標題: cd活動開催!!: CD攝影會命名 [打印本頁]

作者: ahbee9603    時間: 2010-8-1 20:16     標題: cd活動開催!!: CD攝影會命名

各位姊妹,我希望有個活動計劃在8月份的第2或者第3個星期六或日,地點已今天收集,會打算於這星期收集名單.希望能夠成功進行.也希望有關版主級人物鼎力相助2 o- m) z1 f1 ~
正所謂出師有名,因此會名是有必要,目的是為了光明正大地進行,但只公開團內私人分享以保障各位姊妹私隱以免影響到生活,
* b3 ^4 h3 _: t* C而且想到有好多cd player其實都好想係自己可以cd既時間留影作個人記念,可惜卻苦無渠道及時機,希望以一季一次舉辦以利進行籌備,
7 v: `5 r; L5 W- H而且多人既組合再配以適當既地方可以加強大家既勇氣,當然各方面會盡量安排至方便大家.4 t* _, I- f# O3 p2 T- A
. w- n& t7 |9 i4 P/ w
另外,我只是發起人,並不打算做主席,因為我可以cd既日子不多,但希望做到一些對這裡有貢獻的事,而且亦可以在這方面做得長久至我不能再做下去" K" t; w, }# E
建議會員招收方法如下:# q% x0 i  `: o# ?
**cd點數超過5或以上並附合發出2次cd照post者,可以直接通過參加
+ y9 f0 B; r" I/ t4 M1.最少有一張全身可不露面的cd照,5 C7 Q/ v& W" }( t/ E
2.並需同時相內作出簡單指定動作,
9 S( u! z: K! z3 P# g3.動作可能每人不同,動作會於post見到的參加者post後以私人信息發出,& ^9 r& r2 l2 e0 L
4.用私人方式,回傳以免他人利用,所cd照基於不會見到面因此不會構成影響,不過請留意一下背景
" ?5 b' p6 }3 j0 d
& B* C/ E9 G8 }0 F( e% w4 ^名稱決定如下,感謝各位提供問題及意見:3 S- f% |( F; n/ X  P1 Q4 e9 ~( S
英文, l7 ^% L5 t$ C/ Z) r+ T' I
Crossdresser Arts and Photographic Association (CAPA) **感謝天使提議+ p5 t6 W- @8 W$ J& B; \  W
% ^, g1 U: S3 T. V3 S
中文" ?" E0 E7 ~2 o+ u# M5 Y
男之娘攝影學會 **由於"偽娘|一直cd中含貶義成份,因此不建議採用,但亦感謝提供
/ ?5 s/ l' [5 x, C" U2 R( i
5 G' a1 A( a" n7 g[ 本帖最後由 ahbee9603 於 2010-8-4 00:13 編輯 ]
作者: ☆↗天使娜↘★    時間: 2010-8-1 20:21

PAACP 呢個縮寫會唔會長左 d 呢?
作者: ☆↗天使娜↘★    時間: 2010-8-1 20:26

不如叫
6 {/ h! A+ W; Y! J' VCrossdresser Arts and Photographic Association
$ {. \' Z/ q0 Q: T* q/ ~
* _9 b( U9 y' v5 k* FCDAP
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-1 20:44

引用:
原帖由 ☆↗天使娜↘★ 於 2010-8-1 20:26 發表   8 [' W# F( y' r7 F
不如叫7 A& U% |3 ^' r
Crossdresser Arts and Photographic Association
3 t1 f: d4 t! O7 ?; T3 m& u: e  H% s7 S  M* u4 A5 v+ r
CDAP
* G1 I8 q; J" X# q0 A
BUY呀,您果個好d
作者: 心儀    時間: 2010-8-1 22:40

攝影師?地點?兩個最大問題
作者: lucylyan    時間: 2010-8-1 23:56

"最少有一張全身可不露面的cd照,"
7 h. u( Z( S0 V8 F
2 V, ]/ ^$ z& ~+ T/ ~8 x: C! Tquestion: without the face, how do you recognise the right person ar?
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-2 01:17

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-1 22:40 發表   : R; S% W. q4 f+ u( ^8 X* w: m+ ~
2 B( z" |. p* B  q9 i4 p' F. ?: v: ]攝影師?而家既基本半專業攝影器材其實已算足夠攝影質素(唔好手震就可以),唔一定要貴到用飛閃,這個可以用銀板協助,我已想好一些場景效果,例如煙霧,泡泡等,4 h' P7 U/ i5 A, |# f3 L
如果攝影師位置當然是我們自己,不過如果有建議都可以找會員協助
: V6 V4 X) g# W5 ]' U, X9 W, T地點?一般都係公園為最理想地方,特別係大型公園,地點暫時唔公開^^,我可以msn講您知,今天我亦影定左地方既相到時比參加既人參考到時會著什麼配合場地* b+ i$ m: p1 b1 G( b- @  X7 x
*換衫?我亦視察可以換裝既地方,最緊要有無分性別既殘厠換多數都比較乾淨,如果需要可以帶定紙皮墊底,另會有一個未換衫既會員幫忙睇水5 @3 k' j) d! [/ G( Z7 m& v- ~
**化妝?基本可以即場化妝,到時可以帶基本用品(鏡,摺檯,化妝品),而且亦可以即時交流2 o! S9 U. D$ E9 a" K8 y% V5 F
***其他:例如:水,物品保管,事後團聚都會到時分配,由於是大家合作性質,盡量互相幫忙並享受過程,當然有人可以兼任工作人員更是求之不得,確實團影是比較難能可貴既機會,
0 k7 J/ s' H$ t, x會員都可能會比較熱心" u8 R8 q7 }# ^0 F/ `
% X- n  H" |$ L/ ~/ {. `: t
其他再考慮到的可以再討論
/ O" P3 k3 B6 R0 B- A3 \3 u" z^^由於這是open topic會有耳目,請相信我,已準備地點,因為想保障其他姊妹到時既地點唔好比人干擾
作者: Joe    時間: 2010-8-2 01:22

