標題: CD Salon [打印本頁]

作者: 心儀    時間: 2010-8-6 14:09     標題: CD Salon

在日本是有勁多女裝子Salon
# x; T* v; f: n$ ?2 C9 A- I其一:http://www.arutemisu.com/2005/photograph%20list%20top.html) L9 W" q& b& l  L
D人影出黎D相都好靚好健康
# g* j0 I7 l" `2 W0 u) s有D入面仲有好多野賣,假髮、女裝及CD用品等等
3 I: S  I+ P* i3 d, e# w5 n7 Y& d2 V- g: E
其實我都有個夢想
0 |2 i# N( E/ e搞一間同類型既Salon- @; {3 r) e! O' A
唔需要刻意迴避
; r$ m/ G/ p* I9 J3 z大大方方在鬧市搞一間日式CD Salon
& o" |/ H) N4 w( M2 H6 D( Z其實好多人以前都花唔少錢上大陸找貓貓影相,而家貓貓退隱好多人都話無地方可影了
+ P/ v4 ^( U$ b  r1 j! w5 _4 Y大陸好多地方都有同類型生意,有些人還特意到南京影
8 @0 k! D& ^+ d7 j只是香港沒人敢做
: p% c- R' W' W% R2 G9 y. R
9 q8 l5 W3 P& m0 }$ q概念其實都蘊釀左好耐,整個計畫都在心中,如果我中左六合彩頭獎有錢我一定會去做
作者: iamonheel    時間: 2010-8-6 14:50

香港啲人眼光越嚟越狹窄, 越嚟越大驚少怪, 香港其實係疑似國際城市, 事實鄉下地方, 700萬人住嘅圍村一條
作者: 心儀    時間: 2010-8-6 14:54

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-6 14:50 發表   & [5 H' b! ~! d; L3 P1 c" s9 H
香港啲人眼光越嚟越狹窄, 越嚟越大驚少怪, 香港其實係疑似國際城市, 事實鄉下地方, 700萬人住嘅圍村一條
: i: B+ v$ n* \8 t& k* @9 U( K& I
對的5 U! i* Z- Z: A5 ]. \4 }1 ]' F! @
同埋真係好自私: c& w# ~% b# y
記得早排話起骨灰庵場果D人真係~.~
作者: leokhy    時間: 2010-8-6 15:14

沒辦法喇, 始終老一輩的人都是保守的中國人~
作者: iamonheel    時間: 2010-8-6 15:21

引用:
原帖由 leokhy 於 2010-8-6 15:14 發表   ( {1 \2 v. R: j7 q9 P$ c  E
沒辦法喇, 始終老一輩的人都是保守的中國人~
* D: n& F6 T" v/ T, Q
, V# ~+ i! I5 g2 `4 ^2 y5 ^9 D絕不一定, 老一輩見慣世面, 反而無咁on9, 依家啲扮中產, mk仔先麻煩on9/ R# R0 i3 E. w+ H7 \7 x
扮中產就怕死怕改變, mk仔潮童就鍾意搵無權無勢開刀
作者: soonchai    時間: 2010-8-6 15:23

台灣不也一樣,表面上開放,實際上社會風氣還是很保守。像女僕咖啡店在台灣就不可能做得成...(誰敢光顧?)
作者: leokhy    時間: 2010-8-6 15:24

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-6 15:21 發表   
. I7 s( M9 Z7 u( K' R
# P6 h! X1 i  \0 M# G& y( `3 G! F+ f$ Y9 h# P* k. h# ^# A. Z* @& E
絕不一定, 老一輩見慣世面, 反而無咁on9, 依家啲扮中產, mk仔先麻煩on91 m  t' i: B) q3 K' [; @$ Y2 F
扮中產就怕死怕改變, mk仔潮童就鍾意搵無權無勢開刀
+ c4 G; c6 D! J# G( \
# B' p* U  y# P
一dd喇~但我家的老頭子老媽子就...唉...
作者: 心儀    時間: 2010-8-6 15:37

我覺得香港人好鐘意拎自己卅拎自己仔女卅拎自己情人同別人比較
- n! B9 z4 t- [, f. z3 j# H& ?) ~搞到好多人都只係跟住社會風氣走,驚死,無主見' c- }2 n: E! X6 n
搞到自己D思想好狹窄
/ \1 P$ F! ]) p* x! Q6 J2 s有幾多人係做返自己4 O7 c0 e) H2 i. i
但∼好像有些離題了4 h3 t! @( H3 E
呢D當然係等有多餘錢先做啦
6 l, _, P5 A5 r" i1 H+ J) T3 `諗得開得我就唔怕蝕
9 S8 W8 s6 Z* `1 ?( f最緊要自己開心鐘意
作者: colorless    時間: 2010-8-6 17:09

