身體, 身體差就真係乜前途都無啦
/ @0 o( B3 b; C5 d9 @$ o9 m我想搵社署臨床心理服務,唔知有冇用呢?定係有邊度有援助?
作者: ltti    時間: 2010-7-20 10:35

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-20 10:04 發表   
# R4 T: O- }( D" t1 O$ ^/ }2 Q  y% B9 @. `: {1 `
$ P9 [9 }6 d; k. ]; J+ A
完完全全變為女生還是等下一世吧
) l& i( ~1 m# F: ~% u' Z食藥只係可以令身體某部份變成像女生般
+ _/ Y& W9 f! ^1 h; p食藥不能令你的基本完全改變阿
. q+ E  `0 e& `: z9 w  Y9 U所以我才放棄這個念頭, T1 h# A- M$ ?% B
我不想不男不女@@
; N6 t% t; R2 K

% {% S5 {" [* N' E5 y咁Nong Poy、劉薰愛呢?
作者: wolford    時間: 2010-7-20 11:19

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-20 10:34 發表   7 `' u  ?+ L! W: z( r5 ^. n' W! m( l
# U% L' {6 J* Z, k+ R: X- l
我想搵社署臨床心理服務,唔知有冇用呢?定係有邊度有援助?
+ D, L( ~  v, d* j2 {# C
你可以試下, 我四,五年前倒都睇過類似既野, 雖然無乜用, 不過依幾年始終多左呢d個案, 而且點都對你既心理狀况有初步既評估, 對你以後既路點行, 點都有d幫助
作者: wolford    時間: 2010-7-20 11:27

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-20 10:35 發表   * K# O/ Y% t# z2 ~* k
5 h' r! P" `' L- o8 N8 k2 r8 X" Y9 y

" L7 T, c; s9 I( z9 D( V! g咁Nong Poy、劉薰愛呢?
# z5 D% u, A' K+ }咁又有幾多個Nong Poy、劉薰愛呢? 泰國第三性以萬計, 先得個Nong Poy 出名, 劉薰愛不是被人爆料, 也不願承認自己是變性人, 唔好睇得變性咁簡單
作者: nightnight    時間: 2010-7-20 11:32

呢度我諗唔少姐妹都可能有過一刻係想做女仔. 但點解呢度還是男性居多呢? 正如心儀所說. 即使變性也只會令你外表成為女生, 你變了女生靚還可以. 如果面形身形等等還十分男生的話, 你將來的路可會很難走.( L* m) m) d+ M; s7 E  s
而且變性後相信要負出的代價很大. 我想我現在還是喜歡 CD (其實我這些應該叫戀物: 乜都儲一餐, 唔著都買返黎睇) 是因為, 變性後會很早死.
1 e1 u  Y) y9 G/ P: m6 d* @& Y9 G# l$ ~: z* ]
你想你的家人白頭人送黑頭人嗎? 我不是太喜歡我的家人, 但我不想.
作者: cosplayer    時間: 2010-7-20 11:40

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-20 09:49 發表   
6 p5 g7 |( {  {% @/ |  _
5 ?9 c8 ]$ E5 ^我就係因為知發育緊所以先食,唔想D雄激素再影響個身體。同埋自己想完完全全成為女生...
$ X8 Y- V1 J0 `- \
我相信, 就算醫生去信給妳父母: G8 Z* o& t3 f7 Z! p
証明妳有食避孕藥的必要/ B) G1 I% m( {$ l* Y  B3 R! W$ X# P
妳父母也不會認同
! e+ O" j7 S! _* g" j8 ~" \9 ]& ^0 b( u1 e6 v
食避孕藥對情緒影響很大+ e1 X8 O- L3 g9 M# x& o; @6 f
先聽一聽大家的意見吧
作者: JoJo1217    時間: 2010-7-20 11:52

可以告訴大家你是大哥還是細佬嗎?
作者: 偽娘    時間: 2010-7-20 12:14

1:中國人始終係傳統保守
/ ^+ X# ~9 S0 V# T4 t6 h# e" H) \/ O% p5 O$ r
2:你可以同你牙媽講 ! 不如咁..我在家中女生打扮!! [3個月] 到時左看一下!! 你地點樣..
& p, l! `) `% |. _) y4 l1 \3 w9 M! |) b& Q% _6 A5 h
3:自己出黎住[主要問題[金錢] ]
$ ^# q9 j( ]) `0 M3 ?. A( o, y) q! C: b/ y* S9 e
4: 讀完book ~  先開 女生打扮 ~
2 J8 l  R: y3 J
3 m8 V3 y8 r1 x% N4 |3 ^% H: W第二個方法吾錯的!!  ..4 {2 i4 u5 b" p2 B# g

作者: 偽娘    時間: 2010-7-20 12:18

我系家中系  [最大個個] 男~
' h7 F! M7 _% `- x; t- V9 Y8 c8 X* p8 n7 V' S2 F
旦至小都系女生打扮~ 細個玩 cosplay~ 學女聲~
" V2 v& }! P% B1 O$ f
- H1 |- I/ d6 K" a+ H# K" G) l& t; ?大個直接同牙媽講!! 我想做偽娘~  . a) E7 M4 f, U; m% a* ]8 {

8 h0 Q+ E8 C: z. r+ Y. M, R6 `' V4 U
; n% M) Z6 |8 l6 c0 x. ^1 p+ q我朋友都用第二個方法~  三個月後佢家人接受了 !!
作者: 心儀    時間: 2010-7-20 12:33