我自己有腳架,一部DC仔,一塊摺疊式反光板+ o0 s) n* C0 p# s
十分不PRO的說 8 r$ Q+ z. p& T' B4 q  m- _/ N" ~7 Z) P$ I
不過可以的話
4 o  u" N0 |% r) o$ D* c, l我參加攝影工作,可以嗎?
% b! ]4 A2 x) n: \(不過不能不否認我影的是低B相-.-% q- f" p% e9 K! `4 s9 S7 ?3 C
只能拿一些入圍獎,但頭3甲永遠離我而去... )
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-2 01:23

引用:
原帖由 lucylyan 於 2010-8-1 23:56 發表   
& R0 [/ e5 H3 R4 z1 X: V) M$ r' ["最少有一張全身可不露面的cd照,"
* n  Q  _  F8 A2 d7 h; G7 z& D/ J3 S. e
question: without the face, how do you recognise the right person ar?
! w! e9 a$ K. A, G  H- {6 [# L" J; g5 A9 F( A8 W+ [! l8 N
不露面是保障參加者和評審之間利害關係,由於係以私人電郵通知您指定動作,因此這是配對的第一個核實,
, c1 B! q- P: C, Y( q到時評審亦會出席,參加者必須把電郵通知附上參加no.並列印電郵帶同參加.因此露面核對唔係一個好既方法,# e, b$ P2 o# A
, C/ w' i* ~$ ^( A6 x6 n' h1 ^
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-2 01:28

引用:
原帖由 Joe 於 2010-8-2 01:22 發表   ; @$ w! T# a8 X+ l8 B
我自己有腳架,一部DC仔,一塊摺疊式反光板
2 j7 `5 {5 k" _% s6 p十分不PRO的說 5 g# a# s4 J5 R& X: v# m
不過可以的話$ j7 P7 x1 [: w1 W7 x8 w" g
我參加攝影工作,可以嗎?
$ |8 J  G/ v1 {; n. {- S* g" a(不過不能不否認我影的是低B相-.-
* W7 W, {5 f3 \6 A& O4 k只能拿一些入圍獎,但頭3甲永遠離我而去...{onion020 ...
6 t# g! Z; _! ?8 f
好感謝您熱心參與,先抱歉我check左您既status,您是沒有問題,但您真不打算一起cd影相?留記念也好?
作者: wolford    時間: 2010-8-2 01:44

我都好想參加, 但我想做攝影者, 另外想到一個名字叫: 偽之美攝影會 , 請參考一下
作者: Suki_siu    時間: 2010-8-2 02:15

我有興趣玩下丫~
2 c5 t( Y+ n& i可以ma...?
作者: 校服收藏者    時間: 2010-8-2 11:04

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-1 22:40 發表     K9 C, s" T  y$ j
$ o6 D! P$ z) M
" E! \: v4 r: j4 n
8 `/ G7 K3 J2 S我可以充當攝影師
9 M- W! W+ v1 A1 ]% l2 A1 J: u我用D90
作者: peterchan01    時間: 2010-8-2 11:08

其實我都好想參加,不過我冇cd點數,可以怎麼辦?
作者: iamonheel    時間: 2010-8-2 11:52

係怕你哋惹到啲麻麻煩煩嘅CD, 以為自己係公主, 事實核凸大叔一件 , 扭扭拎拎, 蝦蝦霸霸, 蝦蟆以為自己係天鵝 , 玩吋個party咋......
作者: 心儀    時間: 2010-8-2 17:28

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-2 11:52 發表   : V2 o. i! Q3 }# w
係怕你哋惹到啲麻麻煩煩嘅CD, 以為自己係公主, 事實核凸大叔一件 , 扭扭拎拎, 蝦蝦霸霸, 蝦蟆以為自己係天鵝 , 玩吋個party咋......
5 d! f1 w. w$ M' k% q同感~: O6 \1 o1 z3 u/ d2 z! X7 B
所以我要影既話都找反志同道合既就咁影完就算
7 n' \4 g0 L0 E/ ~+ e0 U7 v成排人仲係要係室外CD惹人注目+ V0 G7 _# ?" @( |( }
到時肯定上youtube
作者: kaikai    時間: 2010-8-2 23:43

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-2 17:28 發表   ( Q2 M2 P8 {! Z! E( V# y$ B: N  q

0 w" D/ i8 h* Z! Q同感~& ?) h* V, t' E: @) X4 Y
所以我要影既話都找反志同道合既就咁影完就算
" M% B( p5 K. B0 H0 J% V成排人仲係要係室外CD惹人注目! x2 C' K3 \. X7 S% Q
到時肯定上youtube
' z) [( X7 G( x
我都覺實比人拍低放上youtube-.-
作者: CECI    時間: 2010-8-3 00:05

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-2 11:52 發表   ( h+ b: y. ~! ]9 ?0 ]
4 ?5 O4 a' P" t$ r! q& U) ]- x: S- a! f) N$ Q
Heel姐, 我好有同感啊! 不過樓主都係Group一班志同道合的姊妹們影相留念, 亦出於一番好意! 如我可以的話亦希望一試! 不過可惜我星期六,日就比較窄d啊!
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-3 00:23