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-6 15:37 發表   
& j7 a- z, f9 h  O/ Z我覺得香港人好鐘意拎自己卅拎自己仔女卅拎自己情人同別人比較
7 [( A- y3 j4 ]7 Z搞到好多人都只係跟住社會風氣走,驚死,無主見! I) D3 _* z; Q- Z. w( N& l  w0 }
搞到自己D思想好狹窄% i: b& Z+ S& V, j  ^
有幾多人係做返自己& L0 C2 v: c, \* H0 ]+ C
但∼好像有些離題了
6 ]. d# j% p% u* |4 q1 p) _呢D當然係等有多餘錢先做 ...
0 \9 @! r0 l" G0 w# f4 n% z6 S* i% \
仲有就係一出街,10個有9個既衣著係一樣,沒自己風格
  ~( e% N' Y/ r! z, Q8 I4 V2 x這就是叫"潮流"
作者: ameifule    時間: 2010-8-6 17:18

引用:
原帖由 soonchai 於 2010-8-6 15:23 發表   ; t+ `2 f; b& ?9 B
台灣不也一樣,表面上開放,實際上社會風氣還是很保守。像女僕咖啡店在台灣就不可能做得成...(誰敢光顧?)
+ T' {8 u8 H# D# O) J
沒去過香港無從比較,
# {4 F) g* V; u9 r: V不過香港曾有很長時間係英國統治,社會風氣應該比較開放(感覺歐美國家都比較OPEN),不至於像中國一般保守吧?
9 ?$ a' i6 v- k+ v( ]/ d! a- v可是學生時代有見到不少香港僑生,我就覺得它們沒有台灣同學那麼能接受新鮮的事物,也比較不會去和香港人以外的同學交朋友,( ~9 {4 ~% K, q& I" I! ^/ ^- k
其他國家的僑生,都會去和其他國家來的僑生還有台灣同學一起,這方面我就覺得香港人比較保守+ A( T. m$ O6 f. f, _
2 \6 c5 I! C) Q9 I$ A% e
作者: iamonheel    時間: 2010-8-6 17:46

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-8-6 17:18 發表   
  N' R1 m1 V2 z  Z1 i/ A5 v5 C
沒去過香港無從比較,2 V7 f  B9 `0 E. W/ q8 ~! L
不過香港曾有很長時間係英國統治,社會風氣應該比較開放(感覺歐美國家都比較OPEN),不至於像中國一般保守吧?$ t2 u% O- p- G; `( A. ?7 A, n
可是學生時代有見到不少香港僑生,我就覺得它們沒有台灣同學那麼能接受新鮮的事物, ...
2 }" v( N; c7 T+ h0 u
0 W4 ?" u7 C! x; A
英國人其實偏向保守含蓄, 好cool, 處事亦老謀深算, 要褒貶別人, 很少明刀明槍, 不似拉丁語系如西班牙熱情.
作者: kevin428    時間: 2010-8-6 17:56

深圳就有專門幫CD拍寫真集的店喔! e4 y0 c+ x6 g- z
還滿多家的呢
作者: Eva0313    時間: 2010-8-6 21:27

香港人真係保守到
作者: butterflies    時間: 2010-8-6 23:00

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-6 14:09 發表   
, O, Y! Q( ?+ l( K在日本是有勁多女裝子Salon
1 U) r- j( g7 I3 f' e其一:http://www.arutemisu.com/2005/photograph%20list%20top.html. h# w% z' G; C' B
D人影出黎D相都好靚好健康/ j* L) E- ]2 T) ?# b' K
有D入面仲有好多野賣,假髮、女裝及CD用品等等
* o4 u( y: \1 c; u9 Y* v: x3 F
' K, ?  ~! c& ]- [. m4 R其實我都有個夢想
" Y6 ]5 s; Q/ B搞一間同類型既Salo ...
2 T0 ?0 K* u  [: }* F& n9 W

1 c+ r* R. r# i( }. y5 E. `/ `支持, 開唔成實體店, 網上做生意都得掛, 你呢而都行緊第一步幫人買野喇,影相嘛, 其實book studio 都可以做到, 不可要有負責化妝既拍檔1 N$ ^- z% {7 Y* }' S
/ m/ \, J/ w8 n! j+ q
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-7 02:03

香港除左假文化同假國際化,哈~租金真係一個大問題,如果純粹啅頭開cafe裝修好d都ok,不過salon就有d難度,其實我也想過如果有一天有很多錢又仍是單身,可以開一層同cd有關既文化區(不論男女)係好似旺角既地區,有cafe,有salon,有景點,有貼紙相機,同學術交流部招待,噢~~~正
7 P. z5 y% G& ?. f# [; B" I漏左!! 仲有卡啦ok~~~~
2 R: h2 w. |6 l* Z 所有人入來都要cd!!無cd既用初音既蔥捧pain佢出去,喔呵呵~~~~~
) q3 _! K* g  Q* p2 m! N; q* q4 G5 N6 o
作者: 心儀    時間: 2010-8-7 03:19