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-7-20 03:40 發表   
7 e0 e6 k; A. v; B咁細個就要食藥= =幾時食到老= =
/ M) C" ~& q* V4 C/ I5 v我想同心儀講聲,又冇話咩不唔不知所謂都係將心比己,社會就係咁架喇" d$ c9 Q& Y: u5 C
小圈子可唔可以得到大世界認同,真係見人見至) w. v9 E8 {  n1 c, ^
讀到書係自己既,當然讀到就係好啦,冇返一技係身,出黎社會死 ...
: ~5 O; \5 M& M& h6 |; R2 t
如果咁單方面既將心比心我只係覺得係愚孝/ q) d: h; t" ^3 l' ^) y& N3 b
每個人都係個體,會有自己想法,我亦覺得每個人都有自由係可以選擇既情況下作出選擇
5 S; w- g% E/ s# _將心比心係雙方面的,用死黎威脅,呢個做阿媽既有無將心比心過先' U1 P( N1 J, }% }2 Z; G1 `
我最討厭既就係一個父母親要求自己既孩子要以佢心目中既方式黎成長做事
  s: T* T- J+ K' v) p0 M) N% l我有個朋友,自小讀書勁差,會考0分,但係佢媽媽想佢入大學,因為佢媽d朋友d仔都係大學生  ~! X) P9 r6 q
如果佢個仔唔讀大學佢會無面子
+ q% Q& }  _1 J5 F9 V咁我呢個朋友我覺得又愚孝,死讀爛讀,會考0分去讀毅進,讀完就叫升上去副學士,之後入左間什麼澳洲咩遙距課程既大學
$ [0 o6 c0 z9 c& x0 U* S' h* j! n大家認為一個會考0分,底又打得唔好,又完全唔鐘意讀書,加上又係完全唔叻既人,係點讀一個大學學位返黎呢?: i- c) M8 d* F( K$ F! C/ o) C
佢呢8,9年期間,副學士,大學之間d科重讀左無數次,佢一直政府貸款去讀(屋企唔知),而家我都唔知佢欠政府幾多十萬; T6 q1 a6 w6 ?9 J0 T
佢次次考完試,我問佢考成點,成日都聽佢又話重讀等等,我問多幾次都唔想再問2 j% T9 z7 Q  u( J
岩岩舊年佢先叫做畢業,仲同我講話,果度d人見佢讀左咁多年隻脈開隻眼閉比佢合格
: L1 U5 [# z' `/ S佢讀果瓣最大路,加埋佢咁既年齡零經驗出黎唔洗旨意搵返果行,幫佢爸爸手,仲要出糧出得半份得3000-4000蚊果隻,又同讀既野無關  ~+ V+ Z7 N8 p/ z: f
我呢個朋友,佢之前話無得揀,自己讀乜出路想點會無得揀架咩?
: K# Y5 A' \# W# L2 `4 H只不過係佢選擇左滿足屋企人,而家反而比屋企人害左
( P$ z8 d+ {: \. J如果我呢個朋友,當年唔係走左呢條路,學佢有興趣既電腦,佢條路肯定走得開心,同會成功過而家好多* ~! R# n5 \  t" v! N$ L
所以我覺得路應該要自己揀,你滿足到屋企人,到頭來失敗、唔開心果個只係你自己) A1 }" x# M* K
# c+ _% ]6 A5 {9 ^4 c3 `; i! H
到我自己既故事+ C# J* b% g% R
我自小爸媽離婚,中二前都以跟婆婆公公住,係佢地養大我,生活都好開心
& j2 a+ d3 U4 d5 f後來公公工廠倒閉,無錢租樓,要搬到佢d女度住,加上爸爸(已再婚)有移民打算,想我跟返佢一齊住,我就搬返去跟爸爸住
0 D* `' h2 \- Y( L; u' r但係搬返去我唔多開心,因為我一直都唔鐘意同果邊d人相處
  @1 U$ m/ R. W. ~0 T" \之後爸爸有d事逼住要移民了,起初因為一齊申請我要跟去,亦都好多人同我講,忍下係美國讀幾年書再返香港,之後前途會好d,但我好清楚自己要既係咩,所以去到安頓左一個月左右就要求回港,爸爸亦都買左張機票比我,我就自己一個人返左黎
$ n. F  K. x1 |; N事實上我都唔想同爸爸分開,我都知道爸爸想我留係佢身邊,我亦都聽到女家果邊d人話我唔陪老豆,但我知道我係果邊,同住果d人壓力好大,同埋唔開心,所以我都係選擇離開8 Y3 W, r' J3 w5 B2 u