您地既意見幾好,亦是我今天也考慮既問題,因為預左會有難度先至可以諗下點克服既問題,8 l! _* j5 ?5 x+ @' Z
所以地點好緊要,我找到既到方有以下原則:
( V9 m; ^9 w. [: y% j5 d& Y% l1.一般曾經都有cd既人拍攝,
- R9 b3 m2 m- W% Q" y( D2.小人干擾,而且本身我視察左3次,都覺比較問題唔大,timing都緊要9 X2 F2 G. T( r& t3 q: W/ @! y
3.唔會遇上有function既日子
/ a0 Y3 A. Y3 `7 ^4.偷拍肓點考量  ^5 O0 D1 f# S! x" e

8 W  l7 J" c! b  i* K. E為左有效控制參加亦有規則人數參與,
$ {4 ^$ H' f; v; o外觀評鑑,(HAHA,可能我唔合格都唔定)
* P& Q/ U$ z6 J, R, u1 o' ~亦會查回以前post 既cd照參考: [. W) r4 q. ~* w" J$ o
會由評鑑小團決定,有關評鑑小團我會盡量有一些我都想繳請如紫儀/Suki_siu/心儀等等到時有機會出席的,
4 b& n* }* o" n" |4 c
4 E6 v+ k/ F: }- s* m4 e2 \9 q/ n而到時亦都唔係全部人都要cd既,有部分便裝既希望可以協助一下,私影都係您幫下我我幫下您,
1 g0 @  C" b) V+ o/ Z( G
  `" z- U: I" Y9 i: N我打算明天晚上12時提早結束會名,我會先放相片到分享到我的私人網站,再放link到私人電郵到有興趣而經驗比較多既比意見(如心儀/iamonheel),7 J& E9 @+ g+ D% [3 _, V% ~7 i9 J/ t
到時可以msn或者私人回覆比意見可行性,其他既細節可以再討論,如果再想到更多問題不妨提出,多謝大家
作者: iamonheel    時間: 2010-8-3 00:25     標題: 回復 18# CECI 的帖子

絕唔係潑冷水, 未慮勝先慮敗, 諗清楚 Downside 先, CD Gathering 出街更是如此.
# X3 x& s/ J9 h  r- L5 q9 C外人 intrude 容易提防, CD姐妹搞死自己, 搞吋party就好激氣
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-3 00:40

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-3 00:25 發表   4 j9 U! x9 C6 T2 ?% N
絕唔係潑冷水, 未慮勝先慮敗, 諗清楚 Downside 先, CD Gathering 出街更是如此.
/ A. N7 J# Y0 O' g9 o外人 intrude 容易提防, CD姐妹搞死自己, 搞吋party就好激氣
: H4 n* P1 @) q1 q所以您既意見好緊要,事先感謝,亦都提醒左一D提防既地方,亦都令我可以考慮我未足夠既地方,同時令可進行性提高,係好正向既想法,另外,有左呢次活動如果成功進行,跟住既萬聖節活動進行難度就唔成問題,因為吸取左經驗,紫儀提議左出來,都好希望可以搞到,亦都係其中一個動力既原因
作者: iamonheel    時間: 2010-8-3 00:47     標題: 回復 19# ahbee9603 的帖子

三思三思, 去公眾場所嘅話, 走鬼唔係好過癮喎.0 u  M/ |. Y/ n# ?4 r( F5 i2 j
( ^$ h. M4 {6 v) Y7 L2 U) g- o
依家天氣悶熱, 化妝戴假髮, 有無諗過出嚟嘅效果 ,
% ^( {- g9 s6 j* ]% |  l7 L我自己係屋企都要冲乾淨涼, 開行冷氣, 先可以化妝.
7 }. X% i" E# P' O' f9 v. A0 e9 I2 @( G' S
哎, 係香港無車, 玩少好多嘢, 活動空間大大壓縮.
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2010-8-3 01:52

我有部Canon 7D / olympus EP-1有腳架有攝灯 ...* |% @; L0 d3 v) d4 C7 }' @( Z
仲有部爛鬼貨van ...
3 p4 |2 f  K' Q1 t1 T2 u0 D我都好想日光日白出去影相 ~" \6 k3 O# v1 v% b1 B
以前幫人影外景(幫手咋)有個點有山有水兼無人 ...
作者: CECI    時間: 2010-8-4 01:08

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-3 00:25 發表   1 G/ `* t* K9 R9 i. V) Y
絕唔係潑冷水, 未慮勝先慮敗, 諗清楚 Downside 先, CD Gathering 出街更是如此.& y7 l* l8 g  U6 K3 M  l
外人 intrude 容易提防, CD姐妹搞死自己, 搞吋party就好激氣
6 j% A+ Z/ ], \% x+ [/ }: ~" W
! J) l: s& O. ]/ vHeel姐素來一針見血, 絕對明白啦! 三思之
作者: 心儀    時間: 2010-8-4 01:12

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-3 00:47 發表   
! W. o  M$ n4 i三思三思, 去公眾場所嘅話, 走鬼唔係好過癮喎.
) U9 ?( A5 V; {. q* M- |1 Z( B: `4 Y0 I3 K' e9 m
依家天氣悶熱, 化妝戴假髮, 有無諗過出嚟嘅效果 , 9 A7 {  |$ i) \% W
我自己係屋企都要冲乾淨涼, 開行冷氣, 先可以化妝.  M$ i& J2 ]2 z* E5 ]2 e