引用:
原帖由 kevin428 於 2010-8-6 17:56 發表   
; f  Y. Y0 U' A# ?' l& ^* F深圳就有專門幫CD拍寫真集的店喔
- `. Z) m# b  y% M2 c1 D還滿多家的呢
& {. I: \5 g% H8 ?還有些什麼呢~% Y! W( ^0 V  s& X5 m; Y
最多人光顧+ U1 \$ F+ ~! C: S7 H0 Y, U( a+ {3 D
最有名氣的就是貓貓了- f2 i- m2 V$ m
只可惜生了小孩就退隱了
作者: mercury1    時間: 2010-8-7 07:51

香港人係保守唔敢亂諗野  人有我有 人地話點就點' _+ o, ?5 T; _
要正正經經 之前英國統治 英國阿Sir話要點就我地就點
% z! X$ g- Q% Q而家要睇中共 特首都係打份工 香港何來有主見+ B+ X, T% }, O+ m. Y
中國保守,但地方大由北京去南京CD冇人知4 Z: q  N9 i  G6 f( ^
香港地方细 去邊都有熟人 點敢開放。0 l' h& ]$ K/ ~4 J' d

& l6 C7 V8 O6 d! E: I* u0 [$ A, L) w入正题+ N: }" ~- q8 L0 C
平日做影樓 CD要預訂 普通人去影外景CD去廠景 普通人影完外景就到CD去
" t' ~$ N% }- i/ G$ n- g0 w& c" J% {人地D婚紗店一日影幾對新人 都唔比佢地碰上 (化妝間除外)
8 |/ w, }5 J3 g心儀開店一定有好多人去 因為我地知你係CD 冇咁鑑介
作者: tyhnjki    時間: 2010-8-7 11:05

引用:
原帖由 colorless 於 2010-8-6 17:09 發表   
! {6 Z0 W1 Q$ Z! x1 J
- \' n1 b9 S( B5 k9 a" g: C: h1 V; E. m: C% N
仲有就係一出街,10個有9個既衣著係一樣,沒自己風格
! X, p8 S- B7 _0 P5 ]( q' w- }這就是叫"潮流"
6 l: s% a! g) ], r" [  S
6 [: n. s! M6 ]2 K& b+ i- n" A T恤牛仔褲變左好似制服咁..出街見到一堆..
/ y8 Y% C5 _* }" l0 q就係咁賣男裝ge鋪頭都差唔多只係得T恤牛仔褲賣...
作者: Terry220022    時間: 2010-8-7 16:44     標題: 回復 1# 心儀 的帖子

絕對支持心儀姐姐呢~希望妳可以早日達成妳大家同嘅心願la, 小妹如果有錢都想開番間cd cafe呢~
作者: 08miki08    時間: 2010-8-8 00:24

都幾有條理喎! 可以參考!
作者: ameifule    時間: 2010-8-8 00:43

如果我知道有哪家店係CD開D,& x1 K- [4 b) L' T
我一定會經常上門,
作者: plane169    時間: 2010-8-8 00:44

如果香港有就好了
作者: karen0129lai    時間: 2010-8-8 03:35

深圳好多果D店響邊? 有無得介紹下?; y( r; q( i4 g- H

5 z3 [6 ^. k$ \7 h$ q: X不嬲香港人都大驚小怪~ 少少同人唔同就會俾人講, 如果我係孤家寡人, 唔驚影響倒屋企人既話, 我又唔怕CD出街, 俾人見啊~
作者: Kaolong    時間: 2010-8-8 07:36

老實講,如果香港開到實日日來幫襯都好...
作者: chrisc    時間: 2010-8-10 13:33

我之前就是在深圳拍的照, 香港有連絡人唷...
作者: angel    時間: 2010-8-10 13:57

香港人100%保守
作者: chrisc    時間: 2010-8-10 14:23

相片不會供開啦, 除非你同意啊~
作者: zerozone    時間: 2010-8-12 04:26

香港真係太保守..................
作者: silkypanties    時間: 2010-8-14 16:58

香港人除左保守之外, 仲要自私自利, 再加上鍾意將自己擺上道德高比其他人崇拜
作者: CECI    時間: 2010-8-16 00:06

香港有間咁0既Salon你話幾好呢? 但係除0左你紹介果個Web Page的日本姊妹外, 其他果d竟然夠膽行出街, 仲要背景係日頭0既橫濱添! 我有個衝動想"樁"佢添! 但又好佩服日本人的勇氣吧!...還是算了吧...講到尾係佩服多dd, 至少佢敢做啊! 明知不可為而為之, 衝破世間一切障礙! 一個字"勇"呀!

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0