( e; O& ~, i$ v- z返到香港之後,因為媽媽技住得好遠,我要返學既關係,所以同左阿姨住,當中既野我唔講了,相見好同住難,幾年間來來回回搬左同幾個阿姨住過,七八年間真係平均一年搬一年屋,呢種生活我真係好辛苦,直到有一次,因為公公同佢個女又係相處得唔好,然後幾個女就夾錢比佢就搬左出去一個人住,然後我就同公公兩個人住,一直都幾好,住左年幾,公公死了,理應我又要搬返去同d阿姨住,果次我真係忍唔住,就話要寧願辛苦d打多幾份工自己繼續租樓,我阿媽話擔心我仲細唔比,之後話我咁唔顧佢感受話我自私,我記得我好大聲咁回佢話,"咁咁多年你有無顧我感受啊,我只係想有返一個家,唔想一年搬一次,只係唔想再比人掉黎掉去,我咁生活真係好痛苦,唔通我要顧你感受,就要忽略自己既感受?你話我自私,其實最自私果個係你"之後大家取得左共識,佢亦都了解左要將心比心,站係我既主場去想事情,以後既野唔詳述了,包括之後媽知道我cd,都以我既立場出發去想,無鬧過我,佢話就算我去搞gay都無問題添4 A! j6 q8 t+ ^0 v! \
+ }1 J( W( c/ f$ }
我打曬自己野出黎,只係我真係想你明白,亦希望所有人明白,一d人地自身既決定,應該去尊重同支持,每個人都有自由去決定自己要行既路,強將自己既想法加係別人身上,呢d叫自私
+ B, n* J$ H% j, z: K$ x: {- y4 G
不過首先要了解左自己先,之後你做咩決定都唔會後悔了,然後嘗試學我咁改變你屋企人既睇法,令佢知道你需要d乜,你點先會開心
) Y) Z" v2 g: y  h! R  ~
; I. I  Q( c. F7 I! c6 A7 V人一世物一世,做人唔需要咩高身厚職先叫做成功,做人應該知道點樣令自己過得開心,做返自己,咁你人生先叫做完滿9 Q9 q+ T4 b$ `3 k+ [
! V1 |! ^# Y0 P" h5 J. t
作者: ltti    時間: 2010-7-20 12:36

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2010-7-20 11:52 發表   
! [+ n  [9 ?) s可以告訴大家你是大哥還是細佬嗎?
0 R$ J" v) k% k我係大哥,不過成日都成個細佬(矮過細佬)咁,比佢管返轉頭
作者: 心儀    時間: 2010-7-20 12:40

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-20 10:35 發表   & U4 @8 F' u! z1 U& |3 X& D& d

6 ?) D- Y8 B0 ?/ T# W, q
4 `$ w6 e& r. V咁Nong Poy、劉薰愛呢?
* Q% D( o2 f) Z5 X6 }2 o  S  U
佢地都係我偶像6 `% X7 l! X/ `. P8 x* n
但你係話真正女人~7 g3 o! d/ V+ g% x" r( z' ?
佢地可以生BB嗎?6 y' n' n0 K* X" W+ q1 }
始終不是自然
作者: JoJo1217    時間: 2010-7-20 12:52

可唔可以講多少少.........係讀男校定男女校?校內同啲同學如何相處?
作者: vivalive01    時間: 2010-7-20 13:27

我覺得你先帶你阿媽去睇精神科(唔係話佢有病) C1 L+ Q0 D3 g% L. s

6 N" ^8 I2 k' |  L/ Z# \: T而係比佢知道GID係咩/ R& q- r# b( r& _) F4 x# H  n, D* E/ I

6 r4 n; n$ A9 A3 Q+ t: V你唔係變態. L& L+ `" G$ ]. `3 @

7 {+ H1 p  w" P( E唔好比錯誤的想法誤導
作者: ltti    時間: 2010-7-20 14:45

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2010-7-20 12:52 發表   
3 ]2 k/ d1 @9 O$ D* [5 ]1 P可唔可以講多少少.........係讀男校定男女校?校內同啲同學如何相處?
2 f1 l/ _% _4 u
我讀男女校。同同學相處麻麻地。中一、二比人話好cool,中三埋女仔堆,不過之後被排斥。中四冇朋友。
作者: grilboy    時間: 2010-7-20 15:03

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-20 12:33 發表   
6 M  K$ ^. O2 `, @% G7 X: D% U, x  v9 b. M+ h5 t* q: Z
如果咁單方面既將心比心我只係覺得係愚孝
/ o" y4 _( X$ W. n每個人都係個體,會有自己想法,我亦覺得每個人都有自由係可以選擇既情況下作出選擇
% K9 l; i8 [/ T; v5 ~# r! O將心比心係雙方面的,用死黎威脅,呢個做阿媽既有無將心比心過先" i( q7 J: w" `$ M/ m5 V- [
我最討厭既就係一個父 ...
4 C; G- [4 ^. _' j) b4 S) H! k% n7 n  l
原來心儀都係一個幾偏激既人" z- h5 K& f2 Z- i, V
我想講,每個人經歷都唔同,最終當然決定權係自己手上
! X# D0 H" i7 x3 o) g7 S- c) ^/ r好似你當日係美國返黎,如果你老爸用死黎要你唔好走呢??你都會返hk??5 E: [( U. b5 m8 U
家家有本難諗的經,先唔好講做唔做都真正的女人
3 d0 i9 b* u+ `; P( }5 o: [係有冇必要去面對自己同社會,我相信冇咩人會似我咁既生活
) j# C# e2 B* d( A有時哩個世界比你慘既人多到由九龍灣排到去上環啦,未又係要做人
* n. b7 u3 B  L- n6 ~) o0 n) y$ F$ n' |. {$ p0 ]
唔通唔做人咩,樓主最主要都係諗一諗自己想點,有時真係冇咩人教到你點做,就應該用自己既理智去想想
2 z3 c; v8 }5 w$ ^1 m非主流就不被大世界認同,這是不變的事實,但係我最相信就係世界冇免費午餐
/ n: n$ z$ x. w你努力左就一定會比人睇到,心儀果位朋友,真係睇到我唔識講野,只怪佢唔夠努力
3 e' P" G% g0 b) _我考會考同a-level果陣,真係連出房門都少,我只係覺得努力左應該會得到回報,雖然都非一定
' h7 f: E) D- r( N/ M5 U3 `但一定問心無愧,路係自己行出黎,冇人可以阻到你
. m( W: d& ]8 j0 S6 }至於後悔都追唔返,希望你明白現實就是如此
作者: grilboy    時間: 2010-7-20 15:13