6 L( o) q" s" X哎, 係香港無車, 玩少 ...
# V6 e) e& B5 w' k2 l* j7 }8 c% e* i
我地男人大汗多油
3 X& m; s! r  v  F. u8 L哈~我開行冷氣' r# m' A1 p, p# t! w. n" D
個妝都係易溶
+ n3 D) u, \2 h( s8 z. M, e老實說
! I7 Y# b, O: W# z6 q  c0 _為何不先搞一兩次室內的
% T* ^  u* e! A+ ^8 \4 ~( I/ d室外我可是接受不了
$ R9 q. D/ ?- N1 I3 J* n不過室內我也不一定接受得了@@
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2010-8-4 01:23

咁book酒店就OK啦 ~
- X- e( Z4 I0 R我都想搞呢D活動 ... 可以比我女友見吓大家丫嗎 ~
作者: Suki_siu    時間: 2010-8-4 02:29

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-4 01:12 AM 發表   1 c: n7 h5 Q6 C' W. p4 a5 T5 ]
- D% R. F5 c" C7 h; Q5 K  C; F
我地男人大汗多油
& C& A. `  ], d& |哈~我開行冷氣  h2 m3 E3 c1 t6 N
個妝都係易溶
, e. }/ o0 Y* ]5 I% f2 J6 {' V7 H老實說
* P) V* r' E3 D: m4 O7 m為何不先搞一兩次室內的
+ Z5 Q7 i' h( N8 }! L室外我可是接受不了
7 I- W8 x' n% M6 V不過室內我也不一定接受得了@@
9 E, V: K4 x$ [& R
冇錯~
; [) }  R, i3 y2 N9 r始終我都仲係唔可以見光....
作者: 心儀    時間: 2010-8-4 12:12

引用:
原帖由 Suki_siu 於 2010-8-4 02:29 發表   
! F0 v6 i! g  e# U* Y! w
" d) ^) V( o' v; D/ Q  k( l冇錯~
2 k5 |$ Z3 I1 S( j4 g! S5 e3 r1 b( q始終我都仲係唔可以見光....
% K* l% i3 B# F& G+ h6 o. g
點會丫~SUKI咁正
作者: 心儀    時間: 2010-8-4 12:25

引用:
原帖由 jzx100chaser1jz 於 2010-8-4 01:23 發表   
4 m3 }# Q2 ~: |3 \% l, O. u咁book酒店就OK啦 ~
/ y7 V) f6 @: T2 B) ^我都想搞呢D活動 ... 可以比我女友見吓大家丫嗎 ~
" J6 i6 U% O( _* {' Z揀人吉吉?
作者: iamonheel    時間: 2010-8-4 12:57

如果公園嘅話, 大型嘅話, 依家好多有閉路電視, : T5 z* }7 a1 X$ C- J

# R# i$ `# x$ {  R. Y' f& m殘廁周圍梗可能係重點監察黑點喎
. E4 ~. Z3 F6 f, n& B% f" p( Q7 k/ S) {/ Y4 O' ~
因唔少人士會簡係殘廁或周圍搞搞震 . 一個CD入去, 女裝出番嚟, it is ok . 但幾個輪流氹氹轉, 就會有管理員過嚟
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2010-8-4 13:00

引用:
原帖由 心儀 於 4/8/2010 12:25 PM 發表   ) H: i: n- O9 |4 }6 k1 F

% Q8 p( a  A) }1 p揀人吉吉?
: v+ r6 [0 E  ?6 I* e  s$ [
有心水既都OK架 ~
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2010-8-4 13:02

引用:
原帖由 iamonheel 於 4/8/2010 12:57 PM 發表   4 c2 P1 t5 k( W& l+ W& H
如果公園嘅話, 大型嘅話, 依家好多有閉路電視,
' S) p, ]. [5 W+ j, x" W3 `, g! F8 }  G( R6 I4 u
殘廁周圍梗可能係重點監察黑點喎 5 z+ j9 O7 k! G( x* p+ z6 I
( ]8 C3 S7 L& P' F: _4 ?9 L
因唔少人士會簡係殘廁或周圍搞搞震 . 一個CD入去, 女裝出番嚟, it is ok . 但幾個輪流 ...
* b& S; W5 [/ P: m$ z$ M郊野公園就好少少 ~
作者: iamonheel    時間: 2010-8-4 13:06

引用:
原帖由 CECI 於 2010-8-4 01:08 發表   ; `! ^$ x0 H8 Z& d$ N" r

, M3 z* m: i& ^, K+ D* z
" ^3 g& ^2 K- [+ C! E, E! }5 kHeel姐素來一針見血, 絕對明白啦! 三思之
) ^, \" R, C  F7 v# w
% `; ]  G0 p, U! _* ?
CECI 係明事理嘅人, 素未謀面, 你同心儀都係我最尊重嘅CD朋友. $ l2 r. v# |" ~7 r9 q% I" p' L9 ~
+ x! {/ |0 H; @# H, W  i# P
簡單啲講, CD time is my quality time! 絕不容許有人 Spoiled my fun, 邊個指手畫腳, Fuck off!
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2010-8-4 13:18

八卦問吓CECI係咪响Hotmatch有acc.架?
作者: 心儀    時間: 2010-8-4 15:08

引用:
原帖由 jzx100chaser1jz 於 2010-8-4 13:00 發表   " o; M. ]) k8 V8 `( R

d' P, e2 v/ C有心水既都OK架 ~
7 P1 y# S! K" Z5 }3 o* H2 N8 C
作者: iamonheel    時間: 2010-8-4 15:16