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-20 14:45 發表   
1 C" b( L; W7 q. d8 }2 |
$ D9 N$ q0 L" ]* S( W7 ^, b* P我讀男女校。同同學相處麻麻地。中一、二比人話好cool,中三埋女仔堆,不過之後被排斥。中四冇朋友。
9 R: y* j. A' W+ M3 x有冇諗過點解自己會被排斥?  ; G; {$ r, I# U" [, Z- q7 w, X
有時人相處就係咁,你覺得冇必要可以唔理會
( X( B* h, Z: V1 h3 K! Q3 y9 d想做獨行俠要先有這顆心,還好宜家有上網的功能
6 e7 G9 w  U. B. F" @( A8 f& v. ?如果以前有你哩個個案既人,唔通又唔做人咩
5 T& v, F% q0 l4 Q  r如果人地覺得你cool,而你又想要朋友,你就有必要改變自己性格去形合大家
8 m4 ^6 ?; y( I9 @- R4 D0 D3 Y睇下你覺得朋友重要定係性格重要喇4 ?# p0 A' k" i% Q' V" H
唔開心既就記得多d係哩度留言喇,相信都有好多人幫到你: R8 ?- @" z. H! }" ^; Y# B: A: U
讀唔讀到書係各人眼中定義都唔同,讀書只係一個理程碑$ o  g" i" D6 |
其實有心跳聲,真係已經好高貴架喇
作者: 心儀    時間: 2010-7-20 15:16

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-7-20 15:03 發表   6 v* C1 E, c7 J9 Z5 W
0 ?9 T8 C! v6 [/ O0 m

2 w3 t: B( A, s2 u, T  `原來心儀都係一個幾偏激既人/ s& W% z3 f; O) t( `5 m; `! T  a
我想講,每個人經歷都唔同,最終當然決定權係自己手上
" L, T- R' R6 P' o$ O好似你當日係美國返黎,如果你老爸用死黎要你唔好走呢??你都會返hk??/ Q; y, _' ^6 s* `/ U
家家有本難諗的經,先唔好講做唔做都真正的女人
% L# N7 z+ p2 C' Q係有 ...
5 W! q$ Y$ N" _( c8 B唔好用死黎威脅我% e4 d/ B2 P# u7 X2 p! O  H
死唔係大曬
& J% H! O8 k) i如果佢覺得咁樣要走去死的話/ @8 B; g" f: T
我唔會阻止佢
. q) A8 y7 K, _1 L死係解決唔到個問題% N5 G8 u. J8 M% C8 i
佢要逃避由得佢! I  Q. l# ?. Y; F/ C
佢有自己選擇權
+ J. E% d/ E3 ^. a) A+ l同樣我有我自己選擇權- n2 d6 {! P% k. A& W
我帶出黎只係想比大家覺得
( }3 v& q" W" @( ?真正既父母親應該係要咁樣(最少係我心目中)
7 w" R& C$ o- N- F. u支持自己既子女既選擇
, a. u- S8 x3 Z8 u: s% V. t* ^強逼只會搞到大家唔開心
' Q( H/ ~. U5 a; t2 V2 F5 @8 C
# V' @( C, b# X2 c+ m: q: q/ ]. G[ 本帖最後由 心儀 於 2010-7-20 15:31 編輯 ]
作者: 心儀    時間: 2010-7-20 15:19

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-7-20 15:03 發表   
- S7 u8 W0 S, O; y心儀果位朋友,真係睇到我唔識講野,只怪佢唔夠努力
. G  z7 _& x3 I( E) \
我同班朋友都睇到我地唔識講野
. B3 g# f, p) E6 u$ J  m佢根本唔鐘意讀書又夾硬要去讀" _6 G  q/ D! J( X7 z' h; X
1 k. a  [' T, `) m3 S/ t* {
作者: JoJo1217    時間: 2010-7-20 16:16

明白了。. X' g4 R7 Z; `! H% Y, ^3 q) k
& h7 j) G- S- c$ O: [3 T& a
Ltti, 長篇大論不再贅,以你的情况來看,衷心希望你能接納上面大部份的主流意見。
+ g+ ?  ~) l; D8 Q2 U. u: r  J: C( M. ~& r( m
如有興趣知道背後的詳細分析可以pm我或add我。
作者: pantyhosemancc    時間: 2010-7-20 17:33

好似聽說變性需要接受評估,我諗你要找醫生或心理醫生傾下先。因為這種決定不是講笑講玩。
7 _4 V( G: h1 r要衡量一切。
作者: 心儀    時間: 2010-7-20 18:04

引用:
原帖由 cosplayer 於 2010-7-20 11:40 發表     }0 n1 V: @2 N$ Q0 u: K* _0 I6 G

1 X% M- y0 ], M# k' @' ?6 D我相信, 就算醫生去信給妳父母5 G4 x/ Y: W) s. U3 T% H
証明妳有食避孕藥的必要6 k# L  P  N0 A
妳父母也不會認同
6 F2 O4 @% ~3 H* Y# S6 w
& D3 N( [! h& V9 i$ [+ z, _4 P食避孕藥對情緒影響很大. I; C" Z! Y5 t" D9 D+ P+ x# ~) \
先聽一聽大家的意見吧
8 M( @" r; q9 y; c3 V但是他有變性意欲的話醫生還是要看的
. h/ l( R) w' e( s跟家人無關係,這是為了自己啦8 {# k# H% q) M  d5 F
讓醫生去評估按醫生的指示去做
作者: Terry220022    時間: 2010-7-20 19:46