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-4 15:08 發表   
, L9 t# ^! r7 V. |& v# C# f2 J2 B. Q+ v5 t
3 ]2 Z7 G8 G4 F" Y# D) Y+ R7 \
+ j+ [1 y5 j8 a; @. Y( D/ Xx10 潛水吧
作者: 心儀    時間: 2010-8-4 16:00

引用:
原帖由 ahbee9603 於 2010-8-3 00:23 發表   6 c$ F/ _. X. D9 h
您地既意見幾好,亦是我今天也考慮既問題,因為預左會有難度先至可以諗下點克服既問題,7 p" D# K6 ^+ E) }" k, V! j5 _, F
所以地點好緊要,我找到既到方有以下原則:5 J9 ~0 T9 }  J* A* M
1.一般曾經都有cd既人拍攝,+ n/ H" j- i% Q/ ?
2.小人干擾,而且本身我視察左3次,都覺比較問題唔大,timi ...
. K' P& f* }  @1 ?  A  U( c& G
4 q. a! G) Y$ i$ Y# E; ^我唔係潑冷水,看得出你是有心搞,所以我都會以我所知既,黎比意見你8 @, q+ z: s! D5 ~: B
" f' L" [; i8 L% ~5 T* i
對於你幾點找地方既原則2 P# K- Y! \; \
以我所知既,好多CD都會找一D公園仔拍攝,可是全部都在深夜進行,也是小拍三幾張,而不是大鑼大鼓
5 L" o2 M( s8 O而我也知道有小部份會白天進行私影,可是我看到的都是有專業造形跟化妝,並且都是只有一個CD,而不是一組CD去影的' E. J4 g2 x' x" X( O- J
你開頭已經有指出光明正大地進行攝影活動,所以如果不能接受別的人目光,我看還是不要參加好了4 t7 {5 L- S6 q5 M1 p; |$ z) {
參加的,就應該大大方方的去拍∼將自己最好的一面呈現出來! ?6 W7 w* ^7 g& ?+ Q  M$ |& k( A/ h7 ~
所以選地點應該是以美景、主題為出發點,而不是在想那裡人少、偷拍盲點少來做出發點* i& J: U' M+ n; g) z$ w$ A6 C

6 x$ z: U9 q1 Z5 y# j: H其實你是想精挑細選一些人出來影,還是當是一個活動讓大家去留倩影呢?
作者: 心儀    時間: 2010-8-4 16:09

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-4 13:06 發表   
' S1 ~( r9 _8 q5 A) D1 S5 j( T* o2 q6 K
1 T/ {! n6 j$ j3 |6 u- q# y' t% K; g" j2 ]- _7 q. n$ n" l5 a
CECI 係明事理嘅人, 素未謀面, 你同心儀都係我最尊重嘅CD朋友. . i1 [& {- T) z+ d4 P* U1 U

1 x6 S( @3 Z3 H簡單啲講, CD time is my quality time! 絕不容許有人 Spoiled my fun, 邊個指手畫腳, Fuck off!
' ~0 r9 q0 m, X3 q* |點解heel姐會尊重心儀既 ! B; ^6 X9 D/ l
心儀受不起呢
作者: iamonheel    時間: 2010-8-4 16:32

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-4 16:00 發表   ( m* g5 f7 b5 k$ Z
- r3 }4 [  g# O0 i0 }- v; E
: j9 V) j' o' B7 B" S
我唔係潑冷水,看得出你是有心搞,所以我都會以我所知既,黎比意見你% k0 b4 k9 K+ e0 A

9 d( O3 [- C5 t對於你幾點找地方既原則0 ]2 a! |& v& k: f/ j, C: N; l
以我所知既,好多CD都會找一D公園仔拍攝,可是全部都在深夜進行,也是小拍三幾張,而不是大鑼大鼓
# d3 I0 D7 G( m* K& j/ h, a. z而我也知 ...
- D( o8 t0 B' `

' w. q2 ]7 F; t3 e' [' w你帶出咗個茅盾, 就係光明正大咁影, 定偷偷摸摸咁影, 好難甚至不能並存喎....... x( C& }1 ~/ Q$ h
光明正大咁影, 就要有演員嘅心理準備, 任人睇, 人有人睇, 你有你影, 好似演員係街拍戲咁囉+ Q, x2 n( S; ?& \4 ^/ i! z
偷偷摸摸咁影, 隨時走鬼, 但姐妹化晒妝, 著埋高踭鞋, 好狼狽喎....
2 c# |5 N9 Z+ R2 [8 E& S/ k! B就算無事, 因姐妹不能relax, 影出嚟啲相嘅質素都好有保留....
+ m7 R1 x8 {# m" X% t當然係街頭拍戲, 都會有快閃黨, 但係人哋成team人喎, 係有人負責講數, 溝通, 應變, 唔係講玩.
( d' N1 W5 ?0 m1 p9 U; b照計都係出慣街, 好passable嘅姐妹先玩得掂.
作者: iamonheel    時間: 2010-8-4 16:34

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-4 16:09 發表   6 s7 P& n) h" [0 q. L" j) V' x
) J$ D: f- B7 m
點解heel姐會尊重心儀既
/ T$ u( g" u$ s+ `3 U% ?心儀受不起呢
- _' b2 G( ~8 J, u% D1 X1 u2 }
: g: C+ G8 O4 c! v  w) w! M6 M! P: p淨係加分分比我, 已經要 Salute 喇 <--好鬼現實
作者: 心儀    時間: 2010-8-4 17:07