要求妳媽咪俾你cd住先, 讀好啲書大個啲先再諗啦
作者: haruka    時間: 2010-7-20 19:48

小二開始GID?有冇經過評估呀?呢樣嘢唔係講就係架喎......; K: ?5 C9 \* p
諗清楚睇埋PSY先講之後啦...
作者: rtgirjgew8975    時間: 2010-7-20 20:36

你地有冇試過企係人地父母立場諗?
* f) k* W* y6 U1 H辛辛苦苦將個仔養到16歲: `* N( H4 V9 y# S
點知個仔咁........- K  N9 ~  A3 D# d3 D6 f
我都好羨慕樓主有父母同住,我淨係同2個姐姐一齊住
作者: CECI    時間: 2010-7-21 00:17

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-20 10:34 發表   
. W" @7 v6 d& ~. [7 `9 K' C* A0 r- E8 D
+ u" i$ z/ I& u# O! e) h7 a3 x% Z我想搵社署臨床心理服務,唔知有冇用呢?定係有邊度有援助?
$ T$ q& K4 G" d" z$ `
+ e" {% A! Q  x" i你覺得你心理有問題才看心理醫生吧! 但真正的醫者是你自己啊!
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-21 00:26

哈~心儀,我又了解您多d啦,
* R- P! I. U7 D" s您同樓主有部分既經歷都好似我,簡直係精裝版,又係活在流離失所,人情冷薄既世界,做左咁耐單純人,努力唔努力又做過,又俾人垃圾咁遺棄過杯葛過,到我大了,漸漸明白人生係呢個地方就係有機會有咁既經歷同故事,睇完您既我好明白您既心情亦知道您用咩心情打呢個您既故事,有好多人唔會咁明白一個人係唔夠關愛同朋友扶持下渡過根本自己唔喜歡既童年,無您自由,無您選擇,您喜愛既好多都只有睇唔屬於您,不過首先還原一件事,每個人都有自己既經歷,其他人唔明您您唔需要嬲,因為係同一個時空總有人和您差不多甚至俾您差既都有,我以過來人心情唔想您勞氣,係咪?
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-21 00:49

我唔係呃post,我唔要分都唔緊要,即使我唔夠分量都好,我只想呢度氣氛係自由好一家人,彼此關心...
, j% {' Y. c' b1 d- `2 T( c. {- }* s3 b$ K9 ~# d. G  Q& W
到您啦樓主,首先,
; h. k' K- p8 k2 V1 E( C$ S+ }$ m, d7 r  P- }5 Z( A7 d( b
第一,您有必要真正檢討一下您既問題,改變唔到既事就唔好改變,有興趣,呢d野留第日大過時再做都唔遲,世界未未日住,科技既野只有進步沒有退步,8 d4 K2 o) V  @3 V& d2 `
" l2 u. b2 `' w  P6 b( H; R
第二,您有必要真正想一下您如果想有真正既朋友,係要講緣份同溝通,假設您家人令到您無朋友,您就有必要先我檢討一下您以真係識朋友定另有因素,如果係前者,您應該同您家人講明立場澄清,因為佢地過度保護您,以為您另有所圖...
! o* n5 j& ]' b
8 _' e! I( t" V第三,您有必要真正去諗下大家既意見,當中即使係主流都好,您已經16歲人,分清是非,您而家出街犯左法,唔係入兒童院,係大倉...
) Y% D0 r; u. r& O1 C1 C: [7 D, M) F5 U8 x
第四,您有必要真正學習顧及大家包括您既家人既立場,呢個唔係您單單一個人既事...
! }' V( i8 e0 Z6 s( D) r# Y
$ O% @/ s1 A( R+ Q4 {我人生有段時間因為父母沒有童年,我在香港已經有3過唔同時間既知心,可惜因為家人怕我同性戀迫我放棄.....其他唔打,您自已諗一下,睇返您既一樓,其實您知道係咩一回事,如果您堅持己見,就唔係大家唔幫,係理唔到,我地輸既浪費左時間苦口婆心,同多左點數,您既就係您既一生人同屋企,難聽d,閂左您屋企門您一家人搞掂佢
作者: 心儀    時間: 2010-7-21 01:36

引用:
原帖由 ahbee9603 於 2010-7-21 00:26 發表   . o' [+ ~5 Y, P0 d
哈~心儀,我又了解您多d啦,
) p$ @: Q6 q7 b. b7 F6 F您同樓主有部分既經歷都好似我,簡直係精裝版,又係活在流離失所,人情冷薄既世界,做左咁耐單純人,努力唔努力又做過,又俾人垃圾咁遺棄過杯葛過,到我大了,漸漸明白人生係呢個地方就 ...
4 i' k4 V5 u+ u& p7 W$ z& C
乜我好勞氣咩~& o. a2 Y6 ~, H
其實我自己算好了
; O; s1 @) w! ~8 a- z6 r) ?: S起碼我家人會支持我決定- f9 Z" q) G  c4 v/ |7 C0 m, o
唔係好似樓主屋企咁喊打喊殺; E$ v. x& q& [" H
% i' I) r! T5 Q+ U7 O" i. J) n
只係我真係好睇唔過眼樓主娘親用呢d咁既態度對自己個仔姐! O% J" X9 H/ P% u* D5 f" X! K& |+ e
比起自己個仔開心,面子真係咁重要咩?
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-21 02:07