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-4 16:32 發表   
% V9 @7 ~2 P, U+ `8 g
3 F. o+ z5 g; E- e9 \2 t8 Z) K& o) Y8 x
你帶出咗個茅盾, 就係光明正大咁影, 定偷偷摸摸咁影, 好難甚至不能並存喎......, P* U8 P; d. p
光明正大咁影, 就要有演員嘅心理準備, 任人睇, 人有人睇, 你有你影, 好似演員係街拍戲咁囉
8 Z5 y5 g. d. ~8 D, u# U2 K) {偷偷摸摸咁影, 隨時走鬼 ...
  H  T# Q- J% R: pheel姐明白我心意% ^3 P8 \8 R/ a
因為見樓主選地方有相當的考量
$ i0 y0 C8 U" a( P: k5 c$ V+ U不知道矛盾存不存在他心中
$ O9 F( E1 i3 ]( \) M如果有一個美景,又沒有人騷擾當然是好的5 r3 ]4 P' k+ U1 s+ g1 {
但參加者也有權利先知道拍攝地點再考慮是否報名吧?
作者: iamonheel    時間: 2010-8-4 17:15

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-4 17:07 發表   
# Q* }3 {# G7 l% `. w4 ~7 I! S: ]; q' L
heel姐明白我心意
8 C* f) D% y0 J# {0 q因為見樓主選地方有相當的考量
) A& H# K% P: Z不知道矛盾存不存在他心中
: s' t9 |# g! g+ l3 v: u4 _% b; t如果有一個美景,又沒有人騷擾當然是好的& A2 U8 y0 M5 a: m- K
但參加者也有權利先知道拍攝地點再考慮是否報名吧?
1 F$ ^: o3 O- w% w( F* A) m

/ O7 U+ |7 S* K- _9 J: a5 v"美景,又沒有人騷擾", 交通唔會方便囉 , 所以我一早點出咗要有車
作者: 心儀    時間: 2010-8-4 17:17

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-4 17:15 發表   
3 V4 r" ?6 g6 ], y1 `
0 {4 y# i" R* X' u, }1 L" [- ]- J5 ]! w0 H. X3 L6 [" q
"美景,又沒有人騷擾", 交通唔會方便囉 , 所以我一早點出咗要有車
6 O% r8 ?5 U9 V. U
自己搭車行路去 $ G5 Z- @) _& g( f2 ?
八月大熱天時去到都出曬汗了
! F* m) L8 S' A9 U% a1 ]夏天真不適宜外拍的了
作者: iamonheel    時間: 2010-8-4 17:29

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-4 17:17 發表   2 S# D8 O0 a: X2 a6 e2 Q' m! y$ |

) l! @* C1 r6 ?6 T; L" Z自己搭車行路去 # U- m# Y  n" P  k( H0 K/ P7 u* }
八月大熱天時去到都出曬汗了: p, Y9 p9 s6 b( D
夏天真不適宜外拍的了
+ S* ^8 e5 s; n$ ?
& H- P7 w  X, |6 N4 N之前見過輯相, 有姐妹四圍外拍, 應該有車, 停低就快影幾張, 打劫金舖咁
) \0 o5 F; _4 z# H4 P. T) I# R6 N
1 G: j+ |& m$ ~, F$ ]* h( D話說回來, 係cdfamily見過深圳啲CD姐姐, 四圍去影相, 好堅
作者: 心儀    時間: 2010-8-4 21:36

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-4 17:29 發表   
+ U- {# ~# @% o5 k
. G" J# l! C# ~8 _" T; m
" C8 J; @" S* L+ [之前見過輯相, 有姐妹四圍外拍, 應該有車, 停低就快影幾張, 打劫金舖咁 ) x/ A5 z- k- h& \- i' a4 L
' N0 w& }+ ]6 k$ U# c  i1 ]
話說回來, 係cdfamily見過深圳啲CD姐姐, 四圍去影相, 好堅
. H! G3 p1 E. M- S' M佢地都根本都唔介意∼
( B3 \# `# Z$ \所以無所謂
( ?6 v- p2 q, G  r* K! i) I( K  x2 P有d可能雖然唔係太pass. u5 j3 ~/ v* [. j0 G
但影出來落落大方- G; Q! ~$ s! H8 i" Q
也是不錯的
作者: CECI    時間: 2010-8-4 23:35

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-4 17:29 發表   5 y  T3 V1 [, h4 ^, @( M: [
: q1 g; e  @: M6 V% J3 {  h
  i, h( W/ w3 t8 w
之前見過輯相, 有姐妹四圍外拍, 應該有車, 停低就快影幾張, 打劫金舖咁 ' p6 q1 M! Q, q5 W

) _: D+ D3 ^9 Z話說回來, 係cdfamily見過深圳啲CD姐姐, 四圍去影相, 好堅
4 {" j5 U/ b5 T1 f9 j

) P+ w  _# b; A7 p  z1 `Heel姐, 你忽然彈句咁0野出0黎, 好鬼抵死! 我笑左成分鐘! 但又好精景!
+ [: ~' G1 D! ^: R另外, Heel姐亦係我最敬佩的人! 一就一, 二就二, 絕不含糊和扭擰! 爽呀!
作者: CECI    時間: 2010-8-4 23:42

引用:
原帖由 jzx100chaser1jz 於 2010-8-4 13:18 發表   
3 }2 L' D( W4 t' O. B八卦問吓CECI係咪响Hotmatch有acc.架?
  Z6 T5 D" \/ \; t3 ]& z
/ l) K  N( i/ m# v" Q
我唔係Hotmatch有acc.架 ^^ 點解你咁問0既? 我知有呢個網站, 不過冇登記過! 那麼Hotmatch好玩嗎? 因為我不清楚那裡的文化啊!  jzx100chaser1jz 你講d我知好嗎? THX
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-5 01:39