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-21 01:36 發表   * C0 I3 c$ `  p3 Q4 L. ]2 K/ z
% y5 O2 G1 g# a# I$ j( b
乜我好勞氣咩~4 s" a: O6 t+ W; o
其實我自己算好了" n, ^; [- ~2 R' R- O" O3 {# `
起碼我家人會支持我決定
* @2 G- b3 x. T) w4 r& [8 x" p唔係好似樓主屋企咁喊打喊殺# O$ e4 b, |$ L' q9 w5 f
" a: T3 y$ r& @" `
只係我真係好睇唔過眼樓主娘親用呢d咁既態度對自己個仔姐' f" q6 x0 K8 W; F
比起自己個仔開心,面子真係咁重要咩?
! }8 P6 k" V' V& k1 Q
哈~您唔勞氣既就好,有時樓主既故仔真係有d令人勞氣既,已經知道咩事可以做d咩其實已經見到,問題係優柔寡斷(我曾經係咁)
& w5 u0 q8 ~+ O& o% z# X4 J我既每一個親戚就係您所講既重面子既人,仔女入大學,識d咩名人,有d咩好既配合同機會都唔關我事,但永遠用我來比較,那當然失敗者梗係我(鬼叫我一早家道中落),之後比完就趕到一邊自己玩手指無人理您,連我自己既娘親都覺得我無用,不過而家無怪佢,做父母永遠都想"母憑子貴"既,係普遍做父母既心理,萬玲妹妹都有對咁既父母啦,有佢啦,我地自己開心就好. ~飲茶
作者: ltti    時間: 2010-7-21 12:04

搵左社工,不過仲衰
作者: 心儀    時間: 2010-7-21 12:44

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 12:04 發表   . \* n8 N% h( ?3 o6 f
搵左社工,不過仲衰
( N% Q  R) _2 h; w% w1 W點衰丫" F7 k/ J9 O# S6 k. ?0 e
講黎聽下丫
作者: ltti    時間: 2010-7-21 13:20

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-21 12:44 發表   
8 c% L  }5 K# d; d- e, m3 Z0 N/ B$ ~
- k8 I4 o5 S$ k' P; E6 \* Q3 M點衰丫
6 j+ W3 G& h% H( G% M講黎聽下丫
0 }  E+ |8 X% N; q: @
佢將所有我同佢既野同晒我媽講+ }3 T0 n' T8 }- z0 a( L& O# ~' Q
今日03:00時,媽o係我床邊喊苦喊忽,話我立場根本冇變,而將會離家出走。
作者: grilboy    時間: 2010-7-21 13:59

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-20 15:19 發表     y- \* j5 J$ B6 F1 R

. B8 u! H7 T0 ]' Z我同班朋友都睇到我地唔識講野
4 p% k! V5 X* ~$ A- p/ E佢根本唔鐘意讀書又夾硬要去讀
, ]7 Z  @+ U5 e2 R. q# h& S
牛唔飲水又點禁得牛頭底呢- m8 O6 Y2 N5 K1 H
冇人用支槍指住佢叫佢讀掛
作者: dindindin    時間: 2010-7-21 14:04

你有這障礙就像是有一種病一樣, y, d# `' g1 y, @* Z
可惜這病雖然可以治愈
' u5 I- j' V" e" i只是社會並不支持
作者: 心儀    時間: 2010-7-21 14:25

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-7-21 13:59 發表   
3 g2 P2 d6 Y1 U2 b9 x2 Z4 N; h, m( S3 m# V$ L
牛唔飲水又點禁得牛頭底呢
. P- N% v+ l! ~% ~( N, ?) P) A冇人用支槍指住佢叫佢讀掛
7 i! ~7 J7 w6 g& l4 @
咪係為左滿足佢媽既對佢既期望囉
作者: 心儀    時間: 2010-7-21 14:28

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 13:20 發表   ; s8 l+ s$ u9 j* J) v+ h

$ o6 R9 i. P- J佢將所有我同佢既野同晒我媽講/ D4 ^  s) e! T8 j* o$ D
今日03:00時,媽o係我床邊喊苦喊忽,話我立場根本冇變,而將會離家出走。
) y) Z/ W9 L/ `/ i, R
你媽要離家出走?0 X9 i* F8 V$ `( M! g
解決到問題嗎?
4 I2 R  U7 @! Z/ t0 }) g/ F- Y9 t呢排落雨叫佢帶多兩把遮先好阿
作者: JoJo1217    時間: 2010-7-21 14:39

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 13:20 發表   ) _0 {: ]& Y  E$ T5 ]! t

2 S) r1 n2 R1 u: u( ?$ r佢將所有我同佢既野同晒我媽講
$ b  }; g9 B3 O3 f- N! p" o9 |0 L9 O今日03:00時,媽o係我床邊喊苦喊忽,話我立場根本冇變,而將會離家出走。
; `' D4 i. p& F! [
5 v4 J% @2 p7 L
而家真係好多社工完全無使命感,淨係諗住每日早啲收工但就個個月出糧收錢 (咦, 好似我都係喎.....)!個社工好明顯想將個問題轉俾其他人解決,咁一定唔會拒绝接手嘅就一定係你媽咪。
6 a1 _" o: I7 m) Q' d* w( _# W5 k+ A" G) l8 N% w
Ltti,
4 `, h8 C7 l7 V' }; a$ O6 j/ W- U  H6 ~& A. {
睇嚟最好都係同心理醫生傾有用啲。7 A& V6 C8 `: {6 Z2 g

7 k! }  }  ]7 d5 n( Z8 V: u如果你屋企資源許可,我建議你同你媽咪講 (一定要等佢平心靜氣先):「其實我都有諗過点樣先可以做一個普通男仔,但我無辦法自己解決,我想睇下心理醫生,睇下佢可唔可以幫到我。」& y# e+ C! _" x& W1 H! d

) `; H% ]2 c4 b6 }! B6 P目的係令佢同意俾錢你睇心理醫生。咁樣,如果個心理醫生分析完之後認同你嘅諗法,由佢同你媽咪講一定事半工倍。因為第一,你媽咪都同意咗睇醫生係有用嘅,第二亦都係最重要嘅,就係点樣同個案家屬解釋係佢地professional trainings 嘅一部份,一定much much better than由其他人解釋。+ j) C4 e/ z- v: b" c7 U) o
+ J$ X. _" Z: x3 A) |
希望幫到手啦
作者: ltti    時間: 2010-7-21 14:46

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-21 14:28 發表   
. m* {& T4 X8 u0 d$ s+ e" T/ {. E  G: V
你媽要離家出走?5 I4 e5 T9 g! ]% ~! w6 c
解決到問題嗎?
* K' y) k0 f4 ~4 O呢排落雨叫佢帶多兩把遮先好阿
- O! O) ~6 Q7 d5 U( W& uno,是佢話我要離家出走
作者: michelle666    時間: 2010-7-21 14:50

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 13:20 發表   
5 b% K1 E0 q* f7 B
  x4 \) h% t+ P: e6 e: O佢將所有我同佢既野同晒我媽講
& c% d+ |9 {- ~8 ]6 i5 h+ `7 }- l7 k; Q今日03:00時,媽o係我床邊喊苦喊忽,話我立場根本冇變,而將會離家出走。
# c. M3 F4 B  O  f/ ~7 U+ ~社工冇理由會咁冇職業操守架喎...
作者: ltti    時間: 2010-7-21 14:50

佢仲話唔會再接受任何外界支援,仲迫我應承唔再有所行動
作者: ltti    時間: 2010-7-21 15:05

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2010-7-20 16:16 發表   4 \7 O# m$ z. Z; K( p: f( M1 s; m
明白了。, p- |* k3 T! p7 `* |7 ?( v
7 o; o2 I" m" t) L2 `2 j1 ~* _
Ltti, 長篇大論不再贅,以你的情况來看,衷心希望你能接納上面大部份的主流意見。
3 Q9 G8 d# K  L- U7 h
8 _& P* ?/ b# b2 K, s如有興趣知道背後的詳細分析可以pm我或add我。
3 u# b& \3 b6 P- n8 C
己PM,add我吧
作者: 心儀    時間: 2010-7-21 15:09

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 14:46 發表   2 l5 K" z2 O( \3 z, h1 ~" D
8 k) a: ]( C8 q, u5 p$ T
no,是佢話我要離家出走
% k& `  l4 m1 m. Y) w/ t
仔都可以唔要?
$ p+ o, F/ E1 p咁你而家無能力搵食真係被逼妥協
2 }4 Y2 ?+ G2 Y. S9 s* t真係要CD真係要過女性生活既) X$ y( }! D) U+ f0 O
咪早D出黎搵野做搬出去囉' ?0 J7 a( b4 N0 i& F
不過你都係睇左醫生先* r4 g# s9 ^: t; w' g
自已亂咁食唔太好
作者: ltti    時間: 2010-7-21 15:16

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-21 15:09 發表   . c1 Q! Z% o  S) A5 T
1 i, _0 R, s: B( T8 \
仔都可以唔要?
0 [4 z# y  f/ U6 i0 J咁你而家無能力搵食真係被逼妥協
( B  W) q3 y5 C, M* f真係要CD真係要過女性生活既
/ J' g; R; p( |7 c+ |咪早D出黎搵野做搬出去囉
9 S# v# c! I( i# p9 g不過你都係睇左醫生先
5 @/ s# |+ g$ M; u2 G自已亂咁食唔太好
2 Z! M$ Y' Z5 Q8 c我都係咁lum,但係點睇醫生呢?己PM.
作者: 心儀    時間: 2010-7-21 15:17

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 15:16 發表   * M, t& h) Z1 g  \! Q: E0 @
" `6 |+ d# O0 X% X6 O
我都係咁lum,但係點睇醫生呢?己PM.
$ T+ E5 n* i2 }7 f呢樣野我無經驗
' _8 G' @$ @. f9 l: Q或者你可以開POST問
作者: ltti    時間: 2010-7-21 15:18

i feel so helpless. /_\
作者: cosplayer    時間: 2010-7-21 15:34

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 15:18 發表   / @1 \3 F1 W! S
i feel so helpless. /_\
& s% l" E- g, [; J
又唔可以咁講既~~~8 Q9 j8 ?: ]8 k3 z3 s4 h  [
作為新相識既網友, 可以講既都講左) }* f7 s& D- {! }
; F6 G8 ~" R4 Y
我再簡單d講' f: u, Y/ l. e- w3 r
既然兩樣野唔可以放埋一齊! ]2 x4 S& r' m( K2 \
何不考慮先避其鋒, 再分開放
" `7 }" g6 j  H* u8 |2 Q這裡有很多cd也是不為家人所知, 一樣生活得好好的.
作者: ameifule    時間: 2010-7-21 16:09