~哈哈哈哈,一回來這裡睇左您地既對話真係令我又開心,搞笑,又一矢中的提出有關既矛盾,我都好接受大家既意見亦都得益唔少,因為天氣太熱,8 c: A$ p, P. H+ A$ B
即使係早上,都有29度,因為景好靚,如果便裝及學生裝去影一定好靚,不過呢,都要等天氣涼番d,
2 U1 Y. Y/ V5 p6 }heel姐都提前過我係室內搞(唔好意思,想回您但太累訓左都唔知,抱歉 ),今日我都有諗過地方,但肯定酒店唔係個個可以負擔,特別會展係下半年會接二連三有大野搞,d酒店會炒貴哂,book酒店既費用分分鐘可以包個小小既酒吧仔搞(我好辛苦諗出來),因為正正世杯完左,搞party會平d及易book,大家可以考慮下,另外,雖然外影活動未必搞到,不過我搞好d相會send 個link俾您地睇,但請不要告知其他人,如果係cd既姊妹ok既問我後我會send俾佢,因為唔想俾人有機會日後check到去邊,謝謝大家,我愛您們....
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-5 01:46

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-4 17:15 發表   
1 t! Z' W- m, R5 p5 b; l" P- a' z+ J2 q# [) N, ]

$ i1 j. k9 I; a. ~- [) O"美景,又沒有人騷擾", 交通唔會方便囉 , 所以我一早點出咗要有車
0 f- q' J# y' G" F
; F+ a" [2 P' Z% q6 L5 @- l
如果係8人車就正,我以前楂7人都好辛苦,我都係唔適合做車手lu
# Y( L3 f- L7 j; B. H7 N) F3 Q4 P* O1 X
不過我點既到方係有車到既,收到link就睇下啦,thanks
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2010-8-5 01:55

我都係buy郊野公園 ... 有公廁又無乜人 ...
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2010-8-5 02:01

其實搞第一次 , 约三.四名CD小試牛刀先 , 完事後post相出黎比人考慮第二次活動 ...- C# V7 ~3 A5 u
個個講都有point . 有道理 , 如其各執一詞 , 不如揾人帶頭行先 ~
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-5 02:26

引用:
原帖由 jzx100chaser1jz 於 2010-8-5 02:01 發表   
- n* M2 ^: q7 Z5 [; P0 Y- l其實搞第一次 , 约三.四名CD小試牛刀先 , 完事後post相出黎比人考慮第二次活動 ...
0 C" V# ^* `; J0 p8 Z+ D. u個個講都有point . 有道理 , 如其各執一詞 , 不如揾人帶頭行先 ~
5 ^& @$ f  F, p. Y
我有諗過,不過想問一下提外話,您既相背景係....北區既海濱公園,您可能同我好近....
作者: 露姬    時間: 2010-8-5 08:30

我也有點興趣...但可以怎樣參加??
0 ~9 q0 \( S, ~+ x* `我什麼也沒有cd點沒有~照片也不會貼@@"( [) O! n3 T/ {+ K- u5 X
當然也要看你怎樣搞啦~
作者: 心儀    時間: 2010-8-5 10:20

引用:
原帖由 露姬 於 2010-8-5 08:30 發表   ' f$ R  j) X) I6 }
我也有點興趣...但可以怎樣參加??; M7 L- q  d+ W
我什麼也沒有cd點沒有~照片也不會貼@@". h7 }# G6 E- a1 ]  \+ R
當然也要看你怎樣搞啦~
* B  c2 M  @8 a: f+ l9 a
等埋我套衫約埋紫儀姐我地私底下好了XD
作者: haruka    時間: 2010-8-5 22:23

引用:
原帖由 jzx100chaser1jz 於 2010-8-4 13:02 發表   
7 E0 ?  R! H" U( V) S$ r4 `7 p
' K+ F9 y5 F3 Q1 g& s3 p& S郊野公園就好少少 ~
8 t4 _) `; g9 n4 `. d  z
唔一定...) @: \% m/ T# {$ g% C/ N
平日郊野公園都唔少人,就算天黑仲有block,到時解畫都有排2 U! _" q# d6 o
反而室內相比下仲可行....但係唔明有廁k房點解唔得....
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2010-8-5 23:46

引用:
原帖由 ahbee9603 於 5/8/2010 02:26 AM 發表   9 [2 p6 k; j. l8 s

$ X" y7 v$ W6 Z& {0 ^我有諗過,不過想問一下提外話,您既相背景係....北區既海濱公園,您可能同我好近....
* f; j7 U! q, d/ r' G; m  ?2 n  k4 U個公園就可能同你好近 ... 我特登由市區揸車入去架 ~
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2010-8-5 23:53

引用:
原帖由 haruka 於 5/8/2010 10:23 PM 發表   4 A3 P! f% v6 q5 k9 t2 T) h

* |" V8 n% j! j3 ^' S% ]唔一定...
! S7 e- _9 S$ w5 w- g平日郊野公園都唔少人,就算天黑仲有block,到時解畫都有排
% p) k$ e6 G! o7 _7 B- \+ I反而室內相比下仲可行....但係唔明有廁k房點解唔得....
0 M0 _7 V/ i3 m7 m4 x, g
郊野公園其實有好多支路 , 仲有影沙龍應該係大白天 , 所以唔驚中block ~
2 ~6 p( h& z- f" h3 _有廁K房好似Dry D喎 , book尖沙咀山景嘉福都唔使一仟蚊一晚 ~
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-5 23:58

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-5 10:20 發表   7 ^1 p' V8 L6 ~8 ?