引用:
原帖由 ahbee9603 於 2010-7-21 02:07 發表   8 K! P5 E! ?) [# t# o  j' Y

5 |- N, f8 I( _* L- ?0 C& ^! h哈~您唔勞氣既就好,有時樓主既故仔真係有d令人勞氣既,已經知道咩事可以做d咩其實已經見到,問題係優柔寡斷(我曾經係咁)
/ j) y2 f/ `; ~' l9 L& G( b我既每一個親戚就係您所講既重面子既人,仔女入大學,識d咩名人,有d咩好既配合同機會都唔關我事 ...
+ s- X" ]: I9 E7 F  g我小時候也有類似經歷,
. \0 k6 ?. ~& O  [" `' D一直到今天我已經是阿姨的年齡了,還是怨恨父母,8 l( ?$ p  Q, r7 k5 n9 E& s
而且幾年前我還設法調查父母的親戚朋友,發現它們大多唬爛,根本沒有誰當班長當模範生,讀一流大學,開超賺錢公司,
. ]% `1 e% D4 E2 y# }3 O我父母被騙還回來數落我,2 W" p' Z% ^0 v/ c
最常講的就是:我如果是女生,將來嫁人做做家事就得了,# N- m/ ~1 {/ h+ j0 u& h9 h/ C: `
也許我就是每天聽,聽了幾年之後才變得心理變女生
作者: ameifule    時間: 2010-7-21 16:39

其實很多父母都吃定了小孩子(或青少年)沒經濟能力,* T5 k; s) i; A( Z6 f) F0 m" O- [6 ]
說真的,生來就這個樣,吃藥並不會變女生,只會有些女生的樣子,開刀變性也只是樣子變的較女生而已,& x$ s" S) K( r
重點是這些都很花錢,可是走上這條路要賺錢的機會卻變少,
: t, o1 m! T, I+ n# S2 N錢非萬能,沒錢卻萬萬不能,
( _8 [+ m; b/ g; M+ [2 N最近好像看到幾個類似的case出現,
4 s) |9 e" |8 m: a" `9 }但我覺得它們都不是很清楚自己是想cd還是想變性?或者是想當女生的心理?或心態是女生?或只是想穿女裝?
+ s2 d5 e1 m, g) f8 s% `5 D16歲是變性的好時機,但變性之後的人生路不好走,
& x, O$ I) [( u  U, u% {& O. Y或者向現實環境妥協?就好像在公司對老闆長官一樣?至少這樣在現實環境中比較好生存,學生搞好學業,出社會之後搞好經濟,然後獨立生活,私底下當個自在的女生
作者: 鍾馗    時間: 2010-7-22 00:17

先讀好書la...有前途個陣再睇自己意願
作者: iamonheel    時間: 2010-7-22 00:57

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-7-21 16:39 發表   ! b$ h: R- Q% y% l
其實很多父母都吃定了小孩子(或青少年)沒經濟能力,0 r2 N9 E. U- J0 ^
說真的,生來就這個樣,吃藥並不會變女生,只會有些女生的樣子,開刀變性也只是樣子變的較女生而已,
# m& Z4 i" K) D4 p( L重點是這些都很花錢,可是走上這條路要賺錢的機會卻變少,
+ y3 p& `) z( M5 I/ E; ~錢非萬 ...
$ n. d  G. j+ l6 ^' k+ g; f0 h( z! n5 L: B+ J$ {
真的不敢隨便談論, 雖然知道用藥越年青效果越好, ' l  `6 E' |8 u! @+ r0 X
普通人等到經濟獨立, 一切定下來就已經太遲, 錯過了黃金時間, 只會淪為不男不女的怪物, 下場變成悲劇, * ^/ E7 f" G$ b2 h# y* F! v0 _; I
但16歲又未定性, 發覺不能回頭時, 又是變成悲劇.
作者: kate_cd    時間: 2010-7-23 21:36

太年輕,不而過早下決定.
作者: ameifule    時間: 2010-7-23 23:22

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-7-22 00:57 發表   - n$ u8 F/ Z0 U/ W+ L& C& j

" e9 c5 R7 l5 Z3 s' D. l( C- b! L8 K, X  Y, q) Y
真的不敢隨便談論, 雖然知道用藥越年青效果越好, " v1 Z7 \) b) B# T5 v: _
普通人等到經濟獨立, 一切定下來就已經太遲, 錯過了黃金時間, 只會淪為不男不女的怪物, 下場變成悲劇,
) b0 R* T- a7 _: M/ g但16歲又未定性, 發覺不能回頭時, 又是變成悲劇.
5 O# x$ Y3 e* d
非常認同,2 Y* r+ q( h: ?' s5 N% I8 ~
問題就出在16歲,自己還不是很有思想,
+ ^& W' M$ ^. y: M' g) h  N然後,當然也沒那個經濟能力,家人如果不支持就沒戲唱了,可是又有多少父母會希望孩子變性?
' q+ ?! D! t( R; M9 X8 @) E+ s/ P如果不是循"正當管道"變性,就拿不到"女"身分證,! `! k0 R/ w/ S% J4 V/ a8 P
那麼將來的人生路也不好走,
作者: BSoD    時間: 2010-7-25 00:31

或者你約我cd都可以喔
作者: 08miki08    時間: 2010-7-26 01:20

pm咗你!
! P6 L3 L; A; h  ~1 [但你未add我喎!

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0