* g/ d) Y0 H3 c3 X7 l; T3 W/ a等埋我套衫約埋紫儀姐我地私底下好了XD
$ v! w7 K3 \  k+ L) E( l5 @ 噢,您果套咩衫來??,應該好好睇
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-6 00:00

引用:
原帖由 jzx100chaser1jz 於 2010-8-5 23:46 發表   
" [/ p+ _% |& ]- u
! J" l+ Q0 g5 ?9 u- P  q; C個公園就可能同你好近 ... 我特登由市區揸車入去架 ~
; V! n6 S8 Z: |
哈~我仲以為住係附近,會錯意,咁您覺得果個地方好唔好影??俾d意見
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-6 00:03

引用:
原帖由 jzx100chaser1jz 於 2010-8-5 23:53 發表   0 _: A6 I: z8 ^  H$ ]
) R1 E4 g: o! {  U. v; L2 c3 A
郊野公園其實有好多支路 , 仲有影沙龍應該係大白天 , 所以唔驚中block ~
0 j3 E8 e: g( V8 _/ x有廁K房好似Dry D喎 , book尖沙咀山景嘉福都唔使一仟蚊一晚 ~
0 V# G$ |4 z$ X( z8 _7 [* |1 t連中午d自助餐都唔貴,不過standfordd房大唔大?不過好如果您同您女友去過既,應該知既~~ ~俾d見聞聽下
作者: 露姬    時間: 2010-8-6 01:25

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-5 10:20 發表   
* ^5 `' N- A4 Q. ]
3 r. }' Z8 E& E* W0 `" I# G等埋我套衫約埋紫儀姐我地私底下好了XD
9 a& l9 r% c6 R8 m
其實我冇所謂@@) n+ @* }2 \2 h+ E% E- I# H
只是看有人搞就看看如何~
作者: 心儀    時間: 2010-8-6 10:43

引用:
原帖由 露姬 於 2010-8-6 01:25 發表   2 C% m6 L+ ?7 e$ m; ~& d

, z! K1 _. Y, B6 k2 A/ T其實我冇所謂@@& x! q9 `! j: L, v4 t
只是看有人搞就看看如何~
; |" \7 `2 @* D/ t3 K想跟露姬合照很久了
4 d: V. a+ |3 V  @如果是lolita就好~
1 n# W  b6 j- y' f5 A8 `$ s可是現在日圓
作者: kevin428    時間: 2010-8-6 11:40

很棒的IDEA
- W4 s! h7 ]3 W* |但偶人現在大陸, m7 R, I* S% M2 b
沒空參加
  `5 u( h  ?) W" G實屬可惜
2 @. n% t. t: v. I( J在此祝願姐妹們派對成功.....
作者: ameifule    時間: 2010-8-7 02:52

因為我係台灣d,去HK還要搭飛機,不可能參加,為避免落入"看人吃包子還喊熱"的情況,就不方便出聲,但我衷心祝福活動能順利成功,
0 n" @- i* S3 |2 |7 `我有一個建議,就是看誰有(或借或租)小巴,車上有冷氣,姊妹們就可以在車內休息,化妝,也有個隱私,東西也有場所放,可避免一些麻煩,包括順利撤退,
作者: haruka    時間: 2010-8-10 00:48

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-8-7 02:52 發表   * {0 C8 P1 T& ^- ]8 |1 b. j! T
因為我係台灣d,去HK還要搭飛機,不可能參加,為避免落入"看人吃包子還喊熱"的情況,就不方便出聲,但我衷心祝福活動能順利成功,
! b4 z8 d4 U( G9 t% p& u5 I我有一個建議,就是看誰有(或借或租)小巴,車上有冷氣,姊妹們就可以在車內休息,化妝,也有個 ...
$ Y2 H9 u! S! M# F( |% B" s( A
香港很少人有這7人車類的小巴...
; z  Z/ @# M: k, W台灣駕駛當然方便過香港,沒法子吧
作者: 心儀    時間: 2010-8-16 12:35

引用:
原帖由 haruka 於 2010-8-10 00:48 發表   % w' z* R- |& g8 s  Y

( r" M# z: d$ V香港很少人有這7人車類的小巴...
% |" D; n0 l) ^6 G; u台灣駕駛當然方便過香港,沒法子吧
1 z2 \0 w. d9 o  X, ]7 B) m5 G7 I7人車?, h* d$ |, Z+ _
去搵ENK啦
作者: JG5446    時間: 2010-8-16 12:47

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-16 12:35 PM 發表   
3 j& j% b/ l$ M9 r1 t5 e3 k
" e5 K, |3 h9 ], K; Q7人車?
5 b8 ~9 [8 H$ c* V( y去搵ENK啦
「要搭巴士真陰功」
作者: 心儀    時間: 2010-8-16 12:50

引用:
原帖由 JG5446 於 2010-8-16 12:47 發表   
. `4 q% S" |& q* F0 j: ^+ T! L( r% M「要搭巴士真陰功」
, `( c0 e4 Q, S7 z# g& }3 b
都唔夠比人起底陰功
作者: JG5446    時間: 2010-8-16 13:00

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-16 12:50 PM 發表   
& T! t  \1 o" B2 a
: z5 [* |% b; J& |3 y都唔夠比人起底陰功

作者: toyotaae8866    時間: 2010-8-26 03:55

那請問台灣有人辦活動嗎??

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0